Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 16 /15:02

SGD terminalui trūksta pinigų – „Achema“ skolinga jau 16 mln. eurų

AB „Achema“ daugiau nei dvejus metus nevykdo pareigų dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo lėšų ir yra skolinga daugiau nei 16 mln. Eur, kurie turėtų būti panaudoti SGD terminalo veiklos užtikrinimui. Dėl ir toliau AB „Achema“ nevykdomų teisės aktuose numatytų reikalavimų terminalo operatorė AB „Klaipėdos nafta“ oficialiai kreipėsi į Lietuvos Respublikos Energetikos ministeriją su prašymu imtis teisėtų priemonių ir priimti sprendimus, siekiant užtikrinti teisės aktuose nustatytų SGD terminalo veiklai būtinų lėšų surinkimą. „Amber Grid“ pranešė, kad dėl skolos kreipėsi į teismą. Tuo metu „Achema“ laukia Konstitucinio Teismo išaiškinimo tėl to, ar jai numatyta mokesčio prievolė neprieštarauja Konstitucijai.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Koncernui „Achemos grupė“ priklausanti Jonavos azoto trąšų ir chemijos produktų gamintoja „Achema“ nuo 2013 m. už SGD terminalo eksploatavimą yra skolinga 15,896 mln. eurų (su PVM). „Achema“ iki šios dienos nėra atlikusi nei vieno teisės aktuose nustatyto SGD terminalo lėšų mokėjimo.

„AB „Achema“, kuri savo reikmėms naudoja šalies dujų perdavimo sistemą, išskirtinai nevykdo pareigų ir dar nė sykio nėra mokėjusi SGD terminalo lėšų. Atitinkamai prašome Energetikos ministerijos neatidėliojant imtis visų teisėtų priemonių siekiant išspręsti susidariusią situaciją“, – sako AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

M.Bartuškos teigimu, kyla rizika, jog nebus surinktos Lietuvos valstybės strateginio objekto – SGD terminalo veiklai užtikrinti būtinos lėšos bei dėl to bus sukelta grėsmė gamtinių dujų tiekimo saugumui.

L. Sėlenienės nuotr./M. Bartuška ir A. Vaitkus
L. Sėlenienės nuotr./M. Bartuška ir A. Vaitkus

SGD terminalo įstatymo 5 str. 2 dalyje numatyta, kad SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties bei eksploatavimo sąnaudos ar jų dalys yra įtrauktos į gamtinių dujų perdavimo paslaugos kainą.

Pažymėtina, jog SGD terminalo veikla yra finansuojama tokiu pat būdu, kaip ir likusios gamtinių dujų infrastruktūros (perdavimo ir skirstymo tinklai) – per „saugumo dedamąją“, įskaičiuotą į dujų tarifą, kurią moka visi gamtinių dujų vartotojai – tiek namų ūkiai, tiek ir pramonė – besinaudojantys šalyje esančia gamtinių dujų perdavimo sistema. Šis tarifas nustatytas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK).

Atkreiptinas dėmesys, kad „Achema“ gauna papildomą naudą dėl jai taikomo palankesnio dujų perdavimo tarifo.

Atkreiptinas dėmesys, kad „Achema“ gauna papildomą naudą dėl jai taikomo palankesnio dujų perdavimo tarifo.

AB „Achema“ teismuose ginčija tiek 2013 metams patvirtintas SGD terminalo lėšas, tiek nuo 2014 m. gruodžio 3 d. renkamą SGD terminalo saugumo dedamąją SGD terminalo eksploatavimui. SGD terminalo lėšų surinkimą administruoja AB „Amber Grid“, kuri dėl AB „Achema“ neatliktų mokėjimų anksčiau jau yra inicijavusi dvi civilines bylas dėl skolos iš AB „Achema“ išieškojimo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Achema
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Achema

Bendrovės vadovas M.Bartuška akcentuoja, jog strateginį valstybei SGD terminalo projektą įgyvendinusi „Klaipėdos nafta“ sutaupė daugiau nei 100 mln. litų (29 mln. eurų) statybos darbams, o LR Vyriausybė priimtu nutarimu nustatė perkelti 2013 m. analogišką sumą SGD terminalo lėšų kaip kompensaciją dujų vartotojams 2015–2016 metams, taip išlaikant konkurencingą dujų kainą.

Pažymėtina, jog 2015 m. vasario 24 d. koncernui „Achemos grupė“ priklausanti Jonavos azoto trąšų ir chemijos produktų gamintoja „Achema“ paskelbė 2014 metais gavusi 530,6 mln. eurų (1,832 mlrd. litų) pajamų – 3,9 proc. daugiau nei 2013 metais, kai įmonės apyvarta buvo 510,6 mln. eurų (1,763 mlrd. litų).

„Amber Grid“: niekam nedarome išimčių

Gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius AB „Amber Grid“, išnaudojęs teisės aktų numatytas kitas teisines priemones, kovo 16 d. kreipėsi į teismą, prašydamas priteisti iš AB „Achema“ skolą ir delspinigius, susidariusius laiku nesumokėjus gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomos dedamosios, skirtos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo veiklai užtikrinti, rašoma bendrovės pranešime.

Pagal Lietuvos Respublikos SGD terminalo įstatymą, siekiant užtikrinti SGD terminalo statybos ir veiklos finansavimą, nuo 2013 m. sausio 1 d. visi Lietuvos Respublikos gamtinių dujų vartotojai įpareigoti mokėti SGD terminalo lėšas. AB „Amber Grid“ paskirta vykdyti SGD terminalo lėšų administravimo funkcijas.

Jurgitos Lapienytės nuotr./„Amber Grid“ būstinė Vilniuje
Jurgitos Lapienytės nuotr./„Amber Grid“ būstinė Vilniuje

Jonavos azoto trąšų ir chemijos produktų gamintojos AB „Achema“ pradelsti nesumokėtų SGD terminalo lėšų įsiskolinimai sudaro daugiau nei 19 mln. eurų.

Už 2013 metus AB „Achema“ susidariusi skola dėl lėšų, skirtų SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties įrengimo sąnaudoms ar jų daliai kompensuoti, sudaro 14,2 mln. eurų.

Dėl šių įsipareigojimų nevykdymo AB „Amber Grid“ jau yra pradėjusi du teisminius ginčus su AB „Achema“ civilinėse bylose. Viename iš jų, teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir areštavo AB „Achema“ priklausantį turtą 12,6 mln. eurų sumai.

Nesumoka vienintelė „Achema“

Vienintelė AB „Achema“ nėra pradėjusi mokėti gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomos dedamosios, dėl to jau susidarė 5 mln. eurų įsiskolinimo suma  kartu su priskaičiuotais delspinigiais.

Nuo 2014 m. gruodžio 3 d., pradėjus veikti SGD terminalui, visiems perdavimo sistemos naudotojams yra taikoma Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta gamtinių dujų tiekimo saugumo papildoma dedamoji prie gamtinių dujų perdavimo kainos, skirta  pastoviosioms SGD terminalo eksploatavimo sąnaudoms kompensuoti. Vienintelė AB „Achema“ nėra pradėjusi mokėti gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomos dedamosios, dėl to jau susidarė 5 mln. eurų įsiskolinimo suma  kartu su priskaičiuotais delspinigiais.

AB „Amber Grid“, dar vasario mėnesį įspėjusi AB „Achema“ apie taikomą civilinę atsakomybę, nevykdant Gamtinių dujų perdavimo paslaugų sutarties nuostatų, bei davusi papildomą terminą apmokėti sąskaitas, tačiau iki nustatyto termino šių mokėjimų negavusi, kovo 16 d. kreipėsi į teismą dėl AB „Achema“ skolos ir delspinigių priteisimo. 

„Achema“ laukia Konstitucinio Teismo sprendimo

15min.lt dar pernai rudenį rašė, kad „Achema“ už SGD terminalą Lietuvai yra skolinga 40,7 mln. litų.

„Achema“ pernai vasarį kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kurio prašo panaikinti Kainų komisijos sprendimą nustatyti SGD terminalo priedą. Spalio 13 dieną VAAT sustabdė „Achemos“ ginčo su Kainų komisija dėl SGD terminalo priedo ir paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinimo. KT nagrinės, ar SGD terminalo įstatyme įtvirtintas privalomas mokėjimas, nenustatant visų jo esminių elementų, neprieštarauja Konstitucijai.

Šiame ginče teismai yra areštavę 39,97 mln. litų vertės „Achemos“ turto.

Pagal įstatymus „Achema“ pirkti dujų iš SGD terminalo neprivalo – dujas pirks tik reguliuojami šilumos ir elektros ir Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tiekėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius