Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NordBalt“ elektros tiltas genda ir genda: kas jam nutiko?

Kuo sudėtingesnė sistema, tuo didesnė yra gedimo ar nesėkmės tikimybė, 15min aiškino už elektros jungtį „NordBalt“ atsakingi švedai. Elektros tiltas tarp Lietuvos ir Švedijos jau gedo 7 kartus, beveik visus kartus – Švedijos pusėje.
„Nordbalt“ elektros jungtis
„Nordbalt“ elektros jungtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pastarąjį kartą „NordBalt“ atsijungė ketvirtadienio rytą. Šiuo metu, kaip teigė „Svenska Kraftnat“ („Litgrid“ analogas Švedijoje) atstovas spaudai Olofas Klingvallis, ekspertai bando nustatyti tikslią gedimo vietą. Įtariama, kad sugedo kabelis.

Klaipėdos keitiklių stotis buvo atsijungusi du kartus (šią savaitę ir balandžio 6 d.), abu sykius po kelias valandas. Nybru keitiklis – vieną kartą, irgi kelias valandas. Tris kartus atsijungimai įvyko dėl kabelio.

O.Klingvallis pabrėžė, kad „NordBalt“ jau smarkiai prisidėjo prie energijos tiekimo saugumo Baltijos regione. O taisymai, pasirodo, galėtų trukti ir ilgiau.

„Aukštas pasiruošimo lygis ir greitos kabelio remonto komandos lėmė, kad atsijungimai ilgai netruko. Tai yra labai svarbu Šiaurės ir Baltijos valstybių elektrų rinkai“, – sakė „Svenska Kraftnat“ atstovas.

Paklaustas, kaip bus užtikrinama, kad ateityje pavyktų išvengti atsijungimų, O.Klingvallis aiškino, kad kiekvienas gedimas yra peržvelgiamas ir kruopščiai įvertinamas.

Visos HVDC (aukštos įtampos nuolatinės srovės) sistemos, pasak jo, yra sudėtingos. Ir, kuo sudėtingesnė sistema, tuo didesnė yra ir gedimo tikimybė.
„NordBalt“ sugedo jau 7 kartą. „Litgrid“ teigimu, vidutiniškai per metus jungtis genda 10 kartų, o tai reiškia, kad yra ir tokių, kurios per metus atsijungia 20–30 kartų.

550 mln. eurų vertės 453 kilometrų ilgio „NordBalt“ – pirmoji Lietuvos elektros jungtis su Skandinavija, ji sujungė aplink Baltijos jūrą esančias valstybes į vieną infrastruktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius