-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija perka naftą iš ISIS: Kremliaus fikcija ar realybė?

Po Turkijos numušto Rusijos bombonešio antradienį Ankaros adresu Maskva paleido kaltinimus, kad ši musulmoniška šalis yra „Islamo valstybės“ (ISIS) sąjungininkė. Kremlius tikina, kad džihadistų tiekiamos naftos iš užgrobtų teritorijų Turkija nesibodi pirkti ir taip remia teroristus. Naujienų svetainė ibtimes.com aiškinosi, ar toks kaltinimas Turkijai pagrįstas.
Bombarduojami naftos perdirbimo įrenginiai ISIS teritorijoje Sirijoje
Bombarduojami naftos perdirbimo įrenginiai ISIS teritorijoje Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

ISIS yra perėmusi kelių naftos telkinių Irake ir rytinėje Sirijos dalyje kontrolę ir sugebėjo toliau tęsti produkcijos gavybą nepaisant Rusijos ir JAV oro antskrydžių.

„ISIS turi didelius pinigus, šimtus milijonų, o gal net milijardus, dolerių iš naftos pardavimo, – antradienį pareiškė Vladimiras Putinas. – Maža to, jie yra saugomi ištisos valstybės kariuomenės. Tai paaiškina, kodėl jie elgiasi taip drąsiai ir įžūliai.“

ISIS kontroliuoja galbūt šešias naftos gavybos vietas.

Turkija yra dažnai vadinama pirmąja ISIS naftos tiekimo stotele. Dėl šios priežasties gali atrodyti, kad įtampa tarp Maskvos ir Turkijos neišvengiama.

Pačios Rusijos ekonomika smarkiai nukentėjo nuo naftos kainų kritimo pasaulio rinkose ir Vakarų įvestų sankcijų dėl invazijos į Rytų Ukrainą.

Nafta yra gyvybiškai svarbi Rusijos ekonomikai. Pajamos iš šios žaliavos sudaro daugiau negu pusę įplaukų į biudžetą, o gamtinių dujų ir naftos gavyba sukuria ketvirtadalį BVP.

Britų dienraštis „The Guardian“ šį mėnesį pranešė, kad ISIS kontroliuoja galbūt šešias naftos gavybos vietas. Užfiksuota, kad grupuotė yra pardavusi naftą Irako Kurdistano prekeiviams, o pastarieji šią naftą pardavė prekybininkams Turkijoje ir Irane.

Kaip skelbia naujienų svetainė al-monitor.com, 2014 m. birželį Turkijos parlamento opozicijos narys Ali Edibogluanas teigė, kad ISIS į Turkiją iš Sirijos ir Irako nelegaliai įvežė naftos už 800 mln. dolerių.

A.Edibogluano teigimu, ši nafta išgaunama Rumailos naftos telkiniuose Šiaurės Sirijoje ir netoli Mosulo miesto Irake, o ISIS net yra nutiesusi vamzdžius, kuriais į Turkiją teka nafta, už kurią džihadistai gauna grynųjų pinigų.

Nafta kiekvieną mėnesį ISIS suneša apie 40 mln. dolerių pajamų.

„Turkijos bendradarbiavimas su tūkstančiais tokios galvosenos vyrų yra labai pavojingas“, – tikino A.Edibogluanas.

JAV Iždo departamento skaičiavimais, nafta kiekvieną mėnesį ISIS suneša apie 40 mln. dolerių pajamų.

Kaip jau anksčiau pranešė laikraštis „Financial Times“, juodojoje rinkoje ISIS naftos barelį pardavinėja itin pigiai – nuo 25 iki 40 dolerių už barelį.

Remiantis nepatvirtintais duomenimis, vienos Turkijos bendrovės, perkančios naftą iš ISIS, savininkas yra Turkijos prezidento sūnus Bilalas Erdoganas.

Kaip JAV dienraščiui „The Wall Street Journal“ pranešė šaltinis Turkijos užsienio reikalų ministerijoje, nuo karo Sirijoje pradžios 2011 m., konfiskuotų naftos produktų Sirijos ir Turkijos pasienyje kiekis išaugo net tris kartus.

„Mes bandome tai sustabdyti, bet kontroliuoti pasienį tokiomis sąlygomis labai sudėtinga“, – teigė šaltinis.

JAV energetikos departamento duomenimis, 2014 m. net 27 proc. žaliavinės naftos į Turkiją atkeliavo iš Irako, 26 proc. iš Irano, o 13 proc. buvo išgauta pačios Turkijos viduje. Tik 3 proc. reikiamos naftos Turkiją pasiekė iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius