-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo pergalė smukdo akcijų rinkas

Trečiadienio naktį pasaulinės finansų rinkos smuko visame pasaulyje. Taip jos reagavo į pirmuosius JAV prezidento rinkimų rezultatus, kurie pademonstravo daugeliui netikėtą Donaldo Trumpo pranašumą.
„Dow Jones“ indeksų kritimas
„Dow Jones“ indeksų kritimas / Nuotr. iš „Twitter“

Investuotojai skuba parduoti akcijas, su besivystančiomis rinkomis susijusį turtą ir pirkti saugų turtą, tokį kaip auksas ir jena, nes vis labiau tikėtina respublikonų kandidato pergalė daugelyje rinkų skatina didžiulį neapibrėžtumą.

Volstrito „Dow Jones Industrial Average“ indeksas sumažėjo maždaug 2 proc., arba 400 punkto. S&P 500 indeksas krito 63 punktais, o „Nasdaq“ indeksas krito 100 punktų.

Meksikos peso kursas, kuris tapo savotišku nekilnojamojojo turto magnato šansų tapti JAV prezidentu kriterijumi, krito labiausiai per pastaruosius 20 metų.

Analitikai sako, kad D. Trumpui tapus prezidentu, galėtų rimtai nukentėti Meksikos ekonomika, nes jis yra pažadėjęs persvarstyti laisvosios prekybos sutartį su šia šalimi, blokuoti migrantų perlaidas į savo gimtąją šalį ir priversti Meksikos vyriausybę sumokėti milijardus už sieną, kurią jis nori pastatyti tarp šios šalies ir Jungtinių Valstijų.

„Sujudimas rinkose didžiulis, vienas didžiausių pastaraisiais metais“, – pareiškė „Daiwa Securities“ vyresnysis valiutų strategas Yukio Ishizukis.

„Nemanau, kad tai dėl D.Trumpo pareiškimo, kad už sieną privalo mokėti Meksika, nes jis nėra labai tikroviškas“, – pažymėjo jis.

„Investuotojams didesnį nerimą kelia jo pareiškimas apie tai, kad jis iš naujo derėsis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA). Jeigu Jungtinės Valstijos iš tikrųjų tai padarys, tai Kanadai ir Meksikai atneš daug problemų“, – pareiškė ekspertas.

„Birželį rinkose iš esmės vyravo įsitikinimas, kad Jungtinė Karalystė referendume pritars tolesnei narystei Europos Sąjungoje. Dabar buvo tikėtasi panašaus rinkoms palankaus rezultato – H. Clinton pergalės. Ir panašu, kad rinkos ir vėl galėjo visiškai suklysti“, – pareiškė valiutos prekybos įmonės OANDA vyresnysis rinkų analitikas Craigas Erlamas.

Jena JAV dolerio atžvilgiu pabrango daugiau kaip 3 procentais.

JAV doleris pinga taip pat ir Šveicarijos franko atžvilgiu.

„Žinoma, kol kas nieko konkretaus negaliu pasakyti, tačiau atmosfera rinkoje man primena tai, kas buvo prieš penkis mėnesius“, – pareiškė „Mizuho“ banko rinkų ekonomistas Daisukė Karakama, turėdamas omenyje „Brexit“ sukrėtimą.

„Ponas Trumpas aiškiai leido suprasti, kad stiprus JAV doleris jam nepatinka“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, D. Trumpo propaguojama protekcionistinė politika skatina sujudimą finansų rinkose.

Japonijos indeksas „Nikkei 225“ nuo sesijos pradžios krito 5 procentais.

Tuo tarpu auksas pabrango 4 procentais. Taip pat didėja JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas.

Rinkose buvo manyta, kad rinkimus laimėjus Hillary Clinton, dabartinės rinkos sąlygos investuotojams nesikeistų, ir jos pergalė jau buvo įskaičiuota į dabartines turto kainas.

D.Trumpas, kuris, skaičiuojant balsus, šiuo metu pirmauja, užsienio politikoje nori laikytis protekcionistinio požiūrio, o tai gali išprovokuoti naujus prekybinius karus, visų pirma su Kinija, ir pakirsti ekonomikos augimą.

Kampanijos metu D.Trumpas yra siūlęs skatinti darbo vietų JAV kūrimą sušvelninant energetikos sektoriaus ir kasybos pramonės reguliavimą, atsisakant sveikatos draudimo programos „Obamacare“ ir mažinant mokesčius. Į JAV biudžeto deficito augimą jis iš esmės žvelgia ramiau.

Rinkos dalyviai buvo pasirengę staigiems – kelių procentinių punktų – kainų rinkose svyravimams po pirmųjų JAV rinkimų rezultatų paskelbimo. Pavyzdžiui, po to, kai Didžioji Britanija birželį vykusiame referendume nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos, akcijų indeksas S&P 500 kitą dieną smuko 3,6 procento.

„Citigroup“ analitikai yra prognozavę, kad rinkimus laimėjus D. Trumpui, S&P 500 indeksas kris 3–5 procentais.

Naftos kainos trečiadienio ryte taip pat sparčiai smuko.

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ smuko 2,7 proc. iki 44,79 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumažėjo 3 proc. iki 43,6 JAV dolerio už barelį.

Manoma, kad D.Trumpo pergalė JAV ekonomikai gali būti nenaudinga ir naftos paklausa gali sumažėti.

D.Trumpo pažadėta protekcionistinė pozicija gali išprovokuoti naujus prekybinius karus, be kita ko, su Kinija, ir pakirsti „juodojo aukso“ paklausą.

Naftos rinkos žinios taip pat iš esmės yra neigiamos.

123rf.com nuotr. /Naftos gavyba
123rf.com nuotr. /Naftos gavyba

Amerikos naftos instituto skaičiavimais, JAV komercinės „juodojo aukso“ atsargos per praėjusią savaitę padidėjo daugiau kaip 4 mln. barelių.

Tuo tarpu Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) didina gavybą. „S&P Global Platts“ duomenimis, kartelio gavyba spalį viršijo 33,5 mln. barelių per dieną. Vien Nigerija ir Libija per pastaruosius du mėnesius gavybą padidino 500 tūkst. barelių per dieną.

Pagal rugsėjį pasiektą susitarimą OPEC šalys bendrą gavybą norėjo sumažinti iki 32,5–33 mln. barelių per dieną, t. y. 200–700 tūkst. barelių per dieną, palyginti su rugpjūčio gavybos lygiu. Tačiau, kaip matyti iš spalio mėnesio rodiklių, dabar gavybos sumažinimas turi būti bent 300 tūkst. barelių per dieną didesnis.

Tanklaivių judėjimą sekančios „ClipperData“ duomenys rodo, kad naftos gabenimo jūra apimtys spalį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, padidėjo beveik 13 procentų. Tai, be kita ko, yra vienas iš veiksnių, skatinančių JAV „juodojo aukso“ atsargų, kurios jau yra beveik rekordinės, augimą.

JAV energetikos informacijos administracija antradienį pranešė, kad naftos gavyba JAV šiemet sudarys vidutiniškai 8,84 mln. barelių per dieną, o ateityje – 8,73 mln. barelių per dieną. Ankstesnės jos prognozės buvo mažesnės – atitinkamai 8,73 mln. ir 8,59 mln. barelių per dieną.

Pernai JAV gavyba siekė 9,4 mln. barelių per dieną, tačiau gavybos šalyje sumažėjimas, kaip paaiškėjo, buvo mažesnis, negu tikėtasi.

JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ atliktos 14 investicinių bankų apklausos duomenimis, esant didelei ir net augančiai pasiūlai, naftos kainos 2017 metais laikysis žemiau 60 JAV dolerių už barelį kartelės. Dar visai neseniai buvo prognozuota, kad „juodasis auksas“ kitąmet vidutiniškai kainuos daugiau kaip 70 JAV dolerių už barelį.

JAV akcijų rinkos antradienį pakilo, paveiktos apklausų rezultatų, kurie rodė, kad demokratų kandidatė Hillary Clinton turėtų triumfuoti rinkimuose. Bet kai pradėjo plaukti rezultatai, rodantys, kad D.Trumpas pirmauja tokiose „svyruojančiose valstijose“ kaip Florida ar Ohajas ir netgi Virdžinijoje, iš kurios yra H.Clinton viceprezidentas Timas Kaine'as, finansinės rinkos pradėjo panikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius