-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje, kaip ir visoje ES, sugriežtinta egiptietiškų sėklų ir pupelių kontrolė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Europos Komisija sugriežtino įvairių sėklų ir pupelių, kurių kilmės šalis Egiptas, kontrolę. 2011 m. liepos 6 d. buvo pasirašytas sprendimas 2011/402/ES Dėl neatidėliotinų priemonių, taikytinų iš Egipto importuojamoms ožragių sėkloms, tam tikroms sėkloms ir pupelėms, teigiama išplatintame pranešime.
Pupelės
Pupelės / BFL nuotr.
Temos: 2 Egiptas E.coli

„Imtis papildomų prevencijos priemonių buvo nuspręsta po šių metų gegužės – birželio mėnesiais kilusių infekcijos protrūkių šiaurinėje Vokietijos dalyje ir Bordo mieste Prancūzijoje. Epidemiologiniai ir laboratoriniai tyrimai parodė, kad šie protrūkiai galėjo kilti dėl daigintų sėklų, užkrėstų bakterijomis E. Coli, gaminančiomis verotoksiną, vartojimo“, – teigė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Vadovaujantis Europos Komisijos Sprendimu bei siekiant apsaugoti Lietuvos rinką nuo nesaugaus maisto ir per maistą plintančių žmonių infekcinių ligų, 2011 m. liepos 15 d. išleistas VMVT direktoriaus įsakymas Nr. B1-399 „Dėl neatidėliotinų priemonių, taikytinų ožragės sėkloms, tam tikroms sėkloms ir pupelėms, importuojamoms ir įvežamoms iš Europos Sąjungos valstybių narių, kurių kilmės šalis Egiptas”.

Šiame įsakyme numatytos prevencinės priemonės maisto tvarkymo subjektams, įvežėjams ir importuotojams, vartotojams bei teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms.

Maisto tvarkymo subjektams (sulčių barams, sėklų, daigų, želmenų gamybos įmonėms, prieskonių ir prieskonių mišinių fasavimo, pakavimo, gamybos įmonėms, viešojo maitinimo įmonėms) nurodyta išimti iš rinkos ir saugiai sunaikinti visas vaistinių ožragių sėklų partijas, importuotas 2009-2011 m., kurių kilmės šalis Egiptas. Maisto tvarkytojai įpareigoti užtikrinti termiškai neapdorotų sėklų, daigų, kurių kilmės šalis Egiptas, atsekamumą, išėmimą iš rinkos, saugų sunaikinimą, o sėklų daiginimo
įmonės privalo užtikrinti saugų termiškai neapdorotų sėklų ir daigų pateikimą į rinką (atlikti E. Coli laboratorinius tyrimus).

Įvežėjams ir importuotojams uždrausta iki 2011-10-31 įvežti į Lietuvą gražgarščių, burokėlių, ridikėlių daigus, džiovintas ankštines daržoves (gliaudytas ir negliaudytas, šviežias ar atšaldytas), sojos pupelių daigus, garstyčių, cukrinių runkelių sėklas, mėlynžiedžių liucernų sėklas ir daigus, daržovių sėklas, kitas aliejinių kultūrų sėklas bei vaistinių ožragių sėklas ir pupeles, kurių kilmės šalis Egiptas.

Vartotojams rekomenduojama nenaudoti maistui termiškai neapdorotų sėklų ir daigų, kurių kilmės šalis Egiptas, o įsigijusiems ar auginantiems maistui ožragių sėklas, nenaudoti jų maistui.

Teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms pavesta vykdyti ožragių ir kitų sėklų, kurių kilmės šalis Egiptas, sustiprintą kontrolę, esant būtinumui, taikyti rinkos ribojimo priemones, išimti iš rinkos ir kontroliuoti jų saugų sunaikinimą.

Į Lietuvos rinką iš Vokietijos pateko galimai E. Coli protrūkį šioje šalyje sukėlusių vaistinės ožragės sėklų partijos. Sperli prekiniu ženklu pažymėtų kopūstų, ožragių ir Azijos augalų sėklų mišinio (kilmės šalis Egiptas) gauta 20,94 kg, iš jų 9,99 kg – bio vaistinių ožragių ir 10,95 kg – Azijos augalų sėklų mišinių. Maisto inspektoriai, atlikę šių produktų atsekamumo kontrolę, nustatė, kad Lietuvoje buvo realizuota tik nedideli kiekiai – 1,53 kg bio vaistinių ožragių ir 1,83 kg Azijos augalų sėklų mišinio. Visas neparduotų bio vaistinių ožragių ir Azijos augalų sėklų mišinio kiekis (16,98 kg) buvo išimtas iš prekybos ir saugiai sunaikintas.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirta 10 skirtingų rūšių sėklų, skirtų daiginimui, mėginių. Patikrintos Sperli prekiniu ženklu pažymėtos sėklos: Bio mėlynžiedės liucernos (alfa-alfa), Bio adzuki pupelės (Lunja), Bio Azijos augalų sėklų mišinys ir Bio vaistinės ožragės sėklos. Nei viename iš tirtų mėginių E. Coli bakterijų nebuvo nustatyta. Šių metų gegužės – birželio mėnesiais buvo atlikti 77 daržovių tyrimai. Buvo tiriami agurkai, pomidorai, salotos, salierai, cukinijos, brokoliai iš Ispanijos, Olandijos, Lenkijos ir Lietuvos. Visuose ištirtuose daržovių mėginiuose bakterijų nebuvo nustatyta.

Maisto inspektoriai patikrino ir vieną didžiausių – R. Grajausko sėklų daiginimo įmonę (Panevėžio raj.). Įmonė, siekdama pateikti į rinką saugias daigintas sėklas ir vykdydama savikontrolės planą, ištyrė visų pavadinimų daigintas sėklas. E. Coli bakterijų taip pat nebuvo nustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius