-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 15 /14:03

Pajamų ir turto deklaracijų startas: pasipylė sutrikimai ir erzinančios klaidos

Nuo antradienio šalies gyventojai jau gali pateikti pajamų ir turto deklaracijas. Valstybinė mokesčių inspekcija beveik 1,8 mln. gyventojų jau paruošė preliminariąsias pajamų deklaracijas. Tačiau jų pateikimas – ne be kliūčių.
Deklaracijos pateikimas.
Deklaracijų pateikimas - ne be trikdžių.

Pirmieji, suskubę siųsti deklaracijas Mokesčių inspekcijai, jau susidūrė su keblumais. Skaitytojas Mindaugas taip pat bandė pateikti savo deklaraciją, tačiau paspaudus „Pateikti“, sistema jam išmeta vis skirtingą lentelę.

Rodo vis naujas sumas

„Kai paspaudžiau „Pateikti“, nurodė, kad aš turiu susimokėti. Tačiau deklaracijoje nurodyta, kad man turi grąžinti. Vėl paspaudus pasirodo jau kiti duomenys su kita suma. Ir taip kiekvieną kartą pasirodo vis kita žinutė su kitomis sumomis – aš turiu susimokėti arba man turi grąžinti“, – pasakojo Mindaugas.

Pavyzdžiui, po pirmo paspaudimo jis buvo informuotas, kad jam bus grąžinti 166 eurai. Po antro paspaudimo Mindaugas sužinojo, kad jam priklauso 128 eurai, po trečio bandymo – jau tik 8 eurai, dar vėliau – jau 54 eurai. Iš lentelių nelabai aišku, ar Mindaugas turi grąžinti ar jam bus grąžinta.

Jis stebisi, kad jei veikiančioje sistemoje taip dažnai kartojasi nesklandumai, tai kas bus įdiegus išmaniąją VMI sistemą i.MAS?

Kai kurie gyventojai socialiniuose tinkluose skundžiasi, kad jiems sudėtinga prisijungti prie sistemos. Akivaizdu, kad per pirmąją dieną prie deklaravimo sistemos bando prisijungti didelis kiekis žmonių. 

Reikia turėti kantrybės

Valstybinė mokesčių inspekcija pripažįsta, kad iš pradžių dar galimi sutrikimai.

„Lentelė jau yra koreguojama. Kai kam dėl nustatymų ji nekorektiškai parodė galutinę sumą. Sumas galima peržiūrėti deklaracijoje“, – sakė VMI atstovas spaudai Darius Buta. Jis siūlė visiems būti kantriems, nes laiko pateikti deklaracijoms – sočiai. 

VMI primena, kad patogiausiai ir greičiausia siųsti deklaraciją naujantis programėle išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams e.VMI, arba Elektroninėje deklaravimo sistemoje.

Inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė sakė, kad iki vienuoliktos valandos buvo pateikta per dešimt tūkstančių deklaracijų.

„Inspekcija gavo šiemet daugiau duomenų apie mokesčių mokėtojus, tad daugiau jų ir patalpino deklaracijose“, – sakė ji. 

Yra ir naujovių

Gyventojai pajamų deklaracijas turi užpildyti iki gegužės antros dienos. Deklaruoti pajamas reikia ir tiems, kurie vykdė individualią veiklą, o taip pat gavo pajamų, nuo kurių būtina susimokėti mokesčius. Kai kuriems privaloma deklaruoti pajams ir dėl užimamų pareigų. 

Tačiau labiausiai, žinoma, skuba deklaruoti tie, kurie nori pasinaudoti mokesčių lengvatomis ar susigrąžinti mokesčius. Deklaruoti, beje, reikia ir gautas brangias dovanas – didesnes nei 2500 eurų vertės.

Šiais metais sistema turėtų aiškiai nurodyti, kokią sumą asmuo privalo susimokėti ar susigrąžinti iš valstybės. Taip pat pateikiama informacija apie transporto priemonių įsigijimo sandorių sumas bei nekilnojamąjį turtą. 

BNS praneša, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) planuoja, jog šiemet už 2015 metus gyventojams bus grąžinta apie 60 mln. eurų mokesčių permokų – panaši suma, kaip ir pernai. Planuojama, kad pajamas deklaravę gyventojai valstybei sumokės apie 75 mln. eurų mokesčių – tiek pat, kaip ir pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius