-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmąkart paviešintos deklaracijos: ligoninių vadovai sėdi ant pinigų maišų

VMI pirmą kartą paviešino viešųjų įstaigų (VšĮ), kurias valdo valstybė, vadovų turtus – o didžiausi jie tarp ligoninių vadovų. Panašu, kad medikai itin vertina grynuosius – pinigais ar bankuose laikomi šimtai tūkstančių eurų. Daugiausia turtuolių – Klaipėdos ligoninėse ir Šeškinės poliklinikoje.
Medikai
Medikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmoje vietoje pagal asmeniškai valdomą turtą tarp valstybės valdomų VšĮ atsidūrė Ona Panasenkienė, kuri įsivėlė į Šeškinės poliklinikos vadovo konkurso skandalą. Buvęs poliklinikos vadovas Jonas Kairys savo buvusią kolegę, ilgametę poliklinikos direktoriaus pavaduotoją gydymui, kaltina klastojus nedarbingumo ir neįgalumo pažymėjimus, tai jai kainavo direktoriaus poziciją.

Pagal 2017 metų turto deklaraciją, O.Panasenkienė sukaupė 930 tūkstančių eurų vertės turtą, o 338 tūkst. eurų iš jų laiko kaip grynuosius arba bankuose. Dar 494 tūkst. eurų vertas jos valdomas nekilnojamasis turtas.

15min nepavyko susisiekti su pačia O.Panasenkiene. O savo buvusią pavaldinę apskundęs J.Kairys teigė, kad buvęs jos darbo telefonas išjungtas.

Ir pats buvęs poliklinikos vadovas J.Kairys pagal valdomą asmeninį turtą atsidūrė ketvirtoje vietoje tarp valstybės valdomų VšĮ vadovų. Jo deklaruotas turtas sudaro 561 tūkst. eurų, tačiau didžiąją jo dalį atriekia 444 tūkst. įvertintas NT, J.Kairys deklaravo 66 tūkstančius eurų piniginių lėšų.

„Žinokite, kad (O.Panasenkienei – 15min) yra truputį darbinių problemų ir dabar jos tarnybinis telefonas yra atjungtas. O aš baigiau kadenciją ir liepos 2 d. sutartis mano baigėsi. Aš jau nebe direktorius. Nėra to nekilnojamojo turto, yra namas ir viskas. Dar miško gabaliukas labai mažas. Daugiau aš nieko neturiu absoliučiai“, – 15min teigė J.Kairys

Turtingiausia šeima – „Trakų ligoninės“ vadovo

Antroje vietoje tarp turtingiausių VŠĮ vadovų – Antanas Česnulevičius, šiuo metu einantis VšĮ „Trakų ligoninė“ direktoriaus pareigas. Jo deklaruoto turto vertė – 796 tūkst. eurų, iš jų 343 tūkst. eurų – NT vertė, 171 tūkst. eurų – žemė, 138 tūkst. eurų – pinigai, dar 122 tūkstančiai eurų – akcijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lašelinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lašelinė

A.Česnulevičiaus sutuoktinė papildomai yra deklaravusi 393 tūkstančius eurų turto, tad bendras turtas – per milijoną eurų.

Pats A.Česnulevičius patikina, kad turtas sukauptas per daugelį metų.

„Aš čia vadovas dar pusantrų metų. Visko buvo savo laiku, ir verslas taip pat. Savo laiku niekur nedirbau, tada ir uždirbau“, – dėstė daktaras.

A.Česnulevičius kandidatuodamas į Seimą biografijoje nurodė, kad mediku dirbo nuo 1984-ųjų, o 1994–1998 m. turėjo individualią įmonę „Angela“, vėliau dirbo ir privačiose, ir Trakų savivaldybės klinikose.

„Žinote, investicijos irgi yra darbas. Taupymo priemonės visos spaudoje yra pateiktos. Yra indėliai, yra investicijos, ir visa kita, tam reikia turėti supratimą, tuo domėtis. Nuo senų laikų mano dirbta buvo. Dabar ateina tas mano laikas, kada viskas, ką aš praleidau sunkiai dirbdamas, duoda savo rezultatus“, – teigė A.Česnulevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Banknotai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Banknotai

Trečioje vietoje pagal didžiausią turtą atsidūrė Agnė Dalangauskienė, ji vadovauja buriavimo mokyklai „Žiemys“. Buriuotoja deklaravo 691 tūkst. eurų vertės turtą, didžiąją jo dalį (477 tūkst. eurų) sudaro NT.

„Visas turtas yra įgytas pagal testamentą, gavau iš tetos. Viską esu deklaravusi, susimokėjusi mokesčius, tai buvo, rodos, prieš 7 metus“, – paaiškino A.Dalangauskienė.

Grunte daug grynųjų

Penktoje vietoje pagal turtą atsidūrė Aplinkos ministerijos kontroliuojamos VšĮ „Grunto valymo technologijos“ vadovas Rapolas Liužinas. Jo deklaruotas turtas – 504 tūkst. eurų, ir didžiąją dalį šio turto sudaro grynieji ar lėšos bankuose. 15min paklausė, kaip pavyko sukaupti tokį didelį turtą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieva
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pieva

„Kas tas didelis turtas, kas jau čia pavyko. Tai dirbau visą laiką. Patikrinkite, kiek aš dirbau, ką aš turiu, ir mano atlyginimą ir pamatysite. Aš jokiu verslu neužsiimu, tai yra tėvų žemė, kaip sakyt, tai ir palikimas. Buvo Kėdainių rajone, persivedžiau čia į Širvintų r., viskas surašyta“, – aiškino R.Liužinas.

Jis patikino, kad pinigus sukaupė iš atlyginimo.

„Atlyginimas toks, kaip numatyta įstatyme. VŠĮ būna šešių kategorijų, mūsų yra aukščiausios kategorijos, kadangi mes iš valstybės biudžeto nieko negauname, o praktiškai duodame valstybės biudžetui. Mano atlyginimas yra, bijau dabar suklysti, su visais priedais, kurie yra įstatymo numatyti, bruto (iki mokesčių) kažkur apie 2900 eurų“, – sako R.Liužinas.

Paklaustas, kodėl 305 tūkst. eurų jis laiko grynaisiais ir neinvestuoja, R.Liužinas teigė pinigus laikąs „juodai dienai“.

„Todėl kad aš nepasitikiu, investicijomis, supranti. Turėjau ir obligacijų, dabar jas paverčiau pinigais. Ir keliuose bankuose esu, laikau juodai dienai. Šiek tiek akcijų aš turiu Lietuvos telekome“, – atsakė R.Liužinas.

Medikai mėgsta grynuosius

Klaipėdos ligoninių vadovai tęsia turtingiausių VšĮ atstovų sąrašą.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja infrastruktūrai Nijolė Motužienė sukaupusi pačią didžiausią sumą grynųjų ir lėšų banke tarp visų VšĮ vadovų – 387 tūkst. eurų. O bendras deklaruotas turtas siekia 465 tūkstančius.

15min susisiekė ir su N.Motužiene, tačiau ji atsisakė komentuoti turto kilmę. Jos interesų deklaracijoje nurodoma, kad šimtatūkstantinius indėlius medikė laiko Šiaulių banke, banke „Citadele“, bei kredito unijoje „Memelio taupomoji kasa“.

Tos pačios ligoninės vadovas, vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis eina iškart po jos. Deklaruotas V.Janušonio turtas vertinamas 448 tūkst. eurų, ligoninės vadovas pinigais laiko 162 tūkst. eurų, dar 122 tūkst. eurų jis yra paskolinęs kitiems asmenims. Jo NT įvertintas 107 tūkst. eurų, o vertybiniai popieriai – 50 tūkst. eurų. Interesų deklaracijoje V.Janušonis nurodė, kad toje pačioje ligoninėje dirba du jo sūnūs.

MEGA nuotr./Eurai
MEGA nuotr./Eurai

Aštuntoje vietojeVioleta Prekevičienė, pernai vadovavusi VšĮ Naujosios Vilnios poliklinika, o šiuo metu – Nerginos pirminės sveikatos priežiūros centrui. Ji deklaravo taip pat 448 tūkst. eurų vertės turtą. Deklaracijoje NT ir žemės sklypų vertė siekia atitinkamai 281 tūkst. eurų ir 104 tūkst. eurų. Ji yra ir verslininkė – valdo bendrovę „Vilnia Sana“.

VšĮ Vilniaus rajono centrinės poliklinikos vadovė Vida Žvirblienė deklaravo 399 tūkst. eurų vertės turtą, o 245 tūkstančiai eurų iš jų taip pat bankuose arba „kojinėje“.

Dešimtuką užbaigia Rimvydas Turčinskas, VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės vadovas, buvęs sveikatos apsaugos ministras. Jo turtas – 369 tūkst. eurų, iš jo 263 tūkst. eurų yra kitiems asmenims išduotos paskolos, o 80 tūkst. eurų – pinigai. Tačiau interesų deklaracijoje jis apie išduotas paskolas nėra nurodęs. Susisiekęs su 15min jis tikino, kad tokių pinigų neturįs, ir VMI paties pateiktą deklaraciją jis patikslins.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daktaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daktaras

Yra ir daugiau medikų, kurie sukaupę įspūdingas sumas grynųjų. Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Algirdas Liutkus sukaupęs 305,4 tūkst. eurų grynaisiais ar bankuose, kai bendras jo deklaruotas turtas – 364 tūkst. eurų.

Kiek mažiau piniginių lėšų deklaravo Karoliniškių poliklinikos direktorė Jelena Kutkauskienė (259 tūkst. eurų) bei akušeris ginekologas Aurelijus Umantas, Pasvalio ligoninės (230 tūkst. eurų).

Pats skurdžiausias valstybinės VšĮ vadovas – ginekologas Artūras Gudavičius, kurio skolos (250 tūkst. eurų) turtą viršija 170 tūkst. eurų.

Po jo eina ir į skandalus įsivėlusios VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ direktorė Joana Bikulčienė, kurios grynosios skolos, atmetus turtą, sudaro 111 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius