Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Venesuelos krizės grimasos: dėl tualetinio popieriaus žmonės skrenda į JAV

Neseniai venesuelietė Carmen Mendoza į Niujorką atvyko aplankyti savo dukros Anabelos, taip pat nusipirkti tualetinio popieriaus, muilo, dantų pastos, pupelių, kukurūzų miltų, tuno, majonezo ir aspirino. 66 metų moteris šių produktų negali rasti savo tėvynėje, rašo cnn.com.
Tualetinį popierių iš parduotuvės nešanti moteris Karakase
Tualetinį popierių iš parduotuvės nešanti moteris Karakase / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gili Venesuelos ekonomikos recesija jau tapo humanitarine krize. Venesueliečiai kenčia nuo didžiulio maisto produktų ir medikamentų trūkumo, šalyje į aukštumas šoko nusikalstamumas. Be to, masiniais protestais Venesuelos miestuose raginamas atsistatydinti šalies prezidentas Nicolas Maduro.

Rugpjūtį Niujorke su dukra praleidusi C.Mendona suprato, kad jau spėjo pamiršti daugybę dalykų, kurie kitų šalių gyventojams atrodo visiškai normalūs. Venesueloje moteris be tualetinio popieriaus gyveno visą liepos mėnesį, vietoje jo naudodama popierines servetėles.

Venesuelietė prisipažįsta, kad būnant JAV jai net yra tekę verkti iš laimės, kuomet apsilankė prekybos centre, kurio lentynos lūžo nuo prekių gausos.

Venesuelietė prisipažįsta, kad būnant JAV jai net yra tekę verkti iš laimės, kuomet apsilankė prekybos centre, kurio lentynos lūžo nuo prekių gausos.

Tokių žmonių kaip C.Mendoza yra daug. Vien tik praėjusiais metais JAV aplankė apie pusė milijono venesueliečių.

JAV venesueliečiai tikina, kad kelionę į šią šalį galintys leisti tautiečiai atvyksta įsigyti įvairaus pobūdžio prekių.

„Tai tik įrodymas kaip blogai šalis yra valdoma. Viskas stabiliai blogėja“, – teigia Niujorke gyvenanti ir technologijų sektoriuje dirbanti Beatriz Ramos. Vien tik per šiuos metus ją aplankė šeši draugai iš Venesuelos.

Tiek B.Ramos, tiek C.Mendona tiki, kad tokia žema gyvenimo kokybė Venesueloje nesitęs amžinai, tačiau nesitiki pagerėjimo artimiausiu metu.

Neseniai Venesuelos nacionalinis rinkimų komitetas paskelbė, kad šalies opozicijos lyderiui spalio pabaigoje suteiks tris dienas tam, kad jis surinktų pakankamai parašų, reikalingų referendumui, siekiančiam nuversti N.Maduro, inicijuoti.

N.Maduro oponentams reikia penktadalio registruotų balso teisę turinčių venesueliečių parašų, kad toks referendumas įvyktų 2017 m. pradžioje.

Kai kurie venesueliečiai, tokie kaip restorano savininkas Ernesto Changas, netiki, kad gyvenimas pagerės per artimiausius penkerius metus. Jis su žmona ir keturiais vaikais rugsėjį nuvyko trumpai kelionei į JAV.

Tiesa, tokiai šeimos narių kelionei vyras, be vadovavimo restoranui dar dirbantis banke ir padedantis vietinei maisto prekių importuotojai, taupė beveik dvejus metus.

Prieš pat kelionę į JAV susirgus dvejų metų E.Chango sūnui, vyras apvaikščiojo net septynias šalies vaistines ir nė vienoje iš jų nerado penicilino. Tuomet reikalingų vaistų vyras gavo iš savo kaimyno.

Net ir vidurinės klasės venesueliečiams patekti į JAV nėra itin paprasta. Šalių nejungia tiesioginiai skrydžiai, be to, nė viena į JAV skrendanti oro linija nepriima Venesuelos valiutos bolivarų. Dėl to keliautojai privalo naudoti savo grynųjų pinigų atsargas arba remtis JAV gyvenančių artimų žmonių parama.

Venesueliečių pajamas greitai tirpdo ir didžiulė infliacija, kuri vien tik šiemet, Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, viršys 700 proc. Pati vyriausybė nepateikia jokių patikimų ekonominių duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius