Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ųjų prognozės: ar Lietuva pasiruošusi naujajam Darbo kodeksui?

15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados. Šiais metais daug diskusijų sukėlė naujasis socialinis modelis, ir 2016-aisiais turėtume pamatyti pirmuosius liberalesnio Darbo kodekso vaisius.
Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos piketas prieš skubotą socialinio modelio projekto priėmimą
Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos piketas prieš skubotą socialinio modelio projekto priėmimą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujasis socialinis modelis viešumoje pristatomas kaip panacėja kone nuo visų Lietuvos problemų – jis esą sumažins nedarbą, suteiks naujų teisių darbuotojams ir darbdaviams, kovos su skurdu, saugos bedarbius, netgi sumažins atotrūkį tarp vyrų ir moterų.

Pasiruošusi Lietuva ar ne naujam Darbo kodeksui? Jis yra svarbiausia ir daugiausia ginčų sukėlusi socialinio modelio dalis. 

Teoriškai jis yra labai gražus – darbo rinka turėtų pagaliau tapti laisva rinka, kur pasiūla ir paklausa atitinka viena kitą. Darbdavys galėtų atleisti nevykusius darbuotojus ar tuos, kurių etatų reikia atsisakyti dėl nesėkmingai besiklostančio verslo. Darbuotojai galėtų rinktis savo darbdavius, nes pastarieji, nebijodami atleisti žmonių, nebijotų jų ir samdyti.

Darbuotoją ir darbdavį saistytų tokie santykiai, kad visą laiką reikėtų stengtis. Darbuotojui – parodyti, kad ne tik dirba gerai, bet ir yra linkęs mokytis, nebijo naujovių, yra savo įmonės ambasadorius. Darbdaviui reikėtų sukurti motyvacinę sistemą tam, kad išlaikytų talentus.

Lietuvos darbo rinkai tikrai reikalingos permainos. Dabar, pavyzdžiui, įmonėms atleidžiant darbuotojus, labiau dreba tas kolega, kuris neturi vaikų, nors galbūt ir yra geresnis darbuotojas. Trūksta grįžtamojo ryšio tarp darbuotojo ir darbdavio – iš čia kilę anekdotai apie piktą bosą.

Jaunos moters darbo pokalbio metu dažniau klausia, ne ką ji moka, o ar ji turi šeimą, ar ruošiasi gimdyti.

Tuo metu darbuotojai stengiasi ieškoti darbo ne pagal terminuotas sutartis, į darbdavį žiūri tik kaip į išnaudotoją kapitalistą, darbuotojams per Kalėdas dovanojantį šokoladus, o sau – tryliktąjį atlyginimą.

Ir vienas kito darbdavys su darbuotoju ieško „iki mirtis išskirs“ – nes taip labiau apsimoka. Žinoma, tas apsimokėjimas – iliuzinis, mat dėl to nukenčia geri darbuotojai, yra priešinamasi permainoms, stringa verslo plėtra ir pan.

Atrodytų, naujasis Darbo kodeksas, o ir visas socialinis modelis, turėtų šias ir kitas problemas bent jau iš dalies išspręsti. Apie tai kalba didelių įmonių vadovai, investuotojų atstovai. Tačiau profesinių sąjungų atstovai gąsdina, kad naujasis Darbo kodeksas dar labiau atriš rankas darbdaviams, kurie ir iki šiol išnaudojo darbuotojus bei elgėsi su jais kaip panorę, nepaisydami griežtų įstatymų.

Kaip bus iš tiesų, sužinosime tik tuomet, kai liberalesnis Darbo kodeksas pradės veikti. Politikai prognozuoja, kad geriausiu atveju pirmuosius jo subrandintus vaisius galėsime pamatyti 2016-ųjų viduryje.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius