Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mies van der Rohe fondas: išrinkti 5 Europos premijos finalininkai

Neseniai skelbėme apie istorinį įvykį – Lietuvos architektai pirmą kartą pateko į pusfinalį dėl Europos Sąjungos architektūros premijos, kurios konkursą organizuoja Barselonos Mies van der Rohe fondas. Ką tik paaiškėjo šio prestižinio architektūros konkurso 5 finalininkai, iš kurių laimėtojas bus išrinktas gegužę.
Kannikegården Danijoje, arch. Lene Tranberg ir Boje Lundgaard
Kannikegården Danijoje, arch. Lene Tranberg ir Boje Lundgaard / Anders Sune Berg nuotr.

Pirmą kartą įvertinti lietuviai

Nacionalinės premijos laureato, architekto Rolando Paleko „Arch Studijos“ ir Ryčio Mikulionio studijos „Plazma“ projektas „Rasų namai“ šiemet prasiveržė į Europos Sąjungos architektūros premijos konkurso pusfinalį. Patekimas tarp 40 geriausių Europos Sąjungos bei jos įtakos šalių projektų jau savaime yra didelis pasiekimas. Tuo labiau kad iš Baltijos šalių pusfinalyje buvome vieninteliai, o ir jį pasiekti mums pavyko pirmą kartą.

„BBGK Architekci“ nuotr./Katynės muziejus Lenkijoje, arch. Jan Belina-Brzozowski ir Konrad Grabowiecki
„BBGK Architekci“ nuotr./Katynės muziejus Lenkijoje, arch. Jan Belina-Brzozowski ir Konrad Grabowiecki

Neseniai paaiškėjo, jog į šio kas dvejus metus rengiamo turnyro finalą pateko per pastaruosius porą metų realizuoti šiuolaikinės architektūros objektai iš Danijos, Lenkijos, Anglijos, Prancūzijos ir Olandijos. Į finalą šįkart prasibrovė 2 gyvenamieji objektai, 2 memorialai ir istorinėms užstatymo liekanoms eksponuoti skirtas statinys Viduramžius menančiame Danijos mieste.

Ribės miesto Viduramžių aikštėje, priešais istorinę katedrą, pastatytas naujas mūrinis statinys „Kannikegården“ eksponuoja 1000 metų senumo vietos mūrinio užstatymo liekanas. Pagal firmos „Lundgaard & Tranberg Architects“ projektą šio statinio dvišlaitis tūris į istorinę aplinką įsilieja itin taktiškai ir jautriai, tačiau nestokoja šiuolaikiškų architektūrinių bruožų.

 Kevin Dolmaire nuotr./Camp Joffre memorialinis muziejus Prancūzijoje, arch. Rudy Ricciotti
Kevin Dolmaire nuotr./Camp Joffre memorialinis muziejus Prancūzijoje, arch. Rudy Ricciotti

Įsirengti paliko patiems gyventojams

Į Europos Sąjungos architektūros premijos finalą prasibrovė vieno iš didžiausių gyvenamųjų namų visoje Olandijoje „deFlatKleiburg“ atlikta renovacija. Masyvų 400 metrų ilgio, 11 aukštų, 500 butų Amsterdamo statinį statytojams ir architektams (arch. „NL Architects“ ir „XVW architectuur“) nuo nugriovimo pavyko išgelbėti pasitelkus Vakaruose labai neįprastą koncepciją – renovavus jo infrastruktūrą, bendrąsias erdves, tačiau butus palikus įsirengti patiems gyventojams.

Marcel van der Burg nuotr./„deFlatKleiburg“ Olandijoje, arch. Walter van Dij ir Xander Vermeulen Windsant
Marcel van der Burg nuotr./„deFlatKleiburg“ Olandijoje, arch. Walter van Dij ir Xander Vermeulen Windsant

Firmos „Alison Brooks Architect“ architektai Londone sukūrė 44 butų gyvenamąjį namą „Ely Court“. Šį statinį sudaro vieno ir dviejų aukštų butai, kurių beveik pusė yra skirta vietos socialiniams poreikiams. Dideliu iššūkiu architektams čia buvo integruoti jo šiuolaikišką tūrį į tipinį vietos gyvenamojo kvartalo architektūrinį audinį.

Architektūra priverčia susimąstyti

Per II pasaulinį karą sovietai Katynėje brutaliai nužudė per 20 tūkst. lenkų karininkų. Šiam vienam skaudžiausių XX amžiaus Lenkijos istorijos įvykių paminėti skirtas Katynės muziejus (arch. „BBGK Architekci“) Varšuvos forte padeda susimąstyti apie blogį, gėrį, atleidimą. Itin dramatišką įspūdį sukuria siauras praėjimas tarp 12 metrų aukščio sienų.

Paul Riddle nuotr./„Ely Court“ Londone, arch. Alison Brooks
Paul Riddle nuotr./„Ely Court“ Londone, arch. Alison Brooks

Karinės stovyklos Rivesaltes (Camp Joffre) memorialinis muziejus Prancūzijos pietuose – statinys be eksterjero, fasadų (arch. Rudy Ricciotti). Savo juodžiausiu egzistavimo periodu žydų žudynes mačiusios stovyklos teritorijoje įrengtas šis architektūros objektas greičiau yra architektūrinė pauzė nei teiginys. Viduje memorialui būdingą atmosferą garantuoja ochros spalvos betoniniai paviršiai. Vienintelis vaizdas iš vidaus – į dangų.

Dabar konkurso vertinimo komisija visus 5 finalistus aplankys ir realybėje. Konkurso nugalėtojas bus paskelbtas gegužės 26 dieną Mies van der Rohe paviljone, Barselonoje.

Parengta pagal Mies van der Rohe fondo ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius