-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Accenture“ pristatė robotą-šunį ir biurą metavisatoje – galima apsilankyti ir bare

Technologijų kompanija „Accenture“ Vilniuje vykstančio „Login 2022“ metu pristatė savo metavisatos modelį, prie kurio prisijungę vartotojai gali apžiūrėti erdvų virtualų bendrovės biurą, pasigrožėti virtualia panorama pro langą, žaisti krepšinį ir net apsilankyti bare.
Tecnologijų kompanijos „Accenture“ šuo robotas
Tecnologijų kompanijos „Accenture“ šuo robotas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Virtualus krepšinis darbo metu

Bendrovės Lietuvoje pristatytas metavisatos modelis – tik pavyzdys, ką jau šiandien galima pasiekti technologijų dėka ir kaip paprasta transformuoti savo verslą. Pasak profesinių verslo paslaugų ir konsultacijų kompanijos „Accenture Baltics“ inovacijų projektų vadovo Marks Petrovs, šiandien įmonės neretai turi mokytis iš naujo adaptuotis prie technologijų.

„Skaitmeninių pokyčių banga – arčiau nei mums atrodo. Todėl kuo labiau įmonės orientuosis į ateitį, modernius sprendimus, tuo labiau jos bus pasirengusios technologiniams pokyčiams“, – pasakojo M.Petrovs.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tecnologijų kompanija „Accenture“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tecnologijų kompanija „Accenture“

Patekti į metavisatą itin lengva – užtenka užsidėti virtualios realybės (VR) akinius bei į rankas paimti du valdymo pultelius. Ant jų esančių mygtukų pagalba galima judėti pirmyn, atgal ir į šonus, paimti tam tikrus daiktus ar pasisveikinti su kolegomis.

„Accenture“ metavisatos biure galima apsilankyti bare, taip pat pažaisti krepšinį ar smiginį. Erdvė išdėstyta per du aukštus, o pro kupolo langus matosi virtualaus Vilniaus horizontas.

Pasak inovacijų eksperto, verslo ir metavisatos ryšys yra tiesiogiai susijęs, todėl per artimiausią dešimtmetį iš esmės pasikeis didžioji dalis verslo aplinkos.

Platus metavisatos pritaikymas pasaulyje pakeis tai, kaip įmonės bendrauja su klientais, koreguos darbo procesus ir inicijuos naujų produktų ir paslaugų kūrimą. Metavisata, priešingai nei šiuo metu paplitę technologiniai sprendimai, leis atsisakyti 2 dimensijų (2D) vaizdo ir užtikrins efektyvų perėjimą prie realybėje išgyvenamų patirčių (3D) atkūrimo virtualioje erdvėje.

„Accenture“/„Accenture“ metavisatos pasaulis
„Accenture“/„Accenture“ metavisatos pasaulis

„Remiantis naujausiomis tendencijomis, įmonės pereina į tokią ateitį, kuri labai skiriasi nuo tos, kurioje šios bendrovės susikūrė. Šiandien nebepakanka įvaldyti ar įmonės veikloje išnaudoti vieno konkretaus sprendimo, nes technologijos, tarp kurių išplėstinė realybė, blokų grandinė ar skaitmeniniai dvyniai, susilieja ir keičia žmonių patirtis jau kaip sudėtinis sprendimas. Taip prasideda ir pirmieji žingsniai į multivisatą“, – teigia M.Petrovs.

Robotas šuo

Kitas bendrovės technologinis džiaugsmas – robotas, primenantis šunį. Tiesa, kalbant apie šio roboto pajėgumus, M.Petrovs ragina neapsiriboti vien šuniškais reikalais.

„Jis geba atlikti įvairius triukus, vartytis žolėje ar savarankiškai užbėgti ir nubėgti laiptais. Toks šuo robotas taip pat yra daugelio šiais laikais ištobulintų technologijų sujungimas į vieną“, – pasakojo inovacijų projektų vadovas iš Estijos.

Kompanija 15 kg sveriančiam „Unitree GO1“ robotui sukūrė dirbtinio intelekto (DI) sistemą, kurios dėka mielai atrodantį palydovą galima užprogramuoti beveik bet kam.

„Dėl to, kad robotas turi kameras ir sensorius, jį galima apmokyti sekti žmogų ar, tarkime, ieškoti šiukšlių aplinkoje“, – 15min pasakojo M.Petrovs, demonstruodamas roboto pajėgumus.

Viena iš linksmesnių roboto funkcijų – šokis. Jis taip pat gali apsiversti ant nugaros, tarsi prašydamas pakasyti pilvuką. "Tačiau jei apversime jį patys, atsistoti jam jau bus sunkiau", - juokėsi M.Petrovs.

M.Petrovs pasakojo, kad kovoje su populiariosios robotikos įmonės „Boston Dynamics“ sukurtu tokio pačio dydžio ir masės robotu nugalėtojas būtų neaiškus, nes abiejų robotų jėgos lygios. Tačiau pats robotas savaime nėra pavojingas žmogui, mat jis atlieka tik apmokytas komandas, o jo valdymas vyksta ir rankose laikomo valdymo pulto.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tecnologijų kompanijos „Accenture“ šuo robotas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tecnologijų kompanijos „Accenture“ šuo robotas

Paklaustas apie tai, ar apmokyti tokį robotą galėtų kiekvienas, M.Petrovs nedvejojo. „Anksčiau, žinoma, reikėjo itin daug laiko ir pastangų, bet dabar, išmokę pagrindus, užkoduoti jį atlikti vieną ar kitą veiksmą tikrai galėtų dauguma“, – apie 4500 eurų vertės robotą pasakojo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius