-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar detoksikacija tikrai veikia? Ekspertė atskleidžia tiesą

Detoksikacija yra plačiai paplitusi socialinėje žiniasklaidoje, ją propaguoja detoksikacijos produktus siūlantys prekių ženklai, įžymybės ir influenceriai, rašo „Science Alert“.
Kviečių želmenys
Kviečių želmenys / Fotolia nuotr.

Kas yra detoksikacija? Tai – procesas, kurio metu naudojami tam tikri produktai, dietos ar kiti detoksikacijos metodai, kuriais bandoma atsikratyti vadinamųjų toksinų.

Vis dėlto Clare Collins, Niukaslo universiteto mitybos ir dietologijos profesorė šiuo klausimu griežta. Atsakydama į klausimą, ar detoksikacija veikia, ji tvirtina, kad ne.

Kuo ji remiasi tai sakydama? 2022 m. paskelbtoje apžvalgoje nustatyta, kad detoksikacinės dietos nesugebėjo nustatyti patikimų būdų, kuriais būtų galima pašalinti toksinus, arba konkrečių toksinų, kurie tariamai pašalinami laikantis tam tikros dietos.

Be to, detoksikacija prieštarauja bendriesiems žmogaus fiziologijos principams, nes kepenys ir inkstai gana efektyviai šalina toksinus iš mūsų organizmo.

Ankstesnėje 2015 m. apžvalgoje nustatyta, kad tyrimai nepateikė įtikinamų įrodymų, pagrindžiančių detoksikacinių dietų taikymą.

Pažymima, kad tam, kad detoksikaciniai produktai pasirodytų rinkoje, nė nereikia įrodyti jų veiksmingumo. Pavyzdžiui, Australijoje be recepto parduodamus papildomus vaistus reguliuoja Terapinių prekių administracija (Therapeutic Goods Administration), vertinama ingredientų kokybė ir sauga, bet ne tai, ar produktai iš tikrųjų veikia.

Prieš įsigydami tam tikrą produktą turėtumėte patikrinti bet kokius jų rinkodaros atstovų teiginius.

Dideli pažadai, kuriuos reikėtų vertinti skeptiškai, yra tokie: toksinų pašalinimas, greitas svorio kritimas, stipresnė valia, geresnė savivertė, energijos ar imuniteto sustiprėjimas, laimingesnis jausmas, vidinė ramybė, geresnė oda, plaukai ir nagai.

123RF.com nuotr./Natūraliu atspalviu lakuoti nagai
123RF.com nuotr./Natūraliu atspalviu lakuoti nagai

Galimi detoksikacijos pavojai

Vartojant detoksikacijos produktus vietoj įprastos mitybos, suvartojama labai mažai kalorijų, todėl per trumpą laiką gali sumažėti svoris. Tačiau tai nėra tvarus būdas numesti svorio.

Detoksikacinės dietos, kurios labai riboja kalorijas ar maisto produktų grupes, didina maistinių medžiagų trūkumo riziką. Nepageidaujamas poveikis – nuovargis, dirglumas ir blogas burnos kvapas.

Taip pat yra rizika, kad detoksikacijos produktų sudedamųjų dalių etiketės gali būti netikslios, todėl padidėja šalutinio poveikio, galimo perdozavimo ar kitų nepageidaujamų reiškinių rizika. Ispanijoje 50 metų vyras mirė po to, kai į jo naudotą kepenų valymo detoksikacijos produktą buvo įdėta neteisinga sudedamoji dalis, dėl kurios jis apsinuodijo manganu.

2018-19 m. atlikus Naujojo Pietų Velso patalpų, kuriose atliekamas storosios žarnos irigacija, auditą, nustatyta infekcijų kontrolės standartų nesilaikymo atvejų.

Kai kurie žmonės, pasak ekspertės, tikrai neturėtų bandyti detoksikacijos. Tai – žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, turintys valgymo sutrikimų, vyresnio amžiaus žmonės, vaikai ir nėščios ar krūtimi maitinančios moterys.

Šis straipsnis perspausdintas iš „The Conversation“ pagal „Creative Commons“ licenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius