Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Demencija užklumpa ir jaunus žmones: išsamus tyrimas nustatė 15 rizikos veiksnių

Nors demencija daug dažniau pasireiškia senjorams, kasmet šimtams tūkstančių žmonių diagnozuojama jaunatvinė demencija, o išsamus tyrimas atskleidžia kai kurias priežastis, rašo „Science Alert“.
Jaunatvinė demencija
Alzeimeris / Shutterstock nuotr.

Dauguma ankstesnių šios srities tyrimų buvo susiję su genetika, perduodama iš kartos į kartą, tačiau šiuo atveju komandai pavyko nustatyti 15 skirtingų gyvenimo būdo ir sveikatos veiksnių, kurie yra susiję su jaunatvinės demencijos rizika.

„Tai didžiausias ir patikimiausias kada nors atliktas tokio pobūdžio tyrimas“, – sakė epidemiologas Davidas Llewellynas iš Ekseterio universiteto Jungtinėje Karalystėje.

Pasak jo, pirmą kartą paaiškėjo, jog galime imtis veiksmų, kad sumažintume šios alinančios būklės riziką.

Tyrėjų komanda analizavo duomenis, surinktus apie 356 052 jaunesnius nei 65 metų amžiaus asmenis Jungtinėje Karalystėje.

Paaiškėjo, kad su didesne jaunatvinės demencijos rizika buvo žemas socialinis ir ekonominis statusas, socialinė izoliacija, klausos sutrikimai, insultas, diabetas, širdies ligos, taip pat depresija.

D vitamino trūkumas bei didelis C reaktyviojo baltymo (gaminamo kepenyse reaguojant į uždegimą) kiekis taip pat reiškė didesnę riziką, kaip ir dviejų ApoE4 ε4 geno variantų turėjimas (genetinis scenarijus, jau siejamas su Alzheimerio liga).

Tyrėjai alkoholio ir jaunatvinės demencijos ryšį apibūdino kaip „sudėtingą“. Piktnaudžiavimas alkoholiu didino riziką, o vidutinis ar sunkus alkoholio vartojimas buvo susijęs su mažesne rizika – galbūt todėl, kad antrosios grupės žmonės paprastai yra sveikesni apskritai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Alkoholis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Alkoholis

„Iš demencija sergančių vyresnio amžiaus žmonių tyrimų jau žinojome, kad yra daugybė modifikuojamų rizikos veiksnių, – sakė neuroepidemiologas Sebastianas Köhleris iš Mastrichto universiteto Nyderlanduose.

„Be fizinių veiksnių, svarbus vaidmuo tenka ir psichikos sveikatai, įskaitant lėtinio streso, vienatvės ir depresijos vengimą.“

Nors rezultatai neįrodo, kad demenciją sukelia šie veiksniai, jie padeda susidaryti išsamesnį vaizdą, rašo „Science Alert“. Kaip ir visada atliekant tokio pobūdžio tyrimus, žinant daugiau apie priežastis, galima sukurti geresnį gydymą ir prevencines priemones.

Daugelį šių veiksnių galima keisti, o tai suteikia daugiau vilties tiems, kurie siekia rasti būdų, kaip įveikti demenciją, o ne tik ją valdyti.

„Dažnai manoma, kad priežastis yra genetinė, tačiau iš tikrųjų nežinome, kokia yra daugelio žmonių ligos priežastis. Todėl šiame tyrime norėjome ištirti ir kitus rizikos veiksnius“, – sakė Mastrichto universiteto neurologas Stevie Hendriksas.

Aukštesnis formalusis išsilavinimas ir mažesnis fizinis silpnumas (matuojamas didesne rankų plaštakų jėga) taip pat buvo susiję su mažesne jaunatvinės demencijos rizika.

Tyrimas buvo išspausdintas žurnale „JAMA Neurology“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius