Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šioje populiarioje vakarėlių saloje daugėja gyvenančių automobiliuose: štai paaiškinimas

Cesaras Nebrera pilasi kavą, kurią pasigamino ant viryklės savo automobilio bagažinėje. Jos senas žalias „Kia“ sedanas stovi medžio pavėsyje prie pat pagrindinio kelio netoli Ibisos miesto, skelbia BBC.
Ibisa
Ibisa / 123rf.com nuotr.

„Pasigendu elementarių dalykų, kurie gyvenimą daro patogų, pavyzdžiui, galimybės atsistoti savo namuose, tinkamai pasigaminti maistą ar net atsidaryti stalčių ir išsitraukti kojines“, – sako jis.

„Tokių dalykų pasigendi, kai gyveni automobilyje.“

Pastaruosius trejus metus Césaro „Kia“ buvo jo namai. Jis dirba virėju, tačiau Ispanijai priklausančioje Ibisos saloje nuomos kainos išaugo, todėl jis negali sau leisti gyventi bute.

„Ibisoje būstas yra labai brangus, ir jis vis brangsta“, – sako jis. „O nuomos kaina visiškai neatitinka to, ką uždirbi. Taigi toks gyvenimas yra alternatyva. Tai ne taip patogu, bet leidžia man ir toliau gyventi saloje.“

Ibisa yra viena iš keturių pagrindinių Viduržemio jūros salų, sudarančių Ispanijai priklausančias Balearų salas. Kitos salos yra Maljorka, Menorka ir Formentera.

Daugelis vietinių specialistų Ibisoje gyvena panašiomis nesaugiomis sąlygomis dėl didelių nuomos kainų. Praėjusiais metais civilinės gvardijos policijai atstovaujanti institucija IGC pareiškė, kad „trys ar keturi“ jos pareigūnai saloje gyvena transporto priemonėse.

Kiti vietiniai gyventojai gyvena palapinėse arba itin paprastose bendrose patalpose, rašo BBC.

Vietos nuomininkams atstovaujančios organizacijos „Sindicato de Inquilinas de Ibisa y Formentera“ atstovas Danielis Granda teigia, kad tokios situacijos tampa įprastu reiškiniu.

„Daug žmonių atsiduria gana skurdžiose sąlygose, ir visoje saloje pradedame matyti lūšnynus“, – sako jis. „Neturėdami galimybės susirasti būsto, kuriame galėtume normaliai gyventi, tie, kurie gyvename saloje, jaučiame, kad esame iš jos išstumiami.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ibisa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ibisa

Aukštos palūkanų normos ir neseniai kilusi pragyvenimo išlaidų krizė daugelį ispanų atbaidė nuo nekilnojamojo turto pirkimo, todėl išaugo nuomojamo būsto paklausa, o tai padidino nuomos kainas. Vien per praėjusius metus nuomos kainos Balearų salose padidėjo vidutiniškai 18 proc., o visoje šalyje – vidutiniškai 12 proc.

Tačiau Ibisos, kaip palyginti nedidelėje teritorijoje esančio turizmo centro, statusas šį reiškinį saloje dar labiau sustiprino, todėl nuomos kainos padidėjo daug sparčiau, kai kuriais atvejais iki 40 ar 50 proc. vien per pastaruosius metus.

Įperkamo būsto saloje ieškojusi Isabel María Perez sako, kad vienvietis kambarys kainuoja nuo 700 iki 1 000 eurų per mėnesį, o kuklus butas gali kainuoti apie 1 500 eurų.

Prekybos centre kasininke dirbanti Isabel ir penkių žvaigždučių viešbutyje dirbantis jos partneris turėjo išsikraustyti iš nuomojamo buto, kai jis buvo parduotas. Nuo to laiko jie gyvena pas Izabelės anytą. Iš centrinės Ispanijos kilusi Isabel sako, kad dabar ji ir jos šeima svarsto galimybę grįžti į žemyną vien dėl būsto situacijos.

„Kitose Ispanijos dalyse problema ta, kad nėra daug darbo“, – sako ji. „Čia darbo yra, kokio tik nori, bet nėra kur gyventi.“

Nedarbas Ibisos mieste, salos sostinėje, siekia vos 5 proc., palyginti su 8 proc. Madride ar 19 proc. Andalūzijos regiono sostinėje Sevilijoje.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka: nedarbas
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka: nedarbas

Vos 160 tūkst. gyventojų turinčioje Ibisoje pernai apsilankė beveik keturi milijonai turistų – tai naujas rekordas, o 84 proc. jos ekonominės veiklos, vietos valdžios duomenimis, yra susijusi su turizmu. Nors viešbučiai, restoranai ir klubai suteikia daug darbo vietų, didelė dalis būstų siūlomi tik už trumpalaikes turistų kainas, o vietiniai darbuotojai išstumiami iš rinkos.

Praėjusiais metais į valdžią atėjusi konservatyvi Balearų salų regioninė vyriausybė nusprendė neįgyvendinti Ispanijos vyriausybės Madride patvirtinto būsto įstatymo, kuriuo siekiama apriboti nuomos kainas tuose šalies regionuose, kur jos labai išaugo.

Vietos valdžia būsto problemą daugiausia aiškina tuo, kad Ibisos gyvenamuosiuose rajonuose gyvenamųjų namų savininkai nepaiso įstatymų ir siūlo savo turtą trumpalaikei nuomai, nors vietos įstatymuose nustatyta, kad jis turi būti nuomojamas ne trumpesniam kaip šešių mėnesių laikotarpiui. Vietos valdžia teigia, kad nuo 2019 m. skyrė apie 4 mln. eurų baudų, susijusių su neteisėta veikla turizmo sektoriuje.

„Problema yra ta, kad nuomojant kelioms dienoms ar savaitėms uždirbama daug daugiau pinigų, nei nuomojant pagal įstatymus“, – sako Ibisos turizmo skyriaus vadovas Juanas Miguelis Costa.

Jis sako, kad regioninės ir savivaldybių institucijos turi dirbti kartu, „kad užkirstų kelią nebaudžiamumui, dėl kurio labai lengva nelegaliai siūlyti butą [turizmui] gyvenamajame name arba siūlyti nekilnojamąjį turtą kaip atostogų namą be atostogų licencijos“.

J.M.Costa taip pat aiškina, kad nuomos kainų padidėjimą lemia tai, jog daugelis būstų ištisus metus lieka nenaudojami, nes savininkai baiminasi dėl galimo skvoteriavimo (kai neteisėtai apsigyvenama apleistame ar laikinai negyvenamame svetimame būste. – aut.), o tai dar labiau sumažina būsto pasiūlą vietos darbuotojams.

Ironiška, kad Ibisos būsto krizė dabar grasina pakenkti tai pačiai turizmo pramonei, kuri taip plačiai kaltinama dėl nuomos kainų augimo.

„Visi čia gyvenantys nuolat kartoja tą patį: kažkas turi atsitraukti, nes kainos nuolat kyla“, – sako diskotekos ir restorano „O Beach“, kuriame dirba darbuotojai iš salos, žemyninės Ispanijos dalies ir užsienio, operacijų direktorius George'as McBlainas.

„Aišku, atlyginimai šiek tiek didėja, bet nepakankamai“, – priduria jis. „Turiu čia draugų, kurių nuomos kainos per metus šoktelėjo dvigubai. Jei taip bus ir toliau, pamatysite, kad į salą atvykstantys darbuotojai rinksis kitas vietas, o tai jau vyksta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius