Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoje Algimanto Puipos juostoje „Edeno sodas“ senolių vaidmuo sužavėjo ne visus aktorius

Jau netrukus kino ekranus pasieks nauja Algimanto Puipos režisuota juosta „Edeno sodas“. Intriguodama žiūrovus, dar likus kelioms dienoms iki oficialios premjeros, filmo kūrybinė grupė sostinės kino centre surengė išankstinę peržiūrą, o vėliau pakvietė pasikalbėti apie įdomiausias filmo kūrimo detales.
Juozas Budraitis ir Algimantas Puipa
Juozas Budraitis ir Algimantas Puipa / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Filmo „Edeno sodas“ spaudos konferencija
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Filmo „Edeno sodas“ spaudos konferencija

Rašytojos Janinos Survilaitės romanų motyvais sukurtame „Edeno sode“ įsiamžino ne vienas legendinis senosios kino mokyklos aktorius. Savo profesionalumą juostai dovanojo Juozas Budraitis, Janina Lapinskaitė, Gražina Balandytė, Vaiva Mainelytė, Vytautas Paukštė, Vidas Petkevičius, Danutė Juronytė, Nijolė Narmontaitė ir daugelis kitų žinomų kino veidų.

Kai kurie jų atvyko ir į „Forum Cinemas Vingis“ kino centre surengtą spaudos konferenciją. Čia buvo galima sutikti A.Puipą, J.Budraitį, mintimis apie filmą dalijosi ir filmo prodiuseris Kęstutis Petrulis.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Filmo „Edeno sodas“ spaudos konferencija
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Kęstutis Petrulis

„Edeno sodas“ pasakoja apie mirtį, jos baimę, o kartu – ir jos laukimą. Čia iš arti parodomas ateities senjorų, paskutinius savo gyvenimo metus leidžiančių pensionate, gyvenimas. Ieškodami kuo užsiimti kiekvienas jų pasineria į savo pasaulį.

Režisierius dar prieš kurdamas filmą užsiminė skaitęs labai daug literatūros mirties tema. Pasak jo, tai neišvengiama, todėl reikia su tuo tiesiog susigyventi, susitaikyti.

„Pradžioje aš sakiau, kad tai bus linksmas filmas apie mirtį. Tačiau pradėjęs filmuoti, pradėjęs bendrauti su aktoriais, supratau, kad daugelis dalykų, kurie yra užrašyti popieriuje, nors yra ir smagūs, ir žaismingi, dažnai remiasi tam tikrais ligos simptomais“, – spaudos konferencijoje sakė A.Puipa.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Puipa
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Puipa

Įtakos filmo scenarijui turėjo ir asmeninė jo patirtis – likus mėnesiui iki filmavimo pradžios, mirė A.Puipos mama. Juostoje galima išgirsti ne vieną šmaikščią, neretai ironijos kupiną juodojo humoro frazę, kai kurias jų režisierius panaudojo prisimindamas savo motinos mintis.

Tačiau naujoje A.Puipos juostoje senjorų vaidmuo sužavėjo ne visus aktorius. „Kai kurie aktoriai pasakė, kad durniaus – nevaidins“, – prisiminė režisierius.

Vieną pagrindinių vaidmenų „Edeno sode“ sukūręs J.Budraitis džiaugėsi galimybe prisijungti prie kūrybinės grupės. Tai pirmas jo ir A.Puipos bendras darbas. „Šis pasiūlymas man buvo labai netikėtas. Niekada nesu dirbęs su Puipa ir jis turbūt vienintelis režisierius, su kuriuo nesu dirbęs. Gal todėl sutikau, iš smalsumo“, – linksmai kalbėjo garsus aktorius.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Juozas Budraitis
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Juozas Budraitis

Veiksmas juostoje vyksta būsimuoju laiku. A.Puipa parodo tokį gyvenimą, koks, jo akimis, jis bus daugiau nei po dešimties metų, 2025-aisiais. „Tai laikas, kai man bus tiek metų, kiek mano herojams. Filmuojant apėmė daug įvairių minčių. Dar kartą suvokiau, kad laikas nestovi vietoje ir visų mūsų laukia panašus likimas“, – kalbėjo A.Puipa.

Panašiomis mintimis dalijosi ir J.Budraitis. Pasak jo, sunkiausia buvo įsijausti į tai, kas dar tik bus. „Sunkiausia buvo žvelgti į ateitį, kurios nematai. Tačiau iš esmės nieko pakeisti negalime: visi esame žmonės, visi turime tas pačias širdis, jausmus, visi sergame“, – svarstė aktorius.

Filme J.Budraitis priima sprendimą sąmoningai atimti sau gyvybę, maža to – įkalba pastorių tapti jo bendrininku ir saugoti jo paslaptį. Paklaustas, kaip jis realiame gyvenime žiūrį į eutanaziją, J.Budraitis ilgai pamąstęs sakė neturintis vienareikšmiško atsakymo. „Manau, kad žmogiškas humanizmas turėtų prieiti prie sampratos, kad tuomet, kai esi tikrai beviltiškoje situacijoje – gali priimti tokį sprendimą“, – svarstė jis.

„Edeno sodas“ buvo filmuojamas ne viename Lietuvos mieste, jo biudžetas siekė 650 tūkst. eurų.

Filmas „Edeno sodas“ Lietuvos kino teatruose bus pradėtas rodyti nuo rugsėjo 4 dienos.

VIDEO: EDENO SODAS - anonsas (rež. Algimantas Puipa)

Daugiau akimirkų iš juostos filmavimo – nuotraukų galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius