TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Panevėžyje bus atidengiama skulptūra Donatui Banioniui: ant jos – miela duoklė žmonai Onutei

Balandžio 28 dieną paminėtos aktoriaus Donato Banionio gimimo 100-osios metinės. Šia proga aktoriaus šeimos įsteigtas fondas balandžio 30 d. 17 val. atidengs skulptūrą Donatui Banioniui Panevėžyje, prie Juozo Miltinio dramos teatro.
Donatas Banionis
Donatas Banionis / Asmeninio albumo nuotr.

Skulptūra vaizduoja aktorių, einantį į teatrą. Simboliška, kad skulptūros vieta – po aktoriaus grimerinės langais, tarp medžių, kuriuos, pastačius teatro pastatą, sodino patys aktoriai. Už skulptūros driekiasi postamentas lyg nueitas kelias, kuriame matyti žymiausi Banionio filmai ir spektakliai.

„Užrašai nėra ryškūs, kažkas išlieka, kažkas pradingsta iš atminties, – idėją pristato Klaudijus Pūdymas, skulptūros autorius. – Aš Donatą Banionį siekiau pavaizduoti kaip žmogų, aktorių, kuris, paskendęs savo mintyse, eina į darbą teatre, kurti vaidmens“.

Asmeninio albumo nuotr./Donatas Banionis
Asmeninio albumo nuotr./Donatas Banionis

Skulptūra sukurta už įmonių ir pavienių asmenų paramą. „Skulptra sukurta bendradarbiaujant su Kultūrinės ir istorinės atminties fondu, skulptūrą taip pat parėmė Antanas Trumpa, įmonės Vilmarlita, PST, Forge, Panevėžio ROTARY klubas, Panprojektas, Panevėžio keliai, Stigma, Norveka, Lėvuo, Kovilis, Achatas, Kalnapilio-Tauro grupė, Viking Malt, taip pat ponai David Zavalkovski ir Jonas Paslauskas, kiek mažesnėmis sumomis parėmė įmonės Lagera, Dujotiekio statyba, Baltgina, Rir Prop House, Serpantinas, Saugima, ponia Irena Kubiliūnienė ir kiti geros valios žmonės. Taip, rėmėjų tikrai daug, bet kiekviena parama mus skatino nenuleisti rankų, dirbti, kaupti lėšas ir įgyvendinti šią idėją, – šimtmečiui pastatyti skulptūrą“, – sako aktoriaus anūkė Inga Banionytė-Gedgaudienė, fondo vadovė.

Asmeninio albumo nuotr./Skulptūros maketas
Asmeninio albumo nuotr./Skulptūros maketas
Asmeninio albumo nuotr./Skulptūros fragmentas
Asmeninio albumo nuotr./Skulptūros fragmentas

Skulptūroje paslėptas ir Donato bendražygės ir palaikytojos – žmonos Onutės vardas. O paglosčius skulptūros plaukus aplankys kūrybinė sėkmė.

„Siekėme kad skulptūra būtų paprasta, žmogiška, be pompastikos, – sako režisierius Raimundas Banionis, sumanęs pastatyti skulptūrą dar 2016 m. – Taip, užtrukome, bet tikrai džiaugiamės, kad šimtmečiui pavyko įgyvendinti šią idėją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius