-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žymių žmonių įgula Kaune pradėjo pirmąją nacionalinę ekspediciją Nemunu per Lietuvą

Sekmadienio rytas Kaune prasidėjo neįprastu šurmuliu: Nemune prie Vytauto bažnyčios unikalią ekspediciją buriniu laivu pradėjo dešimties žymių žmonių įgula, kurios tikslas – per savaitę pasiekti Klaipėdą. Projekto „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ dalyviai visą savaitę keliaus ir gyvens pagal autentiškus projektus atkurtame buriniame laive kurėne, lankydami Lietuvai istoriškai ir kultūriškai svarbias vietas.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tarp ištvermės ir drąsos reikalaujančio iššūkio vykdytojų – profesorius Alfredas Bumblauskas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, etnologė Zita Kelmickaitė, lenktynininkas Benediktas Vanagas bei atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras. Pastarieji prie įgulos prisijungs šiandien vakare ir pirmadienį ryte. Kiekvieną kelionės momentą seks ir filmavimo komanda – jau šį rudenį LRT televizijos eteryje pasirodys aštuoni dokumentiniai filmai apie šią unikalią ekspediciją. 

„Tiesą sakant, pradžioje gal kiek ir išsigandau to žodžio „nacionalinė“ – tačiau dabar matau, kad šis žodis tikrai turi savo kūną, šis įvykis tikrai rūpi žmonėms, o tai ir suteikia jam tokį statusą“, – spaudos konferencijoje prieš pat išplaukiant kalbėjo ekspedicijos vadovas A. Bumblauskas. 

Kas labiausiai neramina vandens stichijai atsiduodančius ekspedicijos dalyvius? „Man, kaip moteriai, be abejo didžiausią nerimą kelia tai, kad turėsiu būti be grimo“, – geros nuotaikos neprarado Z. Kelmickaitė. Vis dėlto dauguma įgulos narių sutarė bijantys, jog kelionei nesutrukdytų nuovargis – šią savaitę visų laukia apie 12 – 14 valandų trukmės intensyvios dienos.

Jau nuo pat ryto Kauno rotušės aikšte prie Nemuno skubėjo patriotiškai nusiteikę žmonės, norintys palydėti kurėną. Įgulą pasitiko daugiau kaip šimtas žmonių – daugelis jų atėjo su vaikais ir atnešė įvairių dovanų. Ekspedicijos dalyviai sulaukė ne tik gėlių bei gausybės palinkėjimų, bet ir vieno kauniečio paveldėto paveikslo „Kurėno globėjas“. „Ryte šias naujienas išgirdau per radiją – nei už ką negalėjau praleisti tokio reginio. Esu patriotas, todėl man tai yra labai svarbu“, – pasakojo dviračiu prie Nemuno atskubėjęs kaunietis.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Alfredas Bumblauskas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Alfredas Bumblauskas

Visi norintys kviečiami susitikti su įgula ir pamatyti įspūdingą tris tonas sveriantį kurėną bet kuriame iš ekspedicijos sustojimų taškų visą šią savaitę. Numatomos tokios sustojimo vietos:

Birželio 28 d., 15:00 – Vilkija, Juškų muziejus
Birželio 29 d., 13:00 – Panemunės pilis
Birželio 30 d., 15:00 – Sudargas
Liepos 1 d., 15:30 – Bitėnai, Martyno Jankaus muziejus
Liepos 2 d., 15:00 – Rusnės prieplauka
Liepos 3 d., 14:30 – Ventės ragas
Liepos 4 d., 12:00 – Drevernos prieplauka
Liepos 4 d., 19:00 – ekspedicijos finišas Šiaurės rage.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius