-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 19

Antrasis D.Sabonio bandymas: kodėl nežaidžia lietuvis ir ką daryti „Thunder“?

Jeigu naktinėjote per Velykas ir iki 4 val. ryto laukėte „Oklahoma City Thunder“ bei „Houston Rockets“ rungtynių, ko gero, lietuvio pasirodymo aikštėje galėjote ir nebesulaukti. Nes Domantas Sabonis ant „Toyota Center“ parketo pradėjo trepsėti maždaug apie pusę 7 ryto – kai „Rockets“ ketvirtojo kėlinio pabaigoje 112:80 triuškino svečius. 20-metis puolėjas tapo svarbios „Thunder“ problemos dalimi.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
NBA atkrintamosios | „Rockets“ – „Thunder“ | 3 val. | Hjustonas

„Thunder“ komandos vizitinė kortelė – Russellas Westbrookas ir puolime atkovoti kamuoliai. O „Rockets“ pirmojoje dvikovoje abu juos pašovė.

R.Westbrookui už gerklės stvėrė Hjustono pitbulis Patrickas Beverley, neutralizavęs „Thunder“ puolimo lyderį. Tuo metu puolime „Rockets“ atvykėlius iš Oklahomos labiausiai skriaudė ne tolimais metimais, o antraisiais bandymais, kartodami netaiklius metimus.

Taip – pačių „Thunder“ koziriu.

Statistika klaiki: po puolime atkovotų kamuolių „Rockets“ pelnė net 31 tašką. O „Thunder“ liko vos su 4 taškeliais.

Bendra atkovotų kamuolių statistika – 56-41 „Rockets“ naudai, o pagal puolime atkovotus kamuolius Oklahomos priekinę liniją Hjustonas pranoko 14-7.

Nuskambės keistai, bet viskas dėl Jameso Hardeno.

Dėl šio staigaus snaiperio „Thunder“ negali vienu metu įleisti į aikštę savo bokštų Steveno Adamso bei Eneso Kanterio, kurių tandemas pagal puolime atkovotų kamuolių procentą pirmauja visoje NBA (35,4 proc.).

Kaip vištai nesutverta skraidyti padangėse, taip E.Kanteris nesutvertas sėkmingai gintis du prieš du NBA lygyje.

VIDEO: J.Hardenas išmaudė E.Kanterį kaip vaiką

O tai yra pražūtinga ginantis prieš J.Hardeną, kuris su „Rockets“ sunkiuoju krašto puolėju Ryanu Andersonu mėgsta žaisti du prieš du. Po užtvaros likęs su E.Kanteriu, „Rockets“ lyderis savo greičiu ir kamuolio varymusi arba pelnytų du lengvus taškus, arba paleistų beveik nedengiamą tritaškį.

„Aš negaliu naudoti Kanterio“, – rungtynių įkarštyje, kai varžovai drebino krepšį dėjimu virš turko galvos, tai sakantį Billy Donovaną savo asistentui Maurice'ui Cheeksui prigavo NBA kameros.

Kad ir koks fundamentalus puolime būtų turkas, su E.Kanteriu ir S.Adamsu aikštėje per 100 atakų „Thunder“ pelno 152,2 taško. Bet gynyboje toks penketas per 100 atakų praleidžia vidutiniškai 157,7 taško, t.y. žaidžia į minusą.

Treneris B.Donovanas susiduria su problema – E.Kanteris renka vid. 14,3 taško vos per 21 minutę ir jo taškai yra labai svarbūs „Thunder“ puolimui. Bet su turku aikštėje prieš tokias komandas kaip „Rockets“ Oklahoma žaidžia į minusą.

„Taip, puolime turėtume pranašumą, bet su šita komanda viskas yra šiek tiek kitaip, – samprotavo S.Adamsas. – Jie manipuliuoja su tavimi žaisdami du prieš du taip, kad vis tiek atidengia savo snaiperį. Tai beprotiškas krepšinis.“

Tas beprotiškas krepšinis atvedė „Rockets“ iki trečiosios Vakarų konferencijos vietos.

„Thunder“ bandė jį pažaboti, keisdamiesi dengiamaisiais po užtvaros, bet kai prie tritaškio linijos likdavo S.Adamsas, E.Kanteris arba Tajas Gibsonas, nė vienas jų nesugaudydavo snaiperių J.Hardeno, Erico Gordono arba Lou Williamso, arba po krepšiu likdavęs „Rockets“ aukštaūgis įgydavo pranašumą prieš žemesnį žaidėją pelnyti taškus arba atkovoti kamuolį puolime.

Taigi, E.Kanteris gali žaisti tik ribotą laiką, dažniausiai – kai ilsisi J.Hardenas. O jis dažniausiai ilsisi tik iki 12 minučių.

„Scanpix“ nuotr./Enesas Kanteris
„Scanpix“ nuotr./Enesas Kanteris

Kad rastų veiksmingą sudėtį prieš „Rockets“, B.Donovanas išbandė net 13 skirtingų penketų. Tik prie dviejų jų „Thunder“ pelnė daugiau taškų nei „Rockets“.

Viename jų žaidė Domantas Sabonis – kartu su Semaju Christonu, Alexu Abrinesu, Dougu McDermottu ir Jerami Grantu pelnė vienu taškeliu daugiau nei „Rockets“. Bet žaidė tada, kai rungtynių baigtis jau buvo aiški.

Kitas penketas težaidė minutę ir buvo taip pat vos taškeliu pranašesnis: Russellas Westbrookas, Victoras Oladipo, Andre Robersonas, Tajas Gibsonas ir Enesas Kanteris.

Akivaizdu, kad 31 taško skirtumas paskatins B.Donovaną ieškojimams.

Galbūt jis tuose ieškojimuose ras daugiau minučių D.Saboniui, kuris pirmajame susitikime žaidė paskutines 4 minutes. Akivaizdu, kad „Thunder“ pirminį savo gynybos planą prieš „Rockets“ įsivaizdavo be NBA debiutanto, nors šis dėl greitų savo kojų galbūt galėtų spėti subėgioti prie perimetro.

Tačiau ESPN sufleruoja, kad D.Sabonis nėra tinkamas gynybai prieš J.Hardeną.

Reguliariajame sezone prieš „Rockets“ D.Sabonis žaisdavo vidutiniškai 21,3 minutės, rinkdavo 4,3 taško, atkovodavo 2,8 kamuolio ir atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo. Iki atkrintamųjų „Rockets“ laimėjo 3 iš 4 tarpusavio akistatų.

Tiesa, tik vienintelė „Rockets“ pergalė 12 taškų skirtumu buvo solidesnė. Trys kiti mačai baigėsi ne didesniu nei 3 taškų skirtumu.

Galbūt ESPN nesutarė dėl D.Sabonio galimybių veiksmingai stabdyti „Rockets“ žaidimą du prieš du, bet konstatavo, kad „Thunder“ tikrai eksperimentuos. Kiti abejoja, ar naujokas pasirengęs atlaikyti aukščiausio lygio NBA krepšinį.

Bet galbūt prie tokio skirtumo atėjo eilė paeksperimentuoti su D.Saboniu?

Pitbulių susirėmimas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Beverley ir Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Beverley ir Russellas Westbrookas

22 taškai, 11 atkovotų kamuolių ir 7 rezultatyvūs perdavimai – statistika, liudijanti, kad Russellas Westbrookas jau buvo arti dar vieno trigubo dublio šį sezoną.

Bet už šių gražių skaičių slepiasi klaiki realybė – tik 6 tikslūs metimai iš 23 ir net 9 klaidos.

Ir visa tai – užkietėjusio gynybos specialisto Patricko Beverley nuopelnas.

R.Westbrookas įsidėmėjo „Rockets“ įžaidėją dar nuo 2013-ųjų, kai atkrintamosiose Hjustono krepšininkas sutraumavo vieną „Thunder“ lyderių.

Nuo to laiko kiekviena šių mažylių akistata primindavo šunų peštynes.

VIDEO: R.Westbrooko ir P.Beverley konfrontacijos

„Tai Beverley buvo raktas į pergalę“, – konstatuoja ESPN.

Kai trečiajame kėlinyje P.Beverley rėžėsi į betoninę S.Adamso užtvarą, iš pažiūros smulkus 28-erių įžaidėjas krito ant žemės, nejudėjo ir užsimerkė.

„Toyota Center“ arena nuščiuvusi stebėjo, kas bus toliau. Bet jei pagalvojote, kad P.Beverley tai išjungs iš žaidimo, smarkiai klystate.

P.Beverley akimirksniu pakilo nuo parketo ir elgėsi lyg niekur nieko. Kitas krepšininkas jo vietoje būtų ilgai neatsipeikėjęs. Bet netrukus jis sumetė visus tris savo metimus.

„Gera užtvara. Ir jis neprasižengė“, – vėliau po medikų apžiūros pasakys P.Beverley.

VIDEO: P.Beverley įlėkė į S.Adamsą kaip į sieną

Kieta kova – jo kraujyje. Tai yra fantastiškas komandos draugas ir kartu nekenčiamiausias varžovų komandos žaidėjas.

„Kiekvienas žaidėjas yra unikalus, bet man jis labiausiai primena Raja Bellą, – sakė „Rockets“ treneris Mike'as D'Antoni, prieš tai žaismingai bumbtelėjęs P.Beverley per nugarą – jis žino, kad šis jo karys taip lengvai tikrai nepalūš. – Jis taip pat buvo toks kovingas. O tokios savybės yra labai retos.“

P.Beverley ne tik gerai gynėsi. Jis pelnė 21 tašką ir atkovojo 10 kamuolių, o jam būnant aikštėje, „Rockets“ pelnė 18 taškų daugiau nei „Thunder“.

Po to perimto kamuolio iš R.Westbrooko rankų greitoje atakoje P.Beverley ne tik aukštai kilo lanko link. Jis pakėlė ir savo žaidimą – į visai kitą lygį.

„Jis tą daro kiekvieną vakarą. Štai kodėl mes esame taip aukštai, – įžaidėją liaupsino J.Hardenas. – Jam krinta ar ne, jis kaskart atsineša tą intensyvumą. O šįvakar jis rinko taškus ir kovojo dėl kamuolių labai aukštu lygiu. Jis šįvakar tiesiog Patas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Beverley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Beverley

„Patas visus erzina. Jis gali nepelnyti nė taško, bet gali įlįsti į tavo galvą ir paveikti rungtynes“, – pridūrė „Rockets“ puolėjas Ryanas Andersonas.

Vakaro pabaigoje P.Beverley stovėjo aikštėje ir tarsi ko nors laukė. „Thunder“ žaidėjai ėjo priešinga kryptimi, žinodami, kad turės rimtai persigrupuoti antrosioms rungtynėms.

P.Beverley jų lauks.

„Patas žaidė neįtikėtinai, – tikino Trevoras Ariza. – Kiek energijos, kokie metimai, epizodai... Jis darė viską, ko mums reikėjo.“

R.Westbrooko tai vis tiek nesužavėjo. Jis laukia kitų peštynių.

„Aš niekada nesijaudinu, ką daro mano varžovai. Manęs tai nejaudina. Aš jau visko matęs, – sakė Oklahomos vedlys. – Taip, jis geras gynėjas jų komandai, bet aš dėl to nesijaudinu. Aš beveik galiu daryti tai, ką tik noriu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius