Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 01

Donatui Motiejūnui – kritinis metas

Kovo 1-oji. Dauguma mūsų džiaugiasi kalendoriniu pavasariu ir artėjančiu atšilimu. Ko gero, daugelis norėtų persukti laikrodį mėnesiu į priekį, kad tik tas šiltas vėjelis pūsteltų kuo greičiau. Bet tik ne Donatas Motiejūnas. Laikas ne jo pusėje. Tiesiogine to žodžio prasme, 25-erių puolėjui dabar laikas yra pinigai.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / „Twitter“ nuotr.

Situacija elementari: „Rockets“ Vakarų konferencijoje su „Utah Jazz“ stumdosi 8-9 pozicijose. Jeigu „raketos“ neiššaus iki aštuntosios vietos ir nepateks į atkrintamąsias varžybas, NBA sezonas Hjustonui ir pačiam D.Motiejūnui baigsis balandžio 13-ąją. T.y. mažiau nei už pusantro mėnesio.

Toks scenarijus nėra palankus lietuviui. Dėl nugaros traumų D-Mo šį sezoną sužaidė tik 16 NBA rungtynių iš 60-ies. Dėl operacijos jis praleido praėjusio sezono finišą ir nerungtyniavo beveik devynis mėnesius. Tokios aplinkybės jau savaime karpo D.Motiejūno vertę laisvųjų agentų turguje, kuris NBA atsidarys liepos 1-ąją.

D.Motiejūnas galės sudaryti ilgalaikę sutartį su bet kuria NBA komanda, bet pirmenybę turės „Rockets“. Jei, pavyzdžiui, „Cavaliers“ aukštaūgiui pateiks ketverių metų 40 milijonų JAV dolerių sutartį ir lietuvį tokios sąlygos tenkins, „Rockets“ su analogišku pasiūlymu susigrąžins žaidėją į Hjustoną.

Kai anksčiau tokia tikimybė buvo labai tikėtina, pastarųjų savaičių įvykiai perspėjo D.Motiejūną, kad NBA yra verslas ir net namais laikomas Hjustonas į jį žiūri kaip į prekę.

Dabar akivaizdu, kad Hjustonas Donatą pasiliks tik tuo atveju, jei jo kaina bus maža ir prieinama, nes vasarą „Rockets“ turi kitų prioritetų. 

Lietuvį išdūrė?

„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Prieš pradedant pasakoti apie D.Motiejūno rinkos kainą, reikia atsižvelgti į dar vieną krepšininkui nepalankų faktą – atšauktus mainus. Tai, ką padarė „Detroit Pistons“, po mainų išsiųsdami lietuvį namo dėl esą blogų nugaros tyrimų, tikrai sujudins NBA klubų vadovus, kurie galbūt turėjo ketinimų po sezono Donatą kviestis į komandą.

D.Motiejūnas: „Mane tiesiog išdūrė. Trauma buvo pretekstas atsisakyti mainų“.

NBA apžvalgininkai aikčioja, kad atšaukti mainai bus dar didesnis smūgis D.Motiejūno vertei, nei nenuspėjami jo nugaros skausmai.

Todėl ne veltui D.Motiejūnas nori kreiptis į teisininkus dėl „Pistons“ veiksmų. Kalbama, kad Detroito klubas atšauktais mainais tiesiog pasmerkė lietuvį prieš vasaros žaidėjų turgų.

„Buvo paskelbta, jog Detroite nepraėjau medicininės apžiūros, nors iš tikrųjų dar iki jos galėjau rungtyniauti. Mane tiesiog išdūrė. Trauma buvo pretekstas atsisakyti mainų. Kiek teko kalbėtis su gydytojais ir žiūrėti į nuotraukas, nieko rimto nugarai nėra – viskas laikina“, – Basketnews.lt sakė D.Motiejūnas po rungtynių su „San Antonio Spurs“, kai į NBA aikštę puolėjas sugrįžo po 2 mėnesių pertraukos.

Yra dvi teorijos, kodėl „Pistons“ galėjo pasielgti būtent taip. Pirmoji, neutraliai logiška, kad „Pistons“ gydytojai žino, jog D-Mo gali rungtyniauti (ką paliudija D.Motiejūno sugrįžimas į aikštę praėjus savaitei nuo anuliuotų mainų), bet abejoja dėl ilgalaikių jo perspektyvų, nes vasarą su lietuviu reikėtų sudaryti ketverių metų kontraktą, o tai gali būti rizikinga dėl žaidėjo nugaros.

Antroji versija, kuria įsitikinęs D.Motiejūnas – „Pistons“ norėjo gauti konfidencialią informaciją apie Donato nugaros problemą ir tik tada spręsti, ką daryti su aukštaūgiu. Gudriai detaliai patikrino Donatą, jau buvo surežisavę mainų atšaukimą ir nusprendė atsitraukti.

„Pistons“ buvo komanda, kuri turbūt labiausiai norėjo pasirašyti su D-Mo sutartį artėjančią vasarą. Jei iš tiesų lietuvis kreipsis į teisininkus, nepanašu, kad ši sąjunga dar gali įvykti.

Bet pabandykime užmiršti šiuos mainus lyg buvusią žmoną, kaip sufleravo pats D.Motiejūnas. „Pistons“ sprendimas – jau praeitis, o šiandien žaidėjo laukia kiti iššūkiai Hjustone.

Mėsmalė

„Scanpix“/AP nuotr./Joshas Smithas ir Chrisas Boshas
„Scanpix“/AP nuotr./Joshas Smithas ir Chrisas Boshas

Ne ką paprastesnė situacija laukia Hjustone. Donato pozicijoje ten yra daugiau žaidėjų nei minučių.

Negana to, „Rockets“ treneris J.B.Bickerstaffas prasitarė, kad pabandys daugiau laiko aikštėje atrasti naujokui Montrezlui Harrellui, kuris šį sezoną NBA sužaidė 31 mačą ir daugiau praktikavosi Plėtojimosi lygoje. Bet kaip ir kur?

Po krepšiu, be jo ir D.Motiejūno, „Rockets“ dar turi starto penkete šalia Dwighto Howardo įsitvirtinusį jaunąjį Clintą Capelą, Joshą Smithą bei Terrence'ą Jonesą.

Visi jie – labai panašaus meistriškumo krepšininkai, su savo pliusais ir minusais. Negana to, „Rockets“ mėgsta į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pastatyti trečiąjį numerį Trevorą Arizą ir žaisti žemu penketu. Tai dar labiau riboja sunkiųjų kraštų minutes.

„Ne visi jie žais. Kuris tą dieną pasirodys geriausiai, tas ir bus aikštėje“, – „Houston Chronicle“ pareiškė J.B.Bickerstaffas.

D.Motiejūnas ir jo konkurentai
Žaidėjas Statistika
Terrence'as Jonesas 21 min. | 8,8 tšk. | 45,2% met. | 4,3 kam.
Clintas Capela 20,7 min. | 7,2 tšk. | 57,1% met. | 6,8 kam.
Joshas Smithas 19,3 min. | 6,8 tšk. | 31,1% met. | 3,2 kam.
Donatas Motiejūnas 13,6 min. | 5,4 tšk. | 47,8% met. | 2,3 kam.
Montrezlas Harrellas 9,9 min. | 3,5 tšk. | 66,2% met. | 1,7 kam.
Samas Dekkeris 3 rungtynės, nevertas paminėjimo

Beje, C.Capelos, J.Smitho ir T.Joneso žaidimo laikas šį sezoną Hjustone svyruoja nuo 19 iki 21 minutės.

Nugaros skausmai gruodį sukarpė Donato žaidimo laiką iki 14-os, o tai yra tik dvyliktas rezultatas visoje „Rockets“ komandoje (atleidus Marcusą Thorntoną – 11-as).

Gruodžio pabaigoje D.Motiejūno žaidimo laikas bangavo lyg Baltijos jūra – tai jis žaisdavo 6, tai – 27 minutes. Bet prieš pat atsinaujinusius nugaros skausmus, atrodo, lietuvis buvo iškritęs iš J.B.Bickerstaffo žaidimo schemų – keletą mačų paeiliui neišbūdavo nė 10 minučių.

Tik dabar sunku pasakyti – ar dėl D.Motiejūno nugaros būklės, ar tiesiog dėl trenerio filosofijos.

Sugrįžimas

Stopkadras/Donatas Motiejūnas
Stopkadras/Donatas Motiejūnas

Grįžęs į aikštę vasario 27-ąją rungtynėse su „Spurs“ D.Motiejūnas žaidė 9 minutes ir pelnė 2 taškus. Jam buvo svarbiausia vėl pajusti žaidimo skonį, todėl dėl tokio minučių skaičiaus stebėtis nereikėtų.

Bet dvikovoje su „Milwaukee Bucks“, kurią nesigindami „Rockets“ pralaimėjo 121:128, D-Mo žaidė jau 19 minučių (6 taškai ir 5 atkovoti kamuoliai).

Kita vertus, kelią į aikštę atvėrė C.Capelos trauma. Bet faktas, kad D.Motiejūnas gavo nemažai žaidimo laiko pralaimėtose rungtynėse, guodžia, kad Donatas yra svarbus žmogus J.B.Bickerstaffo planuose. 

Bet viską į savo vietas sudėlios būtent C.Capelos sugrįžimas. 21-erių šveicaras sezono pradžioje stumtelėjo Donatą į suolo galą.

VIDEO: Puikus Donato Motiejūno perdavimas per nugarą

D.Motiejūnas, ko gero, būtent dabar turi geriausią galimybę įsitvirtinti „Rockets“ branduolyje. Kadangi iki reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei pusantro mėnesio, Hjustonas pakeliui į atkrintamųjų varžybų traukinį skuos stengdamasis rasti optimalią sudėtį.

Eksperimentai baigėsi, kiekviena pergalė „Rockets“ dabar gyvybiškai svarbi. Realu, kad kai į rikiuotę grįš C.Capela, per keletą rungtynių susidėlios visas „raketų“ branduolys likusiai sezono daliai.

Užsirekomenduoti Donatas turi šansą jau dabar. O kai žais ir šveicaras, vienas kitas geras pasirodymas gali pastūmėti lietuvį į priešakines linijas. Arba atvirkščiai.

Ko reikės treneriui?

„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Donato privalumas tas, kad nuo kitų „Rockets“ aukštaūgių jis akivaizdžiai išsiskiria universalumu. Joks kitas puolėjas taip taikliai kaip Donatas neatakuoja iš trijų taškų zonos. Tiesa, nors lietuvis iš toli dėl mažo rungtynių skaičiaus atakavo nedaug, bet pagal tritaškių taiklumą jis pirmauja „Rockets“ kartu su Patricku Beverley (40 proc.).

„Rockets“ puolėjų tritaškių taiklumas
Motiejūnas 40% Jonesas 31,6% Smithas 24,2% Capela 0% Harrellas 0%

Akivaizdu, kad su D-Mo aikštėje „Rockets“ gali žaisti plačiau, o tai atveria daugiau erdvių individualioms Jameso Hardeno atakoms, sudaro daugiau erdvės po krepšiu Dwightui Howardui. Su kitais sunkiaisiais krašto puolėjais varžovai gali sutankinti gynybą.

Beje, priekinėje linijoje tik J.Smithas atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų (2,1 rez. perd.) nei D.Motiejūnas (1,1 rez. perd.).

Tačiau ne tiek D.Motiejūno rezultatyvūs perdavimai, o jo aikštės matymas ir „Rockets“ kamuolio judėjimas su lietuviu yra dar viena lietuvio stiprybė.

Bet problema ta, kad ne puolimo „Rockets“ komandai dabar reikia labiausiai. Pagal per 100 atakų pelnomus taškus (standartinis NBA skaičiuojamas komandų rezultatyvumo vidurkis), „Rockets“ rezultatas yra aštuntas (104,5 tšk.)

Tačiau ginasi „Rockets“ geriau tik už keturias NBA komandas (vid. 106,6 tšk.).

Aišku, D.Motiejūnas nėra toks prastai besiginantis krepšininkas, su kuriuo „Rockets“ lyg į vandenį įmestas inkaras grimztų žemyn. Bet būtent dėl gynybos J.B.Bickerstaffas gali labiau pasitikėti kitais puolėjais.

Kol kas pirmas trenerio mėgstamiausiųjų sąraše yra C.Capela (starto penkete sužaidė 35 rungtynes iš 55). Už jo – visi likę, su tuo pačiu D.Motiejūnu.

Finišo kaina

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas

Būtent nuo „Rockets“ trenerio norų ir sprendimų gali priklausyti svarbiausias pastarųjų metų D.Motiejūno karjeros įvykis: (ne)nauja karjeros stotelė, ilgalaikė sutartis ir jos vertė.

Kai dar po 2014-2015 m. sezono Donatui buvo prognozuojamas maždaug 10-14 milijonų JAV dolerių atlyginimas (atsižvelgus ir į išsipūsiančių atlyginimų bumą), dabar apie potencialų atlyginimą kalbėti per drąsu.

Po tokių metų kažką prognozuoti apie D.Motiejūno ateitį labai sudėtinga. Bet akivaizdu, kad šios šešios savaitės bus kritinės artimiausiai jo karjerai NBA. Ir šiame kelyje jam pasitaikė tikrai ne patys lengviausi barjerai. 

Bet D-Mo prie to jau pripratęs. Jis yra visiems įrodęs, kad nepaisant visų kliūčių, jis kaip liūtas skinasi kelią į priekį.

Ar laimės Donatas ir šią išbandymų kupiną kovą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius