Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 31

NBA finalo trilogija: dviejų superkomandų mūšis dėl išsvajotojo titulo

Trečią kartą paeiliui NBA superfinale susikaus praėjusių metų čempionai „Cleveland Cavaliers“ bei 2015-aisiais triumfavę „Golden State Warriors“. Ar LeBronas Jamesas dar sykį šokiruos pasaulį ir iškovos savo ketvirtąjį titulą karjeroje? O gal Ouklando ekipa pasieks saldų revanšą už praėjusius metus? Bet kokiu atveju trečioji šios trilogijos dalis žada būti įspūdinga.
Stephenas Curry, Kevinas Durantas ir LeBronas Jamesas
Stephenas Curry, Kevinas Durantas ir LeBronas Jamesas / 15min nuotr.

Dalis NBA gerbėjų skundžiasi šiomis atkrintamosiomis varžybomis, nes jose buvo mažiau intrigos nei norėtųsi. „Warriors“ ir „Cavaliers“ kartu sudėjus patyrė vos vieną nesėkmę, tačiau bet kokie komentarai apie serijų lengvumą siutina Ouklando ekipos lyderį Stepheną Curry.

„Niekas negali keliauti per sezoną šiaip sau ir iškovoti pergales be pastangų, – teigė įžaidėjas. – Kiekvieną naktį reikia žengti ant parketo ir įrodyti savo pranašumą iš naujo.“

Du kartus MVP prizą laimėjęs S.Curry yra teisus. Reikia įvertinti tai, jog „Cavaliers“ ir „Warriors“ dėjo visas pastangas, jog pasiektų tokių rezultatų, o abiem ekipoms nesutrukdė traumos.

Tačiau kiek visko turėjo nutikti, jog tos pačios komandos dėl NBA titulo kautųsi trejus metus paeiliui. Juk finale rungtyniaus net septyni šių metų „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai, septyni iš aštuonių paskutinių MVP trofėjų savininkai bei trys geriausi pasaulio krepšininkai.

Prisiminkime trumpą abiejų ekipų komplektacijos istoriją.

L.Jamesui teko palikti saulėtąją Floridą ir grįžti į komandą, kuri tūnojo Rytų konferencijos dugne. Negana to, „karalius“ savo sprendimu 2010-aisiais supykdė ne vieną Klivlando ekipos gerbėją. „Cavaliers“ pirmuoju šaukimu NBA naujokų biržoje pasirinko Kyrie Irvingą, o didžiulių mainų dėka sugebėjo prisivilioti Keviną Love'ą.

S.Curry ves „Warriors“ į priekį, nes net du kartus „Timberwolves“ nusprendė jo nepasirinkti NBA naujokų biržoje, įžaidėju buvo tikima labiau nei Monta Ellisu, o galiausiai jis įveikė čiurnos traumas bei tapo vienu geriausių lygos krepšininkų.

Klay Thompsonas Ouklande rungtyniauja tik dėl to, nes „Kings“... Nes „Kings“ tiesiog dar sykį susimovė, paleidusi šį nuostabų snaiperį naujokų biržoje. Verta paminėti ir tai, jog krepšininkas vos nebuvo išmainytas į K.Love'ą.

Draymondas Greenas vilki „Warriors“ marškinėlius tik dėl to, nes Ouklando ekipos vadovai atliko vieną geriausių pasirinkimų antrame NBA naujokų biržos rate. Galų gale prie šių krepšininkų prisijungė ir K.Durantas, kuris sutartį su lygos vicečempionais galėjo pasirašyti dėl padidėjusios algų kepurės bei dėl 2016-ųjų atkrintamosiose susiklosčiusių aplinkybių.

Akimirką pagalvokite, kiek visko turėjo nutikti, jog šiemet NBA superfinale mes pamatysime net septynias lygos superžvaigždes, kurios sieks vieno vienintelio tikslo – tapti pasaulio čempionais.

Pamirškite visą kritiką NBA dėl dviejų dominuojančių klubų, nes kitas kelias savaites mūsų lauks žūtbūtinė kova. Trečioji šios istorijos dalis prasidės jau netrukus, todėl apie ką kalbėsime netolimoje ateityje?

„Warriors“ kerštas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lebronas Jamesas

Pagrindinis „kampas“ iš kurio žiūrėsime į šią seriją yra prisiminus 2016 finalą, nes kitaip ir būti negali. „Cavaliers“ tapo pirmąja komanda NBA istorijoje, kuri sugebėjo panaikinti 1-3 deficitą finale ir nugalėjo 73 pergales reguliariajame sezone iškovojusią „Warriors“.

Tuomet Ouklando ekipa kėlė daugybę klausimų: Ar D.Greenas pasielgė teisingai? Ar S.Curry buvo traumuotas? Ar Harrisonas Barnesas yra tinkamas šiai ekipai? Tačiau visi šie klausimai neberūpėjo niekam, kai liepos 4-ąją „Thunder“ komandą nusprendė palikti K.Durantas.

„Warriors“ į šių metų finalą sugrįžta su sveiku S.Curry, daugiau patirties turinčiu D.Greenu, keletu naujų vidurio puolėjų bei K.Durantu vietoje H.Barneso. Ši komanda varžovus traiško didžiausiais skirtumais nuo 1996-ųjų „Bulls“, turi geriausią puolimą nuo 1987-ųjų „Lakers“ bei renka daugiausiai rezultatyvių perdavimų nuo tos pačios „Showtime Lakers“ komandos 1985-aisiais.

Ir visa tai „Warriors“ pasiekė su neįtikėtinu lengvumu.

Reguliarųjį sezoną „Warriors“ baigė per 16 rungtynių patyrę vos vieną nesėkmę, o atkrintamosiose iškovojo 12 pergalių paeiliui. Jų įmestų ir praleistų taškų rodiklis atkrintamosiose (+16,3) yra pakeliui į geriausią rezultatą visoje NBA istorijoje.

Trumpai tariant, tai labai talentinga grupelė krepšininkų, kurie išsikėlė konkretų tikslą.

Geriausia dalis? „Warriors“ turėtų sulaukti rimto pasipriešinimo, o tai turėtų sukurti magišką krepšinio spektaklį. L.Jamesas atkrintamosiose kol kas žaidžia nesustabdomai, „Cavaliers“ puolimas veikia rekordiniu tempu, o K.Love'as pagaliau pritapo Klivlande.

„3-1“ juokeliai turėtų tęstis visos serijos metu, tačiau tai tik paskatins „Warriors“ dar labiau siekti pergalės. O gal L.Jamesas ir vėl šokiruos pasaulį? Laukti liko jau nedaug.

„Cavaliers“ atsarginiai

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Klivlando ekipa šiose atkrintamosiose demonstruoja fenomenalų puolimą. Po serijų su Bostono, Toronto ir Indianos komandomis „Cavaliers“ turi 120,7 puolimo reitingą, o priežastis paprasta. Niekas nesugebėjo sustabdyti į baudos aikštelę besiveržiančio L.Jameso, kuris sutikęs gynybą gali atmesti kamuolį savo ekipos snaiperiams.

Tuo tarpu „Warriors“ reguliariajame sezone priklausė antras geriausias gynybos reitingas bei pirmasis atkrintamosiose varžybose. Ouklando krepšininkai turi daugiau ginklų po krepšiais bei žaidėjų, kurie gali L.Jameso gyvenimą paversti sunkesniu.

Nesupraskite klaidingai. „Karalius“ vis tiek ras būdą, kaip terorizuoti savo varžovus, tačiau jam prireiks ir komandos draugų pagalbos.

Ant suolo „Cavaliers“ turi daugybę veteranų, kurie kelia nerimą. Praėjusių metų finale vietą rotacijoje greitai prarado Channingas Frye, Kyle'ui Korveriui jau 36-eri, o 32-ejų Deroną Williamsą prognozuoti sunku. Imanas Shumpertas gynyboje nuostabus, tačiau ką jis veiks kitoje aikštės pusėje?

„Warriors“ nugalėti bus nelengva, nes ant jų suolo sėdi geriausio šeštojo žaidėjo prizą praeityje laimėjęs Andre Iguodala.

Įdomiausia akistata: LeBronas prieš KD

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Kevinas Durantas

Žinoma, S.Curry ir K.Irvingo akistata bus nuostabi, K.Love'o dvikova su D.Greenu bus labai svarbi, o galų gale juk žaidžia komanda prieš komandą.

Tačiau ši dvikova turėtų būti labiausiai intriguojanti.

2012 metais L.Jamesas tapo MVP, o K.Durantas liko antroje vietoje. Tas pats nutiko ir 2013-aisiais. 2014 metais KD viešai išsakė savo nuomonę, jog jam atsibodo nuolat būti antru ir netrukus jis pats laimėjo MVP prizą, o LeBronas liko antras.

Tais pačiais metais K.Durantas tapo antru jauniausiu krepšininku, kuris pelnė 15 tūkst. taškų. Nereikia nė sakyti, jog L.Jamesas buvo pirmasis.

2014 metais „Sports Illustrated“ paskelbtame geriausių krepšininkų šimtuke L.Jamesas buvo pirmas, o K,Durantas užėmė antrąją vietą. Tas pats nutiko 2015, 2016 bei 2017 metais.

Prisiminkime naujokų biržas. L.Jamesas 2003 metais buvo pakviestas pirmuoju numeriu, o K.Durantas buvo pasirinktas antruoju 2007-aisiais.

L.Jamesas nugalėjo K.Duranto „Thunder“ 2012-ųjų NBA superfinale. „Karalius“ per kitus ketverius metus visuomet žaidė finale, o KD ten daugiau nepateko nė karto. Tai jau aštuntasis „Cavaliers“ lyderio finalas, o buvęs „Thunder“ narys jame dalyvaus tik antrą sykį.

K.Durantas iškentė net tris kojos operacijas ir patyrė traumą, kuri vos nebaigė jo 2016-2017 m. sezono. Jeigu L.Jamesas jau dabar yra lyginamas su Larry Birdu bei kitais geriausias NBA krepšininkais, tai KD dar turės šiek tiek padirbėti.

Tarpusavio susitikimuose L.Jamesas pirmauja rezultatu 18-5. Reguliariajame sezone jis prieš K.Duranto ekipą laimėjo 14 rungtynių iš 18, o atkrintamosiose iškovojo 4 pergales iš 5 susitikimų.

Kad ir kiek K.Durantas pasakotų apie įvairias priežastis, dėl kurių jis pasirinko palikti Oklahomą, atsakymas tėra vienas.

Jis norėjo turėti geriausią galimybę nugalėti LeBroną.

K.Durantui dar tik 28-eri, todėl praeis dar nemažai metų, kol jo žaidimo kreivė pradės ristis žemyn. Jis labai daug laiko praleido L.Jameso šešėlyje, vis dar neturi žiedo, tačiau tai bus galima pakeisti jau netrukus.

Didžiausias X faktorius: Klay Thompsonas

„Scanpix“/AP nuotr./Klay Thompsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Klay Thompsonas

„Cavaliers“ negalėjo pasigirti gera gynyba reguliariajame sezone, tačiau viskas pasikeitė atkrintamosiose. Kita vertus, titulą ginantiems Klivlando krepšininkams labai padėjo traumas patyrę varžovų gynėjai: Kyle'as Lowry bei Isaiah Thomasas.

Visai kita iššūkis „Cavaliers“ ekipai bus sustabdyti įsibėgėjusią bei dar nepralaimėjusią „Warriors“.

K.Thompsonas prieš NBA superfinalą gerais skaičiais pasigirti negali. Jis atkrintamosiose renka tik po 14,4 taško ir iš toli meta vos 36,4 proc. taiklumu. Tai prasčiausi jo karjeros rodikliai lemiamoje sezono dalyje.

„Warriors“ starto penketo gynėjas dar nė karto per šią 12 pergalių seriją neįmetė penkių tritaškių per vienerias rungtynes, nors praėjusių metų atkrintamosiose tokį skaičių pasiekė dešimtyje rungtynių iš 24.

Verta paminėti ir tai, jog K.Thompsonas praėjusių metų finale buvo labai nestabilus. Jis pelnė 37 taškus ketvirtose serijos rungtynėse, tačiau didžiąją dalį metimų prametė pirmame bei trečiame serijos susitikime.

K.Thompsono duobės nesijaučia dėl į komandą atvykusio K.Duranto, tačiau „Cavaliers“ turi geresnį šansą nugalėti, jeigu gynėjas ir toliau šaudys pro šalį.

Prognozė: „Warriors“ laimės rezultatu 4-1

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry

„Cavaliers“ pergalę lemtų nebent visa krūva mažai tikėtinų aplinkybių. K.Irvingas ir K.Love'as turi žaisti fenomenaliai, atsarginių suolas turi stabiliai rinkti taškus, o NBA čempionų gynyba turi pakilti į neregėtas aukštumas.

Ar tikrai galime tikėtis tokio scenarijaus antrus metus iš eilės?

2017 metų „Warriors“ yra geresni, protingesni bei sveikesni nei 2016-ųjų „Warriors“. K.Duranto atvykimas leidžia kiek sumažinti L.Jameso svarbą šioje serijoje, o „karių“ puolimas jo dėka tapo sunkiai sustabdomas.

Nepamirškite ir puikiai pastaruoju metu atrodančio S.Curry. Jis renka daugiausiai taškų savo atkrintamųjų karjeroje (28,6) bei meta taikliausiu procentu (43,1) iš toli. Negana to, jo judesiai aikštėje atrodo žymiai geriau nei 2016-aisiais, kai jis patyrė traumą atkrintamųjų metu.

„Warriors“ savo gretose neturi geriausio krepšininko pasaulyje, bet jų sudėtis yra stipresnė, puolimas bei gynyba veikia geriau, o universalumas leis vadovautis įvairiomis taktikomis serijos metu.

Visa tai bei namų pranašumas ir keršto troškimas turėtų padėti „Warriors“ pasiekti revanšą ir tapti 2017-ųjų NBA čempionais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius