Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 19

NBA konferencijų finalų prognozė – superfinale kausis „Warriors“ ir „Cavaliers“

NBA sezonui artėjant link finišo tiesiosios kovą dėl čempionų žiedų tęsia 4 komandos. Rytų konferencijos finale antra geriausia reguliariojo sezono komanda „Atlanta Hawks“ stos į akistatą su penktą kartą iš eilės į NBA finalą sieksiančiu patekti LeBronu Jamesu bei jo vedamais „Cleveland Cavaliers“. Vakaruose susitiks vieną geriausių lygos istorijoje reguliaraus sezono rezultatų pademonstravusi „Golden State Warriors“ ir „Houston Rockets“, kuriai dėl traumos šį sezoną nebegali padėti lietuvis Donatas Motiejūnas.
Jamesas Hardenas, Stephenas Curry, Jeffas Teague, LeBronas Jamesas
Jamesas Hardenas, Stephenas Curry, Jeffas Teague, LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Visoms iš likusių ekipų nepatekimas į NBA superfinalą taps didžiuliu nusivylimu. Apžvelgsiu, kuo kiekviena iš ekipų yra pranašesnė už savo tiesioginį varžovą ir kas galėtų leisti šioms ekipoms tęsti kovą dėl galimybės vadintis stipriausia krepšinio komanda pasaulyje.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas jamesas ir DeMarre'as Carrollas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir DeMarre'as Carrollas

Rytų konferencija. Tarpusavio susitikimai:

2014.11.15: „Cavaliers“ 127:94 „Hawks“
2014.12.17: „Hawks“ 127:98 „Cavaliers“
2014.12.30: „Cavaliers“ 101:109 „Hawks“
2015.03.06: „Hawks“ 106:97 „Cavaliers“

Kodėl „Hawks“ įveiks „Cavaliers“?

Kai „Cavaliers“ sezono pradžioje ieškojo savo žaidimo ir buvo kalba, ar Davidas Blattas yra tinkamas treniruoti Klyvlando klubą, „Hawks“ nuo pat sezono pradžios demonstravo puikius rezultatus.

Tai, koks sėkmingas šis sezonas buvo Atlantos klubui, puikiai iliustruoja, jog treneris Mike‘as Budenholzeris buvo pripažintas geriausiu NBA, o net keturi komandos lyderiai, Jeffas Teague, Kyle‘as Korveris, Alas Horfordas ir Paulas Millsapas, dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje.

Tačiau galima teigti, jog „Hawks“ yra vienintelė iš likusių keturių dėl NBA čempionų žiedų kovojančių komandų, kuri neturi tikros superžvaigždės: nei vienas šio klubo krepšininkas nepretendavo tapti lygos naudingiausiuoju žaidėju. Tačiau vienas lyderių P.Millsapas teigė, jog „jis niekuomet nemainytų keturių ar penkių tikrai gerų žaidėjų į lygos superžvaigždę“. Taip patvirtindamas, jog Atlantos komandoje nėra individualybių.

Zacho Buckley teigimu, „Cavaliers“ yra parankesnis varžovas Atlantos klubui, todėl, jo nuomone, „Hawks“ žaidimas turėtų vėl grįžti į sau įprastas vėžes.

Neatsitiktinai ši ekipa yra vadinama Rytų konferencijos „San Antonio Spurs“ – „Hawks“ žaidėjai demonstruoja nesavanaudišką krepšinį, siekdami, jog kiekvienas metimas būtų atliekamas iš tuo metu pačios geriausios situacijos.

Tą demonstruoja ir reguliaraus sezono skaičiai – Atlantos komanda buvo pirma pagal taškus, pelnytus po rezultatyvių perdavimų (67 proc.), bei penkta pagal atliekamus perdavimus per rungtynes (vid. 333).

Verta nepamiršti, jog „Hawks“ strategas M.Budenholzeris, atsiimdamas geriausiam lygos treneriui skirtą apdovanojimą, didžiausią padėkos kalbos dalį skyrė būtent „Spurs“ strategui Greggui Popovichiui, kurio štabe dirbo pastaruosius septyniolika metų.

Apie „Hawks“ ir „Spurs“ panašumus dar gruodžio mėnesį šnekėjo ir „Cavaliers“ lyderis L.Jamesas teigdamas, jog „jų sistema man primena žaidimą San Antonijuje. Greitai vaikštantis kamuolys ir sugebėjimas varžovus pastatyti į nepatogias situacijas“.

Vis tik ir Atlantos ekipos atveju pasitvirtino dažnai ekspertų minima taisyklė – komandos žaidimas reguliariajame sezone ir atkrintamosiose varžybose stipriai skiriasi.

Krepšinio eksperto Josho Martino teigimu, „vanagai“ retai atrodė kaip komanda, kuri pagerino geriausią klubo reguliaraus sezono rezultatą (60 pergalių, 22 pralaimėjimai) ir sugebėjo iškovoti 19 pergalių paeiliui. Specialisto teigimu, serijoje su „Wizards“ išryškėjo, jog „Hawks“ trūksta superžvaigždės ir vedlio, kuris galėtų tempti komandą, kai ši pradeda strigti.

Specialisto teigimu, serijoje su „Wizards“ išryškėjo, jog „Hawks“ trūksta superžvaigždės ir vedlio, kuris galėtų tempti komandą, kai ši pradeda strigti.

Pavyzdys yra vienas komandos lyderių K.Korveris, kuris reguliaraus sezono metu atakavo neįtikėtinu beveik 50 proc. taiklumu nuo tritaškio zonos.

Serijoje su „Wizards“ snaiperis pataikė vos 28,6 proc. tolimų metimų, iš žaidimo atakuodamas sau nebūdingu 31,3 proc. taiklumu. Lemiamose rungtynėse su „Wizards“ pro šalį lėkė visi 7 atakuojančio gynėjo tritaškiai.

Tačiau NBA analitiko Zacho Buckley teigimu, „Cavaliers“ yra parankesnis varžovas Atlantos klubui, todėl, jo nuomone, „Hawks“ žaidimas turėtų vėl grįžti į sau įprastas vėžes. Pirmiausia ekspertas išskiria, jog Timofejus Mozgovas susidurs su problemomis, cementuodamas gynybą baudos aikštelėje. Nors vidurio puolėjas tapo geriausiai baudos aikštelėje besiginančiu žaidėju atkrintamosios varžybose, tačiau atsitraukus toliau nuo krepšio gynyboje jis tampa ne tokiu patikimu krepšininku.

Jėga, o ne greičiu savo žaidimą grindžiančiam rusui bus sunku suspėti paskui „Hawks“ aukštaūgius, kurių dauguma gali gerai atakuoti iš toli. Atsiradusias erdves baudos aikštelėje išnaudoti turėtų sugebėti tiek J.Teague, tiek Demarre'as Carrollas, daugiau erdvės įgyti turėtų ir snaiperis K.Korveris, kurio taiklių metimų Atlantos komandai trūko visų atkrintamųjų varžybų metu.

Tai, jog „Hawks“ snaiperiui turėtų atsirišti rankos, rodo „Cavaliers“ komandos vargai bandant stabdyti panašaus stiliaus „Bulls“ žaidėją Mike‘ą Dunleavy, kuris atakuodamas 40 proc. taiklumu iš tritaškio zonos rinko vidutiniškai dviem taškais daugiau nei jo sezono vidurkis.

Taip pat krepšinio ekspertai išskiria ir tai, jog į naudą „Hawks“ klubui išeis tai, jog traumą yra patyręs Kevinas Love‘as, o K.Irvingas skundžiasi kairiojo kelio ir dešinės pėdos bėdomis.

Turint omenyje, jog „Cavaliers“ buvo pirma komanda lygoje pagal tai, kaip dažnai naudojo derinį vienas prieš vieną, „Spurs“ žaidimo ideologiją propaguojantis M.Budenholzeris gali rasti priešnuodžių, kaip sustabdyti vienintelę sveiką Klyvlando komandos žvaigždę L.Jamesą.

„Scanpix“ nuotr./Timofejus Mozgovas ir Alas Horfordas
„Scanpix“ nuotr./Timofejus Mozgovas ir Alas Horfordas

Kodėl „Cavaliers“ įveiks „Hawks“?

„Cavs“ turėtų sugebėti išnaudoti savo 216 cm ūgio „centrą“ T.Mozgovą, kuris šiose atkrintamosiose varžybose įrodė galintis pridaryti nemažai problemų abiejose baudos aikštelės pusėse.

Pirmiausia ir pati svarbiausia priežastis, kuri yra akivaizdi visiems krepšinio sirgaliams – L.Jamesas.

Jis atkrintamosiose varžybose visuomet įjungia aukštesnę pavarą ir tempia savo komandą. Analitiko Ethano Skolnicko teigimu, jei kažkiek lygos žvaigždę ir galės pristabdyti geriausią karjeros sezoną išgyvenantis D.Carrolas, tai jam sėdint ant suolo „Hawks“ kaip niekuomet pajus koją per konfliktus su Niujorko policija susilaužiusio Thabo Sefoloshos trūkumą.

Specialisto teigimu, „Cavaliers“ strategas Davidas Blattas turėtų išnaudoti laiką, kuomet aikštelėje nebus pagrindinio „Hawks“ lengvojo krašto puolėjo, ir leisti L.Jamesui bandyti žaisti vienam prieš atsarginius Atlantos žaidėjus.

„Cavs“ lyderis yra pirmas atkrintamosiose varžybose pagal reidus į baudos aikštelę (13,9 per rungtynes) ir įsibėgėjęs pataiko įspūdingu 66,2 proc. taiklumu. E. Skolnicko teigimu, sėkmingas Klyvlando superžvaigždės žaidimas turėtų lemti šios ekipos sėkmę. O tai, jog L.Jamesas atkrintamosiose varžybose yra ekipos lyderis tiek pagal taškus, tiek pagal rezultatyvius perdavimus, tiek pagal atkovotus kamuolius, tiek pagal perimtus kamuolius, įrodo, kad „karalius“ yra pasiruošęs padaryti viską, jog Klyvlandui padovanotų pirmąjį NBA čempionų trofėjų.

„Karalius“ yra pasiruošęs padaryti viską, jog Klyvlandui padovanotų pirmąjį NBA čempionų trofėjų.

Kita NBA analitikų išskiriama priežastis, kuri galėtų lemti „Cavaliers“ pergalę, – didesnis Klyvlando priekinės linijos žaidėjų ūgis.

Ekspertas Greggas Swartzas pastebi, jog serijoje tarp „Hawks“ ir „Brooklyn Nets“, Atlantos klubas turėjo pasiekti lengvą pergalę.

Tačiau prireikė net šešių rungtynių, jog geriausia reguliaraus sezono Rytų konferencijos komandą įveiktų varžovus iš Bruklino. To priežastis – 208 cm ūgio „Hawks“ vidurio puolėjas negalėjo susitvarkyti su už save didesniu Brooku Lopezu (213 cm), kuris sužaidė puikią seriją. B.Lopezas vidutiniškai pelnė po beveik 20 taškų, atkovojo po 9 kamuolius ir atliko po daugiau nei penkis blokus.

Taigi šioje serijoje „Cavs“ turėtų sugebėti išnaudoti savo 216 cm ūgio „centrą“ T.Mozgovą, kuris šiose atkrintamosiose varžybose įrodė galintis pridaryti nemažai problemų abiejose baudos aikštelės pusėse.

Verta atkreipti dėmesį ir į stipriai pagerėjusį Tristano Thompsono žaidimą, jis serijoje su gerą priekinę liniją turinčią „Bulls“ pelnydavo po beveik 11 taškų ir atkovodavo po beveik 12 kamuolių. Jo puolime atkovojami beveik 4 kamuoliai yra geriausias rezultatas tarp visų kovą dėl NBA čempionų žiedo tęsiančių žaidėjų, o „Cavaliers“ atkovojami beveik 28 proc. visų įmanomų kamuolių puolime yra geriausias rezultatas NBA.

Galiausiai, specialistai teigia, jog didelė dalis sėkmės priklausys nuo K.Irvingo sveikatos. Pirmą kartą NBA atkrintamosiose varžybose dalyvaujantis gynėjas įrodė, jog būdamas sveikas gali stipriai prisidėti prie komandos sėkmės. Jei jis galės žaisti visa jėga ir konkuruoti su „Hawks“ įžaidėju J.Teague, Atlantos ekipai siekti pergalių bus itin sunku.

Spėjimas: „Cavaliers“ 4:2. Po incidento Niujorke, kuomet „Hawks“ žaidėjai įsivėlė į skandalą su vietine policija ir neteko T.Sefoloshos, ši komanda prarado savo užtikrintumą ir vargu ar labiau pasipriešins puikiai žaidžiančio L.Jameso kariaunai.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Bogut ir Dwightas Howardas
„Scanpix“ nuotr./Andrew Bogutas ir Dwightas Howardas

Vakarų konferencija. Tarpusavio susitikimai:

2014.11.11: „Warriors“ 98:87 „Rockets“
2014.12.10: „Rockets“ 93:105 „Warriors“
2015.01.17: „Warriors“ 131:106 „Rockets“
2015.01.21: „Rockets“ 113:126 „Warriors“

Kodėl „Rockets“ įveiks „Warriors“?

Pirmiausia, verta paminėti, jog „Rockets“ tapo vos 9-ąja komanda lygos istorijoje, kuri sugebėjo laimėti seriją po to, kai atsilikinėjo 1-3. Įdomu ir tai, kad „Rockets“ klubui šis pasiekimas nėra pirmasis – 1995-aisiais metais legendinio Hakeemo Olajuwono vedamas Hjustono klubas taip pat atsilikinėjo 1-3 serijoje prieš „Phoenix Suns“, o vėliau tapo NBA čempionais.

G.Hughesas teigia, jog nei J.Hardenas, nei J.Terry nespės paskui geriausią lygos metiką S.Curry, todėl jį vaikytis teks T.Arizai. Taigi rankos turėtų atsirišti kitam Kalifornijos komandos lyderiui Klay Thompsonui.

Antra, nors kalbant apie „Rockets“ svarbiausią ginklą pirmiausia pagalvojama apie Jamesą Hardeną, bet šioje serijoje daug gali lemti kita Hjustono žvaigždė – Dwightas Howardas.

Šiose atkrintamosiose varžybose vidurio puolėjas demonstruoja, jog vis dar yra dominuojanti jėga po krepšiu ir sėkmingai tildo savo kritikus. Jo atkovojami 13,8 kamuolio yra geriausias rezultatas tarp atkrintamųjų varžybų žaidėjų, o 17,2 taškų vidurkį (58,8 proc. taiklumas) D.Howardas pasiekė rungtyniaudamas prieš vienus geriausiai besiginančių lygos „centrų“ – DeAndre Jordaną ir Tysoną Chandlerį.

Panašu, jog dabar „Rockets“ puolėjas galės atskleisti visą savo potencialą. Serijoje su „Warriors“ tiesioginiu D.Howardo oponentu taps traumų kamuojamas Andrew Bogutas, kuris tiek meistriškumu, tiek fizine jėga nusileidžia Hjustono komandos „centrui“.

Kitas slaptas „Rockets“ ginklas – Trevoras Ariza. NBA analitiko Granto Hugheso teigimu, nors šis krepšininkas nebuvo linksniuojamas kaip vienas pagrindinių pergalės prieš „Clippers“ kalvių, bet būtent sugebėjimas serijos metu gintis tiek prieš Chrisą Paulą, tiek Blake‘ą Griffiną parodo, koks universalus yra šis krepšininkas ir kaip savo juodu darbu jis gali lemti serijos baigtį.

Nors jis ir nėra toks geras gynybos specialistas kaip „Grizzlies“ gynėjas Tony Allenas, kuris pridarė daug problemų „Warriors“ lyderiui Stephenui Curry, bet T.Ariza yra žymiai patikimesnis metikas. Todėl, G.Hugheso nuomone, tai, kaip seksis atakuoti šiam krepšininkui, turės didelės įtakos šioje serijoje. Jei šis žaidėjas sugebės pataikyti ir pritraukti prie savęs priešininkų gynėjus, tai suteiks daugiau galimybių ir pagrindiniams komandos puolimo lyderiams.

Galiausiai, be abejo, svarbiausias žaidėjas „Rockets“ gretose bus J.Hardenas, kuris šių metų naudingiausiojo žaidėjo rinkimuose liko antras, už būtent „Warrios“ lyderio S.Curry nugaros.

Pastarąjį kartą konferencijos finale du daugiausiai balsų naudingiausiojo žaidėjo rinkimuose surinkę žaidėjai susitiko prieš 34-erius metus.

Verta paminėti, jog pastarąjį kartą konferencijos finale du daugiausiai balsų naudingiausiojo žaidėjo rinkimuose surinkę žaidėjai susitiko prieš 34-erius metus.

1981-ųjų metų Rytų konferencijos finale geriausiu lygos žaidėju pripažintas „Philadelphia 76ers“ legenda Juliusas Ervingas kovojo prieš vieną geriausių visų laikų krepšininkų „Boston Celtics“ simbolį Larry Birdą. Tąsyk būtent antrasis rinkimuose likęs krepšininkas pateko į NBA finalą, o vėliau tapo ir lygos čempionu.

Grįžtant į nūdieną J.Hardenas ir S.Curry įrodinėja, jog abu buvo verti iškovoti naudingiausiojo žaidėjo titulą, kadangi atkrintamosiose varžybose demonstruoja beveik identiškus rezultatus. Vis tik NBA ekspertai teigia, jog „Warriors“ lyderis demonstruoja geresnę sportinę formą. Galima neabejoti, jog „Rockets“ žvaigždė sieks padaryti viską, jog įrodytų esantis geresnis už savo oponentą. Jei jam pavyks terorizuoti Kalifornijos ekipos gynybą, Hjustono klubas gali pateikti staigmeną NBA gerbėjams.

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir Jamesas Hardenas
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry ir Jamesas Hardenas

Kodėl „Warriors“ įveiks „Rockets“?

Serijoje su „Warriors“ tiesioginiu D.Howardo oponentu taps traumų kamuojamas Andrew Bogutas, kuris tiek meistriškumu, tiek fizine jėga nusileidžia Hjustono komandos „centrui“.

Priežasčių, kodėl S.Kerro auklėtiniai taps konferencijos čempionais, ilgai ieškoti nereikia. Pakanka pažvelgti į lygos istoriją.

Pirmiausia, iš devynių ekipų, kurios reguliaraus sezono metu iškovojo 67-ias pergales, aštuonios vėliau tapo NBA čempionėmis. Antra, iš 7 komandų, kurios sezono metu turėjo vidutiniškai didesnį nei dešimties taškų skirtumą prieš oponentus, šešios vėliau tapo NBA čempionėmis.

Verta paminėti, jog šį rodiklį 1971-1972 metų sezone buvo pasiekusios dvi ekipos – „Milwaukee Bucks“ ir „Los Angeles Lakers“, kurios tuo metu susitiko vakarų konferencijos finale ir „Lakers“ užkirto „Bucks“ ekipai kelią link čempionų žiedų.

Antra, „Warriors“ gynėjų duetas taps dideliu galvos skausmu „Rockets“ gynybai. Krepšinio ekspertas G.Hughesas teigia, jog nei J.Hardenas, nei Jasonas Terry nespės paskui geriausią lygos metiką S.Curry, todėl jį vaikytis teks T.Arizai. Taigi rankos turėtų atsirišti kitam Kalifornijos komandos lyderiui Klay Thompsonui.

Nors dažnai kalbama, jog tritaškininkų komandos negali laimėti NBA čempionų vardo, tačiau specialistai neabejoja, jog bene geriausias visų laikų snaiperių duetas įrodys galintis nubausti bet kurią komandą, kuri leis jiems pajusti metimą iš tolimos distancijos.

Negalima atskirai nepaminėti ir lygos naudingiausiu žaidėju tapusio S.Curry. NBA eksperto Jaredo Wade‘o teigimu, „Warriors“ lyderis demonstruoja neįtikėtiną pasitikėjimą savimi, o šeštosiose serijos rungtynėse su „Memphis Grizzlies“ pataikytas metimas paskutinėmis kėlinio laiko sekundėmis tik iliustruoja, kokią formą yra pasiekęs šis gynėjas. Nors Memfio klubo gynyba buvo šiek tiek pristabdžiusi šį krepšininką, bet tai buvo daugiausia T.Alleno nuopelnas.

Tuo tarpu „Rockets“ neturi nei vieno žaidėjo, kuris galėtų fiziškai spėti bei reaguoti į visus neįtikėtinus S.Curry judesius. Neatsitiktinai vienas geriausių visų laikų klaidinančių judesių specialistų, buvusi lygos žvaigždė Allenas Iversonas pripažino, jog „Warriors“ lyderis turi geresnę kamuolio varymosi techniką ir yra „kitame lygyje“.

Galiausiai ekspertai dar prieš atkrintamąsias varžybas teigė, jog patys neparankiausi varžovai „Warriors“ ekipai yra „San Antonio Spurs“, „Los Angeles Clippers“ bei „Memphis Grizzlies“, kurie jau baigė pasirodymus atkrintamosiose varžybose, o juos eliminavo pats Kalifornijos klubas.

Todėl galima neabejoti, jog reguliaraus sezono rezultatas, kuriame „Warriors“ iškovojo visas įmanomas pergales prieš „Rockets“ vidutiniškai 15 taškų skirtumu, yra dėsningas ir Kalifornijos ekipa keliaus į NBA finalą.

Spėjimas: „Warriors“ laimės seriją 4:1. Kad ir kaip norėtųsi, jog D.Motiejūno atstovaujamas klubas patektų į NBA finalą, tačiau akivaizdu, jog „Warriors“ yra geriausia lygos komanda, kuri dėl savo viso sezono metu demonstruotų rezultatų nusipelno tęsti kovą dėl čempionų žiedų.


Paulius Bakanauskas. Pagrindinė domėjimosi sritis sporte – krepšinis. Rašydamas visuomet stengiuosi surasti mane dominantį temos aspektą. Siekiu į jį įsigilinti, jog galėčiau pateikti išsamią nuomonę, kuri praplėstų tiek krepšiniu besidominčio skaitytojo, tiek mano paties žinias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius