-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 27

Žvilgsnis į ateitį: kurie auksiniai krepšininkai turi didžiausias galimybes praverti vyrų rinktinės duris?

Ar Vytenio Čižausko ir Edgaro Ulanovo pavardės bus linksniuojamos Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, parodys laikas. Tačiau auksinės Lietuvos komandos žaidėjus vertinę krepšinio ekspertai Linas Kvedaravičius ir Rūtenis Paulauskas mažiausiai abejojo minėto dueto galimybėmis. 1992 m. gimusių vaikinų rinktinėje, laimėjusioje penktą čempionatą paeiliui, V.Čižauskas ir E.Ulanovas buvo rezultatyviausi žaidėjai.
Edgaras Ulanovas, Vytenis Čižauskas, Dovydas Redikas
Edgaras Ulanovas, Vytenis Čižauskas, Dovydas Redikas / fibaeurope.com/R.Dačkaus nuotr.

„Anksčiau krepšininkai tūnojo Jono Valančiūno šešėlyje ir buvo jo asistentai. Jonas atlikdavo daugumą darbų – pelnydavo taškus, blokuodavo metimus, taisydavo klaidas ginantis, – tvirtino R.Paulauskas. – Kitų sportininkų tikrosios galimybės atsiskleidė, kai pasitraukė Jonas. Akivaizdu, jog šioje rinktinėje buvo daug stiprių žaidėjų.“

15min.lt L.Kvedaravičius ir R.Paulauskas įvardijo dvidešimtmečių rinktinės krepšininkus, šiuo metu turinčius didžiausias galimybes ateityje papildyti vyrų nacionalinę ekipą.

LINAS KVEDARAVIČIUS

BFL nuotr./Linas Kvedaravičius
BFL nuotr./Linas Kvedaravičius
Vytenis Čižauskas
Vytenis Čižauskas

Vytenis Čižauskas (ūgis: 190 cm, pozicija: įžaidėjas, klubas: turi kontraktą su Kauno „Žalgiriu“)

Statistika: vid. 12,6 taško, 6,2 atkovoto kamuolio, 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

Privalumai: Krepšininkas nebijo atsakomybės, yra geras dirigentas, kovotojas, puikiai mato aikštę ir gerai atlieka perdavimus. Lemiamomis akimirkomis Vyteniui nedreba ranka. Baudas pataiko net ir jausdamas fizinį nuovargį.

Trūkumai: Koją kiša karštakošiškumas ir patirties trūkumas. Kai kurie priimami sprendimai vis dar atitinka jaunimo krepšinį, bet ne vyrų. Patirčiai įgyti reikia laiko.

Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas

Edgaras Ulanovas (ūgis: 195 cm, pozicija: lengvasis krašto puolėjas, atakuojantis gynėjas, klubas: turi kontraktą su Kauno „Žalgiriu“)

Statistika: vid. 14,3 taško, 5,4 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvūs perdavimai, 1 perimtas kamuolys (pateko į turnyro simbolinį penketą).

Privalumai: Taikli ranka leidžia pataikyti iš vidutinio nuotolio ir iš toli. Jis gerai veržiasi krepšinio link. Varžovams E.Ulanovas nepatogus žaidėjas, kadangi yra kairiarankis, todėl visiems jį dengti yra sudėtingiau. Ateityje E.Ulanovas gali rungtyniauti labai aukštame lygyje.

Trūkumai: Trūksta fizinės jėgos ir svorio, tačiau tai yra pasiekiama.

Dovydas Redikas
Dovydas Redikas

Dovydas Redikas (ūgis: 195 cm, pozicija: atakuojantis gynėjas, klubas: Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Statistika: vid. 8,9 taško, 2,4 atkovoto kamuolio, 3 rezultatyvūs perdavimai, 2,1 perimto kamuolio.

Privalumai: Didelį potencialą turintis žaidėjas, pasižymintis fizine jėga, galintis aktyviai veržtis ir pataikyti iš toli.

Trūkumai: Aikštėje per didelis karštakošis. Perdėtas noras neleidžia sužaisti gerai. Kartais D.Redikas vienas už visus stengiasi nuversti kalnus, todėl šiek tiek dažniau jam reikėtų kreipti dėmesį į partnerius.

Arnas Butkevičius
Arnas Butkevičius

Arnas Butkevičius (ūgis: 198 cm, pozicija: lengvasis krašto puolėjas, klubas: laisvasis agentas)

Statistika: vid. 8,4 taško, 3,8 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvūs perdavimai, 1 perimtas kamuolys

Privalumai: Turi labai gerus gynybinius pagrindus, puikų prasiveržimą į dešinę pusę.

Trūkumai: Silpna kairė ranka. A.Butkevičiui reikia imtis kur kas daugiau iniciatyvos. Jis labiau komandinio tipo žaidėjas, todėl nematyti puolėjo juodo darbo. Jei jis būtų aktyvesnis, pelnytų žymiai daugiau taškų.

Egidijus Mockevičius
Egidijus Mockevičius

Egidijus Mockevičius (ūgis: 207 cm, pozicija: vidurio puolėjas, klubas: „Š.Marčiulionio krepšinio akademija“)

Statistika: vid. 7,3 taško, 5,1 atkovoto kamuolio.

Privalumai: Čempionate buvo matyti, kad jis nė kiek nenusileido už save aukštesniems varžovams. E.Mockevičius pasižymi fizine jėga, neblogai kovoja dėl kamuolių ir pataiko iš vidutinio nuotolio.

Trūkumai: Trūksta stabilumo ir pasitikėjimo savo jėgomis. Viename mače gali sužaisti labai gerai, kitame – prasčiau. Jam reikia kur kas daugiau padirbėti tobulinant individualius judesius, kadangi jo puolimas yra tiesmukas. Jeigu išmoks geriau žaisti nugara į krepšį, bus labai įdomus vidurio puolėjas.

RŪTENIS PAULAUSKAS

BFL nuotr./Rūtenis Paulauskas
BFL nuotr./Rūtenis Paulauskas
Vytenis Čižauskas
Vytenis Čižauskas

Vytenis Čižauskas (ūgis: 190 cm, pozicija: įžaidėjas, klubas: turi kontraktą su Kauno „Žalgiriu“)

Statistika: vid. 12,6 taško, 6,2 atkovoto kamuolio, 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

Privalumai: Šiuo metu jis yra vienas geriausių atakų organizatorių Europoje. Labai gerai skirsto kamuolius, mato aikštę, puikiai supranta patį žaidimą. V.Čižauskas gerai atlieka derinį du prieš du.

Trūkumai: Gana silpnai atakuoja iš toli. Labiausiai to pristigs vyrų krepšinyje.

Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas

Edgaras Ulanovas (ūgis: 195 cm, pozicija: lengvasis krašto puolėjas, atakuojantis gynėjas, klubas: turi kontraktą su Kauno „Žalgiriu“)

Statistika: vid. 14,3 taško, 5,4 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvūs perdavimai, 1 perimtas kamuolys

Privalumai: Universalus žaidėjas, pasižymintis tvirtu charakteriu, turintis gerą metimą.

Trūkumai: Labiausiai reikia tobulinti žaidimą nugara į krepšį. Jei E.Ulanovas tai padarys, bus dar pajėgesnis lengvasis krašto puolėjas.

Žygimantas Skučas
Žygimantas Skučas

Žygimantas Skučas (ūgis: 202 cm, pozicija: sunkusis krašto puolėjas, klubas: turi kontraktą su Kauno „Žalgiriu“)

Statistika: vid. 9,6 taško, 4,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo

Privalumai: Gabus žaidėjas, šiuolaikinis sunkusis krašto puolėjas, galintis pataikyti tritaškius ir išgelbėti rungtynes. Gerai rungtyniauja veidu į krepšį ir gali prasiveržti. Ž.Skučas primena vieną geriausių Europos krepšininkų Matjažą Smodišą.

Tamsieji arkliukai

Pasak L.Kvedaravičiaus, šiemet komandoje debiutavęs 204 cm ūgio Paulius Vaitiekūnas buvo maloniausiai nustebinęs krepšininkas. Vidurio puolėjas vidutiniškai rinkdavo po 6 taškus, atkovodavo po 3,3 kamuolio ir blokuodavo beveik po 1 metimą.

„J.Valančiūno pasitraukimas atvėrė kelią ne vienus metus į rinktinę besibrovusiam P.Vaitiekūnui. Jis buvo ypač naudingas ir labai sėkmingai įsiliejo į ekipą. Nors iš pradžių aukštaūgiui trūko drąsos, vėliau jis įsižaidė ir tapo stipria paspirtimi. Ateityje Paulius gali būti vienas įdomesnių vidurio puolėjų Lietuvoje lygoje“, – prognozavo ekspertas.

Komandos draugų šešėlyje likusiu, tačiau taip pat puikiai rungtyniavusiu krepšininku R.Paulauskas išrinko A.Butkevičių: „Labai stipriai neišsiskiria iš kitų, nes yra juodadarbis. Ginantis atlieka nepriekaištingą darbą, niekada negaili kamuolio. Tiesa, kartais Arną reikia raginti žiūrėti į krepšį. Jis gali sėkmingai atakuoti, tačiau dažniau pasirenka perdavimą. A.Butkevičius labai perspektyvus, tačiau kuklus. Jam trūksta sportinio įžūlumo.“

Kritusios kreivės

L.Kvedaravičius sutiko, kad pastaraisiais metais labiausiai smuko gynėjo Deivido Pukio ir puolėjo Tautvydo Sabonio žaidimo kreivės. Praėjusį sezoną legendinio krepšininko Arvydo Sabonio sūnus žaidė antroje Ispanijos lygoje, todėl, krepšinio eksperto teigimu, sunku įvardyti prasto žaidimo priežastį.

Scanpix nuotr./Deividas Pukis
„Scanpix“ nuotr./Deividas Pukis

Kai prieš dvejus metus lietuviai laimėjo Lietuvoje vykusį Europos čempionatą, D.Pukis su J.Valančiūnu pateko į simbolinį penketą. 194 cm ūgio gynėjas vidutiniškai rinkdavo po 15,8 taško, atkovodavo po 4,2 kamuolio ir atlikdavo po 1,2 rezultatyvaus perdavimo. Slovėnijoje krepšininkas liko šešėlyje – vidutiniškai pelnydavo po 1,7 taško ir atkovodavo po 1,3 kamuolio.

„D.Pukiui buvo trūkusi Achilo sausgyslė. Dabar traumuotos kojos sausgyslė yra žymiai trumpesnė už sveikos. Žaidėjas niekaip neatsikrato psichologinės baimės, o po sudėtingos traumos jis sulėtėjo, – aiškino L.Kvedaravičius. – Vyrų krepšinyje greičio savybės būtinos. D.Pukis negali laiku atsidengti ir laiku išmesti kamuolio. Jo metimas nė kiek nesuprastėjo, bet sulėtėjusios kojos – didžiausia problema.“

Anot L.Kvedaravičiaus per lėtai rungtyniauja ir T.Sabonis: „Jam reikia didinti greitį ir gerinti kamuolio valdymo techniką. T.Sabonis turi neblogą metimą, bet žaidėjui reikia kažkuo išsiskirti. Tautvydas turi atrasti bent vieną stiprų elementą puolant ir ginantis.“ T.Sabonis pirmenybėse pataikė vos vieną metimą iš trylikos ir atkovodavo po 2 kamuolius. Per septynis mačus puolėjas pelnė tik tris taškus.

Skambiausios pergalės pasiekiamos sunkiai besitreniruojant, todėl abu ekspertai pridūrė, kad aukštumas vyrų krepšinyje gali pasiekti bet kuris į Europos istoriją patekusios rinktinės narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius