TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Trinchieri prieš mačą Monake – apie M.Jameso spindesį, R.Šmito situaciją ir „Žalgirio“ šansus

Kauno „Žalgirio“ komandos treneris Andrea Trinchieri prieš žūtbūtines Eurolygos rungtynes ketvirtadienį su „Monaco“ klubu kalbėjo apie Mike'o Jameso spindesį, Rolando Šmito situaciją ir savo komandos nusiteikimą kovai.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai trečiadienį išskrenda į Monaką nežinodami, ar jiems tai bus paskutinė kelionė Europoje šį sezoną.

Pralaimėjimas „Monaco“ komandai jau ketvirtadienį gali atimti paskutines viltis patekti į Eurolygos įkrintamąsias kovas.

Pergalė prieš vieną Eurolygos favoritų išsaugotų galimybes užimti 9 ar 10 vietą ir pratęsti tarptautinį sezoną.

Po praėjusią savaitę laimėto mūšio prieš Milano „Olimpia“ komandą „Žalgiris“ jau pakėlė savo galimybes įšokti į įkrintamąsias varžybas nuo 2,3 proc. iki 7 proc., – bent jau taip skaičiuoja krepšinio analitikos puslapis „lost gps“, atlikęs 50 tūkst. simuliacijų.

„Liko dvejos rungtynės Eurolygos reguliariajame sezone ir mes prieš save turime itin aukštą kalną – „Monaco“. Tai labai atletiška, talentinga finalo ketverto komanda. Visada noriu akcentuoti gerus dalykus. Prieš kelis mėnesius negalvojau, kad mes vis dar būsime „gyvi“. Mes išgyvenome iki paskutinių savaičių – tai tikrai didelis dalykas.

Manau, kad į šias rungtynes turime eiti lyg buriuotojai, kuriems vėjas pučia į nugaras.

Mes žinome, kokios sunkios laukia rungtynės. Turime sužaisti geriausias įmanomai rungtynes puolime ir gynyboje, susitelkę, fiziškai stiprias, emociškai subalansuotas. Tačiau 2-3 pastarieji mėnesiai suteikia mums postūmį, – sakė A.Trinchieri. – Man nerūpi tikimybių scenarijai. 1 procentas ar 0,1 procento yra geriau nei nieko. Mano komanda rodo norą kovoti, žaisti gerą krepšinį, esame sužaidę geras rungtynes. Jau gerai, kad esame gyvi, kad turime dėl ko kovoti. Visi skaičiai ir scenarijai yra ne mūsų reikalai. Žinau, kad juos skaičiuoti yra jūsų darbas.

Ar aš galiu pakeisti skaičius? Man labiau rūpi, kad komanda sužaistų geras rungtynes ir pabandytų laimėti. Aš nekontroliuoju kitų rezultatų, tad nešvaistau energijos tam.“

Trys pergalės iš eilės Eurolygos turnyre pastaruoju metu leido Kauno klubui užsliuogti iš 15-osios į 11 vietą Eurolygos lentelėje, bet pagal pergalių ir pralaimėjimų balansą (14-18) iš tiesų tai yra 11-14 vietų dalybos su „Olimpia“, Belgrado „Partizan“ ir „Valencia“.

Standings provided by Sofascore

Dešimtoje vietoje esantis Stambulo „Anadolu Efes“ (15-17) turi viena pergale daugiau, o „Žalgirio“ per likusius du paskutinius reguliariojo sezono turus laukia akistatos su Eurolygos favoritėmis: ketvirtadienį su „Monaco“ (21-11), o kitą savaitę Kaune viešės titulą ginantis šio sezono lyderis Madrido „Real“ (26-6).

Jei Madrido klubas jau užsitikrinęs reguliariajame sezone pirmą vietą, tai Sašos Obradovičiaus treniruojami Monako krepšininkai turi motyvacijos siekti antrosios pozicijos – dabar „Monaco“ dalinasi 2-4 pozicijas su Atėnų „Panathinaikos“ ir „Barcelona“.

Pirmajame Eurolygos rate Kauno krepšininkai namie nusileido „Monaco“ 79:83, kai varžovų lyderis Mike'as Jamesas sumetė 25 taškus.

33 metų amerikietis su 18,8 taškų vidurkiu pirmauja visoje Eurolygoje pagal rezultatyvumą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mike'as Jamesas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mike'as Jamesas

M.Jamesas neseniai tapo visų laikų rezultatyviausiu žaidėju Eurolygoje.

Paklaustas, ar net ir nelaimėjęs titulo Europoje amerikietis gali vadinti save Eurolygos legenda tarp legendų, A.Trinchieri pažvelgė plačiau.

„Mano nuomone, kalbame apie žaidėją, kuris atsineša į rungtynes geriausią žaidimo paketą Eurolygoje. Aš taip kalbėjau ir pernai, tad šneku taip ne todėl, kad jis tapo visų laikų rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju, – sakė A.Trinchieri. – Jo pasiekimai yra dideli, bet aš ir taip žinau, koks geras jis yra žaidėjas. Titulai yra krepšinio dalis. Tai yra gerai, bet tai nekeičia jo žaidimo kokybės. NBA yra daug „Šlovės muziejaus“ narių, kurie nėra laimėję titulo. Pagal tai negalime spręsti, kokie jie buvo geri.

Nes titulus laimi ne žaidėjai, o komandos. Tikiu, kad Mike'as Jamesas yra vienas geriausių. Ar pirmas, ar antras, ar trečias – tai labai subjektyvu. Aš kalbu apie tai, kad jis atsineša geriausią žaidimo paketą, o tai sudaro ne tik pelnyti taškai, bet ir perdavimai, tritaškiai, sugebėjimas baigti lemiamas atakas. Nemanau, kad yra vienas būdas jį sustabdyti.“

Svarbų vaidmenį Monako klube turi ir Donatas Motiejūnas.

Kaune gimęs ir augęs 33 metų vidurio puolėjas per savo trečią sezoną Monako klube renka po 7,8 taško ir atkovoja po 3,2 kamuolio.

Atvirai apie savo norą karjeros pabaigoje užsivilkti gimtojo miesto komandos aprangą pastaraisiais metais kalbantis D.Motiejūnas realizuoja 58 proc. dvitaškių, 36 proc. tritaškių, o baudų metimų taiklumą pakėlė iki 70 proc.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas

Suprasti akimirksniu

  • Rezultatyviausi „Monaco“ žaidėjai Eurolygoje:
  • Mike'as Jamesas – po 18,8 taško, Elie Okobo – po 10,9, Jordanas Loydas – po 10,5, Alpha Diallo – po 10,4, Donatas Motiejūnas – po 7,8;

Pastaruoju metu efektyviai žaidžia ir kitas aukštaūgis Jaronas Blossomgame'as, pelnęs dviženkles taškų sumas penkeriose iš šešerių rungtynių Eurolygoje.

A.Trinchieri pripažino, kad norėjo šį puolėją įsigyti savo komandai dar kai jis žaidė Vokietijoje, o paskui pabrėžė, kad ketvirtadienį svarbu bus susitelkti gynybai prieš daug varžovų.

„Mes žaisime prieš visą komandą, – pabrėžė A.Trinchieri. – Johnas Brownas, Jaronas Blossomgame'as, D-Mo – Donatas Motiejūnas, galintis žaisti prie krepšio ir toliau nuo jo. Alpha Diallo, – „Monaco“ žaidėjus vardino A.Trinchieri. – Aišku, kad M.Jamesas yra jų lyderis, rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas, bet Monako klubo idėja paprasta – surinko didžiausius talentų klodus. Aišku, Mike'as yra deimantas, bet Elie Okobo ar Jordanas Loydas gali įmesti 20 taškų ar daugiau.

Aš galiu būti M.Jameso sirgaliumi, toks ir esu, bet krepšinyje esu daugiau nei du dešimtmečius, tad žinau, kad žaisime ne prieš vieną žaidėją, o prieš labai gerą komandą.“

Gali būti, kad su Monako komanda aikštėje jau pasirodys Rolandas Šmitas.

Po 11,1 taško Eurolygoje renkantis „Žalgirio“ puolėjas iš Latvijos dėl čiurnos traumos praleido trejas pastarąsias rungtynes turnyre bei pastaruosius LKL mačus, kurių paskutiniame pirmadienį žalgiriečiai įveikė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“.

Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Rolandas Šmitas patyrė traumą
Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Rolandas Šmitas patyrė traumą

A.Trinchieri pažymėjo, kad R.Šmitas dar yra pakeliui į sportinės formos susigrąžinimą.

„Jis stengiasi eiti per skausmą, tad matysime, – paklaustas, ar Monake jau žais latvis, atsakė treneris. – Tai rungtynių dienos klausimas, Jis vis dar nėra žaidimo ritme, tad žiūrėsime.“

Kauno komandos treneris turėjo priekaištų kai kuriems savo žaidėjams po laimėtų rungtynių Panevėžyje pirmadienį, kai „Žalgirio“ persvara sumenko mačo pabaigoje, bet trečiadienį jis pabrėžė, kad liko patenkintas pergale, nes jas pasiekti nacionalinėse pirmenybėse būna sunku net Eurolygos milžinams – toks didelis krūvis eina per sezoną.

A.Trinchieri juokavo, kad gerai pasirengti mačui Monake padėjo ritualai.

„Nueinu į bažnyčią, uždegu žvakučių. Toks yra mano pasirengimas, – juokavo italas, o tada surimtėjo. – Tiesiog bandau daryti geriausią darbą. Žinau, kad kiekvienas sprendimas turi savo kainą. Jei savo kareivius, savo kariuomenę nukreipsiu stabdyti vienam žaidėjui – pavojų kels kiti. Reikia turėti labai subalansuotą rungtynių planą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius