Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 24

Eurolygos atkrintamųjų medžioklė: „Žalgirio“ tvarkaraštis – vienas palankesnių

Eurolygos reguliarusis sezonas artėja prie finišo tiesiosios. Didžioji dauguma turnyro komandų sužaidė po 25 iš 34 tvarkaraštyje numatytų rungtynių, o lemiama sezono atkarpa klubus trauktis iš stalčių kalkuliatorius ir skaičiuoti galimybes patekti į ketvirtfinalį. Ar Martinui Schilleriui pavyks pakartoti pirmtako Šarūno Jasikevičiaus dukart užfiksuotą pasiekimą? Situacija rodo, kad Kauno „Žalgirio“ šansai – nemaži.
Joffrey Lauvergne
Joffrey Lauvergne / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šį Eurolygos sezoną Kauno „Žalgiris“ prieš aukščiau lentelėje esančias aštuonias komandas iškovojo 3 pergales ir patyrė 8 pralaimėjimus, tuo metu prieš devynis persekiotojus – 11 pergalių ir 3 nesėkmes.

Nors tvarkaraščio sunkumo nustatymas yra sąlyginis dalykas, kadangi stipriausiojo Senojo žemyno lygoje neretai pasitaiko staigmenų, o ir sužaistų rungtynių skaičius tarp ekipų nėra lygus, tačiau aukščiau pastraipoje paminėta statistika žymi šio sezono „Žalgirio“ nuoseklumą.

Taigi, žvelgiant į likusį Eurolygos tvarkaraštį, ar Lietuvos čempionams pavyks įšokti į atkrintamųjų traukinį?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas

Sakoma, jog įprastai bilietą į atkrintamąsias garantuoja 50 proc. pergalių, kas reikštų, kad ketvirtfinalio kaina – 17 laimėjimų, tačiau patrankų mėsa tapusi ir vos 2 pergales savo sąskaitoje kol kas turinti Maskvos srities „Chimki“ šią statistiką iškraipė.

Už atkrintamųjų borto esantis „Žalgiris“ užima devintą vietą turnyre, iškovojęs 14 pergalių ir patyręs 11 pralaimėjimų. Aštuntoje pozicijoje – viena nesėkme mažiau turinti, bet ir vienu maču mažiau žaidusi Stambulo „Anadolu Efes“.

Panašu, kad laimės paukštę gaudantys Martino Schillerio per likusias devynerias rungtynes turi iškovoti bent 5 pergales, kad pasiektų išsvajotą ketvirtfinalį.

Dėl vietos pirmajame aštuonete realiai kovą tęsia šešios žemiau už „Žalgirį“ pirmenybėse žengiančios ekipos.

Tvarkaraščio sudėtingumo skaičiavimo formulė – paprasta, susumuojanti būsimų varžovų bendrą pergalių skaičių, rungtynes išvykose dauginant iš 1,25, taip suteikiant varžovui minimalų pranašumą.

Pandemija išvaikė sirgalius iš arenų, o namų tvirtovėse šį sezoną iškovojama vos 54,1 proc. pergalių, kai per praėjusius keturis sezonus šis skaičius svyravo tarp 63–66 proc.

Nors komandų namų aikštelės pranašumas Eurolygoje yra stipriai sumenkęs, bet pažįstama aikštelė, krepšiai, lankai bei kelionių nebuvimas ir tuo pačiu jėgų tausojimas rungtynėms šeimininkams vis tiek suteikia persvarą, kurią šįkart įvertinome 1,25 rodikliu, vietoje seniau buvusio 1,5.

Galime įsivaizduoti, kad pirmosiose keturiose vietos žengiančios „Barcelona“, Maskvos CSKA, Milano „Olimpia“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ komandos išsilaikys atkrintamųjų paveiksle ir po reguliaraus sezono pabaigos.

Tel Avivo „Maccabi“ situacija sudėtinga, sezoną užbaigti jiems reikia aukščiausia nata, bet misija – įmanoma.

Dėl atkrintamųjų kovojančių Eurolygos ekipų tvarkaraščių sunkumas
Vieta Balansas Komanda Tvarkaraščio sunkumas Mačai namuose
5. 15-10 Madrido „Real“ 126,75 5-4
6. 15-10 Miuncheno „Bayern“ 124,5 5-4
7. 15-10 Stambulo „Fenerbahče“ 143,5 4-5
8. 14-10 Stambulo „Anadolu Efes“ 155,75 4-6
9. 14-11 Kauno „Žalgiris“ 127,75 5-4
10. 13-12 „Valencia“ 114,25 4-5
11. 12-13 Vitorijos „Baskonia“ 131,75 5-4
12. 11-14 Vilerbano ASVEL 131,75 3-6
13. 11-14 Pirėjo „Olympiakos“ 117 5-4
14. 10-13 Tel Avivo „Maccabi“ 150,25 6-5

Atkreipkite dėmesį, jog dėl COVID-19 pandemijos ne visos dėl vietos atkrintamosiose kovojančios komandos yra sužaidusios po 25 rungtynes.

Stambulo „Anadolu Efes“ liko sužaisti vienu, o Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkams – dviem mačais daugiau.

Kokie varžovai per lemiamą atkarpą laukia „Žalgirio“?

Penki priešininkai – iš pirmojo aštuoneto, o prieš juos žaisti teks svečiuose: „Real“, „Anadolu Efes“, „Fenerbahče“ ir „Bayern“.

Keturi iš penkių „Žalgirio“ likusių varžovų namų aikštelėje lauks šiuo metu žengiančios tarp antrojo ešelono: ASVEL, „Maccabi“, ALBA ir „Panathinaikos“.

Sunkiausias varžovas, kurį teks pasitikti Nemuno saloje, turėtų būti Milano „Olimpia“ riešutėlis, kurį Nemuno saloje išgliaudyti teks kovo 5-ąją dieną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

Didžiausią grėsmę „Žalgirio“ persekiotojų gretose kelia „Valencia“, turinti ir tarpusavio mačų prieš kauniečius pranašumą.

Likusių varžovų – arba labai sudėtingi tvarkaraščiai, arba didelis atotrūkis nuo kauniečių, tad reikalingas fantastiškas sezono pabaigimas.

Kas laukia Valensijos ekipos? Keturi priešininkai iš pirmojo aštuoneto, bet nė vienos iš pirmojo trejeto. Likę penki varžovai – iš paskutinio aštuntuko, tarp kurių – ir visiems pergales dalinanti buvusi Rimo Kurtinaičio komanda „Chimki“.

Valencia Basket/Miguel Ángel Polo nuotr./Nigelis Hayesas prieš Nikolą Kaliničių
Valencia Basket/Miguel Ángel Polo nuotr./Nigelis Hayesas prieš Nikolą Kaliničių

Kurią komandą iš atkrintamųjų zonos galėtų išstumti „Žalgiris“? Į akis krenta 6-8 vietose esantys Vokietijos ir Turkijos klubai – Miuncheno „Bayern“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Stambulo „Anadolu Efes“.

Visas šias tris komandas M.Schillerio vyrukai jau spėjo šį sezoną paguldyti ant menčių „Žalgirio“ arenoje, su visais trimis jie dar žais sezono pabaigoje išvykose.

Tai bus esminiai mačai, lemsiantys „Žalgirio“ patekimą į atkrintamąsias.

Pirmasis taikinys – Eurolygos pelene tapusi „Bayern“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Andrea Trinchieri
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Andrea Trinchieri

Pastarasis mėnuo treneriui Andrea Trinchieriui turėjo kainuoti ne vieną žilą sruogą plaukuose.

„Bayern“ priskynė ir pergalių, nors jos nebuvo lengvos – paskutinių sekundžių laimėjimai Pamaskvėje ir Maskvoje bei triumfas Vokietijos derbyje prieš Berlyno ALBA per pratęsimą.

Nesėkmes bavarai susirinko prieš „Real“, „Olimpia“ ir ASVEL.

Nors „Bayern“ sportinė forma yra kiek kritusi, bet likęs sezono tvarkaraštis – kur kas lengvesnis už abiejų Turkijos klubų.

Šią Bavarijos ekipą prieš pat Kalėdas po Mariaus Grigonio pergalingo metimo „Žalgiris“ įveikė 74:73, tad pergalė priešpaskutiniame ture „Audi Dome“ arenoje gali tapti lemtingu žingsniu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas

„Fenerbahče“ pastarąjį kartą pralaimėjimą patyrė prieš daugiau nei du mėnesius, kai gruodžio 17-ąją dieną Kauną paliko su skaudžiu „Žalgirio“ smūgiu 99:62.

Igorio Kokoškovo auklėtiniai mobilizavosi, įsigijo Marko Guduričių ir Kyle'ą O'Quinną, ir laimėjo net dešimt kartų iš eilės bei šiuo metu užima 6-ąją vietą.

Buvusios Željko Obradovičiaus ekipos laukia penki atkrintamųjų ritmu žengiančių ekipų testai bei keturių komandų egzaminai, kurios dar kovoja dėl vietos pirmajame aštuntuke. Jokių lengvų pergalių.

Sunku įsivaizduoti, jog „Fenerbahče“ galėtų įveikti „Žalgirį“ didesniu skirtumu, nei pralaimėjo Kaune, bet šių rungtynių, kurios vyks kovo 18-ąją dieną Stambule, reikšmė bus itin didelė.

Kaip ir jokių lengvų pergalių negaus „Anadolu Efes“ komanda, kurios numatomas tvarkaraštis yra dar sunkesnis, bet ji ir žais vieneriomis rungtynėmis daugiau.

Praėjusio sezono favoritų laukti reikėjo ilgai, bet jie įsibėgėjo, fiksuodami dabar trijų pergalių atkarpą. Ši Stambulo komanda svečiuose įveikė „Barcelona“, o namuose neturėjo problemų su „Crvena zvezda“ ir „Olympiakos“ krepšininkais.

Grįžtant į pirmąją šio teksto pastraipą, „Žalgiriui“ teks laužyti šio sezono nuostatas bei iškovoti pergales prieš favoritus jų pačių aikštelėse. Tai gali tapti lemiamu svertu kovoje dėl vietos ketvirtfinalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius