Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 15

Eurolygos finalo ketvertų istorija: skaičių magija ir Kaune braškėsiantys rekordai

Šarūnas Jasikevičius vaikosi Joną Kazlauską, o Kostas Sloukas – Šarūną Jasikevičių. Artėjantį savaitgalį Nemuno saloje susirinks tikras Europos krepšinio žvaigždynas, kuris ne tik kovos dėl 2022–2023 metų sezono Eurolygos titulo, bet ir kėsinsis į šio turnyro rekordus.

15min siūlo pažvelgti į Nemuno saloje vyksiantį finalo ketvertą per skaičių prizmę bei užmetė akį į šio turnyro metraščius bei galimus rekordų pagerinimus.

15min jau rašė apie ypatingą lietuviams krepšininkams finalo ketvertą, kai po dešimties metų pertraukos tarp keturių stipriausių Senojo žemyno klubų įsipaišė ir du lietuviai žaidėjai – Rokas Jokubaitis („Barcelona“) ir Donatas Motiejūnas („Monaco“), kuriems kovą dėl Eurolygos titulo mes Madrido „Real“ ir Pirėjo „Olympiakos“.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas ir Rokas Jokubaitis žais finalo ketverte Kaune
„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas ir Rokas Jokubaitis žais finalo ketverte Kaune

Pagal atstovų skaičių Lietuva į priekį užleis vos keturias šalis – Jungtines Amerikos Valstijas, Ispaniją, Graikiją ir Prancūziją. Tik šios šalys kitą savaitgalį deleguos daugiau krepšininkų.

Finalo ketverto žaidėjų tautybės

  • JAV – 16, Ispanija – 9, Graikija – 7, Prancūzija – 6;
  • Lietuva, Argentina, Nigerija ir Čekija – po 2;
  • Bulgarija, Turkija, Serbija, Kroatija, Brazilija, Žaliasis Kyšulys, Vengrija, Bosnija ir Hercegovina, Ukraina, Žaliasis Kyšulis – po 1.

Trenerių sektoriuje – lietuvis Šarūnas Jasikevičius (47 metai, „Barcelona“), Chusas Mateo (54 metai, Madrido „Real“), Saša Obradovičius (54 metai, „Monaco“) ir Georgios Bartzokas (57 metai, Pirėjo „Olympiakos“), sieksiantis perimti Erginui Atamanui pastaruosius dvejus metus priklausiusią Eurolygos čempiono sostą.

Tokio rango turnyras pirmasis bus prabanga blizgančių Monako Kunigaikštystės ir Madrido ekipų generolams.

Tuo metu tarp keturių stipriausių Eurolygos klubų Šaras ir G.Bartzokas prasibrovė jau po ketvirtą kartą.

Lietuviui tai sykį pavyko padaryti su Kauno „Žalgiriui“ bei trečią kartą iš eilės finalo ketvertą Š.Jasikevičius šturmavo su „Barcelona“.

Daugiausiai patirties šiame ketverte turėsiantis „Olympiakos“ treneris G.Bartzokas 2013-aisiais tapo Eurolygos čempionu, 2016-aisiais jis pateikė sensaciją su Krasnodaro „Lokomotiv“, o finale ketverte varžėsi ir pernai, kai graikų viltys pusfinalyje išsijungė su Vasilije Micičiaus pergalingu metimu.

Namuose pirmojo kaip vyriausiojo trenerio Eurolygos čempiono titulo sieksiantis Šaras metraščiuose vaikosi ir Joną Kazlauską, kuris išlieka vieninteliu istorijoje šio turnyro nugalėtoju strategu iš Lietuvos. Tai jam 1999-aisiais pavyko padaryti su „Žalgiriu“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Kazlauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Kazlauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius