Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 06

Graikijoje išlaisvintas „Žalgirio“ žvėris, kurio vertė dabar viršija milijoną eurų

Davidas Blattas yra didžiulis mitologijos mėgėjas. Atvykęs dirbti į Atėnus jis susipažino su dar negirdėtu šviežiausiu mitu, kuris „Olympiakos“ organizacijai ligi šiolei kelia šiurpą. Pavasario pabaigoje kaip tik Atėnų priemiestyje buvo išlaisvintas žvėris, tapęs tikru siaubu „Olympiakos“ klubui. Tai Brandonas Daviesas, būtent Eurolygos ketvirtfinalio serijoje sužvėrėjęs taip, kad dabar savo žaidimu pretenduoja tapti geriausiu Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėju po Arvydo Sabonio.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | Kaunas

Brandonas Daviesas ilgai negalėjo atsigręžti į „Žalgirio“ rūbinės centrą.

Prieš keletą akimirkų ant „Žalgirio“ arenos parketo jis paliko rekordinį kiekį naudingumo balų Eurolygoje – 39.

Tik keturi „Žalgirio“ žaidėjai modernios Eurolygos istorijoje – t.y. nuo 2000 metų, per vieną mačą surinko daugiau: Justinas Dentmonas (40), Marcusas Brownas (43), Arvydas Sabonis (47) ir Tanoka Beardas (63).

Tačiau ne šie skaičiai buvo svarbiausi. „Žalgiris“ nusileido „Chimki“ komandai 83:84 ir namuose patyrė penktą pralaimėjimą iš eilės.

Tačiau dar kitą savaitę kiek mažiau – 35 naudingumo balų, B.Daviesui užteko atvesti „Žalgirį“ į ilgai lauktą namų pergalę prieš Milano „Olimpia“.

O šitokios dvejų rungtynių serijos neturėjo joks kitas „Žalgirio“ krepšininkas per mažiausiai 18 metų. Net tas pats Tanoka Beardas po Eurolygos visų laikų rekordo vakaro (63 naud. bal.) kitose rungtynėse surinko jau tik 9 efektyvumo balus ir bendra jų suma (72) neprilygo 74-iems B.Davieso naudingumo balams.

Tai tėra tik skaičiai, bet šios dvejos rungtynės, ko gero, ilgam įtvirtino amerikietį istoriniuose „Žalgirio“ sąrašuose.

Nuo 2018-ųjų pavasario, vos tik centras padėjo parašą po nauja sutartimi su „Žalgiriu“, išvydome žvėrišką B.Davieso versiją.

Antanas Kavaliauskas prieš sezoną interviu 24sek sakė, kad dar nėra matęs tokios žaidėjo transformacijos to paties sezono metu.

Šį sezoną B.Daviesas neperjungė aukštos pavaros.

Rungtyniaudamas po 25 minutes, B.Daviesas Eurolygoje įmeta vidutiniškai 15,7 taško (57,3 proc. dvit.), atkovoja 6,1 kamuolio, atlieka 1,8 rezultatyvaus perdavimo, išprovokuoja po 5 pražangas ir renka 18,8 naudingumo balo.

Tai nėra maždaug 500 tūkst. dolerių kontrakto krepšininko žaidimas, kokį ištraukdami laimingą loterijos bilietą pernai balandį pasirašė „Žalgirio“ vadovai.

24sek konsultavosi su Europos krepšinio rinką išmanančiais žmonėmis, kurie tikino, kad su tokiu žaidimu ir po „Žalgirio“ pasakos Eurolygoje efekto, B.Daviesas šiuo metu vertinamas kaip 1-1,5 mln. eurų žaidėjas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: sąsajų su Tanoka turintis B.Daviesas – geriausias „Žalgirio“ centras po Sabo?

Bet tai yra adekvatūs skaičiai, jeigu pasižiūrėtume, kad B.Daviesas žaidžia kaip vienas geriausių „Žalgirio“ vidurio puolėjų modernios Eurolygos istorijoje.

24sek peržiūrėjo visą „Žalgirio“ istoriją Eurolygoje nuo 2000-ųjų ir rado tik keletą savo rodikliais amerikiečiui prilygstančių vidurio puolėjų.

Be abejo, visų laikų geriausias buvo Arvydas Sabonis. Ir ne dėl ančiuko šokio SSRS čempionato finale, bet ir to vienintelio nepakartojamo sezono Eurolygoje 2003-2004 m., kai su 16,7 taško, 10,7 atkovoto kamuolio ir 26,3 naudingumo balo vidurkiu Sabas tapo tiek reguliariojo sezono, tiek „Top 16“ MVP.

Po Sabo unikalumo skėčiu telpa dar keli centrai.

Efektyviausi „Žalgirio“ centrai nuo 2000 m.
Arvydas Sabonis (2003-2004 m.) 16,7 tšk., 10,7 kam., 26,3 naud.
Tanoka Beardas (2004-2005 m.) 18 tšk., 10,6 kam., 21,9 naud.
Grigorijus Chižniakas (2001-2002 m.) 14,4 tšk., 8,1 kam., 3,2 naud., 21,6 naud.
Lorenas Woodsas (2008-2009 m.) 12,3 tšk., 9 kam., 2,4 blk., 20,3 naud.
Darjušas Lavrinovičius (2005-2006 m.) 14,7 tšk., 8,3 kam., 2,1 blk., 18,7 naud.
Brandonas Daviesas (2018-2019 m.) 15,7 tšk., 6,1 kam., 18,8 naud.

24sek bendravo su daugybe buvusių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų, kurie pasiskirstė į kelias stovyklas.

Vieni Tanoką Beardą stato geriausiu „Žalgirio“ centru po Arvydo Sabonio, kiti aukščiau tupdo Brandoną Daviesą.

Pastarojo stiprybės – efektyvumas abejose aikštės pusėse. T.Beardas paskutiniais savo karjeros metais daugeliui įstrigo savo polinkiu negrįžti į gynybą ir pasyviais veiksmais varžovams puolant „Žalgirio“ krepšį.

Kita vertus, pradėjęs karjerą „Žalgiryje“ jis buvo toks stiprus, kad ne tik nulaužė lanką pirmoje savo treniruotėje „Kaustos“ salėje, bet ir savo fizine jėga apstumdydavo priešininkus gindamas žalgiriečių krepšį.

„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas
„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas

Jo ūgis vargiai viršijo du metrus, nors kai kuriuose informacijos šaltiniuose jis įvardijamas kaip 206 cm ūgio žaidėjas.

Bet aukštas meistriškumas, neprilygstama uoslė po krepšiu, didžiulė fizinė jėga ir noras sugriebti visus puolime nuo lanko atšokusius kamuolius Tanoką pavertė vienu efektyviausių savo laikmečio žaidėjų.

Pagal naudingumo balų vidurkį, T.Beardas iki šiol yra aštuntas istoriniame Eurolygos sąraše – per 73 rungtynes fiksavo vid. 18,45 naudingumo balo.

Amerikietis taip pat rinko vid. 9,1 atkovoto kamuolio per rungtynes ir pagal šį vidurkį istoriniuose Eurolygos sąrašuose rikiuojasi trečias.

Efektyviausias Tanokai buvo sezonas po Sabo – 2005-2006 m., kai jis rinko po 18 taškų, 10,6 atkovoto kamuolio ir 21,9 naudingumo balo.

Nors buvo ekstraefektyvus puolime ir net penkiose rungtynėse surinko 20 taškų ir 30 naudingumo balų, „Žalgiris“ tą sezoną nelaimėjo nė vienerių „Top 16“ etapo rungtynių.

Tiesa, T.Beardas turėjo asmenybės bruožų, prie kurių reikėjo prisitaikyti. Prisitaikė net Arvydas Sabonis. Amerikietis netgi ketino palikti Kauno „Žalgirį“, kadangi prie Sabo jautėsi nereikalingas ir žaidė jam neparankioje ketvirto numerio pozicijoje. Bet legendinis lietuvis nuolankiai pasitraukė iš centro pozicijos, kad tik T.Beardas jaustųsi geriau.

„Scanpix“ nuotr./T.Beardas su „Žalgiriu“ keturiskart tapo LKL čempionu.
„Scanpix“ nuotr./T.Beardas su „Žalgiriu“ keturiskart tapo LKL čempionu.

Legionierius niekada nebuvo iš tų, kurie cementuotų „Žalgirio“ rūbinę. Priešingai nei B.Daviesas.

Pirmiausia, kaip žaidėjas, amerikietis yra vienas svarbiausių Šarūno Jasikevičiaus ginklų. B.Daviesas išsiskiria savo mobilumu gynyboje.

Amerikietis labai efektyvus padėdamas paspausti varžovų gynėjus per visą aikštę, o tai yra labai svarbi Š.Jasikevičiaus gynybos sistemos dalis.

Centras gerai įvaldęs įgūdį žaisti gynyboje, kai po užtvaros padeda gynėjui paspausti priešininką, ilgomis rankomis ir agresija uždengdamas žmogui su kamuoliu patogias perdavimo linijas ir matymo erdvę, o vėliau grįžta prie savo oponento po krepšiu.

Tiesa, remiantis „Synergy“, pagal gynyboje vienas prieš vieną praleidžiamus taškus, B.Davieso varžovai tokiose situacijose per vieną išpuolį įmeta vid. 1,3 taško, o tai yra vienas prastesnių rodiklių visoje Eurolygoje.

Krepšininkui dar trūksta masės stabdyti techniškus ir fiziškai galingus vidurio puolėjus, bet savo greičiu ir universalumu B.Daviesas padeda Š.Jasikevičiui įgyvendinti savo žaidimo sistemą. O ji kol kas atneša ambicingų rezultatų.

Kai tik B.Daviesas ėmė solidžiau tvarkytis su užduotimis gynyboje ir efektyviau išnaudoti savo stiprybes puolime, užsieniečio minučių skaičiai pastebimai išsistiebė aukštyn.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Kitas B.Davieso pranašumas yra vaidmuo rūbinėje.

Amerikietis yra šeimos žmogus ir dienas Kaune leidžia su savo žmona bei dukryte.

27-erių krepšininkas baigė „Brigham Young“ universitetą, kuriame buvo įdiegtos tokios griežtos taisyklės, kad B.Daviesas turėjo atsisakyti kavos ir arbatos, alkoholio, tabako, priešvedybinių lytinių santykių. Lankyti bažnyčią ir niekada nemeluoti.

Akivaizdu, kad tai padėjo jam suformuoti vertybes, kuriomis jis dabar dalijasi „Žalgirio“ rūbinėje. O joje jis aktyvus, bet ne problemiškas. Anaiptol, su augančiu savo vaidmeniu Kauno komandoje jis pajuto, kad gali pasakyti stipresnį žodį, bet visada pirmiausia atleis visiems nervinę gyslelę kaip nors pajuokaudamas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: D.Blatto ir K.Kemzūros „Olympiakos“ į Kauną grįžta revanšo

Įdomu, kad tiek B.Daviesas, tiek T.Beardas yra iš Jutos. Be to, prieš keletą metų Tanoka Jungtinėse Valstijose individualiai treniravo B.Daviesą ruošiantis NBA naujokų biržai.

Paruošė taip, kad sudėjus B.Davieso universalumą abiejose aikštės pusėse, pavyzdinį darbštumą treniruotėse, charakterio savybes ir komandos pergales, kokių Kaunas nematė dešimtmečius, B.Daviesas, ko gero, gali lenkti T.Beardą „Žalgirio“ centrų Olimpo kalno papėdėje.

Bet kad užpatentuotų save kaip geriausią „Žalgirio“ centrą po Arvydo Sabonio, amerikiečiui dar reikia išlaikyti įspūdingus skaičius, stabilumą ir fokusą gynyboje visą 2018-2019 m. sezoną.

O pradėti nuo rungtynių su varžovu, prieš kurį buvo išlaisvintas „Žalgirio“ žvėris.

TAIP PAT SKAITYKITE: Brandonas Daviesas į Kauną atsivežė Tanoka Beardo ir neįprasto gyvenimo kelio pamokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius