-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 17

Kaip vienas metimas galėjo pakeisti „Žalgirio“ likimą Eurolygoje?

Jeigu kada nors susimąstėte, kodėl Eurolygos komandos netgi paaiškėjus rungtynių nugalėtojui griebiasi minutės pertraukėlių arba tyčia prasižengia prieš varžovus, tam yra logiškas paaiškinimas: atkrintamųjų pozicijas turnyrinėje lentelėje gali nulemti mažiausi skirtumai, teigiama Eurolygos svetainėje.
Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.
Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Tai geriausiai iliustruoja pavyzdys, kuriame dalyvavo dvi komandos, tarpusavyje kovojusios ir ketvirtadienio vakarą – Kauno „Žalgiris“ ir Pirėjo „Olympiakos“.

Šios ekipos tarpusavyje žaidė ir priešpaskutiniame 2018-2019 m. reguliariojo sezono ture. Tose rungtynėse žaidėjas, kurio Eurolygos karjera truko vos aštuonerias rungtynes, aidint sirenai išmetė metimą, kuris galėjo pakeisti abiejų komandų likimus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.

Kiek anksčiau tame pačiame sezone, kuriame dalyvavo 16 komandų, o jos sužaisdavo po 30 rungtynių, „Žalgirio“ balansas buvo vos 9-15, o iki reguliariojo sezono finišo buvo likę tik šeši mačai.

Kai „Žalgiris“ viešėjo „Olympiakos“ tvirtovėje 29 ture, kauniečiai jau buvo laimėję 4 rungtynes iš eilės ir su 13-15 balansu pakilo į 10-ąją vietą, tiesiai už Pirėjo komandos, kurios pergalių ir pralaimėjimų santykis buvo 14-14.

„Žalgiris“, panaikinęs 12 taškų deficitą, turėtą trečiajame kėlinyje, užsitikrino pergalę, kai Marius Grigonis likus 3,8 sek. įmetė abi baudas ir padidino svečių persvarą iki 72:68, o „raudoniesiems“ nebebuvo laiko surinkti 4 taškus.

„Olympiakos“ nebeturėjo minutės pertraukėlių ir atidavė kamuolį Briante Weberiui, kuris spėjo persivaryti kamuolį į kitą aikštės pusę ir išmesti praktiškai nedengiamą tritaškį. Jis prametė.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Eurolygos rungtynėse Pirėjuje „Žalgiris“ įveikė „Olympiakos“ 72:68.

Sezono viduryje „Olympiakos“ papildęs B.Weberis jau buvo įmetęs 26 taškus tose rungtynėse, tačiau „Žalgirio“ žaidėjai stengėsi nuo jo laikytis kuo atokiau paskutiniame epizode, nes norėjo išvengti galimos tritaškio su pražanga ir keturių taškų per vieną ataką situacijos.

Tačiau tuo metu jie nežinojo, kad nepaisant to, jog „Žalgiris“ tą sezoną abu kartus įveikė „Olympiakos“, B.Weberiui pataikius tą metimą Kauno klubas nebūtų patekęs į atkrintamąsias.

Po tų rungtynių tiek „Žalgirio“, tiek „Olympiakos“, o taip pat ir Tel Avivo „Maccabi“ bei Milano „Olimpia“ komandų balansai buvo 14-15, o visos jos dalinosi 8-11 vietas. Atrodė, kad išgyvens tik viena iš šių komandų.

Tiek „Žalgiris“, tiek „Olympiakos“ laimėjo rungtynes 30 ture, bet „Maccabi“ ir „Olimpia“ patirti pralaimėjimai neišsprendė situacijos. Vietoje to, komanda, buvusi aukščiau nei šios komandos prieš paskutinį turą – Vitorijos „Baskonia“, patyrė pralaimėjimą ir nusileido žemyn lentelėje, sukurdama trijų komandų lygybę – visos jos turėjo po 15 pergalių ir pralaimėjimų.

Negana to, visos jos buvo laimėjusios prieš kažkurią vieną komandą abejas rungtynes, tad skaičiuojant tarpusavio balansą visų trijų komandų rezultatai buvo 2-2.

Kitas kriterijus sprendžiant, kuri komanda užims aukštesnę vietą, buvo tarpusavio rungtynių taškų santykiai.

„Žalgiris“ nugalėjo „Olympiakos“ 8 ir 4 taškais. „Baskonia“ nugalėjo „Žalgirį“ 7 ir 8 taškais. O „Olympiakos“ įveikė „Baskonia“ 5 ir 4 taškais. Tiesa, antroji graikų pergalė buvo pasiekta po pratęsimo, tad į tarpusavio santykių skaičiavimus neįsiskaitė.

Sudėjus komandų taškų santykius, „Baskonia“ santykis buvo +10, dėl ko baskai užėmė septintąją vietą, „Žalgirio“ -3, o „Olympiakos“ -7.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“ įveikė Graikijoje „Olympiakos“ 72:68.

Štai dėl ko B.Weberio pramestas metimas prieš „Žalgirį“ buvo lemtingas. Jeigu jis būtų pataikęs, „Olympiakos“ santykis būtų buvęs -4, o „Žalgirio“ – -4. Tai reikštų aštuntąją graikų vietą, o „Žalgiris“ būtų likęs devintas.

Tačiau B.Weberio metimas neįkrito ir „Olympiakos“ dėl to liko už borto, į priekį praleisdamas aštuntąją vietą užėmusį „Žalgirį“.

Todėl kai kitą kartą išvysite komandas iki paskutinių sekundžių mėginančias pasigerinti taškų skirtumus, prisiminkite, kad Eurolygoje svarbus yra kiekvienas taškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius