Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 14

Lietuvių startai Eurolygoje: siaučiantis „Baskonia“ duetas ir baudų nepataikantys centrai

Šį sezoną ant Eurolygos parketo išbėgo 14 krepšininkų iš Lietuvos, o savo eilės laukia ir traumą išsigydęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Dovydas Giedraitis. 15min apžvelgė, kaip sezono stipriausiame Senojo žemyno turnyre sekasi ar nesiseka mūsų šalies atstovams.
Donatas Motiejūnas, Tadas Sedekerskis ir Marius Grigonis
Donatas Motiejūnas, Tadas Sedekerskis ir Marius Grigonis / Scanpix ir 15min nuotr.

Šeši Eurolygos lietuviai rungtyniauja užsienio klubuose, aštuoni – Kauno „Žalgiryje“. Vienuolika jų žaidžia dviženklį minučių skaičių, trys jų viršija 10 pelnomų taškų ar naudingumo balų vidurkius.

Sąrašo viršuje – du sezono starte triukšmaujančios Vitorijos „Baskonia“ (4-3) ekipoje žaidžiantys lietuviai. Ketvirtąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis 30-metis Rokas Giedraitis yra naudingiausias lietuvis turnyre (vid. 13,3 naud. bal.), tuo metu 24-erių Tadas Sedekerskis pagal šį rodiklį yra trečias.

Prieš sezoną apžvalgininkai ir sirgaliai spėliojo, kaip „Baskonia“ laivas pakryps prie griežtojo ispano Joan Peñarroyos, tačiau prie ispanakalbio specialisto žiba ir lietuviai, ir pati Vitorijos komanda, šiuo metu žengianti šeštoje turnyro vietoje.

R.Giedraitis fiksuoja nerezultatyviausią asmeninį sezoną Eurolygoje, bet pagal šį statistinį rodiklį šio sezono lietuvių gretose jis vis tiek yra trečias. Snaiperis rungtyniauja po 25 minutes, renka po 10,3 taško (42,5 proc. dvit., 44 proc. trit., 78,6 proc. baud.), atkovoja po 5,9 kamuolio ir atlieka po 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Žibėjęs prie Duško Ivanovičiaus ir priblėsęs prie Nevano Spahijos, Tadas Sedekerskis vėl yra ryškus.

Iki 2024-ųjų metų sutartį su „Baskonia“ turintis lietuvis per pirmąsias septynerias Eurolygos rungtynes žaidė po 20 minučių, per kurias pelnė po 7,9 taško (71,4 proc. dvit., 33,3 proc. trit., 100 proc. baud.), atkovojo 4,1 kamuolio, atliko po rezultatyvų perdavimą ir fiksavo po 11 naudingumo balų.

Pavyzdinį stabilumą demonstruojantis T.Sedekerskis tik viename mače nepasiekė dviženklio naudingumo, o sezono starte realizavo visas 10 mestų baudų.

Pastarojo pasiekimo pavydėti turėtų Donatas Motiejūnas ir Artūras Gudaitis, bet prie to dar prieisime vėliau.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis

Tarp baskų krašte spindinčių lietuvių įsiterpė Kauno „Žalgirio“ kapitonas Edgaras Ulanovas, nebūdingai sau galingai pradėjęs sezoną. Jis yra antras pagal efektyvumą mūsų šalies krepšininkas Eurolygos sezono starte, vidutiniškai rinkdamas po 13 efektyvumo balų.

Degantis pasitikėjimas ir pasikeitęs žaidimo stilius, varžovus laužiant ne tik žaidimu nugara, bet ir veidu į krepšį. Vasarą poilsiui ir individualiam darbui paskyręs Ulia sezono pradžioje dega, o tai atsispindi statistiniuose rodikliuose 9,9 taško (56,5 proc. dvit., 50 proc. trit., 73,9 proc. baud.), atkovoja po 3,3 ir perima po 1,1 kamuolio, atlieka po 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

E.Ulanovas žaidžia po 28 minutes, o tai yra didžiausias skaičius tarp visų Eurolygos lietuvių.

Pagarbos vertas yra Ulios pataikymas iš toli – per rungtynes jis išmeta po du tritaškius, pataiko po vieną.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Lietuvos krepšinio padangėje vasarą nusileidęs, Lietuvos rinktinėje debiutavęs bei sutartį su „Žalgiriu“ pasirašęs 23-ejų Ignas Brazdeikis pagal naudingumą yra ketvirtas, bet pagal rezultatyvumą – pirmas.

Iggy rungtyniauja po 22 minutes, pelno po 11,6 taško (54,9 proc. dvit., 16,7 proc. trit., 87,6 proc. baud.), atkovoja po 3,6 kamuolio, atlieka po 2 rezultatyvaius perdavimus ir fiksuoja po 8,9 naudingumo balo.

Tai bene talentingiausias Eurolygos lietuvis puolime, bet prisitaikyti prie europietiškos gynybos iš JAV atvykusiam krepšininkui dar kyla problemų.

Problemų yra atakuojant krepšį ir nuo trijų taškų zonos – vos 3 taiklūs metimai iš 17.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Penktas pagal efektyvumą – Atėnų „Panathinaikos“ centras Artūras Gudaitis.

Per pirmąsias ketverias Eurolygos rungtynes 29-erių metų Gudas rinko po 10 taškų, bet tuomet kiek priblėso, o po septynių mačų klaipėdiečio rodikliai per 18 minučių siekia 7,6 taško (63,6 proc. dvit.), 4,3 atkovoto kamuolio (2,4 puolime) ir 7,7 efektyvumo balo.

A.Gudaitis labai dažnai stoja prie baudų metimų linijos, bet metimus realizuoja klaikiai – vos 11 iš 29 metimų skrodė tinklelį (37,9 proc.).

Itin žemas yra ir blokuotų metimų rodiklis – vienas nupūstas varžovų mestas kamuolys per iš viso 125 žaidimo minutes.

paobc.gr nuotr./Artūras Gudaitis
paobc.gr nuotr./Artūras Gudaitis

Arti Gudo pagal efektyvumą yra komandos draugas Atėnų ekipoje Marius Grigonis, tačiau tarp jų įsispraudė „Žalgirio“ vijurkas Lukas Lekavičius.

28-erių 180 cm ūgio šilališkis geriausią mačą sužaidė Vilerbane, kuriame pergalingose rungtynėse su ASVEL per 17 minučių pelnė 16 taškų ir priminė savo pernykštę versiją.

Apskritai L.Lekavičiaus rodikliai siekia 7 taškų (61,8 proc. dvit., 23,5 proc. trit., 100 proc. baud.), 1,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 6,9 naudingumo balo vidurkius.

„Scanpix“ nuotr. / IPA MilestoneMedia/PA Images/Marius Grigonis
„Scanpix“ nuotr. / IPA MilestoneMedia/PA Images/Marius Grigonis

Dvejų metų sutartį su „Panathinaikos“ sudaręs 28-erių metų M.Grigonis Eurolygos sezoną pradėjo blogiausiomis karjeros rungtynėmis: 5 taškai (1/5 dvit., 1/9 trit.) ir -8 naudingumo balai dvikovoje su praėjusio sezono turnyro finalininke. Madrido „Real“.

Toks pasirodymas stipriai numušė bendrą Mariaus sezono starto statistiką, tačiau jis vis tiek yra antras pagal rezultatyvumą lietuvis Eurolygoje, nusileidžiantis tik Ignui Brazdeikiui.

Po 21 minutę žaidžiantis M.Grigonis renka po 10,6 taško (42,9 proc. dvit., 37,5 proc. trit., 82,4 proc. baud.), atkovoja po 1,9 kamuolio, atlieka po 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 6,7 naudingumo balo.

Dviejų lietuvių atstovaujama „Panathinaikos“ kol kas žengia priešpaskutinėje turnyro vietoje – 2 pergalės ir 5 pralaimėjimai.

„Monaco“ klubo nuotr./Donatas Motiejūnas
„Monaco“ klubo nuotr./Donatas Motiejūnas

Antrasis Donato Motiejūno sezonas Monako kunigaikštystėje kol kas primena amerikietiškus kalnelius – buvo ir du neigiamo efektyvumo pasirodymai, bet buvo ir 22 ar 16 naudingumo balų koncertai.

32-ejų metų DMo kol kas tik vieno susitikimo nepradėjo starto penkete, bet antroje mačo pusėje „Monaco“ treneris Saša Obradovičiaus įprastai naudojasi atletiškesniu ir gynyboje geriau dirbančiu Donta Hallu.

Kairiarankis lietuvis rungtyniauja po 15 minučių, pelno po 7,6 taško (67,6 proc. dvit.), sugriebia po 3 kamuolius ir fiksuoja po 6,6 efektyvumo balo.

D.Motiejūnas ir toliau kovoja su demonais prie baudų metimų linijos, sezono starte realizavęs vos 3 metimus iš 11 (27,3 proc.). Jis prametė ir visus 4 tolimus metimus.

Keistokai atrodo ir prie blokuotų metimų statistikos šviečiantis nulis.

Vis dėlto „Monaco“ ir be didesnio D.Motiejūno indėlio skina pergales ir šiuo metu dalijasi antrąja vieta su „Barcelona“ ir Pirėjo „Olympiakos“, į priekį užleidžiant tik Stambulo „Fenerbahče“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Įstabiai debiutiniame sezone Barselonoje žaidęs Rokas Jokubaitis antrajame sezone renka kuklesnius skaičius.

Netrukus 22-ąjį gimtadienį minėsiantis įžaidėjas žaidžia po 16 minučių, pelno po 5,9 taško (42,3 proc. dvit., 42,9 proc. trit., 83,3 proc. baud.), atkovoaj po 2 kamuolius, atlieka po 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 6,4 efektyvumo balo.

Palyginimui, praėjusį sezoną „Kylančios žvaigždės“ prizą iškovojęs lietuvis rinko po 7,1 taško ir 7,4 naudingumo balo.

Geriausią mačą R.Jokubaitis kol kas sužaidė būtent prieš savo buvusį klubą Kauno „Žalgirį“, fiksavęs asmeninius šio sezono rekordus pelnytų taškų (10), rezultatyvių perdavimų (6) ir naudingumo balų (14) grafose.

Visų Eurolygos lietuvių statistika
Žaidėjas Komanda Taškai Naudingumo balai Minutės
Rokas Giedraitis Vitorijos „Baskonia“ 10,3 13,3 25
Edgaras Ulanovas Kauno „Žalgiris“ 9,9 13 28
Tadas Sedekerskis Vitorijos „Baskonia“ 7,9 11 20
Ignas Brazdeikis Kauno „Žalgiris“ 11,6 8,9 22
Artūras Gudaitis Atėnų „Panathinaikos“ 7,6 7,7 18
Lukas Lekavičius Kauno „Žalgiris“ 7 6,9 14
Marius Grigonis Atėnų „Panathinaikos“ 10,6 6,7 21
Donatas Motiejūnas „Monaco“ 7,6 6,6 15
Rokas Jokubaitis „Barcelona“ 5,9 6,4 16
Tomas Dimša Kauno „Žalgiris“ 6,7 4,6 14
Arnas Butkevičius Kauno „Žalgiris“ 4,3 4,3 20
Laurynas Birutis Kauno „Žalgiris“ 3 3 8
Mantas Kalnietis Kauno „Žalgiris“ 0 -1 1
Karolis Lukošiūnas Kauno „Žalgiris“ 1,2 -1,2 5

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius