Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15

Pasiūlymui iš NBA subrendęs Rokas Giedraitis mėgaujasi žiūrėdamas „Žalgirio“ krepšinį

Rokas Giedraitis kaip kometa praskriejo pro Eurolygos krepšinio padangę. Šį vėlai susiformavusį Lietuvos krepšininką pastaraisiais metais medžiojo ne vienas Eurolygos klubas, kai iš Rimo Kurtinaičio rankų jį išplėšė Kauno „Žalgirio“ varžovas ketvirtadienio vakarą. Dabar iš Roko elitinį Eurolygos žaidėją bando nulipdyti Vitorijos „Baskonia“ treneris. Duško Ivanovičius. Nors intriguojantis 28-erių lietuvio talentas domina ir dar aukštesnės lentynos klubus.

Suprasti akimirksniu

  • „Žalgirio“ – Vitorijos „Baskonia“ rungtynių pradžia Kaune antradienį – 20 val. Ketvirtadienį žalgiriečiai namuose priims Stambulo „Fenerbahče“.

Pandemija sudrebino 2019-2020 m. krepšinio sezoną, bet pasitikdamas vasarą Rokas Giedraitis žinojo, kad tai ne paskutinis žemės drebėjimas po jo kojomis.

Krepšininkas stalčiuje turėjo iki 2021-ųjų galiojusią sutartį su Berlyno ALBA. Bet perimti šį dokumentą eilėje išsirikiavo keli Europos klubai.

Maskvos srities „Chimki“, Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“... 15min šaltinių teigimu, jeigu ne dėl pandemijos iš vasaros į rudens pabaigą nukeltas laisvųjų agentų turgus, su pasiūlymu rankose jau galėjo ateiti ir NBA ekipa. Ir nebe dvišaliu kontraktu, kaip 2019-ųjų vasarą, bet garantuota NBA sutartimi.

„Kažkokie buvo ten, bet labai daug nesigilinau, – paklaustas, ar iš tiesų būtų pakėlęs sparnus į NBA, jeigu ne pandemija, 15min sakė R.Giedraitis. – Nes kai prasidėjo pandemija, tai viskas tuo ir baigėsi. Dabar apie tai net negalvoju.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

Bet buvo dar vienas klubas, kuris Roko norėjo labiausiai.

Šaltiniai Ispanijoje pasakoja, kad Vitorijos „Baskonia“ klubo simpatijos buvo tokios didelės, kad baskų klubo architektas Jose Antonio Quejereta nepagailėjo susimokėti vokiečiams 200 tūkst. eurų išpirkos, o lietuviui įteikti solidų trejų metų kontraktą.

15min žiniomis, pirmąjį sezoną Vitorijoje R.Giedraitis uždirbs apie 650 tūkst. eurų. Tai bemaž dvigubai daugiau nei ankstesnis jo uždarbis Berlyne. Tuo tarpu paskutiniais trečiaisiais kontrakto metais R.Giedraičio alga artės prie vieno milijono eurų.

„Šiemet mes žiūrinėjome jį, laukėme, kol jis pabaigs atidėtą Vokietijos čempionatą. Galvojome, kai baigsis čempionatas, prasidės kalbos, perėjimai. Bet vieną dieną skaitau, kad R.Giedraitis pasirašo su „Baskonia“, – interviu 15min guodėsi Rimas Kurtinaitis. – Labai staiga viskas įvyko. Gal tos derybos vyko jau iki tol, bet viskas įvyko labai staigiai.“

„Pati pirma priežastis buvo žaidimas ACB lygoje, – 15min savo pasirinkimą Kaune, rungtynių su „Žalgiriu“ išvakarėse, paaiškino R.Giedraitis. – Norėjau išbandyti save ACB ir Eurolygoje – dvi stipriausios Europos lygos mane sužavėjo. Ir trejų metų kontraktas – nebuvo daug ko galvoti. Gera komanda, gera organizacija su didele istorija... Viskas gerai.“

VIDEO: Rokas Giedraitis – apie susidomėjimą iš NBA ir džiaugsmą dėl „Žalgirio“ krepšinio

3,2 mln. JAV dolerių už Luisą Scolą, 2,5 milijono už Mirzą Teletovičių ar 2 milijonai už Andresą Nocioni – jau 32 metus Vitorijos klubą valdantis ispanas Jose Antonio Quejereta visada sumaniai apsipirkdavo Europos žaidėjų turguje ir vėliau už tą pačią prekę gaudavo atgal dvigubai. Rokas Giedraitis – naujausias baskų krepšinio magnato projektas.

„Nenoriu galvoti apie NBA, nes sezonas ilgas, – paklaustas apie ateities planus brautis į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje, 15min pasakojo R.Giedraitis. – Duobelė, prastesnės vienos, antros, trečios rungtynės. Po to – vėl... Dabar reikia žiūrėti į sezoną, o po to žiūrėsime. Turiu čia tris metus ir esu pasiruošęs čia būti.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: Opus „Žalgirio biudžeto klausimas ir Roko Giedraičio kaina

Įtakingas verslininkas jau seniai buvo nužiūrėjęs Roką Giedraitį, kurį Ispanijos krepšinio scenai puikiai paruošė kilnusis Berlyno ALBA generolas Aito Garcia Renesesas. Minkšta ar tvirta ranka – ji suranda, kaip aikštėje išnaudoti R.Giedraičio figūrą.

Reiklusis Duško Ivanovičius staigiai surado lietuviui vietą aikštėje, o šis greitai pateisino trenerio pasitikėjimą.

Jau antrajame Eurolygos ture R.Giedraitis pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą, kai į Belgrado „Crvena zvezda“ krepšį sukratė 26 taškus. Dar po dviejų turų 20 taškų krito į Maskvos „Chimki“ krepšį. Po mėnesio – 19 atseikėjo Stambulo „Fenerbahče“.

Ispanijoje 22 taškais jis prisidėjo prie pergalės prieš Madrido „Estudiantes“, 19 Roko taškų ir pralaimėjimą sugėrė Šaras su „Barcelona“.

VIDEO: Rezultatyviausias R.Giedraičio pasirodymas Eurolygoje

R.Giedraičio nesutramdė nei priešininkų gynyba, nei Duško Ivanovičiaus krepšinio rėmas.

„Duško iš pradžių visų prašo gynybos. Kaip žinome, jis pasižymi kaip gynybos specialistas. O po to – ką moku geriausiai: metu tritaškius ir išnaudoju savo ūgį greitajame puolime, – apie savo užduotis pas 63-ejų juodkalnietį pasakojo lietuvis. – Pernai prie Aito buvo daug laisvesnis žaidimas. Čia daugiau rėmai, daugiau viskas paremta ant taktikos – ką Duško pasako, tą ir reikia padaryti. Bet, manau, prisitaikiau ir nematau jokių problemų.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Duško Ivanovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis ir Duško Ivanovičius

Rokui tinka tas fiziškumu, kamuolių plėšimu, greitu bėgimu į priekį ir greitais tritaškiais paremtas krepšinis.

Vitorijos „Baskonia“ yra įžūliausia Eurolygos plėšikė ir perima daugiausiai kamuolių per rungtynes – po 8. Rokas vagia kamuolius vid. 1,17 karto per susitikimą (19 rezultatas Eurolygoje) ir neatsisukdamas atgal lekia į priekį.

Kai ALBA pernai buvo daugiausiai greitų atakų Eurolygoje rengianti komanda, tai šiemet „Baskonia“ yra antra eilėje po vokiečių. Rokas Giedraitis dažniausiai būna pirmas, prisistatantis į greitą puolimą – iš ten susirenka penktadalį savo taškų.

Jeigu žaidimas sustoja, R.Giedraitis ieškomas aikštės kraštuose arba išlindęs iš po užtvarų. Iš tokių situacijų puolėjas susikuria dar net 53 proc. savo taškų atitinkamai 40 ir 50 proc. taiklumu.

VIDEO: Tarp žvaigždžių: Eurolygos geriausių snaiperių reportaže – du lietuviai

Iš viso per mačą lietuvis renka vid. 11,8 taško (53,8 proc. dvit., 36,2 proc. trit.), 2,8 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo bei 11,7 naudingumo balo. Su 6 pergalėmis ir 6 pralaimėjimais „Baskonia“ kabinasi į Eurolygos aštuonetą, o keturias iš tų nesėkmių patyrė 4 arba mažesniu taškų skirtumu.

„Sezoną vertinu gan neblogai. Gerai pradėjome sezoną, – 15min kalbėjo R.Giedraitis. – Po to buvo duobelių, bet kol kas viskas eina tikrai geryn. Geriname savo žaidimą. Tiek ir pats, manau, gerinu. Aišku, tų duobelių yra. Pats irgi dabar tokioje duobelėje, bet tai normalu. Sezonas ilgas ir tiesiog reikia žiūrėti į priekį.“

VIDEO: Pranoko E.Ulanovą: R.Giedraičio taškų lietus lietuvių akistatoje

Belėkdamas į priekį R.Giedraitis iš tiesų užkliuvo už akmens. Per trejas pastarąsias rungtynes Eurolygoje lietuvis rinko tik vid. 5,6 taško ir pataikė vos 21,4 proc. tritaškių (3/14).

Bet Duško jis svarbus ne tik dėl taškų. Savo nuolatiniu bėgimu į priekį, aikštės išplėtimu ir neišsenkančiomis baterijomis, R.Giedraitis užsitarnavo daugiausiai minučių rungtyniaujančio „Baskonia“ krepšininko statusą – gauna pasireikšti po 31,5 min. Ispanijoje ir 28,5 min. Eurolygoje.

„Aš „Ryte“ jį naudodavau po 35 minutes ir nesimatydavo, kad jis būtų pavargęs. Rokas ištvermingas, moka kentėti nuovargį, energingas. Gale ta energija pasireiškia dar labiau. Jis labai gerai išlaiko tą lygį ir yra tikrai geras žaidėjas – tik tobulėti, – 15min pasakojo R.Kurtinaitis. – Galvoju, jis rado labai gerą komandą, kuri atitinka jo stilių. Tas ispaniškas braižas jam labai tinka – lengvas, greitas. Jis būtų tikęs ir mūsų komandai. Mums reikia greičio žaidėjo, kuris gali žaisti po 30 minučių.“

VIDEO: Lietuviška jungtis: Giedraičio ir Sedekerskio dėjimų šou

Toks bėgantis žirgas dabar kaip niekada anksčiau gerai žiūrėtųsi Kauno „Žalgiryje“. Jam pačiam būtų smagu skrieti su žalgiriečiais. Akimis jis lekia su jais namuose stebėdamas Eurolygos transliacijas.

„Jie žaidžia tikrai gražų krepšinį. Man jis malonus akiai, – neslėpė R.Giedraitis. – Žiūrėjau rungtynes Atėnuose ir man tikrai patiko. Mačiau ir daugiau jų rungtynių. Man patinka, kaip jie žaidžia: greitai, staigiai – gali atakuoti penktą-šeštą atakos sekundę.

Gražus krepšinis. Matau, kad kaip ir mes – kartais žaidžia banguotai. Bet viskas labai gerai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius