TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 08

Penkių milijonų vertės septyniolikmetis, kuris gali iškaršti „Žalgiriui“ kailį

Galbūt Luka Dončičiui dar tik 17 metų, tačiau šis slovėnas grasina Kauno „Žalgiriui“ iškelti krepšinio spektaklį, kuriame visos šviesos vėl bus nukreiptos į ateities žvaigždę. Šis 201 cm ūgio vaikis gali daryti viską – rinkti taškus, graibstyti kamuolius, skirstyti rezultatyvius perdavimus, net blokuoti metimus. Susipažinkite su 5 milijonų eurų vertės vunderkindu, kuriam priklauso Europos krepšinio ateitis.
Luka Dončičius ir Andresas Nocioni
Luka Dončičius ir Andresas Nocioni / „Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | „Real“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Madridas

Sekmadienį Madrido „Real“ Ispanijos čempionate 92:76 nugalėjo Fuenlabrados „Montakit“ komandą. Dėl kelio traumos „Real“ puolimo lyderis Sergio Llullas težaidė 7 minutes, bet taškus buvo kam rinkti. Tik gal niekas nesitikėjo, kad taškų mašina virs L.Dončičius.

Septyniolikmetis „Žalgirį“ Madride pasitinka sužaidęs geriausias karjeros rungtynes. Dvikovoje su „Montakit“ žaidęs 34 minutes ir po pertraukos rungtyniavęs be keitimo, L.Dončičius surinko 23 taškus ir išskirstė 11 rezultatyvių perdavimų, dar sykį pademonstruodamas milžinišką potencialą, kuris neabejotinai veda į NBA.

Bet kol L.Dončičius 18-ojo gimtadienio laukia Madride, „Žalgiris“ turi gerai pasiruošti, kad slovėnas neiškarštų jam kailio.

Šou Ispanijoje L.Dončičius surengė iškart po prasčiausių sezono rungtynių Stambule, kur „Real“ nusilenkė „Fenerbahče“ 77:78, o jaunuolis prametė visus 4 metimus ir suklydo 2 kartus.

G.Ayonas: „Aš tokio jauno talento dar nemačiau. Ir jam nematau tobulėjimo ribų.“

Tačiau L.Dončičius greitai pademonstravo brandą ir solidumą, kurie vainikuoja išskirtinį vaikino talentą aikštėje.

L.Dončičius tapo jauniausiu krepšininku, Ispanijos čempionate pasiekusiu dvigubą dublį ir tapusiu naudingiausiu turo žaidėju.

Ką perša tokie skaičiai? Šlovę ir ankstyvą šuolį į NBA. „Draft Express“ 2018-ųjų NBA naujokų biržoje jau dabar prognozuoja slovėnui net 3-ąjį šaukimą. „NBA Draft“ prognozė kiek kuklesnė, bet vis tiek graži – aštuntasis šaukimas.

Tačiau „Real“ nori padaryti viską, kad kuo ilgiau išlaikytų savo talentą ir tam uždėjo galingus saugiklius. „Real“ su L.Dončičiumi pasirašė sutartį iki 2021-ųjų, o jei NBA klubai norės perpirkti slovėno kontraktą, į Madrido komandos banko sąskaitą turės pervesti 5 milijonus eurų.

Pagal NBA taisykles, klubai gali mokėti tik 650 tūkst. eurų išpirkos, o likusią dalį turėtų pasidengti pats žaidėjas. Kažin kas sukrapštys tokią sumą, todėl tikėtina, kad „Real“ gali išsaugoti L.Dončičių Europoje, kol šiam sukaks 21-eri.

Kita vertus, jei L.Dončičius pateks į NBA aukštu šaukimu, pavyzdžiui, pirmajame trejete, pirmojo sezono atlyginimas Amerikoje turėtų siekti apie 5 milijonus JAV dolerių. Galbūt jaunuoliui pavyktų susitarti dėl išpirkos detalių mokant ne vienu kartu.

„Kai Lukai sueis 18 metų, sėsime prie derybų stalo ir bandysime rasti išeitį, kad jis liktų Madride po 2018-ųjų NBA naujokų biržos dar bent 1–2 metams. Bet jei jis veršis į NBA, teks nusileisti“, – sakė „Real“ direktorius Juanas Carlosas Sanchezas.

Bet tai jau – ateities rūpesčiai, o L.Dončičiaus šlovės akimirka yra dabar.

23 taškų ir 11 rezultatyvių perdavimų šou nebuvo vienadienis atsitiktinumas. L.Dončičius Ispanijos čempionate per 22 minutes pelno 9,1 taško, atkovoja 4,2 kamuolio, atlieka 4,5 rezultatyvaus perdavimo ir renka 15,1 naudingumo balo. Be to, jis pataiko 45,8 proc. tritaškių ir 61,1 proc. visų metimų „iš žaidimo“.

L.Dončičius: „Dar nesu tikras, kas manęs laukia ateityje, todėl nenustosiu dirbti.“

„Real“ gretose jis trečias pagal naudingumą, antras pagal rezultatyvius perdavimus, trečias pagal blokus (0,6 blk.) ir penktas pagal atkovotus kamuolius.

Svarbiausia, kad L.Dončičius ne tik apdovanotas išskirtiniu talentu, bet ir gerai išauklėtas.

„Dar nesu tikras, kas manęs laukia ateityje, todėl nenustosiu dirbti, – sakė jis po herojiškų 23+11 rungtynių. – Laikas bėga labai greitai. Svarbiausia, kad galiu mėgautis krepšiniu, nes gaunu daug žaisti.“

„Neįtikėtina, kad jis jau būdamas toks jaunas kuria tokį šou, o dar turi daug ką patobulinti, kad vėliau taptų nuostabiu lyderiu krepšinio pasaulyje, – auklėtinį liaupsino „Real“ treneris P.Laso. – Jis nuostabiai progresuoja nuo tos dienos, kai tik atvyko į Madridą trylikos metų. Jis aikštėje gali daryti viską ir žaisti keliose pozicijose. Jo užduotis – kasdien po truputį visur patobulėti.“

Nuo 13-os „Real“ sistemoje augantį gynėją strategas dosniai apdovanoja minutėmis. Vos 16-os Eurolygoje debiutavęs slovėnas dar pernai į Maskvos CSKA krepšį metė 12, „Fenerbahče“ – 10 taškų, o šiemet jau 15-a atriekė Vitorijos „Baskonia“.

Vyresnės „Real“ žvaigždės tokio talento dar nematė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

„Lukos tobulėjimas neįtikėtinas. Aš tokio jauno talento dar nemačiau. Ir jam nematau tobulėjimo ribų“, – tikino vidurio puolėjas Gustavo Ayonas.

Pastarųjų ketverių L.Dončičiaus rungtynių Ispanijos čempionate statistika – 14,3 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 6,3 rezultatyvaus perdavimo per 30 minučių.

Šarūnas Jasikevičius prieš dvikovą su „Real“ išskyrė Sergio Llullą ir Jaycee Carrollą. Tačiau, kad netaptų L.Dončičiaus krepšinio spektaklio auka, „Žalgiris“ verčiau atkreiptų dėmesį ir į šį išskirtinį jaunuolį.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: „Žaisime prieš vieną stipriausių komandų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius