-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 02

Tel Avive – viltį „Žalgiriui“ teikiančios problemos ir gandai apie Donatą Motiejūną

Kauną nuo Šanchajaus skiria maždaug 7 tūkst. 666 km, bet Izraelio gandonešiai tarpušvenčiu regėjo Donatą Motiejūną perskriejantį pusę gaublio. Lietuvis ar bet kuris kitas aukštesnio lygio krepšininkas dabar padėtų Tel Avivo „Maccabi“ spręsti problemas, kurios Kauno „Žalgiriui“ leidžia tikėtis pergalės ketvirtadienį.
Gandai Tel Avive palietė ir Donatą Motiejūną
Gandai Tel Avive palietė ir Donatą Motiejūną / Getty Images/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Maccabi“ | 20:00 | Kaunas

Dar tarpušvenčiu Izraelio žiniasklaida signalizavo, kad „Maccabi“ gali domėtis D.Motiejūnu. Esą 29-erių lietuvis buvo vienas pagrindinių Tel Avivo komandos taikinių.

D.Motiejūno žaidimas imponuoja labai gerai žaidėją pažįstančiam „Maccabi“ treneriui Ioanniuis Sfairopoului. Beje, D-Mo buvo Tel Avivo ekipos taikiklyje dar tada, kai 2017-aisiais aukštaūgis pirmą kartą rinkosi tarp Kinijos ir Eurolygos pasiūlymų.

Eurolyga.lt žiniomis, net jeigu susidomėjimas Donatu iš istorinio Izraelio klubo ir buvo, tai iki konkrečių derybų jis nesubrendo. Pats D.Motiejūnas turi solidų kontraktą su „Shanghai Sharks“ komanda iki sezono pabaigos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.

Galiausiai „Maccabi“ sukirto rankomis su sezoną Kinijoje pradėjusiu 27 metų 207 cm ūgio vidurio puolėju Jalenu Reynoldsu.

Kinijoje lagaminus krovėsi ir į nemiegantį miestą taip pat kėlėsi geriau pažįstamas amerikietis, 33-ejų 190 cm ūgio įžaidėjas Aaronas Jacksonas.

Šie du naujokai ketina debiutuoti su „Maccabi“ marškinėliais būtent „Žalgirio“ arenoje. Bet du atvykėliai neišspręs visų geltonųjų problemų.

Pakeliui į Kauną „Maccabi“ neteko net keturių labai svarbių žaidėjų. Pirmiausia, tai naudingiausio „Maccabi“ žaidėjo Omri Casspi.

Euroleague.net nuotr./Omri Casspi
Euroleague.net nuotr./Omri Casspi

Iš NBA po dešimtmečio pertraukos sugrįžęs 31-erių puolėjas rinko vid. po 12 taškų (72,2 proc. dvit.), 5,3 atkovoto kamuolio, 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir 18,3 naudingumo balo, kai jį savaitėms iš rikiuotės išvedė kelio trauma. O.Casspi turėtų nežaisti dar apie 2-3 savaites.

O.Casspi tapo „Maccabi“ lyderiu ne tik statistikos protokoluose. Jis diriguoja komandos žaidimui abejose aikštės pusėse, klijuoja kolektyvą rūbinėje, o aikštėje geriausiai kamuoliais maitina aukštaūgius. Štai kodėl jo netektis „Maccabi“ klube juntama labiausiai.

Iš rikiuotės gan skandalingai iškrito „Maccabi“ starto penketo vidurio puolėjas Tarikas Blackas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Tarikas Blackas

Vid. 9,1 taško, 4,8 atkovoto kamuolio ir 10,6 naudingumo balo rinkęs buvęs NBA centras susižeidė kelį. Nors „Maccabi“ gydytojai nustatė, kad krepšininkas vėl galės žaisti po kelių savaičių, papildomos nuomonės pageidavęs legionierius išgirdo gerokai rimtesnį verdiktą JAV – mažiausiai 2-3 mėnesiai be krepšinio.

Jis jau buvo įsidėjęs įrašą instagrame, kad vyksta į Los Andželą traumos reabilitacijai, bet netrukus šis dingo T.Blacko paskyroje. Eurolyga.lt šaltinių teigimu, „Maccabi“ organizacijoje kilo nedidelis šurmulys ir klubas liko nepatenkintas T.Blacko traumos sprendimais. Esą netgi buvo pakibęs klaustukas dėl T.Blacko ateities Tel Avive. Tačiau maždaug 1,5 mln. eurų „Maccabi“ uždirbantis amerikietis vis dėlto turėtų likti „Maccabi“ gretose – jis turi dar ir kitam sezonui galiojantį kontraktą.

Į „Žalgirio“ areną turėjo sugrįžti buvęs žalgirietis Nate'as Woltersas. Už 200 tūkst. eurų išpirką vasarą į Tel Avivą persikėlęs gynėjas sėkmingai pritapo „Maccabi“ gretose ir buvo vienas naudingesnių pagalbinių žaidėjų.

Euroleague.net nuotr./Nate'as Woltersas
Euroleague.net nuotr./Nate'as Woltersas

11 iš 12 Eurolygos rungtynių 28 metų 193 cm ūgio amerikietis pradėjo starto penkete, rinko vid. po 9 taškus, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 8,3 naudingumo balo.

N.Woltersas turėjo būti atsarginis „Maccabi“ įžaidėjas, bet kai Tel Avivo klubas nerado elitinio atakų organizatoriaus, startinėje sudėtyje nusprendė išbandyti būtent buvusį „Žalgirio“ legionierių. Izraelyje sutiktas kaip „žaidėjas, kurio nenorėjo Šaras“, N.Woltersas Tel Avive užsitarnavo didžiulį pasitikėjimą kaip solidus Scottie Wilbekino partneris.

Dėl klubo traumos N.Woltersas nerungtyniaus dar maždaug dvi savaites.

Kitam gruodžio pradžioje traumą patyrusiam įžaidėjui Johnui Dibartolomeo sezonas greičiausiai baigtas. Jį sustabdė įplyšęs krūtinės raumuo.

28-erių „Maccabi“ sirgalių numylėtinis jau buvo užsitarnavęs Ioannio Sfairopoulo pasitikėjimą, per 14 minučių rinkdamas vid. 7,8 taško, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir 7,2 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Johnas Dibartolomeo
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Johnas Dibartolomeo

Subyrėjusi Tel Avivo komanda savaitgalį Izraelio čempionate žaidė septyniese. Dėl mikrotraumų negalėjo rungtyniauti dar du „Maccabi“ lyderiai – Scottie Wilbekinas bei Othello Hunteris. Šiems dviem žaidėjams pastaruoju metu teko atlaikyti didžiausią krūvį, todėl A.Jacksono ir J.Reynoldso pagalba bus kaip niekad vertinga.

Abu savaitgalį tausoti „Maccabi“ lyderiai turėtų žaisti prieš „Žalgirį“, tik galbūt ne 100 proc. kondicijos.

Vid. 37,9 taško ir 44,3 naudingumo balo – tiek su šių keturių žaidėjų traumomis neteko „Maccabi“. Bet kritinėje situacijoje Tel Avivo klubą meistriškai suvaldė Izraelio pasididžiavimo gelbėtojas Ioannis Sfairopoulas.

Net ir rungtyniaudama be keturių svarbių krepšininkų, „Maccabi“ sugebėjo laimėti 3 iš 4 pastarųjų Eurolygos rungtynių – prieš CSKA, „Zenit“ ir „Panathinaikos“. Ir tai, be abejo, didžiulis I.Sfairopoulo nuopelnas.

Ioannis Sfairopoulos ir Quincy Acy
Ioannis Sfairopoulos ir Quincy Acy

Kaip pasakoja Eurolyga.lt kolegos Izraelyje, 52-ejų graikas Tel Avive yra kaip tikra roko žvaigždė. Rungtynių metu „Menora Mivtachim“ arenoje aidi jam specialiai skirta sirgalių skanduotė. I.Sfairopoulą myli ir „Maccabi“ aistruolių armija, ir vadovybė, kuri įteikė specialistui naują kontraktą iki 2023-ųjų.

Kalbama, kad „Maccabi“ labai patiko ne tik I.Sfairopoulo žaidimo filosofija bei komandinis gynybinis žaidimo konceptas, bet taip pat ir jo graikiškas mentalitetas, gan artimas karštiems žydams. Beje, graikas jau mokosi hebrajų kalbos. Nuo pirmos dienos „Maccabi“ bendruomenės pamėgtas treneris turi visišką visos klubo vadovybės palaikymą.

Po daugybės nesėkmingų bandymų „Maccabi“ pagaliau rado tinkamą vedlį. I.Sfairopoulas suvienijo ne tik vadovybę, bet ir komandą, kuri tapo kaip viena šeima.

„Žalgiris“ ketvirtadienį sutinka nebe individualius talentus, bet vieningą, sutelktą, talentingą komandą. Jeigu ne traumos, „Maccabi“ būtų aiškūs šio mačo favoritai. Tačiau keturios svarbios netektys teikia „Žalgiriui“ vilčių papildyti tuštoką pergalių sąskaitą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: mįslingas „Žalgiris“ ir Donatas Motiejūnas „Maccabi“ gandų sūkuryje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius