Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 08

„Žalgirio“ kelyje – visų mylimas Izraelio karalius, karjerą baigęs per anksti

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienio vakarą oficialiai uždarys reguliarųjį Eurolygos sezoną. Lietuvos čempionų kelyje – Atėnų „Panathinaikos“ klubas, prieš du mėnesius už komandos vairo pasodinęs klubo legendą Odedą Kattashą, tėvynėje vadinamu „karaliumi Kattashu“.
Odedas Kattashas
Odedas Kattashas / Euroleague.net nuotr.

Keturi Izraelio lygos titulai, dvi Izraelio taurės, du Graikijos čempionatai, rezultatyviausias (22 taškų vidurkis) 1997-ųjų Europos čempionato žaidėjas bei 2000-ųjų metų Eurolygos čempionas.

Tai dabartinio „Panathinaikos“ trenerio Odedo Kattasho pasiekimai, kuriuos jis užfiksavo dar prieš 27-ąjį savo gimtadienį. Izraelio krepšinio visuomenė iki šiol šį įžaidėją laiko geriausiu visų laikų šalies krepšininku, pramindama jį „karaliumi Kattashu“.

Deja, bet gyvenimas ne visada vyksta pagal planą, o O.Kattasho atveju, svajones visiems laikams į stalčių nugrūsti teko anksti ir netikėtai.

O.Kattashas traumą patyrė praėjus vos keliems mėnesiams po iškovoto Eurolygos titulo. Krepšininką pakirto nepataisomos kelio problemos.

Jis buvo 194 cm ūgio įžaidėjas, aikštelėje galėjęs išpildyti visus trenerio sumanymus.

Didelės energijos ir pasitikėjimo savimi puolimo krepšininkas, bet agresyvus ir gynyboje. Odedas Kattashas neturėjo problemų žaisti sistemoje, bet rasdavo progų kūrybai ir erdvės metimo susikūrimui.

Pagrindinis ginklas – greitis ir puikūs kamuolio valdymo įgūdžiai, leidę rinkti taškus įsiveržus į baudos aikštelę. Solidus metikas ir iš toli, ir iš vidutinio nuotolio.

Bet situacijos, kuriose varžovą įveikdavo be didesnio vargo, tai žaidime vienas prieš vieną ir greitose atakose.

Apie O.Kattasho žaidimą galime kalbėti ir kalbėti, bet svarbiausia – ilgam išlikęs statusas. Pasaulis regėjo ne vieną talentingą krepšininką, bet keli iš jų tapo legendomis ir bus prisimenami labai ilgai?

Vienetai, tarp kurių yra ir Odedas Kattashas.

Euroleague.net nuotr./Odedas Kattashas
Euroleague.net nuotr./Odedas Kattashas

O.Kattashas ketverius metus (1995–1999 m.) rungtyniavo Tel Avivo „Maccabi“ komandoje, kurioje iš daug žadančio jauno žaidėjo sužydo kaip vienas geriausių krepšininkų visoje Europoje.

1998-aisiais jis net buvo pasiekęs susitarimą su „New York Knicks“ klubu, bet dėl lygą įšaldžiusio lokauto ant NBA parketo taip ir neišbėgo.

Siautulingas įžaidėjas savo talentu ir pasišventimu sužavėjo „Maccabi“ sirgalius, kurie savo dievukui greitai įteikė „Izraelio karaliaus“ slapyvardį.

Izraelyje prasidėjo Odedo Kattasho manija. Tradicinę žydų dainą apie karalių Dovydą aistruoliai perdainavo į „karalius Kattashas“.

Emocijų buvo dar daugiau, kai 1999-aisiais įžaidėjas persikėlė į Atėnų „Panathinaikos“, o sezono pabaigoje Eurolygos finale susikibo su savo buvusia komanda „Maccabi“.

„Treneri, nežaidžiau gerai prieš „Anadolu Efes“, bet finalas bus mano rungtynės. Varžovus žinau puikiai, jie negali manęs sustabdyti. Mes laimėsime, dėl to esu tikras“, – auklėtinio žodžius pasakojo tuometis „Panathinaikos“ treneris Željko Obradovičius ir teigė, kad gyvenime nebuvo matęs tokio pergale tikėjusio krepšininko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Željko Obradovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Željko Obradovičius

Taip ir nutiko – „Panathinaikos“ įveikė „Maccabi“, o O.Kattashas tapo čempionu.

Netikėta buvo tai, jog nuskambėjus finaliniam mačo švilpukui su „Izraelio karaliumi“ šventė abiejų komandų sirgaliai.

O.Kattashas pasakoja, jog tas momentas jam buvo ir laimingiausias, ir liūdniausias. Lojalumą demonstravę „Maccabi“ sirgaliai po finalo pasitiko savo dievuką ir oro uoste, kuriame jį nešiojo ant rankų.

Niekas nežino, kas būtų buvę, jei „Panathinaikos“ vedlį nebūtų pakirtusi ta nelemta trauma vos po kelių mėnesių po triumfo Eurolygoje, bet vienas dalykas yra aiškus – „Maccabi“ sirgalių širdyse jis visada išliks „Izraelio karaliumi“.

VIDEO: Oded Kattash Panathinaikos Mix

„Kai vienos durys užsidaro, kitos atsidaro. Bet mes dažniausiai ilgai ir ilgesingai žiūrime į uždarytas duris ir negalime pastebėti tų, kurios atsidarė“, – kadaise sakė Alexanderis Grahamas Bellas.

Išmintingi škotų mokslininko ir telefono išradėjo žodžiai. Bet jei jie tinka daugeliui, O.Kattashas dėl sugriuvusios karjeros ilgai nesielvartavo. Jis pasirinko trenerio kelią.

Tokio statuso buvusiam krepšininkui rasti trenerio darbą nebuvo sudėtinga, o savo vertę jis ėmė įrodinėti jau pirmajame sezone, kai su Galilo Eliono „Hapoel“ 2005-aisiais užėmė antrąją vietą Izraelio čempionate.

2007-aisiais O.Kattashas tapo Izraelio metų treneriu. Nors karjeroje buvo pakilimų ir nuosmukių, jis visada rodė stabilų augimą.

Jam nenusisekė 2007–2008 metų sezonas Tel Avive, bet po kelių metų su Galilo Eliono „Hapoel“ jis iškovojo čempiono titulą, finale įveikęs tą patį „Maccabi“.

Izraelio žmonės ir žiniasklaida visada mylėjo ir rodė palaikymą O.Kattashui, net kai ateidavo sunkūs momentai.

„Tai mylima persona. Nemanau, kad rasite bent vieną su krepšiniu susijusį žmogų, kuris nekenčia Odedo Kattasho. Visi jį myli. Tai susiję ir su krepšiniu, ir su jo charakterio savybėmis ir pasirinkimais už aikštelės ribų“, – yra rašęs Izraelio žurnalistas Roi Cohenas.

Nuo 2017-ųjų metų O.Kattashas vadovauja Izraelio rinktinei, o 2018–2021 metų sezonuose jis dirbo Jeruzalės „Hapoel“ klube, kol specialistą sugrįžti pakvietė „Panathinaikos“. Abi šalys susitarė dėl sutarties iki 2022-ųjų vasaros.

FIBA nuotr./Odedas Kattashas
FIBA nuotr./Odedas Kattashas

Eurolygoje O.Kattasho vadovaujama „Panathinaikos“ iškovojo 5 pergales ir patyrė 8 pralaimėjimus, o iki reguliaraus sezono graikams liko sužaisti trejas rungtynes prieš Kauno „Žalgirį“, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Maskvos CSKA.

Kaip prieš rungtynes minėjo žaliai baltų strategas Martinas Schilleris, Atėnų klubas išsiskiria ūgiu. Starto penketą sudaro Lefteris Bochoridis (196 cm), Howardas Sant-Roosas (201 cm), Ioannis Papapetrou (203 cm), Konstantinos Mitoglou (210 cm) ir Georgios Papagiannis (220 cm).

Pagal kovą dėl kamuolių „Panathinaikos“ nusileidžia tik Maskvos CSKA.

Jei skaičiuotume Eurolygos statistiką nuo 20-ojo turo, kai Graikijos milžino vairą perėmė O.Kattashas, „Panathinaikos“ yra dešimta turnyre pagal puolimo reitingą (vid. 110,2 taško per 100 atakų) bei septinta pagal gynybos (vid. 111,3 praleidžiamo taško per 100 atakų).

Didžioji dalis O.Kattasho vadovaujamų komandų atakų gimsta iš derinio „du prieš du“. Jis nori turėti gerai „du prieš du“ žaidžiantį įžaidėją bei atletiškus aukštaūgius, kurie galėtų kovoti dėl kamuolio puolime. Taip buvo Jeruzalėje, taip yra ir Atėnuose.

„Panathinaikos“ gretose jis turi du gerus taškų rinkėjus – Mario Hezonja ir Nemanja Nedovičių.

Labiausiai į akis krenta atšipę PAO ginklai atakuojant krepšį iš toli, tikslą pasiekia vos 33,8 proc. tritaškių – 15 vieta turnyre. 15 pozicija yra ir pagal klaidų skaičių (vid. 14,5).

Artėjančią vasarą Graikijos sostinėje galime laukti nemažų sudėties pokyčių.

Tai treneris, kuris nori komplektuoti sudėtį pagal save. Šaltiniai Izraelyje sako, jog O.Kattashas nesiimtų treniruoti žaidėjo, kurio jis nenorėjo įsigyti.

Odedo Kattasho statusas tėvynėje išlieka dieviškas, bet Atėnuose jis savo, kaip trenerio, magiją sirgaliams dar turės įrodyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius