Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 16

Žinios iš Eurolygos: net ir optimistiniu atveju, „Žalgiris“ gali neišvengti „neteisybės“

Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu ketvirtadienį sukvietė Europos žiniasklaidą į neįprastą spaudos konferenciją. Pirmą kartą toks svarbus pokalbis su Eurolygos bosu vyko prie kompiuterių ekranų. J.Bertomeu turėjo reikšmingų naujienų. Ispanas patvirtino, kad Eurolygos sezonas dar nebus nutrauktas ir išreiškė viltį, kad pavyks užbaigti 2019-2020 m. kovas pagal numatytą planą. Bet jeigu jis ir bus, tas finišas neišvengiamai bus kitoks nei įprastai.
Jordi Bertomeu
Jordi Bertomeu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

J.Bertomeu patvirtino, kad gegužės 22-24 d. numatytas Eurolygos finalo ketvertas Kelne neišvengiamai turės būti nukeltas. Nors J.Bertomeu viliasi, kad pavyks baigti sezoną numatytu formatu – su likusiais šešiais reguliariojo sezono turais, atkrintamosiomis varžybomis bei finalo ketvertu.

Vis dėlto, atrodo, labiau linkstama prie alternatyvių scenarijų. Vienas jų – surengti finalo aštuoneto varžybas, kurios vyktų viename mieste arba vienoje šalyje.

J.Bertomeu teigė, kad kai tik sezonas būtų pratęstas, žaidėjai per tris dienas turėtų sugrįžti į komandas, dvi savaites karantinuotis, ir dar mažiausiai dvi savaites ruoštis sugrįžtančioms kovoms treniruočių salėje.

„Dabar mums svarbiausia mūsų visų sveikata. Mūsų kaip lygos tikslas pasiūlyti žmonėms tai, ko jie iš mūsų tikisi – aukščiausio lygio krepšinį. Todėl norime tęsti savo sezoną, – teigė J.Bertomeu. – Turbūt sirgaliai negalės stebėti mačų, bet televizijos ir marketingo partneriai suteiks sąlygas pamatyti lemiamas kovas. Norime tai padaryti, bet tik tada, kai tą leis saugumo sąlygos. Kai tik galėsime užtikrinti visų saugumą, grįšime ir tęsime sezoną ir norime baigti jį reguliaria tvarka.

Norime sužaisti reguliariojo sezono pabaigą, atkrintamąsias ir finalo ketvertą. Mes turėsime daugiau apribojimų nei nacionaliniai čempionatai, tad deriname ir alternatyvų planą, kaip pratęsti sezoną vienoje šalyje, kuri priimtų rungtynes ir galimybę rengti finalo aštuonetą vietoj finalo ketverto. Bet svarbiausia sąlyga bus saugumo garantavimas.“

J.Bertomeu teigė, kad vėliausiai sprendimus dėl likusio sezono finišo tikimasi priimti iki gegužės pabaigos. Jei iki tol Eurolyga neturės sąlygų grįžti į arenas, sezonas bus nutrauktas.

Visgi pats J.Bertomeu pripažįsta, kad alternatyvus finalo aštuoneto formatas neišvengiamai neteisingai nubrauktų didžiulę konkurenciją, kuri vyko kovoje dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

„Žalgiris“ yra viena iš penkių Eurolygos ekipų, kurią nuo pirmojo aštuoneto skiria vos viena pergalė. Jeigu Eurolyga pratęstų sezoną finalo aštuoneto formatu, remiantis situacija turnyro lentelėje, „Žalgiris“ liktų už atkrintamųjų borto.

„Komandos tarp 6-15 pozicijų dar kovoja dėl vietos atkrintamosiose varžybose. Akivaizdu, kad iš sportinės pusės tie sprendimai greičiausiai bus neteisingi. Bet sezono tęsinys neišvengiamai sukels neteisingų situacijų“, – atviravo J.Bertomeu.

Tiesa, po videokonferencijos išplatintame Eurolygos pranešime, J.Bertomeu žodžiuose akcentuojamas formatas su paskutiniais šešiais reguliariojo sezono mačais ir tada finalo aštuoneto varžybomis, o ne iškart nukertamu reguliariojo sezono finišu ir finalo aštuoneto turnyru.

Eurolygos lentelė po 28 turų W L +/-
1. Anadolu Efes Istanbul (qualified) 24 4 266
2. Real Madrid (qualified) 22 6 206
3. FC Barcelona (qualified) 22 6 164
4. CSKA Moscow (qualified) 19 9 180
5. Maccabi FOX Tel Aviv (qualified) 19 9 127
6. Panathinaikos OPAP Athens 14 14 -2
7. Khimki Moscow Region 13 15 13
8. Fenerbahce Beko Istanbul 13 15 -35
9. Zalgiris Kaunas 12 16 71
10. Valencia Basket 12 16 -21
11. Olympiacos Piraeus 12 16 -39
12. AX Armani Exchange Milan 12 16 -73
13. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 12 16 -96
14. Crvena Zvezda mts Belgrade 11 17 -29
15. LDLC ASVEL Villeurbanne 10 18 -211
16. ALBA Berlin 9 19 -119
17. FC Bayern Munich 8 20 -217
18. Zenit St Petersburg 8 20 -185

15min žiniomis, tarp kandidatų priimti aštuonias Eurolygos komandas galėtų būti ir Kaunas. Tačiau J.Bertomeu teigė, kad dar per anksti išskirti konkrečias lokacijas.

Eurolygos vadovas taip pat pabrėžė, kad jeigu pavyks pratęsti sezoną, nepriklausomai nuo jo formato, likusios rungtynės vyks be žiūrovų.

„Mums reikės arenų, kurios yra pasiruošusios priimti Eurolygos rungtynes. Tai pats pirmas faktorius. Tada žiūrėsime, kurios rinkos labiausiai paveiktos dėl krizės ir viruso. Turime variantų, tačiau yra daug pasirinkimų ir dar per anksti išskirti konkrečias lokacijas“, – apie finalo aštuoneto formatą kalbėjo J.Bertomeu.

Tikimasi, kad bent kito sezono pradžioje žiūrovai galės sugrįžti į tribūnas.

Tačiau Eurolyga neketina užsispyrusiai laikytis idėjos žūtbūt pratęsti sezoną. Nemažai Eurolygos žaidėjų ir trenerių dvejoja grįžti į aikštę dėl koronaviruso grėsmės ir galimai didėsiančios traumų tikimybės. J.Bertomeu teigė, kad nevers lygos dalyvių žaisti per prievartą. Anaiptol, jie ketina supažindinti visus su saugumo sąlygomis, kuriomis Eurolyga būtų pajėgi tęsti kovas.

„Jeigu reikės atšaukti sezoną, mes tą ir padarysime. Jei tik bus bent minimali grėsmė, kad negalėtume užtikrinti žaidėjų saugumo, mes net nesiūlysime klubams tęsti sezono“, – tikino J.Bertomeu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

J.Bertomeu taip pat pabrėžė, kad jeigu būtų pratęstas, Eurolygos sezonas ilgiausiai užsitęstų iki liepos pabaigos. Ispanas nenori, kad 2019-2020 m. sezonas liptų ant numatyto kito sezono tvarkaraščio, kuris jau ir taip bus komplikuotas.

„Gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje aiškiau matysime, kaip galės baigtis šis sezonas. Tada bus aiškiau, ko galima tikėtis iš kito sezono plano, – teigė J.Bertomeu. – Negalime atmesti, kad kitas sezonas nebus paveiktas. Bet niekas negali pasakyti, kaip greitai grįšime į normalų gyvenimą.

Kai kalbame apie kitą sezoną, turime remtis patikima informacija, ne jausmais ar tuo, kas nėra konkretu. Šiuo metu visi bando nuspėti ateitį. Skaitome daug straipsnių ir nuomonių, kaip žmonės įsivaizduoja ateitį. Tačiau manau, kad ši situacija reikalauja tikslumo.“

Eurolygos klubai pastaruoju metu sprendžia sunkius finansinius klausimus. Kai tik Eurolygos sezonas prieš mėnesį buvo sustabdytas, pavyzdžiui, „Žalgiris“ užšaldė mokėjimus žaidėjams.

Daug Eurolygos klubų finansinę situaciją sprendžia skirtingai, bet J.Bertomeu tikisi, kad visos 18 komandų priims bendrą kompromisą su žaidėjais. Tam Eurolyga dabar glaudžiai bendrauja su žaidėjų ir trenerių asociacijomis.

15min žiniomis, Eurolygos žaidėjų asociacija tikisi išsikovoti bent vieną iš trijų likusių atlyginimų visiems lygos krepšininkams.

„Aš dėkingas trenerių ir žaidėjų asociacijoms, nes jos abi supranta, kad turės padėti klubams išgyventi. Visi kartu turime kurti lygos ateitį. Tikiuosi, kad greitai pasieksime susitarimus. Bet turės prisidėti visi. Kai tik turėsime bendrą susitarimą, jis gins visų visų žaidėjų teises, kad jie išvengtų individualių problemomis su savo komandomis, – samprotavo J.Bertomeu. – Šios krizės pasekmės bus neišvengiamos. Tai nežinomybės metas. Bet mes tikri dėl vieno – turime išeiti iš tos krizės su aiškiomis idėjomis ir ryžtingumu. Labai tikiu, kad ši krizė ir ši neįprasta situacija, su kuria dabar susidūrėme, duos mums stipresnių argumentų eiti į priekį su savo projektais.

Tikiu, kad krizė padės mums išspręsti tam tikras struktūrines problemas, kurias turėjome. Bet tam dar turėsime laiko. Dabar mes susitelkę į Eurolygos bendruomenę, kad visiems palengvintume šį sunkų laikotarpį. Tikimės suteikti viltį, kad greitai susitiksime krepšinio arenose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius