2022 05 06

Čempionų lygos prakeiksmas, kurį yra išsklaidęs tik buvęs „Ryto“ legionierius

Ar tęsis tradicinė FIBA Čempionų lygos MVP apdovanojimų atkarpa, šį sezoną turėsime staigmenų? – klausia „Euro Hoops“ žurnalistas Stefanas Džiordževičius.

FIBA Čempionų lygos šeštasis sezonas pasiekė finišo tiesiąją – artėjantį savaitgalį Bilbao mieste Ispanijoje vyks finalo ketvertas, kuriame varžysis Manresos BAXI, Tenerifės „Lenovo“, Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ir Holono „Hapoel U-NET“ ekipos.

Finalo ketverto metu bus paskelbti ir tradiciniai sezono individualių kategorijų nugalėtojai – simbolinis penketas, MVP, geriausias jaunas žaidėjas ir metų treneris.

MVP apdovanojimas, kaip ir kasmet, yra labiausiai laukiamas. Prestižinį trofėjų nugriebti paprastai pretenduoja nemažai krepšininkų, o šie metai nėra išimtis.

Nepaisant iš pažiūros neaiškios apdovanojimo baigties, per visą konkurso istoriją iškilo keletas įdomių faktų. Kai kas tai vadins tradicija, kuri yra jiems palanki, o kai kurie gali bijoti to, kaip prakeiksmo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Manny Harrisas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Manny Harrisas

Per pastaruosius penkerius Čempionų lygos sezonus visos MVP statulėlės buvo įteiktos krepšininkams iš Jungtinių Amerikos Valstijų – Jordanui Theodore'ui, Manny Harrisui, Tyrese'ui Rice'ui, Keithui Langfordui ir Bonzie Colsonui.

Laimėjimai – pelnyti, bet tikriausiai dauguma šių žaidėjų liko nepatenkinti galutiniu sezono rezultatu. Teisingai – tik vienas iš jų, buvęs Vilniaus „Ryto“ legionierius Manny Harrisas, sezoną užbaigė triumfu.

M.Harrisas MVP buvo pripažintas 2018-aisiais. O sezoną su Atėnų AEK užbaigė įspūdingame finale įveikdami „Monaco“.

Finalo ketverto MVP gauna laimėjusios komandos žaidėjas. 2018-aisiais juo tapo AEK įžaidėjas Mike'as Greenas.

Finalo ketvertų MVP istorijoje – irgi amerikiečių krepšininkų dominavimas.

Prie M.Greeno rikiuojasi Kevinas Punteris ir Thadas McFaddenas, o šią amerikietišką tradiciją pakeisti sugebėjo tik lietuvis Marius Grigonis (2017 m.) ir brazilas Vitoras Benite (2021 m.).

Marius Grigonis
Marius Grigonis

Ar šįmet sezono MVP istorija kartosis?

Nors kandidatų sąraše, kuriuos tradiciškai sudaro žaidėjai iš finalo ketverto dalyvių, yra tam tikrų skirtumų, keturi iš jų – Chrisas Johnsonas, Jonahas Radebaughas, Justinas Simonas ir Joe Raglandas – yra amerikiečiai.

Giorgio Šermadinis iš Sakartvelo bei Chima Moneke (Nigerija) irgi dalyvauja MVP lenktynėse, bandydami mesti iššūkį amerikiečiams. Kartvelas bando tapti pirmuoju vidurio puolėju, laimėjusiu MVP apdovanojimą, o pagal skaičius jis šiuo metu yra antroje vietoje.

Jis yra antras žaidėjas turnyre pagal naudingumą ir atkovotus kamuolius, penketuke – pagal rezultatyvumą.

Bet jei nugalėtoją lems skaičiai, tuomet lygių neturi Chrisas Johnsonas – pirmas žaidėjas Čempionų lygoje pagal taškus ir naudingumą. Faktoriumi gali tapti ir tai, jog Holono „Hapoel“ pirmą kartą istorijoje pasiekė finalo ketvertą.

Bus įdomu pamatyti Ch.Johnsono ir G.Šermadinio akistatą pusfinalyje. Tradicinė turnyro jėga prieš visų nurašytą autsaiderį, kuris niekada nepasiduoda.

Tenerifės ir Holono klubuose rungtyniauja ir įžaidėjai, laikomi geriausiais Čempionų lygos turnyro istorijoje – Marcelinho Huertas prieš Joe Raglandą.

Jei pažvelgtume į tikimybes, komandų pajėgumą ir prognozes, istorija gali pasikartoti – Ch.Johnsonas taps MVP, bet finale žais turnyro favorite laikoma Tenerifė.

Bet krepšinis yra nenuspėjamas ir niekas šiame sporte niekada nebūna tikras dėl rezultato. Būtent Holono klubas tai įkūnijo šį sezoną.

Ar Ch.Johnsonui ir „Hapoel“ pavyks nuimti MVP apdovanojimo prakeiksmą?

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Bulotas – vertę pasikėlę žaidėjai, algos NCAA ir Rusijos klubų pančios

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius