Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Eurolygos žvaigždė papasakojo savo kontraktų progresiją – nuostabi algos kreivė

Chima Moneke dabar yra vienas Vitorijos „Baskonia“ lyderių ir patenka tarp geriausių Eurolygoje. Bet karjeros pradžioje jis žaidė kukliose ekipose, kur ir atlyginimas buvo kitoks nei dabar. Apie savo kontraktus 28 metų krepšininkas pasakojo savo „Youtube“ kanale.
Chima Moneke
Chima Moneke / Scanpix/IMAGO/Eibner nuotr.

Chima Moneke dabar spindi Eurolygoje.

Iš Nigerijos kilęs puolėjas pelno po 14,1 taško ir atkovoja po 6,7 kamuolio Eurolygoje, kur jo atstovaujama „Baskonia“ siekia bilieto į atkrintamąsias varžybas.

Pagal naudingumo balų vidurkį – po 19 per mačą – Ch.Moneke yra penktas Eurolygoje.

Tačiau pradžia profesionaliame krepšinyje nebuvo tokia saldi.

Nigerijoje gimęs jaunuolis su tėvais diplomatais persikėlė gyventi į Australiją, iš ten vyko studijuoti ir žaisti į JAV, o tada pradėjo profesionalaus žaidėjo kelią Prancūzijos antrojoje lygoje.

Pirmojoje savo komandoje – „Rouen“ jis uždirbo po 3,5 tūkst. eurų per mėnesį.

Nepaisant to, žaisti nesisekė ir klubas atleido dvimetrinį puolėją.

Kitoje savo komandoje „Voltaire Basket“ Ch.Moneke uždirbo dar mažiau – po 2,2 tūkst. eurų per mėnesį. Tačiau žaisdamas šioje Prancūzijos antrosios lygos komandoje jis dar turėjo atriekti didelę dalį atlyginimo agentui, kurio paslaugų pats prieš tai atsisakė, nutraukęs sutartį.

„Turėjau išgyventi su 350 eurų per mėnesį. Visus pinigus išleidau parduotuvėje maistui, negalėjau sau leisti užsisakyti jo į namus, nes tekdavo taupyti“, – pasakojo afrikietis.

Po gero sezono jis persikėlė į trečią klubą, kuris irgi žaidė Prancūzijos antrojoje lygoje. „Beliers de Kemper“ gretose Ch.Moneke gaudavo 3,7 tūkst. eurų.

Geri rodikliai atvėrė kelią į aukščiausią Prancūzijos lygą, kur „Orleans Loiret Basket“ jis jau uždirbdavo po 7,2 tūkst. per mėnesį.

VIDEO: HOW MUCH MONEY HAVE I MADE PLAYING BASKETBALL OVERSEAS?

Visų kontraktų trukmė buvo 11 mėnesių, tad per metus Ch.Moneke pastarajame klube gaudavo apie 79 tūkst. eurų.

Jo alga pakilo dukart, kai iš Prancūzijos persikėlė į Manresos BAXI komandą Ispanijoje. Ten Ch.Moneke gaudavo 15 tūkst. eurų per mėnesį atlyginimą.

Manresos komanda žaidė solidų sezoną ir iškopė į FIBA Čempionų lygos finalą, o Ch.Moneke buvo pripažintas naudingiausiu turnyro žaidėju, rinkęs po 13,1 taško.

„Scanpix“ nuotr./Chima Moneke
„Scanpix“ nuotr./Chima Moneke

Tada krepšininku susidomėjo ir Eurolygos klubai, buvo kalbų, kad juo domisi Kauno „Žalgiris“.

Tačiau Ch.Moneke pasuko į NBA. Ten „Sacramento Kings“ gretose neužsilaikė ilgai, buvo permestas į G lygos ekipą, bet galiausiai kartu su 250 tūkst. dolerių atlygiu gavo dar ir tokią pat išeitinę, kai NBA klubas jį atleido.

„Patekau į komandą ir man garantavo minėtą sumą. Jeigu būčiau likęs komandoje iki sausio 8 dienos, būčiau gavęs milijoną, bet mane atleido sausio 7-ąją“, – sakė Ch.Moneke.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chima Moneke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chima Moneke

Iš NBA jis persikėlė į „Monaco“ klubą. Ch.Moneke neįvardino, kiek uždirbo viename turtingiausių Eurolygos klubų, bet užsiminė, kad tai buvo tris kartus didesnė suma nei Sakramente.

Monake krepšininkas irgi neišsikovojo itin gero vaidmens, bet atsisveikindamas vėl gavo kompensaciją, nes kontraktas galiojo iki 2024 metų vasaros.

„Monake buvo beprotiški pinigai, o aš gavau solidžią kompensaciją ir šį sezoną gerai uždirbu Vitorijoje. Tad gyvenimas yra gražus, ypač prisimenant, kaip strigau karjeros pradžioje“, – sakė Ch.Moneke.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Chima Moneke
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Chima Moneke

„Finansai yra svarbūs, daug žmonių apie tai domisi, bet po šešerių savo karjeros metų esu patenkintas, nors ne visada pradžia būna lengva, Monake galėjau sau leisti išleisti daugiau pinigų nei uždirbau per pirmuosius ketverius karjeros metus“, – kalbėjo „Baskonia“ puolėjas.

Dabar, būdamas 28-erių, jis jaučiasi pasiekęs karjeros piką Europoje:

„Europoje, kitaip nei NBA, niekas tavęs nelaiko vertingu žaidėju, kai tau tėra 21-eri. Europoje vertinami 28, 29 ar 30 metų žaidėjai. Tad esu palaimintas, būdamas dabar savo vietoje, tikiuosi, kad daugiau nulių (kontrakte) dar ateis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje