-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 14

Gianniui bilietą namo įteikę vokiečiai jau uodžia auksą: „Toks mūsų planas“

Vokietija – ne tik Dirkas Nowitzki. Daug metų su vienu asmeniu krepšinyje tapatinta valstybė įrodė, kad gali kalnus versti ir be vieno geriausių visų laikų Europos krepšininkų. Įspūdingame Europos čempionato ketvirtfinalio spektaklyje Graikiją parklupdžiusi Vokietija pirmą kartą per 17 metų žengė tarp keturių stipriausių Senajame žemyne, bet sustoti tik ties pusfinaliu nežada.
Franzas Wagneris
Franzas Wagneris / FIBA.com nuotr.

Sausakimšai užpildytoje „Mercedes-Benz“ arenoje rungtynės prasidėjo pašėlusiai.

Maždaug dviejų trečdalių arenos palaikomi šeimininkai vokiečiai startavo lyg per „Visų žvaigždžių“ rungtynes ir pataikė 8 tritaškius per šešias minutes, bet greitai jų susikrauta 11 taškų persvara dar greičiau sunyko – Giannis Antetokounmpo per pirmą kėlinį pelnė 13 taškų ir graikai atsiliko tik 27:31.

„Kosminio krepšinio“ elementų netrūko ir antrajame kėlinyje. Jame vokiečius į priekį truktelėjo Andreaso Obsto tritaškiai ir individualus Denniso Schroderio meistriškumas, bet graikai paskutinėmis minutėmis net ir be Giannio užvertė vokiečių krepšį taškais ir įpusėjus mačui pirmavo 61:57.

Emocijų bomba sprogo aidint antrojo ketvirčio pabaigą skelbiančiai sirenai, kai Kostas Sloukas sudėtingai išmetė kamuolį per du varžovus nuo vidurio linijos, o jis skrodė tinklelį – keli tūkstančiai graikų po šio epizodo gerino decibelų rekordus Vokietijos sostinėje.

Vis dėlto po ilgosios pertraukos mėlynai-baltai sirgalių armijai teko pritilti. Gordono Herberto treniruojami vokiečiai įspūdingai sugrįžo iš rūbinės – jie trečiąjį kėlinį pradėjo spurtu 20:1 ir susikraudami 15 taškų persvarą (77:62) siuntė su čempioniškomis ambicijomis į Berlyną atvykusius graikus į nokdauną.

Net aštuonias minutes nė vieno metimo iš žaidimo nepataikiusius graikus į kovą kėlė ne kas kitas, o Giannis. „Milwaukee Bucks“ supermenas pelnė 7 taškus iš eilės, o ketvirtojo kėlinio pradžioje priartino graikus iki vienženklio skirtumo (78:87).

Bet tada vėl prapliupo vokiečių toliašaudė artilerija. Franzas Wagneris švystelėjo įspūdingą metimą suklaidinęs Giannį, atšokęs atgal įmetė ir Danielis Theisas, o Vokietija vėl užtikrintai pirmavo – 96:80.

Graikų viltis galutinai palaidojo antra nesportinė G.Antetokounmpo pražanga – graikų superžvaigždė pirmąją užsidirbo dar pirmoje rungtynių pusėje stabdydamas greitą ataką, o antrą gavo ranką pataikęs Johannesui Thiemannui į veidą, tad vienai ryškiausių turnyro žvaigždžių teko keliauti į rūbinę ir tik per ekraną stebėti komandos draugų kapituliaciją.

Galiausiai, net ir be dvi technines pražangas užsidirbusio D.Schroderio likę vokiečiai triumfavo 107:96 ir pirmą kartą nuo 2005 metų, kai komandą į priekį dar vedė įspūdingas Dirkas Nowitzki, žais Europos čempionato pusfinalyje.

„Tai nebuvo tipinės rungtynės. Labai rezultatyvios, abiejų komandų žvaigždės įspūdingai rinko taškus. Žaisti tokias rungtynes Berlyne yra ypatingas jausmas“, – dar neataušus emocijoms po mačo kalbėjo iš Berlyno kilęs, o praėjusį sezoną Kauno „Žalgiriui“ atstovavęs Nielsas Giffey.

Vokietija tarp keturių stipriausių žemyno komandų pateko ketvirtą kartą. Du kartus – 2001 ir 2005 m. – ją ten nuvedė D.Nowitzki, o 1993-aisiais, kai turnyras vyko būtent Vokietijoje, šios šalies komanda vienintelį kartą tapo čempione.

Bet dabar, panašu, kad užgimsta Vokietijos krepšinio era, kurioje jos rezultatai paremti nebe viena superžvaigžde, o daugeliu puikių krepšininkų. Ką tai sako apie dabartinę Vokietijos krepšinio situaciją?

„Tai pasako daug. Tai parodo, kokio lygio krepšinis yra žaidžiamas Vokietijoje ir kokią kokybę mes turime“, – po pergalės 15min sakė Maodo Lo.

FIBA.com nuotr./Andreas Obstas
FIBA.com nuotr./Andreas Obstas

„Vokietijos krepšinis gerokai pasistūmėjęs į priekį. Turime daug NBA žaidėjų, o mūsų sudėtis dabar puiki. Franzas – nuostabus žaidėjas, gražu žiūrėti, kaip jis rungtyniauja“, – savo komandos lyderį išskyrė N.Giffey.

„Dalinamės kamuoliu, bet turime ir momentų, kai Dennisas ar Franzas gali perimti rungtynių kontrolę. Tikime vienas kitu, žaidžiame ramiai ir bandome pasiekti savo tikslą kaip komanda“, – pridūrė Danielis Theisas.

FIBA.com nuotr./Vokietijos krepšinio rinktinė
FIBA.com nuotr./Vokietijos krepšinio rinktinė

Vokiečiai savo puikiu žaidimu stebina nuo pirmos turnyro dienos. Nors pateko į mirtininkų grupę Kelne, kur jiems buvo prognozuota ketvirtoji vieta, dar Reino upę apsupusiame mieste vokiečiai ant menčių guldė Prancūziją ir Lietuvą, o įsibėgėję atkrintamosiose dabar paguldė ir vieną turnyro favoričių Graikiją.

„Tikėjome savimi nuo pirmos dienos, – tikino NBA rungtyniaujantis D.Theisas. – Kai tik susitikome treniruočių stovyklos pradžioje, tikėjome, kad galime kovoti dėl medalių. Treneris irgi mumis tikėjo ir puikiai paruošė mus ir šio vakaro, ir kitoms rungtynėms.“

Anot M.Lo, vokiečiams ypač pasitarnavo ir turnyro pradžioje įveikta mirtininkų grupė.

„Mirtininkų grupėje įveikėme tokius milžinus kaip Lietuva ar Prancūzija, nugalėjome ir stiprią Bosniją, aštuntfinalyje nugalėjome Juodkalniją. Pralaimėjome tik prieš Slovėniją su nuostabiai sužaidusiu Dončičiumi, bet tokie mūsų rezultatai suteikia mums pasitikėjimo, kad galime nugalėti bet ką“, – sakė vienas vokiečių vedlių.

Dabar vokiečių lauks ispanai, kurie eliminavo juos praėjusio Europos čempionato 2017 metais ketvirtfinalyje.

Nors Sergio Scariolo kapela nebeturi tokių žvaigždžių kaip Pau ir Marcas Gasoliai, Juanas Carlosas Navarro ir kt., ispanai šiame turnyre suklupo tik sykį ir jau vienuoliktą kartą pateko į pusfinalį.

„Pažiūrėsime, kaip mums seksis. Šiandien jie panaikino 15 taškų deficitą. Visi, kurie turnyre nužengė taip toli, nusipelno pagarbos“, – apie būsimus varžovus kalbėjo N.Giffey.

FIBA.com nuotr./Johannesas Voightmannas
FIBA.com nuotr./Johannesas Voightmannas

„Ispanija turi nuostabią krepšinio kultūrą. Jie jau nugalėjo dvi geras komandas, Suomiją ir Lietuvą, tad juos įveikti bus sudėtinga“, – pridūrė M.Lo.

Turnyrą Berlyne jau paliko tokios Europos krepšinio galiūnės kaip Serbija, Lietuva ir Graikija. Ar nuostabų krepšinį demonstruojanti Vokietija jau tiki savo šansais laimėti auksą?

„Liko dvejos rungtynės. Žinoma, kad norime kovoti dėl aukso. Nors, žinoma, turime žiūrėti tik į artimiausias rungtynes“, – atsargiai kalbėjo N.Giffey.

„Turime daug šansų, nes esame pusfinalyje“, – drąsiau pasisakė M.Lo.

„Tikiuosi, kad taip – toks mūsų planas: laimėti auksą“, – drąsiausiai rėžė vokiečių bokštas Jonas Wohlfarthas-Bottermannas.

FIBA.com nuotr./Franzas Wagneris
FIBA.com nuotr./Franzas Wagneris

Bet be medalio vokiečiai turi ir dar vieną tikslą. Šalyje, kurioje dominuoja futbolas, jaučiamas krepšinio atgimimas, o rinktinės žaidėjai tikisi pasinaudoti šia proga ir dar labiau pakelti susidomėjimą jų sporto šaka.

„Tai turėtų būti vienas mūsų tikslų – kad maži vaikai Vokietijoje imtų žaisti krepšinį, – sakė Vokietijos rinktinės lyderis F.Wagneris. – Kaip ir visoje Europoje, pas mus labai populiarus futbolas. Vokiečiai mėgsta žiūrėti krepšinį, bet per tokius turnyrus galime dar labiau populiarinti šią sporto šaką. Tikiuosi, kad mums pavyks pakelti krepšinį Vokietijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius