Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 13

Kalėdų Senelio šalį pražudė „Rudolfas“: „Jis žaidžia geriausią turnyrą karjeroje“

Kalėdų Senelio kostiumu persirengęs suomių aistruolis bandė įkvėpti savo komandai ryškiausiai pergalei šalies krepšinio istorijoje, bet šiauriečių viltis sudaužė žaidėjas, FIBA protokole įrašytas tokiu vardu, kokiu žinomas Kalėdų simbolio elnias – „Rodolfo Fernandez“. Ispanijos krepšinio legenda, mums geriau žinomas kaip Rudy, dar sykį priminė apie save įspūdingu ir pasiaukojančiu žaidimu Europos čempionato ketvirtfinalyje.
Rudy Fernandezas
Rudy Fernandezas / FIBA nuotr.

Startinis jauduliukas kaustė pirmą kartą šalies krepšinio istorijoje Europos čempionato ketvirtfinalyje žaidusius suomius, kurie pradėjo keliomis vaikiškomis klaidomis ir atsiliko 2:8, bet kovai šiauriečius užkūrė į aikštę žengęs 18-metis gynėjas Miro Little'as.

Iki tol vos po 1,8 taško čempionate rinkęs įžaidėjas užkūrė tikrą suomišką pirtį varžovams – per penkias minutes pelnė 5 taškus, išskirstė 4 perdavimus, o į greitą puolimą skuodę suomiai pirmą kėlinį užbaigė įspūdinga atkarpa 28:11.

Vyšnią ant torto uždėjo ir Mikaelis Jantunenas, paskutinę pirmo kėlinio sekundę švystelėjęs kamuolį iš savos aikštės pusės ir pataikęs.

Antrajame kėlinyje suomius trumpam iš vėžių išmušė ir prieš lietuvius puikiai veikusi ispanų zoninė gynyba, bet Lassi Tuovi auklėtinių pasimetimas truko neilgai.

Netrukus jie ėmė pjaustyti ispanų zonines užkardas, o po Lauri Markkaneno ir Sasu Salino tritaškių Sergio Scariolo neliko nieko kito, kaip keisti gynybinę sistemą.

Ispanai atsaką varžovams rado tik per savo fiziškumą – per pirmą rungtynių pusę pasaulio čempionai puolime nusiėmė 11 kamuolių (suomiai – 3), o broliai Hernangomezai daugiausiai iš baudos aikštelės kartu surinko 23 taškus.

Situacija aukštyn kojomis apsivertė po ilgosios pertraukos. Pasaulio čempionai užsmaugė suomius savo agresyvia gynyba ir privertė per kėlinį suklysti net 7 kartus – vien Rudy Fernandezas perėmė tris kamuolius.

O patys naudojosi pranašumais po krepšiu. 211 cm ūgio Willy Hernangomezas arba vienas prieš vieną, arba po Lorenzo Browno sukurtų situacijų per kėlinį susirinko 12 taškų, o Ispanija atgimė – laimėjusi trečią ketvirtį dvigubu rezultatu 30:15 prieš lemiamas 10 minučių jau pirmavo 73:67.

Intriga rungtynėse laikėsi iki 37-osios minutės, bet tada išaušo R.Fernandezo valanda.

Ispanų krepšinio vilkas iš pradžių aukodamasis ir krisdamas į užribį perėmė kamuolį, o tai pasibaigė Dario Brizuelos tritaškiu, nutolinusiu ispanus iki penkių taškų (87:82).

Jau netrukus Rudy ir pats švystelėjo aukštos trajektorijos tritaškį, suteikusį Ispanijai 8 taškų persvarą, o galutinai pražudė šiauriečius likus mažiau nei dviem minutėms, kai žengdamas atgal išmetė sudėtingą metimą, bet kamuolys skrodė tinklelį ir pasaulio čempionai nurūko nepavejamai.

Vyriausias ispanų ir trečias pagal amžių viso čempionato žaidėjas iš viso per 18 minučių pelnė 11 taškų (1/2 dvit., 3/5 trit.), perėmė 5 kamuolius ir surinko 15 naudingumo balų, tapdamas vienu svarbiausių pergalės rezultatu 100:90 faktorių.

„Jis legenda. Neturiu žodžių, kad jį apibūdinčiau – tai ypatingas žaidėjas. Džiaugiuosi galėdamas būti vienoje komandoje su juo“, – po mačo kalbėjo net 17 metų už komandos draugą jaunesnis ispanų talentas Usmanas Garuba.

Rezultatyviausiai Ispanijos gretose ketvirtfinalyje žaidė 27 taškus pelnęs ir geriausią mačą Europos čempionate sužaidęs W.Hernangomezas, bet ir jis atidavė duoklę visus stebinusiam Rudy.

FIBA.com nuotr./Rudy Fernandezas
FIBA.com nuotr./Rudy Fernandezas

„Rudy yra mūsų kapitonas, mūsų kolona. Jis visada yra svarbus – ir gerais, ir blogais momentais. Ypač šiandien, po tokio prasto starto, jis buvo kertinis žaidėjas, jis visus įkvėpė ir padrąsino, – kalbėjo Jono Valančiūno komandos draugas Naujajame Orleane. – Jo patirtis, jo palikimas – su rinktine jis pasiekė viską, ką žaidėjas gali pasiekti. Jis veda mus į priekį, o tokiai jaunai komandai toks žaidėjas ypatingai svarbus. Mes sekame paskui jį, imame iš jo pavyzdį. Esame laimingi, kad turime tokį komandos draugą. Jis neįtikėtinas.“

Savo ruožtu ispanų strategas Sergio Scariolo savo vyriausią auklėtinį gyrė dar po aštuntfinalio mačo su Lietuva, o gražių žodžių jam negailėjo ir šiandien – ypač dėl jo milžiniško atsidavimo, kuris pasireiškė bent trimis kartais, kai Rudy skrido į užribį traukti kamuolio.

„Rudy nėra tas žaidėjas, kuris žaidžia saugiai. Nesitikiu, kad jis žais atsargiai. Jei jis bus sveikas, tikiuosi, kad ir toliau tęs tai, ką daro. Jis mėgaujasi savo vaidmeniu. Šis vaidmuo yra kitoks, nei kada nors yra turėjęs kurioje nors komandoje. Labai smagu stebėti, kaip jis mėgaujasi. Aš jį išmokiau traukti tuos kamuolius iš užribio, – juokėsi S.Scariolo. – Vėliau jam skauda kaklą, skauda nugarą, skauda viską, bet jis nebijo, jis periminėja kamuolius lyg būdamas 18-metis. Jis rodo visiems pavyzdį, ką aš dar galiu pasakyti?

Jis labai reikalingas komandos draugams, ypač sudėtingais momentais. Prieš Lietuvą mes jį naudojome gal net per daug, jis žaidė apie 30 minučių, o visą kitą dieną jis praleido ledo vonioje. Šiandien jis žaidė tik 18 minučių ir tikiuosi, kad turės energijos kitose rungtynėse.“

FIBA.com nuotr./Rudy Fernadezas
FIBA.com nuotr./Rudy Fernadezas

Karjeras jau baigė beveik visi senieji Rudy bendražygiai, tokie kaip broliai Gasoliai, Juanas Carlosas Navarro ar Jose Manuelis Calderonas, bet S.Scariolo nemano, kad šis turnyras bus paskutinis ir R.Fernandezui.

„Nemanau, kad jis baigs karjerą po šio turnyro. Būčiau labai nustebęs. Jis žaidžia geriausią čempionatą karjeroje, kodėl jis turėtų pasitraukti?“ – klausiamai tarė italas.

Ypatingos šios rungtynės buvo ir suomių krepšinio veteranams. 38-erių Shawnas Huffas ir 34-erių Petteri Koponenas sužaidė paskutines rungtynes savo šalies komandoje ir su ašaromis bei dovanų gautais specialiais kamuoliais paliko aikštę.

„Tai vardai, kurių mes vieną dieną pasigesime Europos krepšinyje, – apie savo komandos branduolio žaidėjus po mačo kalbėjo suomių treneris Lassi Tuovi. – Man garbė treniruoti tokį kapitoną kaip Huffas ir tokį veteraną kaip Koponenas jų paskutinėse rungtynėse. Tai viskas, ką galiu pasakyti.“

FIBA.com nuotr./Suomijos krepšinio rinktinė
FIBA.com nuotr./Suomijos krepšinio rinktinė

Tai jau vienuoliktas kartas iš eilės, kai Ispanija žais Europos čempionato pusfinalyje. Kada Ispanija užleis vietą ketverte, kurios laikosi įsikibusi dar nuo 1999-ųjų?

„Jei kiti nepasinaudojo galimybe šiais metais, tai nežinau, kada pasinaudos, – šelmiškai po pergalės šypsojosi S.Scariolo. – Negalime atvykti su jaunesne ir mažiau patyrusia komanda. Anksčiau mes turėjome didžiulį talentą, bet turėjome išmokti suvaldyti visus, žaisti disciplinuotai ir paslėpti savo trūkumus, ypač gynyboje.

Dabar situacija kitokia, bet būti pirmajame ketverte, kai kai kurios komandos su daugiau talento ar patirties liko užribyje, yra įspūdinga.

Mūsų kraujyje yra užkoduotas kovingumas, bet tokiomis akimirkomis kartais turi stabtelėti ir pasimėgauti momentu. Prieš čempionatą mums neprognozavo nieko, bet mes sakėme, kad dirbsime, liksime drauge ir susitaikysime su savo vaidmenimis bei niekada nepasiduosime. Turiu atiduoti duoklę žaidėjams, kurie praktiškai pasiekė savo potencialo ribas.“

Pusfinalyje Ispanija grumsis su Graikijos ir Vokietijos poros nugalėtojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius