Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 13

Suomiją prabudinęs „Šiaurės Nowitzki“: kuo jis ypatingas?

Suomijos rinktinė rugpjūtį du kartus neturėjo šansų prieš Lietuvą, bet ne mes, o jie šįvakar žais Europos čempionato ketvirtfinalyje prieš Ispaniją. Pagrindinis to kaltininkas – žmogus, kurio Kaune ir Vilniuje vykusiuose mačuose prieš suomius vasarą nepamatėme: Lauri Markkanenas. Kuo ypatinga ši suomių krepšinio žvaigždė?
Lauri Markkanenas
Lauri Markkanenas / FIBA nuotr.

Tik du žaidėjai Europos čempionate renka daugiau taškų negu praleidžia minučių aikštėje.

Vienas – dukart naudingiausias NBA žaidėjas, NBA čempionas ir finalo naudingiausias krepšininkas Giannis Antetokounmpo.

Kitas – Lauri Markkanenas, kuriantis Suomijos krepšinio pasaką Prahoje ir Berlyne.

25-erių puolėjas prisistatė Europai dar prieš penkerius metus, kai galingai debiutavo žemyno pirmenybėse, rinkdamas po 19,5 taško per susitikimą.

Bet dabar L.Markkanenas jau negali sustabdyti niekas.

Šią vasarą iš „Cleveland Cavaliers“ į „Utah Jazz“ klubą išmainytas suomis Europos čempionate per šešerias rungtynes ant parketo vidutiniškai praleido po 27,4 minutės bei rinko net po 27,8 taško.

Maža to, 213 cm plastiškas aukštaūgis žaidžia neįtikėtinai efektyviai – jis pataiko 60,6 proc. dvitaškių, 40,5 proc. tritaškių ir 91,3 proc. baudų metimų, o klysta tik po 1,5 karto.

FIBA nuotr./Lauri Markkanenas
FIBA nuotr./Lauri Markkanenas

Toks L.Markkaneno žaidimas nukalė Suomijai jau keturias pergales, o ypač įspūdinga buvo pastaroji – suomiai kiek netikėtai aštuntfinalyje 94:86 suvystė kroatų žvaigždyną, o L.Markkenenas prie to prisidėjo pelnydamas 43 taškus ir pagerindamas visų laikų Suomijos rinktinės rekordą.

„Tai didžiausia, o gal ir viena didžiausių mūsų šalies krepšinio pergalių. Esame turėję svarbių laimėjimų ir prieš tai, bet Europos čempionato aštuoneto pasiekimas yra įspūdingas. Be to, jau patekome ir į pasaulio čempionatą, tad neįtikėtina stebėti, kur link eina Suomijos krepšinis“, – 15min tikino Suomijos rinktinės veteranas Petteri Koponenas, priminęs, kad rugpjūtį suomiai tapo pirmąja komanda visame pasaulyje, užsitikrinusia bilietą į 2023 m. planetos pirmenybes.

FIBA nuotr./Petteri Koponenas
FIBA nuotr./Petteri Koponenas

Dar rugpjūtį Lietuvos rinktinė daužė suomius draugiškose rungtynėse 15 ir 33 taškų skirtumais, bet tuose mačuose dar nebuvo L.Markkaneno.

Sugrįžęs jis draugiškame susitikime suvertė net 42 taškus į Ukrainos krepšį, o Europos čempionate pratęsė įspūdingus savo pasirodymus: 33 taškai į Izraelio krepšį, 34 taškai pergalingose rungtynėse prieš grupių etapo šeimininkę Čekiją ir, galiausiai, net 43 dūriai kroatams.

„Jis pakartojo mano 42 taškų rekordą prieš kelias savaites, o dabar jį pagerino“, – kalbėdamas su 15min šypsojosi buvęs žalgirietis, o dabar Suomijos rinktinės trenerio asistentas Hanno Mottola, kuris dar 2001 metais Europos čempionato atrankoje į islandų krepšį buvo įmetęs 42 taškus.

Pats sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje irgi žaidęs 46-erių suomis daug metų buvo savo šalies krepšinio veidas ir netgi tapo pirmuoju Suomijos atstovu NBA, bet dabar jis žavisi į kitą lygį jo šalį keliantį supertalentą.

„Jis yra puikioje pozicijoje – komanda juo pasitiki, o jis pasitiki komandos draugais. Jis atlieka daug metimų, bet negalėtum pasakyti, kad jis savanaudiškas. Jis naudojasi mūsų sistema, o mes jam sukuriame geriausias sąlygas atsiskleisti. Jam labai patinka žaisti rinktinėje, o kai sportininkas yra geriausios fizinės ir psichologinės formos, nutinka tokie įspūdingi dalykai kaip aštuntfinalyje“, – kalbėjo H.Mottola.

Jaunosios suomių superžvaigždės žaidimas stebina ir daug mačiusį Suomijos krepšinio vilką P.Koponeną. Praeityje „Barcelona“, Maskvos srities „Chimki“ ir Miuncheno „Bayern“ klubams atstovavęs, o nuo praėjusių metų gimtinės Helsinkio „Seagulls“ komandoje nutūpęs snaiperis išsamiai atsakė į 15min klausimą, kas daro L.Markkaneną tokiu ypatingu rinktinių krepšinyje.

„Jo dydžio, įgūdžių ir atletiškumo kombinacija daro jį ypatingu. Sunku rasti tokio ūgio žaidėją, kuris gali taip atakuoti krepšį, žaisti lyg gynėjas, varytis kamuolį, inicijuoti pikenrolą. Rinktinėje jis pažįsta sistemą, o mes sugebame jį išnaudoti. Neįtikėtina matyti, kokį pasitikėjimo lygį jis pasiekė. Jis tempia mus šiame turnyre ir neabejoju, kad šiandien jis sužais dar vienas nuostabias rungtynes“, – ryžtingai kalbėjo 34-erių gynėjas.

FIBA nuotr./Petteri Koponenas ir Lauri Markkanenas
FIBA nuotr./Petteri Koponenas ir Lauri Markkanenas

Daug kas po suomių pergalės prieš kroatus ir stebuklingo L.Markkaneno pasirodymo ėmė jį lyginti su Vokietijos legenda Dirku Nowitzki.

Vienodas ūgis, taikli ranka, gebėjimas pačiam susikurti metimą ir net šviesūs pusilgiai plaukai – tai skatina palyginimus tarp suomio ir vokiečio.

Lyginti šiuos žaidėjus galima ne tik dėl aikštėje daromų dalykų – L.Markkanenas Suomijai dabar yra tas pats, kas D.Nowitzki buvo Vokietijai: krepšinio simbolis ir vedlys.

„Suomija dabar pabunda ir ima suprasti, koks nuostabus tai žaidėjas. Kartais, kai jis žaidžia NBA, sirgaliai jį stebi, bet galbūt neįvertina jo tikrojo talento. Tačiau dabar rinktinėje visi supranta, koks didis tai žaidėjas. Net ir aš kartais nustembu, koks geras jis žaidėjas. Nuostabu matyti, ką jis išdarinėja, ir visiškai neabejoju, kad jis nuostabiai sužais ir prieš Ispaniją“, – sakė P.Koponenas.

Suomija dabar pabunda ir ima suprasti, koks nuostabus tai žaidėjas.

Link pergalės suomius „Mercedes-Benz“ arenoje Vokietijos sostinėje mėgins pastūmėti ir bent tūkstantis aistringų sirgalių, kurių skaičius gali išaugti kelis kartus, jei suomiai perliptų ispanų barjerą ir žengtų iki pusfinalio.

O ir likę suomiai bus prilipę prie ekranų – įprastai ledo ritulį, „Formulę 1“ ar slidinėjimą prieš krepšinį kelianti šalis pastarosiomis savaitėmis nusidažė oranžine krepšinio kamuolio spalva.

„Jis labai padeda Suomijos krepšiniui sulaukti daugiau dėmesio. Jis labai žemiškas, neturi ego. Jis yra idealus variantas būti Suomijos krepšinio veidu“, – apie L.Markkaneną kalbėjo H.Mottola.

FIBA nuotr./Lauri Markkanenas
FIBA nuotr./Lauri Markkanenas

Šis Suomijos krepšinio veteranas per savo žaidėjo karjerą turėjo iškęsti ne pačius geriausius laikus Suomijos krepšiniui.

Nuo pat 1995 iki 2011 metų suomiai nė karto nepateko į Europos čempionatą, bet pagaliau į jį sugrįžę Lietuvoje prieš 11 metų, dabar nepraleidžia jau penkto turnyro iš eilės.

Kas lėmė suomių krepšinio atgimimą, įvykusį dar prieš L.Markkaneno suspindėjimą?

„Žaidžiau Europos čempionate 1995-aisiais. Tada maniau, kad sugrįšiu į turnyrą po kelerių metų, bet prireikė 16 metų, kad vėl žaisčiau Europos čempionate, – atsiduso H.Mottola. – Laimei, man pavyko sužaisti keliuose Europos ir viename pasaulio čempionate. Tai nenutiko per naktį. Mes pakeitėme savo trenerių mokyklą, požiūrį į jaunimą, įkūrėme krepšinio akademiją, kurios auklėtiniai dabar sudaro pusę rinktinės. Esu laimingas galėdamas ten dirbti kasdien. Bandome rasti geriausius talentus ir kasdien juos ruošti aukščiausiam lygiui.“

Jau šįvakar suomiai, kurie Europos čempionate aštuonete atsidūrė pirmą kartą po 55 metų pauzės, galės žengti dar toliau. Jų laukia akistata su lietuvius iš kovų išmetusiais pasaulio čempionais ispanais. H.Mottola įsitikinęs, kad jo komanda gali nugalėti ir Sergio Scariolo auklėtinius, bet tam reikia labiau rūpintis savimi, o ne varžovais.

„Ruošiamės Ispanijai, bet pagrindinį dėmesį skiriame sau. Turime tik dvi dienas pasiruošti. Jei ruošimės tik oponentams, pamiršime save, o būtent mes patys ir nuėjome tiek toli. Mūsų gynyba leidžia mums bėgti į greitą puolimą ir spausti juos, tad tai ir bus svarbiausia prieš Ispaniją“, – išskyrė H.Mottola, interviu 15min perdavęs linkėjimus ir karjerą baigusiam Kauno „Žalgirio“ kapitonui Pauliui Jankūnui.

Ispanijos ir Suomijos akistata Europos čempionato ketvirtfinalyje – šįvakar 18.15 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius