-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 23

Lietuvą minintys katalonai mače su „Žalgiriu“ planuoja nepriklausomybės šauksmą

„Lankotės čia dienomis, kurios pateks į istoriją“, – šyptelėjo Katalonijos rado stoties žurnalistas. Prieš rungtynes su „Žalgiriu“ net patys „Barcelona“ darbuotojai daugiau kalba ne apie Šarūną Jasikevičių ir Kauno komandą. Barselonoje dabar yra gerokai svarbesnių reikalų nei krepšinis ar net jo didenybė futbolas.
Per rungtynes su „Žalgiriu“ katalonai gali pareikšti savo poziciją dėl politinių neramumų
Per rungtynes su „Žalgiriu“ katalonai gali pareikšti savo poziciją dėl politinių neramumų / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | Antradienis | „Barcelona“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Barselona

Du katalonai neužsičiaupdami 15 minučių kelio nuo oro uosto iki „Palau Blaugrana“ arenos kalbėjo apie neramumus jų krašte. Barselona gyvena istorinių permainų nuotaikomis.

Vis garsiau kalbama, kad ketvirtadienį Katalonija paskelbs nepriklausomybę. Ir šis pareiškimas turės neprognozuojamų pasekmių.

Atsiskirti nuo Ispanijos norintis regionas surengė referendumą ir nubalsavo už Katalonijos nepriklausomybę, tačiau Ispanijos valdžia jo nepripažino ir neketina leisti atsiskirti 7,5 mln. gyventojų regionui.

Maža to, savaitgalį Ispanijos valdžia planuoja posėdį, kuriame, ko gero, išvaikys Katalonijos valdžią ir perims regiono kontrolę. Kalbama apie 16 tūkst. pareigūnų turinčias teisėsaugos pajėgas.

Bet tikimasi, kad katalonų prezidentas Carlesas Puigdemont'as ketvirtadienį praneš pasauliui apie Katalonijos atsiskyrimą nuo Ispanijos. Katalonai nori užbėgti už akių ispanų valdžiai, kuri taip ar taip ketina nušalinti C.Puigdemont'ą nuo pareigų.

Tiesa, jeigu C.Puigdemont'as ryšis tokiam žingsniui, pagal Ispanijos įstatymus jam gresia kalėti net iki 30 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas

Katalonijos žurnalistai baiminasi, kad Katalonijos regiono valdymą perimsianti Ispanijos valdžia į svarbiausius valdymo organus sustatys sau palankius žmones, o žiniasklaidoje įves cenzūrą.

Vietinių teigimu, jau dabar Ispanijos žiniasklaidoje niekas nekalba apie neramumus Katalonijoje. O jeigu kalbama, tai tik „į vieną krepšį“ – katalonų pozicija Ispanijos žiniasklaidos priemonėse, anot reporterių Barselonoje, neginama.

Pasak katalonų, daugeliui ispanų atrodo, kad dėl nepriklausomybės protestuoja tik saujelė katalonų. Esą neramumai beveik visai neviešinami Ispanijoje.

„Nieko panašaus. Per 10 dienų įvyko trys masiniai protestai ir susirinko gal 2 milijonai žmonių“, – pasakoja „Barcelona“ krepšinio klubo darbuotojas.

Ir tai buvo ne šiaip susibūrimas.

VIDEO: Nuo smurtaujančių Ispanijos pareigūnų katalonus gynė ugniagesiai

Spalio 1-ąją policija jėga vaikė protestuotojus. Internete plinta vaizdo įrašai, kaip policininkai bananais plaka beginklius žmones.

Daužomi ne tik vyrai, bet ir moterys – per sėdmenis, rankas, kitas kūno vietas.

Ispanai atkerta, kad daugelis vaizdo įrašų yra suklastoti. Esą jie paimti iš visai kito laikmečio ir kitų įvykių.

Prieš „Barcelona“ klubo spaudos konferenciją, kurioje komandos treneris Sito Alonso kalbėjo apie žalgiriečius, vienas radijo žurnalistas vardu Juanas išsitraukė mobilųjį telefoną ir rodė, kaip neva katalonų, visai ne ispanų, riaušių policininkai per apklausas fiziškai užsipuolė nekaltus beginklius žmones. Kaip neva tie patys katalonai guminėmis lazdomis trankė protestuotojus.

Kitas Katalonijos radijo žurnalistas purto galvą.

Jis pats buvo per protestus ir savo akimis išvydo ispanų policijos pareigūnų žiaurumą.

„Žinote, aš pats buvau prieš nepriklausomybės idėją. Bet po šitų įvykių... Aš nematau kitos išeities“, – prisiminęs žiaurius vaizdus sutriko katalonas.

„Žalgiris“ paskutinę akimirką išlįs iš to nervingo katilo, kuris verda Katalonijoje. Žalgiriečiai jau trečiadienį pakils iš Barselonos „El Prato“ oro uosto kelionei namo į Kauną.

Katalonijos radijo žurnalistas teigia, kad neramumai neturėtų prieiti iki to, kad Barselonoje uždarytų oro uostus. Katalonija yra taikus regionas, todėl ir nepriklausomybės sieks pacifistiškai.

Tiek jis, tiek Katalonijos kanalo TV3 reporteris – abu vyrai norėjo likti anonimais, kalba, kad Katalonijos situacija jiems kažkuo primena Lietuvos bandymą atsiplėšti nuo Sovietų Sąjungos.

Tačiau radijo žurnalistas neabejoja, kad smurto išvengti nepavyks – esą Ispanijos valdžia panaudos jėgą.

Taigi, „Žalgiris“ su „Barcelona“ kausis kritinėmis regionui dienomis.

„Scanpix“ nuotr./Kevinas Seraphinas
„Scanpix“ nuotr./Kevinas Seraphinas

Katalonų žurnalistai pasitiko žalgiriečius Barselonos „El Prat“ oro uoste, bet su Šarūnu Jasikevičiumi akcentavo ne „Žalgirio“, o Katalonijos nepriklausomybės galvosūkį.

Treneris pasakė tai, ką minėjo ir Kauno oro uoste: „Katalonijos žmonės jau pranešė apie savo sprendimą. Tikiuosi, kad viskas išsispręs taikiu būdu.“

„Barcelona“ darbuotojo teigimu, rungtynėse su „Žalgiriu“ katalonai, ko gero, šauksis nepriklausomybės.

Manoma, kad katalonai skanduos su nepriklausomybe susijusius šūksnius.

Tai bus netiesioginė žinutė Europai, kurias bando apriboti Ispanijos valdžia. Tačiau tūkstančių žmonių per tiesioginę transliaciją jie nenutildys.

Pats „Barcelona“ klubas deklaruoja, kad dėl Katalonijos nepriklausomybės turėtų apsispręsti patys žmonės.

Spalio 1-ąją įvyko Ispanijos valdžios nepripažintas referendumas, kuriame, katalonų lyderių teigimu, sudalyvavo 42 procentai regiono žmonių. Anot C.Puigdemont'o, 90 proc. balsavo už nepriklausomybę.

Jeigu Katalonija atsiskirtų nuo Ispanijos, „Barcelona“ krepšinio ir futbolo klubų likimas pakibtų ant plauko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Abejojama, kad Katalonijos klubas netektų teisės dalyvauti Ispanijos aukščiausioje futbolo lygoje. Esą televizijos nerizikuotų milžiniškais pinigais – jiems „Barcelona“ yra gyvybiškai svarbus pajamų šaltinis.

„Barcelona“ krepšinio klubo situacija kiek kitokia.

Tiesa, katalonai pernai su Eurolyga sudarė 10 metų sutartį, todėl turbūt labai nesijaudintų net ir juodžiausio scenarijaus atveju. Esą mažiausiai po 30 rungtynių Eurolygoje per sezoną žaidžiantis Barselonos klubas pirmaisiais metais išgyventų ir be nacionalinio čempionato.

„Rašyk, ką matai savo akimis“, – pokalbio pabaigoje leptelėjo Katalonijos radijo žurnalistas, nenorėjęs palenkti 24sek nė į vieną ar kitą pusę.

Bulvare tarp „Palau Blaugrana“ arenos ir įėjimo į „Camp Nou“ futbolo stadiono muziejų, praėjo kompanija su Katalonijos vėliavomis ir marškinėliais. Katalonų trispalvės garbingai kabo ir kai kuriuose sporto komplekso rajono daugiabučių balkonuose.

Barselonos problemos skaudžios vietiniams, bet sunkiai suvirškinamos užsieniečiams.

Savo akimis išvydau kiek sutrikusią Barseloną. Katalonų žvilgsniuose – nerimas ir nežinomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius