Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 03 /20:11

Lietuviai niekais pavertė italų tritaškius: smogė dar galingiau ir išplėšė pergalę

Lietuvos krepšinio rinktinė įveikė italus ir žemyno pirmenybėse iškovojo antrą pergalę – 78:73 (23:23, 18:9, 16:17, 21:24). Tai trečias Europos čempionatas iš eilės, kuriame susitiko Lietuvos ir Italijos komandų keliai. Ir trečia lietuvių pergalė. 2013 ir 2015 metais lietuviai italus buvo eliminavę ketvirtfinaliuose.
Adas Juškevičius
Adas Juškevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Italai fantastiškai pradėjo rungtynes, pataikydami 5 tolimus metimus iš 5, tačiau lietuviai nesutriko (2:11).

Mindaugas Kuzminskas vienas pats pelnė tris tritaškius jau per pirmą kėlinį, neleisdamas varžovams atitrūkti (23:23).

Tai buvo pirmas kartas šiame čempionate, kai italai per kėlinį praleido daugiau nei 20 taškų.

Antrajame kėlinyje, vėl puikiai į žaidimą įsiliejus atsarginiams žaidėjams, lietuviai pranašumą padidino iki 13 taškų (38:25), o ilsėtis komandos išėjo Lietuvos rinktinei pirmaujant 41:32.

Marius Grigonis pelnė pirmuosius savo taškus rinktinėje, o Adas Juškevičius per 7 žaidimo minutes iki didžiosios pertraukos surinko 8. M.Kuzminsko sąskaitoje iki pertraukos buvo 11 taškų.

Po penkių iš eilės tritaškių italai vėliau pataikė 2 iš 9, o lietuviai per du kėlinius paleido 8 tikslius tolimus šūvius iš 16.

Lietuviai iki pertraukos užtikrintai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių (24, italai – 12) – net 8 kartus kamuolį nusiėmė po italų krepšiu.

VIDEO: Lietuva - Italija

Trečiajame kėlinyje lietuviai išlaikė saugų atstumą. Daugiausia – A.Juškevičiaus dėka, kuris varžovų gynybą draskė tiek prasiveržimais, tiek tolimais šūviais (57:49).

Ketvirtajame kėlinyje italams vis pavykdavo priartėti iki 6 taškų (65:59, 74:68), tačiau sunkiausiu metu komandą į priekį patempė Jonas Valančiūnas, vien per paskutines 5 minutes pelnęs 7 taškus.

Lietuviai pataikė 11 tritaškių iš 28 (39 proc.), italai – 11 iš 26 (42 proc.). Varžovai iš baudos aikštelės pelnė tik 18 taškų (lietuviai – 30).

Tiesa, D.Adomaičio auklėtiniai nė karto nepasižymėjo greitame puolime, kai italai kontraatakose surinko 10 taškų.

Italai prarado tik 6 kamuolius (lietuviai – 14), tačiau Lietuvos rinktinė užtikrintai laimėjo kovą dėl kamuolių (39 prieš 24).

Lietuva: A.Juškevičius 20, M.Kuzminskas 14, J.Valančiūnas 13, M.Kalnietis 12 (8 rez. perd.).

Italija: L.Datome 24, M.Belinelli 14, A.Filloy 10, N.Melli 8.

RUNGTYNIŲ EIGA

40 min. M.Cusinas blokavo prasiveržusio M.Kuzminsko metimą, bet kamuolį atkovojo J.Valančiūnas. Vėl pražanga ir dar du JV taškai (76:68). Italai bandė gelbėtis skubotais tritaškiais ir pražangomis, bet nepavyko. Tiesa, rungtynes užbaigė tolimas L.Datome metimas (78:73).

39 min. M.Cusinas dėjimu pataisė metimą (74:68).

38 min. Komandos pasikeitė sėkmingomis atakomis. Pataikė A.Juškevičius, pataikė M.Belinelli, užmindamas ant trijų taškų linijos, o J.Valančiūnas, likęs be priežiūros, sudrebino krepšį dėjimu (74:66).

37 min. Lietuviai pernelyg ilgai ėmė regzti atakas: dvi atakos iš eilės, kurioms neužteko 24 sek. A.Filloy tritaškis ir vėl tik 6 taškai – 68:62. M.Grigonis po minutės pertraukėlės vargais negalais surado JV po krepšiu, kurį italai pasiuntė prie baudų metimo linijos (70:62).

36 min. Užstrigusį lietuvių žaidimą pabandė gaivinti M.Kalnietis – 67:59. Po krepšiu atsidūręs JV sustabdytas nesportine pražanga. M.Belinelli pabandė „centruoti“ prieš A.Juškevičių, bet persistengė stumdymasis ir prarado kamuolį.

35 min. Pernelyg užsitęsusi lietuvių ataka baigėsi neparuoštu M.Grigonio metimu. M.Belinelli atsakė akrobatiniu metimu su pražanga. Italai priartėjo (65:59). D.Adomaitis į aikštę grąžino J.Valančiūną, kuris per 20 minučių pelnė 6 taškus ir atkovojo 6 kamuolius.

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek korespondentas Tel Avive
Adas Juškevičius žaidžia taip nuostabiai, kad Vytenis Trumpickas bei Mantas Kalnietis ant suolo nebesulaiko džiaugsmingos šypsenos. Trečiojo kėlinio pabaigoje ant atsarginių suolo Adą sirgaliai palydėjo garsiais plojimais. Juškevičius prisėdo su 18 taškų, o jam būnant aikštėje, Lietuva pelnė net 17 taškų daugiau nei Italija.

32 min. M.Kalniečio ir M.Kuzminsko „du prieš du“ baigiasi galingu M.Kuzminsko dėjimu su pražanga. M.Kalniečio sąskaitoje jau 8 rezultatyvūs perdavimai (63:52).

31 min. M.Grigonis kėlinį pradeda tolimu metimu, bet F.Baldi Rossi atsakė tuo pačiu (60:52).

30 min. A.Gudaitis kelias atakas iš eilės nesugraibė kamuolio po komandos draugų perdavimų. A.Filloy išdrįso įsiveržti į baudos aikštelę ir įskraidino „balioną“, sumažinusį lietuvių persvarą iki 8 taškų (57:49).

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek korespondentas Tel Avive
Arvydas Sabonis ėmėsi tvarkdario vaidmens. Pirmojoje eilėje mačą sekantis LKF prezidentas per pertraukėlę žengė į aikštę ir surinko nuo grindų kažkokius smulkius daiktelius. Tada Sabas atsisuko į tribūną ir piktai paauklėjo už jo sėdinčius varžovų aistruolius

28 min. Dar keturi A.Juškevičiaus taškai, kurių jo sąskaitoje jau 18. Adas virtuoziškai „išmaudė“ P.Bilighą, kuriam dabar, panašu, buvo patikėta „rinktinei nereikalingo“ A.Juškevičiaus priežiūra.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek korespondentas Tel Avive
Adą į NBA! Toks šūksnis nuaidėjo lietuvių tribūnoje, kai A.Juškevičius įskraidino dar kartą kamuolį į italų krepšį. Jis šiandien ne tik su įkvėpimu atakuoja, bet ir patikimai ginasi prieš M.Belinelli.

26 min. D.Hackettas prasiveržė, bet turėjo mesti pro J.Valančiūno rankas ir nepataikė į lanką. A.Juškevičius pasiuntė linkėjimus „Lietkabelio“ gerbėjams: dar vienas jo tritaškis (53:41).

25 min. L.Datome liko visiškai laisvas perimetre, bet nepataikė. Netikėta „dovanėlė“.

23 min. Operacija „žemė – oras“: J.Valančiūnas įkrovė iš viršaus po M.Kalniečio „pakabinto“ perdavimo. Tačiau italai taip pat kelius link krepšio randa (48:41).

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek korespondentas Tel Avive
Adas Juškevičius – žmogus, kuris pateko į Europos čempionatą netyčia, dėl Luko Lekavičiaus traumos, žaidžia taip solidžiai, kad labai nenusileidžia Mantui Kalniečiui ir trečiąjį kėlinį pradėjo šalia jo atakuojančio gynėjo pozicijoje.

22 min. Tritaškių šou toliau tęsėsi: A.Juškevičius ir L.Datome apsikeitė tolimais dūriais (44:37). J.Valančiūnas antrą kartą užsidirbo pražangą puolime.

20 min. Ilga lietuvių ataka baigėsi M.Kuzminsko šou – pašokdino L.Datome ir du taškai su pražanga (41:32).

18 min. Italai neatsisakė sau įprastų ginklų. L.Datome ir A.Filloy pataikė iš toli ir sumažino rekordine tapusią lietuvių persvarą iki 7 taškų (38:31).

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek korespondentas Tel Avive
Dar vienas pirmas kartas! Marius Grigonis tritaškiu pelnė pirmuosius taškus rinktinėje šiemet. Po metimo Marius emocingai suriko, o Edgaras Ulanovas džiaugsmingai trinktelėjo komandos draugui per krūtinę.

16 min. Italai laidė sudėtingus metimus vieną po kito – netiksliai. O Marius Grigonis pirmuosius savo taškus rinktinėje pelnė tritaškiu (38:25).

15 min. Su N.Melli kelias atakas po krepšiu stumdęsis D.Motiejūnas atsitraukė ir smeigė tritaškį (33:25).

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek korespondentas Tel Avive
Donatas Motiejūnas pataikė pirmą tolimą metimą Lietuvos rinktinėje šią vasarą. Prieš tai pro šalį skriejo visi 9 metimai draugiškose rungtynėse.

14 min. D.Motiejūnas pyksta, kad gynėjai negali įmesti jam kamuolio. A.Juškevičius pasirinko tolimą metimą. Netikslus. A.Gudaitis atkovojo kamuolį, bet šis apmaudžiai išsprūdo iš rankų.

13 min. Adas! A.Juškevičius pasinaudojo A.Gudaičio užtvara ir į du D.Hacketto taškus atsakė tritaškiu (30:25).

12 min. A.Gudaitis padarė viską, ką A.Juškevičiui atsivertų koridorius link krepšio. Nesudėtingas prasiveržimas ir dar du taškai (27:23).

11 min. Artūras Gudaitis metimu iš po krepšio pirmą kartą išvedė lietuvius į priekį (25:23).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

10 min. Edgaras Ulanovas pabandė prasiveržti: keliai uždaryti, todėl atmetė kamuolį M.Kuzminskui, kuris... dar kartą pataikė iš toli. Pavyzdį paėmęs Adas Juškevičius padarė tą patį: pataikė tritaškį su sirena ir išlygino rezultatą (23:23).

9 min. M.Kuzminskas toliau įrodinėjo, kad ir Lietuvoje ruošiami snaiperiai: dar vienas jo tritaškis (17:21)!

Donatas Urbonas DONATAS URBONAS, 24sek korespondentas Tel Avive
Per pirmas 7 minutes Italija pataikė 5 tritaškius iš 5 – tiek, kiek Lietuvos rinktinė per visą mačą su Izraeliu. D.Adomaitis širsta – prašo žaidėjų gintis prieš varžovus taip, kad italai per ištiestą ranką net nematytų krepšio ir negalėtų išmesti tritaškio.

8 min. J.Valančiūno dvitaškis ir M.Kuzminsko tritaškis perpjovė italų persvarą (14:19).

7 min. Dar vienas N.Melli tritaškis... (9:19).

6 min. M.Kalnietis pametė kamuolį, o italai greitą išpuolį užbaigė dėjimu.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek korespondentas Tel Avive
Mantas Kalnietis bando sutvarkyti padriką gynybą. Jis nuvijo Marių Grigonį prie kito italų žaidėjo ir pats pradėjo gintis prieš Marco Belinelli.

5 min. Kai atrodė, kad lietuviai atsigavo po šalto dušo, Luigi Datome pataikė dar vieną tritaškį (9:14).

4 min. Dėka antrų šansų lietuviai taip pat rinko taškus – Jonas Mačiulis pataikė iš toli (7:11).

3 min. D-Mo pataisė netikslų M.Grigonio metimą, bet italai smeigė dar vieną tritaškį (2:11).

2 min. Dvi pirmos lietuvių atakos nesėkmingos, o italai spurtavo: Nicolo Melli ir M.Belinelli pataikė iš toli (0:8).

1 min. Rungtynės prasidėjo M.Grigonio ir Marco Belinelli mikrodvikovomis. Iš pradžių lietuvis prasižengė, po to sėkmingai „uždarė“ prasiveržimą, tačiau galiausiai M.Belinelli ataką užbaigė tolimu dvitaškiu.

Lietuvos rinktinė rungtynes pradėjo tokiu starto penketu: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Donatas Motiejūnas, Jonas Valančiūnas.

(NE)SENOS SĄSKAITOS

Lietuva susidorojo su italais 2015 metų EČ ketvirtfinalyje, nors ir tada Italijos snaiperių buvo baiminamasi.

Tiesa, tąsyk savo gretose „Azzurri“ turėjo ir Danilo Gallinari bei Andrea Bargnani, kurie kartu į lietuvių krepšį įsūdė 38 taškus.

Buvo ir šįkart į čempionatą neatvykęs Alessandro Gentile, tuomet surinkęs 12 taškų.

Vis dėlto lietuviai laimėjo rungtynes 95:85, leisdami italų snaiperiams pataikyti tik 8 tritaškius iš 28 (29 proc.). Patys lietuviai įskraidino 11 tritaškių iš 18, nors smogiamąją jėgą buvo sutelkę į baudos aikštelę.

Jonas Valančiūnas tuomet pelnė 26 taškus ir atkvojo 15 kamuolių, krepšį atakuodamas 85 proc. taiklumu.

Tame mače dar du Lietuvos rinktinės žaidėjai atliko dvigubus dublius – Jonas Mačiulis (19 tšk., 10 atk. kam.) ir Mantas Kalnietis (14 tšk., 11 rez. perd.).

Pokalbis su Linu Kunigėliu iš Tel Avivo:

2013 metais Slovėnijoje Lietuvos ir Italijos keliai taip pat buvo susikirtę ketvirtfinalyje. Tuomet lietuviai laimėjo 81:77, pergalę nukaldami spurto 15:0 ketvirtajame kėlinyje dėka.

M.Kalnietis ir Renaldas Seibutis buvo rezultatyviausi lietuvių žaidėjai tame mače, o italus tempė Marco Belinelli (22 taškai) ir A.Gentile (15) tandemas.

Italai šių metų Europos čempionatą pradėjo pergalėmis prieš Ukrainą ir Izraelį. Lietuva suklupo prieš Gruziją, bet susitvarkė su izraeliečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius