2017 09 03

Sarkastiškas italų krepšinio profesorius apie Lietuvą: „Žiūriu į sudėtį ir bijau“

Ettore Messina nežaidė diplomatijos žaidimų prieš jo treniruojamos Italijos rinktinės rungtynes su Lietuva.
Rungtynių akimirka
Ettore Messina / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įprasta prieš rungtynes pažerti mandagių žodžių apie varžovus, pagirti juos už gerą sportinę formą arba, jei taip nėra, priminti tradicijas ar buvusias pergales.

Tačiau taip nebuvo Tel Avive per spaudos konferenciją, kurioje E.Messina pasirinko kitokią taktiką.

„Žiūriu į sudėtį ir bijau, – paklaustas apie pavojingiausius Lietuvos rinktinės žaidėjus, ironizavo 57 metų italas. – Tiesiog grįšiu į viešbutį, suvalgysiu šakotį (E.Messina pasakė „sakotis“) ir pasirengsiu rungtynėms.“

Galbūt istorijos E.Messina ir nenori prisiminti.

2013 ir 2015 metų Europos pirmenybėse būtent Lietuva eliminavo Italiją iš kovos dėl medalių, abu kartus nugalėjusi „Azzuri“ ketvirtfinalyje. Ypač atkaklus mūšis vyko 2015 metais Lilyje, kur lietuviai 95:85 palaužė italus po įspūdingai sužaisto pratęsimo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Tiesa, abu pralaimėjimus Lietuvai italai patyrė be E.Messinos.

Po 18 metų prie Italijos rinktinės vairo užpernai lapkritį vėl stojęs Italijos krepšinio profesoriumi dėl keturių titulų Eurolygoje vadinamas E.Messina nenorėjo kalbėtis apie favoritus, nors prieš Europos čempionatą būtent Lietuva ir Italija buvo laikomos jais B grupėje.

„Rungtynės su Italija bus kertinės“, – prognozavo ir Lietuvos rinktinės gynėjas Adas Juškevičius. Bet E.Messina neskaičiuoja.

„Tai bus svarbios rungtynės, bet neateisiu ir nesakysiu savo komandai, kuri šią vasarą turėjo tiek daug netekčių, kad tik šis mačas parodys, kokie stiprūs esame. Mes žaisime. Gal laimėsime, o gal pralaimėsime, bet po to vis tiek liks dar dvejos rungtynės grupėje. Gera naujiena yra tai, kad po pirmųjų dviejų pergalių mes jau esame arčiau Stambulo, – sakė E.Messina, kurio treniruojama komanda Europos čempionatą pradėjo įtikinamomis pergalėmis prieš Izraelį ir Ukrainą. – O favoritai? Ar tai iš tiesų svarbu? Pirmajame ture Suomija įveikė Prancūziją. Mes įveikėme Izraelį, o Lietuva pralaimėjo Gruzijai. Paskui Vokietija įveikė Gruziją. Manau, kad tai subalansuota grupė. Neturiu idėjų, kas šioje grupėje yra favoritai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Nuo 2004 metų olimpinių žaidynių, kai netikėtai įveikė Lietuvos rinktinę turnyro Atėnuose pusfinalyje ir laimėjo sidabro medalius, italai nėra užlipę ant prizininkų pakylos.

Jie išgyveno krizę ir 2009 metais pirmąsyk po 61 metų pertraukos praleido Europos pirmenybes.

Naujos žvaigždės dar nerado pergalingo kelio. Ir pernai, prie rinktinės vairo sulaukus „San Antonio Spurs“ trenerio štabe dirbančio E.Messinos, italams nepavyko iškovoti olimpinio bilieto per atrankos turnyrą Turine.

Tačiau šiame čempionate Italija yra kitokia. Danilo Gallinari, Andrea Bargnani, Alessandro Gentile nežaidžia.

Ypač apmaudus buvo D.Gallinari praradimas, nes daugiausiai uždirbantis visos Italijos sportininkas iš NBA klubo „Los Angeles Clippers“ susilaužė ranką per kontrolines varžybas, trenkęs varžovui.

VIDEO: Danilo Gallinari has Hand Evaluated after PUNCH!

E.Messina įpykęs pareiškė, kad 30-metis komandos lyderis pasielgė lyg vaikas.

Kita vertus, dabar Italijos ekipa atrodo lygesnė ir darnesnė.

„Mes bandome padėti vienas kitam gynyboje, žaisti taip, kad kamuolys greitai judėtų po aikštę, atakuoti iš toli ir rasti asmenybes, kurios galėtų imtis iniciatyvos, kai to labiausiai reikia“, – paprašytas apibūdinti dabartinės Italijos rinktinės veidą 24sek aiškino Luigi Datome.

Tritaškių procentas gali nukristi, bet todėl labai svarbu likti kietiems gynyboje.

Jis, Danielis Hackettas, Marco Belinelli, Nicolo Melli sudaro itin stiprų ketvertą, kuris spjaudosi tritaškiais taip audringai lyg drakonas ugnimi.

Kita vertus, ne vien tritaškiai yra svarbu – tai supranta ir patys italai.

„Mūsų mestų tritaškių kiekį lems tai, kokią gynybą taikys Lietuva, – sakė E.Messina. – M.Belinelli sulauks vis kietesnės gynybos. Mums teks prisitaikyti.

Tačiau mes ir neateiname į rungtynes nusprendę, kad mesime tritaškių daugiau nei dvitaškių. Jei yra proga mesti tritaškį – reikia mesti, o ne įžaidinėti kamuolį ir dar po 10 sek. mesti dvitaškį.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marco Belinellis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marco Belinellis

„Tritaškių procentas gali nukristi, bet todėl labai svarbu likti kietiems gynyboje“, – dar vieną šių metų rinktinės kozirį pabrėžė L.Datome.

Eurolygos čempionas iš Stambulo „Fenerbahče“ istorijos nėra pamiršęs, anaiptol: „Lietuva – labai gera komanda, ji laimėjo dviejų pastarųjų pirmenybių sidabrą. Tai bus geras testas mums.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius