Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Mače su Lietuva – ypatingas dėmesys Latvijos krepšinio legendai

Draugiškose rungtynėse prieš Latviją šį vakarą ant parketo žengsiantys Lietuvos krepšininkai turės progą išvysti ir neeilinę šventę. Latvijos krepšinio bendruomenė ketina atiduoti duoklę ilgamečiam nacionalinės komandos simboliui.
Janis Blūmas
Janis Blūmas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

170 sužaistų rungtynių, 1231 pelnytas taškas ir 10 metų ryšėtas kapitono raištis – tokiais įspūdingais pasiekimais Latvijos rinktinėje gali pasigirti ilgametis jos snaiperis Janis Blūmas.

Už tai 40-metį prieš kelis mėnesius paminėjusiam latviui trečiadienio vakarą dėkos Rygos arena.

190 cm ūgio gynėjas rinktinėje debiutavo prieš 20 metų, dar 2002 m. birželio 1-ąją, kai latviai žaidė kontrolines rungtynes prieš Italiją. Tiesa, tada dar tik 20-metis J.Blūmas labiau galvojo ne apie krepšinį.

„Komandoje dar vyravo stipri dedovščina, jauni žaidėjai turėjo pataikauti vyresniems. Su Armandu Škėle rungtynių dieną vykdėme Armando Kraulinio nurodymą nupirkti alaus ir taip būti priimtiems į komandą“, – mena su Latvijos tinklalapiu sportacentrs.com neseniai kalbėjęsis latvis.

Vis dėlto greitai J.Blūmas tapo neatsiejama komandos dalimi ir su Latvijos rinktinės apranga iš viso žaidė septyniuose Europos čempionatuose.

Įsimintiniausią pasirodymą jis surengė 2011 metais Lietuvoje, kai akistatoje su būsimais turnyro vicečempionais prancūzais latvis užfiksavo karjeros rinktinėje rekordą su 32 taškais. Mūsų kaimynai tas rungtynes Šiauliuose pralaimėjo 78:89.

Apskritai tame čempionate Lietuvoje J.Blūmas žaidė tarsi žvaigždė – per penkis mačus rinko po 16 taškų ir buvo rezultatyviausias latvių žaidėjas. Tiesa, pergalių tai neatnešė – penkis kartus pralaimėję latviai turnyrą baigė po pirmo etapo.

Aukščiausia nata karjeros rinktinėje baigti J.Blūmui nepavyko, nes latviai neprasibrovė nei į 2019 m. pasaulio, nei į šių metų Europos čempionatą. Tad paskutines rungtynes už rinktinę J.Blūmui teko sužaisti atrankos languose.

Nepaisant to, Latvijos krepšinis ilgametį rinktinės snaiperį atsimins ilgai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Janis Blūmas ir Jonathanas Tabu
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Janis Blūmas ir Jonathanas Tabu

„Janis yra sunkiai dirbantis vyrukas, kuris niekada nesitraukia, – 15min išsamiame interviu apie buvusį komandos draugą sakė buvęs Latvijos rinktinės įžaidėjas Robertas Štelmaheris. – Labai vertinu tai, ką jis nuveikė Latvijos krepšinio labui. Tikiuosi, kad jis ras kitą poziciją Latvijos krepšinyje, iš kurios galės padėti mūsų šaliai pasiekti aukštumas. Sveikinu jį su pagerbimu.“

Įdomus faktas, kad J.Blūmas su R.Štelmaheriu vienu metu yra žaidęs tuometiniame Vilniaus „Lietuvos ryte“ – tai nutiko 2006–2007 m. sezone, kuris vilniečiams baigėsi pralaimėjimais ULEB taurės ir LKL finaluose, bet iškovota Baltijos lygos taure.

Į Vilnių J.Blūmas buvo sugrįžęs ir dar sykį, kai gynė „Lietuvos ryto“ spalvas 2012–2013 m. sezone.

Alfredo Pliadžio nuotr./Janis Blūmas
Alfredo Pliadžio nuotr./Janis Blūmas

Apskritai per ilgą karjerą J.Blūmas atstovavo net 13 klubų. Eurolygoje jis rungtyniavo su trimis – „Lietuvos rytu“ antrajame savo etape Vilniuje, Bilbao „Basket“ 2011–2012 m. sezone ir Atėnų „Panathinaikos“ 2014–2015 m. kampanijoje.

Oficialiai karjerą J.Blūmas baigė praėjusią vasarą. Paskutiniu jo karjeros klubu tapo Emilijos Redžo „Pallacanestro“ komanda Italijoje.

Nuo 2021 m. rugsėjo latvis yra Rygos VEF klubo valdybos pirmininkas.

Lietuvos ir Latvijos rinktinių rungtynės Rygos arenoje prasidės 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius