Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 20

„Ryto“ naujoko paveikslas: pravardės kilmė, tragiška netektis ir žaidimo braižas

Kennetho „Speedy“ Smitho įsigijimas užbaigė Vilniaus „Ryto“ gynėjų grandies komplektaciją. Sostinės klubo įžaidėjas aikštelėje bus pastebimas ne tik dėl „dredų“ šukuosenos, bet ir individualaus talento, pagal kurį jis turėtų išsiskirti „Ryte“. 15min pristato vingiuotą K.Smitho gyvenimo ir karjeros kelionę.

Vos tik 1993-ųjų metų sausio 28-ąją dieną Kennethas Smithas išvydo šį pasaulį, Vilniaus „Ryto“ legionieriaus močiutė anūkėlį praminė „Speedy“, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „greituolis“.

Tiesa, ši pravardė atsispindėjo nebent vaikystėje. Greituolis Kennethas lakstydavo po namus ar užsiiminėdamas amerikietiško futbolo sporto šaka, tačiau ant krepšinio parketo jis ypatingu greičiu dabar neišsiskiria.

„Galvojau, kad amerikietiškas futbolas jam yra tinkamesnis sportas. Jame jis buvo tikras lyderis, žinojo, kaip paruošti komandos draugus ir kaip juos išstatyti į tinkamas vietas aikštėje“, – sakė K.Smitho tėtis.

Vilniaus ekipos legionierius pasirinko krepšinį, nes tikėjo, jog tai sumažins šansus patirti traumas.

Krepšininką vaikystėje sukrėtė tragiška nebiologinio brolio mirtis, kai 2005-aisiais jį namuose per apiplėšimą nušovė du kaukėti įsibrovėliai.

„Visada galvoju, kas būtų, jei jis būtų šalia“, – ne viename interviu yra minėjęs K.Smithas.

Negatyvias mintis apie netektį „Ryto“ naujokas nukreipė į krepšinį, kuris jam sekėsi puikiai.

Valdyti komandą Kennethas geba žaisdamas ne tik su amerikietiško futbolo, bet ir krepšinio kamuoliu. Tai viena didžiausių „Ryto“ naujoko stiprybių, išryškėjusi dar paauglystėje.

Floridos valstijoje Šventajame Pitersberge augęs K.Smithas pasirinko studijas „Louisiana Tech“ universitete, kuris yra paruošęs 14 NBA žaidėjų. Garsiausi jų – Karlas Malone'as ir Paulas Millsapas.

„Buldogų“ komandoje K.Smithas žaidė visus ketverius metus, per 140 rungtynių rinkęs po 6,2 taško, 6,1 rezultatyvaus perdavimo, 3,8 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Po antrojo sezono NCAA jis buvo išrinktas į pirmąją „Western Athletic Conference“ komandą. Po trečio sezono „Speedy“ buvo pripažintas geriausiai besiginančiu „Conference USA“ žaidėju bei pateko į pirmąją simbolinę komandą.

Po paskutiniojo sezono „Buldogų“ gretose, kai pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,4) jis visoje NCAA buvo penktas, K.Smithas susižėrė geriausio „Conference USA“ žaidėjo laurus, vasarą dalyvavo aštuonių NBA klubų peržiūrose, bet savo pavardės naujokų biržoje neišgirdo.

Profesionalo duoną „Ryto“ naujokas krimsti pradėjo šalia Lietuvos, kaimyninės Latvijos klube Rygos VEF.

Vis dėlto paleistas iš komandos jis buvo vos po trijų mėnesiu, sužaidęs trejas rungtynes Latvijos pirmenybėse bei aštuonis mačus VTB Jungtinėje lygoje, kurioje K.Smithas fiksavo po 3,3 taško (16,7 proc. trit.), 2,1 atkovoto ir 1,1 perimto kamuolio, 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir 6,8 naudingumo balo.

Grįžęs į JAV krepšininkas teigė, jog patirtis Europoje pakėlė jo pasitikėjimo savimi lygį bei suteikė „realybės jausmą“.

„Grįžau į JAV dėl tikėjimo, jog esu pakankamai geras žaisti NBA. Laikas Europoje man davė geros patirties ir supratimą, kokiame lygyje aš dabar esu. Tikiu, kad esu NBA kalibro įžaidėjas. Žaisdamas Europoje jaučiau, kad noriu rungtyniauti prieš skautus, būti kritikuojamas ir gauti patarimų, kaip toliau gerinti žaidimą, – sakė K.Smithas. – Europoje krepšinyje pirmiausia žiūrima, kas yra protingesnis, tuo metu Amerikoje žaidimas grindžiamas atletiškumu ir talentu.“

championsleague.basketball/Kennethas Smithas
championsleague.basketball/Kennethas Smithas

G lygoje jis žaidė trejus su pusę metų, per kuriuos pasižymėjo rezultatyviais perdavimais (vid. 5,5), bet ir dažniausiai netaikliais tolimais metimais (vid. 29,2 proc. trit.). Krepšininko taškų kraitis nebuvo išsiskiriantis – vos po 7 taškų vidurkis per 172 rungtynes.

„Rytas“ tapo šeštąja K.Smitho komanda per dvejų metų laikotarpį.

Klajoklio klajonė prasidėjo Solnoko „Olaj“ (Vengrija) ekipoje, tuomet sekė Šarlerua „Spirou Basket“ (Belgija), Antverpeno „Giants“ (Belgija), Limožo CSP (Prancūzija) ir „Nizhny Novgorod“ (Rusija) komandos.

Tiesa, pastarojoje jis taip ir nedebiutavo. Sutartį K.Smithas sudarė šią vasarą, bet vėlavo atvykti. Rusijos klubas trimitavo, jog krepšininkas ir agentas vilkino atvykimą, o kontraktas galiausiai buvo nutrauktas, nes problemos su krepšininku sezono eigoje, pasak „Nizhny Novgorod“, galėjo būti dar didesnės.

15min šaltiniai akcentuoja gerą žaidėjo charakterį, su kuriuo problemų „Ryto“ rūbinėje kilti neturėtų.

nuotr. FIBA/Speedy Smithas
nuotr. FIBA/Speedy Smithas

Geriausius rodiklius K.Smithas demonstravo Antverpeno ekipoje, kai per devynerias rungtynes Europos taurėje rinko po 15 taškų (48,9 proc. trit.), 5,9 rezultatyvaus perdavimo ir 16,7 naudingumo balo.

Komandą jis paliko pasibaigus grupių etapui, kuriame amerikietį turėjo įsiminti ir Panevėžio „Lietkabelio“ sirgaliai.

Pirmajame mače Panevėžyje „Speedy“ įmetė 15 taškų (5/10 trit.) ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, atsakomajame susitikime Belgijoje – 23 taškai (4/5 trit.) ir 5 rezultatyvūs perdavimai.

Sezoną K.Smithas užbaigė Prancūzijos klube Limožo CSP.

Treji mačai FIBA Čempionų lygoje buvo smagūs – 9,3 taško ir net 10 rezultatyvių perdavimų statistika. Įžaidėjui puikiai tiko CSP sudėtis – metikai ties perimetru bei gerai po krepšiu besileidžiantys ir perdavimus virš lanko galintys surinkti aukštaūgiai.

Ar tokių žaidėjų šalia „Speedy“ bus „Ryte“?

Į sieną K.Smithas atsimušė Prancūzijos lygoje, kurioje propaguojamas atletiškas ir fiziškas krepšinis. Šiose pirmenybėse įžaidėjas pelnė po 6,9 taško (35,8 proc. trit.) bei atliko po 4,4 rezultatyvaus perdavimo.

Tvirtai sudėtas ir ilgas rankas turintis K.Smithas mėgsta dalyvauti greitame žaidime, nors ypatingu greičiu nepasižymi. Tai daug savo rankose kamuolį mėgstantis laikyti įžaidėjas, kuris statistikose protokole prirenka nemažai rezultatyvių perdavimų, bet ir klysta neretai.

Karjeros pradžioje „Ryto“ naujokas pasižymėjo tragišku pataikymu iš toli, bet Europos taurėje realizavo beveik 50 proc. tritaškių išmesdamas po kiek daugiau nei 5 per mačą. Matyt, kad tiesa slypi kažkur per vidurį.

Tai veržlus krepšininkas, galintis rungtyniauti pirmose dvejose pozicijose. Dažniausiai jis metimus užbaigia nuo trijų taškų linijos ar iš vidutinio nuotolio. Jis noriai veržiasi į baudos aikštelę, bet ne kiekvienas „du prieš du“ žaidimas baigiasi efektyviai. Tokiose situacijose jis klysta neretai, o varžovai pavogtą kamuolį dažnai išvysto į greitą ataką.

K.Smithas – krepšininkas, kuris mėgsta gintis. Jis turi stiprų kūną, greitas ir ilgas rankas bei mėgsta spausti varžovą.

Nors „Ryto“ naujokas veikiausiai taps atsarginiu įžaidėju, kuris momentais žais ir atakuojančiu gynėju šalia Vaido Kariniausko, bet tai bene talentingiausias Vilniaus krepšininkas puolime, mėgstantis susikurti sau metimą žaidime vienas prieš vieną.

Kai „Ryto“ atakos strigs, iniciatyvą į savo rankas veikiausiai dažnai imsis „Speedy“.

VIDEO: PIKENROLAS: K.Maksvyčio štabas, neraminantis „Žalgiris“ ir LKL sezono intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius