Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23

Stebinantis „Rytas“: ambicingo vilniečių žingsnio Europoje priežastys

Vilniaus „Rytas“ nenustoja stebinti Europos taurės „Top 16“ etape. Po 40 puikių minučių ir pergalės praėjusią savaitę Stambule mačas su Monako klubu turėjo parodyti, ar vilniečiai gali išlaikyti panašią žaidimo liniją. Sprogę energija bei beveik visas rungtynes jų plano laikęsi „Ryto“ krepšininkai pasiekė itin svarbią antrąją pergalę bei dėjo tvirtą žingsnį ketvirtfinalio link. Monako klubas nugalėtas 80:75.

Pirmoji rungtynių pusė buvo pažymėta nemažu broku abiejose aikštelės pusėse. Klaidos poziciniame puolime, netaiklūs metimai iš toli – Monako klubas per 20 minučių sugebėjo vos kartą pasižymėti iš toli. Ir nors „Rytas“ pataikė 5 tritaškius, tam prireikė 18 bandymų.

Svečius rungtynėse laikė J.O'Brieno žaidimas nugara, kol vilniečiai gyveno iš keleto greitų atakų bei atkovotų kamuolių puolime. Kaip sužinosime vėliau, šie taps itin svarbūs ir sprendžiantis rungtynių likimui ketvirtajame kėlinyje.

Pažvelkime plačiau į tai, kas leido „Rytui“ turėti 2 pergales po pirmojo „Top 16“ rato.

Rungtynių plano vykdymas

Visų pirma, reiktų pabrėžti D.Adomaičio ir jo trenerių štabo darbą.

Komanda visada atrodo pasiruošusi ir puikiai pažįstanti savo varžovą, ką ne visada galėtum pasakyti apie kitas Europos taurės komandas.

Vilniečių žaidimo analizę atlieka ir varžovai, tačiau kartais kyla daug klausimų, ar oponentų treneriams pavyksta perduoti šią informaciją savo žaidėjams. Matant varžovų pasimetimą E.Bendžiui eilinį kartą statant netikras užtvaras bei M.Girdžiūnui veržiantis į dešinę pusę, tenka pripažinti, kad ne visiems treneriams pavyksta pakankamai gerai išaiškinti savo žaidimo strategiją bei vilniečių stipriąsias puses.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Tuo tarpu namų šeimininkams vakar dienos rungtynėse tą daryti sekėsi pakankamai gerai.

Pažaboti oponentų antrieji šansai, neleista siausti greitajame puolime (vos 7 taškai), solidi gynyba neprasižengiant nereikalingose situacijose. Varžovų kertiniams žaidėjams gyvenimas taip pat nebuvo lengvas.

Taip, J.O’Brienas bei N.Cole’as surinko atitinkamai 23 ir 21 tašką, tačiau tam prireikė kelių individualiai sunkių metimų. Kiti esminiai žaidėjai buvo išjungti iš žaidimo ir nesurinko daugiau 7 taškų. Išskyrus trumpus šaltos galvos pametimus, iš kurių skaudžiausios buvo klaidos trečiojo kėlinio gale, „Rytas“ rungtynių planą vykdė puikiai.

Žaidėjų vaidmenys

„Ryto“ puolimo sistema atrodo puikiai sutepta ir paruošta „Top 16“ etapui.

Net ir pirmosiose pralaimėtose rungtynėse Kazanės UNIKS ekipai vilniečiai atrodė solidžiai, o pralaimėjimą tose rungtynėse labiau lėmė problemos savo aikštelės pusėje. Visi vilniečių rotacijos žaidėjai atrodo žinantys savo vaidmenį komandoje ir sistemingai jį išpildantys.

Natūralu, kad pikenrolu paremtoje puolimo sistemoje svarbiausias yra gynėjų žaidimas. Ir pirmiausiai čia reiktų išskirti pagerėjusį T.Holloway žaidimą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“

Pirmojoje sezono pusėje strigęs amerikietis atrodo daug labiau pasitikintis savimi aikštelėje.

Jis tapo daug aštresnis 1 prieš 1 ir 2 prieš 2 situacijose, o jo pelnomi taškai bei reidai į baudos aikštelę suteikia „Rytui“ dar vieną solidžią galimybę kurti žaidimą. T.Holloway taškų vidurkis nuo 7,3 reguliariajame sezone pakilo iki 11,3 „Top 16“ etape. Vakar dienos rungtynėse jis pelnė 13 taškų bei nustebino varžovus 3 taikliais tolimais metimais iš 5.

VIDEO: Vilniaus „Rytas“ namie nugalėjo „Monaco“ kluba

„Ryto“ gynėjai aikštelėje atrodo visiškai atsipalaidavę bei turintys pilną trenerio pasitikėjimą kurti žaidimą. Kadangi vilniečiai neturi didelių ginklų žaidžiant nugara į krepšį, jiems tenka pasikliauti gynėjų sukuriamomis progomis.

P.Cruzas toliau tęsia puikų sezoną ir yra svarbiausias „Ryto“ kūrėjas, o M.Girdžiūnas atrodo atsigavęs po nesėkmingų praėjusių metų bei mėgaujasi žaidimu aikštelėje.

„Ryto“ žaidėjams suteikiamą laisvę bei iš to kylantį pasitikėjimą savo jėgomis puikiai iliustruoja ir D.Sirvydžio epizodas vakar dienos rungtynėse. Šis po Monako susikeitimo drąsiai atakavo W.Yeguete keliais judesiais su kamuoliu bei pelnė du taškus prasiveržimo metu.

Puiki vilniečių sinergija su komandos treneriu teigiamai atsiliepia ir žaidėjų pasitikėjimui savo jėgomis bei savo rolių išpildymui.

Energijos taškai

2 prieš 2 yra pagrindinis „Ryto“ ginklas bei bazė, ant kurios remiasi visas žaidimas.

Trečiadienio rungtynėse „Ryto“ krepšininkai kantriai kūrė pranašumus iš šių situacijų, kol Monako ekipa turėjo daug problemų stabdant pikenrolus su nugarinėmis užtvaromis. Žinoma, prie šios sistemos veikimo labai prisideda ir taiklūs tolimi metimai. „Rytas“ pataikė net 14 iš 31 (45 proc. taiklumas), o kai kurie iš jų – per varžovų rankas. Idealiausias to pavyzdys – rungtynes uždaręs A.Butkevičiaus šūvis.

Tačiau svarbesnis dalykas, nulėmęs 2 vilniečių pergales „Top 16“ etape, yra energija.

Atrodo, kad vilniečiai tų pergalių tiesiog nori labiau už jų varžovus. Ir čia reiktų pagirti aukštaūgius. C.Bairstow suteikė 4 papildomus lengvus taškus savo komandai vien dėl to, kad bėgo į greitą puolimą bei aplenkė savo tiesioginį varžovą.

E.Kairys ir M.Blaževičius puikiai pavadavo M.Echodą stepoutuojant gynyboje bei atakavo lentą po varžovų krepšiu. „Rytas“ atkovojo net 12 kamuolių puolime bei vien 4 kėlinyje pelnė 6 taškus antraisiais šansais. Agresyviai lentą atakuoja ir trečiosios pozicijos žaidėjai Butkevičius ir Sirvydis, nepaisydami to, kad metimo metu yra ties tritaškio linija.

32 atkovoti kamuoliai puolime per 2 rungtynes byloja apie didžiulį norą laimėti. Šiame aspekte vilniečiai lenkia savo varžovus.

Apibendrinimas

Puikus „Ryto“ rezultatas ir žaidimas pirmajame Europos taurės „Top 16“ rate.

Tačiau kol kas ne laikas švęsti – antrajame rate laukia 2 sunkios rungtynės išvykoje. Norint pasiekti ketvirtfinalį, reikės toliau demonstruoti tą patį energijos lygį bei koncentraciją gynyboje.

Nuo to, ar „Rytui“ pavyks išlaikyti savo žaidimą stabilų, priklausys „Top 16“ etapo baigtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius