-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 06

Košmariška „Ryto“ trauma, kuri keičia viską

Antradienio popietę centrinė Valensijos dalis net vibravo, kai „Las Fallas“ fiestos metu danguje supleškėjo fejerverkai. Išmetant „Valencia“ ir „Ryto“ rungtynių ginčo kamuolį, žiūrovai triukšmavo „La Fonteta“ arenoje sprogdindami tūkstančius balionų. Tačiau didžiausias sprogimas įvyko 18-ąją rungtynių minutę po „Ryto“ krepšiu, kuris drebina visą likusį lietuviško krepšinio sezoną.
Chrisas Krameris
Chrisas Krameris / Valencia nuotr.

Kitaip nei po „Las Fallas“ fejerverkų, kai 14 val. dienos miesto centre vietiniai Valensijoje penkias minutes klausosi petardų pyškėjimo, Ch.Kramerio skausmo sprogimas nekėlė susižavėjimo.

Anaiptol, „La Fonteta“ minutei pritilo ir ištempusi ausis klausėsi Chriso Kramerio aimanų. Ispanai plojo, bet ne iš susižavėjimo, o palaikymo, kai padedamas „Ryto“ ir „Valencia“ gydytojų, Ch.Krameris pakilo nuo žemės ir buvo išneštas į rūbinę.

Joje po rungtynių vyko tikras chaosas. Į privačiausią „Ryto“ komandos zoną vienas po kito landžiojo „Valencia“ atstovai. Bet tai buvo ne šnipinėjimas, o maksimalus paslaugumas.

Vietiniai bandė suteikti vilniečiams visą reikiamą pagalbą ir siūlė savo paslaugas. Tačiau jokia pagalba šį sezoną nebesuremontuos „Ryto“ puolimo variklio.

Sostinės klubo žaidėjai buvo šokiruoti. Daugelis jų negalėjo užmigti tą ilgą naktį, kai po rungtynių iki kelionės autobusu į oro uostą juos skyrė tik 5 valandos.

Vilniečių mintyse sukosi tos visą amžinybę trukusios akimirkos, kai Ch.Krameris gulėjo ant žemės apimtas skausmo ir nevilties.

Likimas kapitonui šį sezoną negailestingas. 2018-2019 m. sezonas Ch.Krameriui pažymėtas kelio, riešo, o dabar – ko gero, ir plyšusių kryžminių kelio raiščių traumomis.

Mažiausiai šeši mėnesiai be krepšinio, ko gero, ir dar daugiau. Tai reiškia, kad „Rytas“ turės nesklandumų ne tik finišuojant šiame, bet ir startuojant kitame sezone.

View this post on Instagram

Stay strong, Chris #RYTASfamily

A post shared by BC RYTAS, Vilnius (@rytasvilnius) on

„Gyvename nuo problemos iki problemos“, – iškovojęs Karaliaus Mindaugo taurę, 24sek pasakojo Dainius Adomaitis.

Atrodė, kad visos „Ryto“ problemos jau praeityje, bet kai tik klubas tunelio gale išvydo labai įdomų šviesos žybsnį, kuris intrigavo prieš lemiamas Europos taurės ir LKL kovas, šviesa buvo užgesinta ir vilniečiai turės rasti kelią į pergales tamsoje.

Šviesą aikštėje „Rytui“ uždegdavo Ch.Krameris.

Jo sugrįžimas į ritmą užtruko, bet pastaruoju metu 30-metis įžaidėjas demonstravo gerą formą.

Galima prisiminti per pirmąjį kėlinį penkiais Ch.Kramerio tritaškiais nuspręstą Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalį su Klaipėdos „Neptūnu“, prilaikytą Kauno „Žalgirį“ ir tuos tolimus metimus, kurie stebino varžovus ir griovė pirminius jų planus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris

Be Ch.Kramerio „Rytas“ šį sezoną žaidė jau 9 iš 16 Europos taurės mačų ir 13 iš 22 LKL rungtynių. Tačiau tų 22 susitikimų pilnai užteko įvertinti Ch.Kramerio svarbą sostinės komandai.

Palyginimui, su Ch.Krameriu ant parketo „Rytas“ laimėjo 5 Europos taurės susitikimus iš 7. Be Ch.Kramerio, vilniečiams pavyko pasiekti tik 3 pergales per 9 rungtynes.

„Overbasket.com“ duomenimis, su Ch.Krameriu aikštėje „Rytas“ tiek geriau puldavo, tiek geriau gindavosi. Per 100 atakų, be Ch.Kramerio ant parketo, „Rytas“ nusileisdavo varžovams vid. 4,5 taško skirtumu. Palyginimui, su atakų organizatoriumi penketuke, vilniečiai per 100 atakų įmesdavo 0,3 taško daugiau.

Žaidžiant su LKL pirmojo ketverto komandomis – „Žalgiriu“, „Neptūnu“ ir „Lietkabeliu“, „Ryto“ pergalių ir pralaimėjimų santykis su Ch.Krameriu buvo 2-2, be pagrindinio įžaidėjo – 2-3.

VIDEO: Jautrus Ch.Kramerio interviu apie traumą – vos sulaikė ašaras

Europos taurėje Ch.Krameris per 25 minutes rinkdavo vid. 6,7 taško (36 proc. met.), atkovodavo 2,7 kamuolio ir atlikdavo po 5 rezultatyvius perdavimus. LKL pirmenybėse jo vidurkis siekė 8,6 taško, 2,7 atkovoto kamuolio ir 4,4 rezultatyvaus perdavimo per 23 minutes.

Tačiau Ch.Kramerio indėlį reikėtų vertinti skaitant ne tik jo asmeninę statistiką. 30-mečio sugrįžimas į rikiuotę prisidėjo prie pagerėjusių kitų komandos draugų rezultatų. Pavyzdžiui, žaidimo kartu su Ch.Krameriu dividendus itin jautė Arciomas Parachouskis, tinkamai išnaudotas du prieš du situacijose ir dažniausiai neturėdavęs problemų dėl tinkamo kamuolio įvedimo į baudos aikštelę.

VIDEO: D.Adomaitis nusivylęs Valensijoje: išsipildė blogiausias scenarijus

Vieno žaidėjo trauma nėra sezono pabaiga, tačiau Ch.Krameris buvo per daug svarbus „Ryto“ schemoms.

Tuo buvo galima įsitikinti Valensijoje, kai netekęs aikštės generolo, sostinės klubas susidūrė su rimtomis puolimo organizavimo problemomis ir po pertraukos nebeprilygo „Valencia“ ekipai.

„Nemalonu, kai pagrindinis tavo komandos įžaidėjas, dar žaidžiantis tokį sunkų sezoną, ant viršaus gauna tokią traumą. Sunku labai, nes jis jau buvo pagavęs ritmą. Visi su juo jau buvome labai gerai įsivažiavę, – Valensijoje pasakojo E.Bendžius. – Manau, mums po pertraukos trūko ramybės. Krameris labai gerai jaučia ritmą. Jis gali visus apšaukti, pasakyti, visus nuraminti. Padarys ilgesnį derinį, sustatys visus į vietas. Galbūt mums to trūko.“

„Valencia“ lyderis Bojanas Dubljevičius dėl nugaros skausmų ant parketo išsilaikė tik 6 minutes ir dar atrodo smarkiai paveiktas Juodkalnijos rinktinėje patirtos traumos. Tačiau aukštaūgio netektis šioje serijoje yra daug lengviau užkamšoma, nei žmogaus, kuris kuria daugiau sau nei kitiems.

Nors „Valencia“ nepaliko neišdildomo įspūdžio, „Rytas“ be Ch.Kramerio, gali taip ir nebesugrįžti į Valensiją trečiosioms Europos taurės ketvirtfinalio rungtynėms.

Be Ch.Kramerio gerokai smunka ir „Ryto“ šansai mesti iššūkį „Žalgiriui“ kovoje dėl LKL čempionų žiedų. O čia jau buvo kirbėjusi intrigėlė, kol žalgiriečiai sprendžia ir neišsisprendžia savo vidinių problemų.

VIDEO: E.Bendžius – apie žaidimo griūtį ir Ch.Kramerio traumą

Pasitempti turės visi. Mindaugas Girdžiūnas Valensijoje pelnė 10 taškų ir sužaidė rezultatyviausią Europos taurės mačą nuo gruodžio 19-osios. Tiesa, Rokas Stipčevičius ne kartą įsipainiojo į „Valencia“ gynybos tinklus ir klydo 4 kartus. Jo rankų niekas neištemps ir sportbačių su platformomis neuždės, bet savo karinga širdimi kroatas bandys pramušti visus limitus.

Įžaidėjo pareigas atkarpomis turės perimti ir DJ Seeley, kai žaidimas suksis per jį ir partnerį du prieš du situacijose.

Ko gero, „Rytas“ dabar geriau pasirengęs persigrupuoti Ch.Kramerio traumai nei pirmoje sezono pusėje. Dabar Vilniaus klubas nebeturi vargti su Dominique'u Suttonu, yra susižaidęs, vieningas ir pasitikintis savimi.

Ch.Krameris turėjo amerikiečiams įžaidėjams nebūdingą savybę pirmiausia galvoti apie progas komandos draugams, o ne savo taškus.

30-metis legionierius buvo kapitonas, kuris rodė pavyzdį savo darbu. Komandos draugai jį labai gerbė, nes matydami išlaikytą ir užtikrintą atakų organizatorių, jie nedvejodami vykdydavo Ch.Kramerio komandas ir sekdavo paskui savo lyderį.

Su juo „Rytui“ buvo tiesiog ramiau. Bet dabar artėja gan neramios dienos Vilniaus komandai.

Ir vėl.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius