-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 30

15min vizitas Tony Parkerio laboratorijoje: NBA čempiono vizija, sužavėjusi J.Jocytę

Justė Jocytė dabar priklauso Tony Parkerio kompanijai, bet kai Vilerbano klubas ketvirtadienį stos į susirėmimą su Kauno „Žalgiriu“, ji savo drabužius su ASVEL simbolika persivilks į žalgiriečio marškinėlius. 14-metė Vilerbano arenoje vilkės aprangą su savo idealo Luko Lekavičiaus, pavarde. Ji negalėtų sirgti prieš lietuvišką komandą. Bet Justė po truputį pratinasi prie prancūzų kalbos. T.Parkeris 15min pravėrė savo akademijos duris, kuri taip sužavėjo perspektyviausią Lietuvos krepšininkę, kad ši patikėjo savo ateitį keturiskart NBA čempionui.
Justė Jocytė
Justė Jocytė / ASVEL nuotr.

Suderinti interviu su Juste Jocyte nėra taip paprasta.

Dar sezono pradžioje Tony Parkeris konsultavosi su Justės tėčiu Alvydu dėl didžiulio Prancūzijos žiniasklaidos dėmesio.

„Galime padaryti dar vieną interviu, bet paskutinį“, – pasiūlė buvęs ilgametis „San Antonio Spurs“ įžaidėjas. T.Parkeris nenorėjo, kad Justė jaustųsi kitokia.

„Esame lygių galimybių akademija. Šiandien mes visi lygūs ir nesvarbu, tu berniukas, mergaitė ar žvaigždė. Norime, kad visi būtume lygūs kaip šeima“, – A.Jociui pasakė T.Parkeris.

Vyrai gruodį sutarė, kad tai bus paskutinis interviu, kurį Prancūzijos žiniasklaidai duos Jocytė. Kai beveik po dviejų mėnesių į T.Parkerio akademijos duris pasibeldė 15min.

T.Parkerio akademijos ir ASVEL atstovai interviu laiką derino pagal Justės tvarkaraštį. Savaitgalį prieš ASVEL ir „Žalgirio“ rungtynes 14-metė lankėsi Paryžiuje, kur dalyvavo kaip „Jr. NBA“ projekto mentorė. Kartu su buvusiomis NBA garsenybėmis Bruce'u Bowenu ir Samu Perkinsu ji bendravo su jaunosiomis krepšininkėmis. Įdomu, kad pati Justė prieš porą metų ištempusi ausis dalyvavo tokiame projekte, tik kitoje stovykloje – buvo klausytoja.

View this post on Instagram

Preparation for NBA????????????

A post shared by Baby-face Assassin (@jocyteee) on

Antradienį J.Jocytė turėjo moterų Eurolygos rungtynes. ASVEL 78:77 palaužė Monpeljė BLMA ekipą, bet jauniausia komandos narė nuo suolo nepakilo.

Su ASVEL atstovais sutarėme susitikti trečiadienį. Pirmiausia jie turėjo aprodyti T.Parkerio akademiją, o po to suplanavo 20 minučių pokalbį su Juste.

„Uber“ vairuotojas Amiras pakeliui į T.Parkerio akademiją laužyta, bet stebėtinai solidžia anglų kalba pasakojo apie Lioną. Tai trečias pagal dydį Prancūzijos miestas maždaug su 500 tūkst. gyventojų.

Lione gimusiam Amirui čia labai patinka. Gražus miestas, geri žmonės, jokių didesnių kamščių. Tik Prancūzijoje dabar tai nėra pats geriausias laikmetis, o Lionas yra brangus miestas. Anot Amiro, čia nuolat streikuojama – į gatves eina tai studentai, tai traukinių mašinistai, tai policininkai, tai mokytojai... Iš Amiro pasakojimo atrodo, kad vienas masinis streikas per savaitę čia kaip rytinis kruasanas prie kavos.

Amiras privežė prie T.Parkerio akademijos. Vos prieš kelis mėnesius atidarytas trijų pastatų kompleksas įsikūręs studentų rajone, maždaug 15 min. automobiliu nuo centrinės Liono aikštės. Pažymėtina, kad Vilerbanas, kuriam atstovauja ASVEL, yra didžiausias Liono priemiestis.

G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione
G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione

Matyti, kad T.Parkerio akademija vos baigta statyti. Aplink ją dygsta dar keli statiniai, o takelis pėstiesiems iki bazės dar neišasfaltuotas.

Lietingą trečiadienio popietę nedidukė prancūzė pravėrė Tony Parkerio akademijos antrojo korpuso duris ir pamojo užeiti į vidų. Tai buvo Alexia Leduc, Vilerbano ASVEL ir Tony Parkerio akademijos komunikacijos koordinatorė. Ji netrukus supažindino su Maureen Reat – akademijos studijų reikalų vadove.

Moterys pasitiko 15min jaukioje fojė, kurioje jos atlieka kasdienius darbus. Tai atvira erdvė, kurioje dirba akademijos administracija, bet joje gali pasisėdėti bei šnekučiuotis ir akademijos mokiniai. Tokiu interjero sprendimu T.Parkerio akademija skatina atvirą bendravimą tarp darbuotojų, mokytojų, trenerių ir akademikų.

G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione
G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione

Toje fojė Maureen sėdėjo tik su Alexia, kai priešingoje pusėje, šiek tiek paėjėjus pro akademijos administratorės kampą, buvo girdėti šurmulys. Jis sklido iš valgyklos, kurioje šnekučiavosi daugybė akademikų.

„Akademijos nariai čia dažniausiai kartu leidžia laiką“, – šyptelėjo Maureen.

Maitinimas, apgyvendinimas, mokslas, treniruotės, užsiėmimai ir visa infrastruktūra akademikams suteikiami už vienerių metų studijų kainos mokestį, kuris priklausomai nuo studijų krypties prasideda nuo 15 tūkst. eurų. Kai kuriems ASVEL krepšinio sistemos nariams visos išlaidos kompensuojamos iki paskutinio cento. Kiti moka priklausomai nuo sutarties su ASVEL, dar kiti moka visą sumą iš savo kišenės.

Maureen vedė į priešingą nuo valgyklos pusę. Prieš žengdama tolyn koridoriumi, ji stabtelėjo prie akademijos tvarkaraščio – ant skaitmeninės lentos minučių tikslumu surašytas rungtynių, treniruočių ir užsiėmimų grafikas tiek vaikinams, tiek merginoms.

Pavyzdžiui, J.Jocytė gyvena maždaug tokiu ritmu: nuo 9 val. ryto eina į pamokas, kur mokosi apie dvi valandas; grįžusi pavalgo ir eina į treniruotę; kažkiek pailsėjusi, ji grįžta į mokyklą ir vėl mokosi apie dvi valandas; po to – vėl treniruotė, po kurios laukia vakarienė.

Pirmiausia Maureen aprodė akademijos video salę. Tai tamsus tarsi suspaustas 30 kvadratinių metrų kino teatras su didžiuliu ekranu, kuriame mokytojai ir treneriai akademikams rodo edukacinę vaizdo medžiagą arba tiesiog daro rungtynių video analizę.

Netrukus įžengėme į, kaip pristatė Maureen, VIP patalpą. Tai buvo holas su vaizdu per stiklą į pagrindinę krepšinio salę. Iš jos taip pat tolumoje buvo matyti treniruoklių erdvė ir trenerių kambarys. Tony Parkeris su kitais akademijos ir ASVEL atstovais čia gali stebėti savo jaunųjų krepšininkų pratybas.

G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione
G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione

Čia pat, už stiklinių durų, buvo įsitaisiusi penkių asmenų e.sporto komanda. Ši akademijoje žaidžia „League of Legends“ ir atvyko pagal e.sporto programą.

Kai nusileidome į T.Parkerio akademijos krepšinio salę, ši visa šviežutėlė dar kvepėjo dažais. Už kampo per tinklinę užuolaidą buvo atskirtos dar dvi krepšinio salės. Šiuo metu T.Parkerio akademijoje rungtyniauja apie 40 jaunųjų krepšininkų, kurie atstovauja kelioms jaunimo komandoms. Pavyzdžiui, Justės komanda žaidžia trečioje Prancūzijos lygoje, kurios pajėgumas panašus į aukščiausią Lietuvos moterų krepšinio divizioną.

Justei ir kitiems akademijos nariams šios salės durys atrakintos kiaurą parą. Pati lietuvė gali visur patekti su skaitmenine kortele.

Tiesa, vidury krepšinio aikščių įrengtoje treniruoklių salėje J.Jocytė negali dirbti savarankiškai. Akademikus prie treniruoklių lydi fizinio rengimo treneriai, kurie atidžiai prižiūri jaunuolių pratimų kokybę ir saugumą.

G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione
G.Perret nuotr./Tony Parkerio akademija Lione

Trečiasis akademijos korpusas skirtas apgyvendinimui. Pirmajame aukšte yra bendras užsiėmimų kambarys su pasisėdėjimo erdvėmis, stalo futbolu, bėgtakiais. Studentai apgyvendinti šešių aukštų pastate. Justė dalijasi butą su dar viena mergaite.

Maureen vedasi į pirmąjį T.Parkerio akademijos korpusą. Alexia visur seka iš paskos.

Tai būstinė, skirta mokslo užsiėmimams: paskaitų salė, bendras darbo kambarys, taip pat susitikimų erdvė, kurioje neseniai viešėjo Liono „Olympique“ futbolo klubo prezidentas, kviečiami kiti savo sričių specialistai.

Maureen pabrėžia, kad šis T.Parkerio projektas nėra diegiamas tik sporto sumetimais. Čia galima įgyti išsilavinimą ekonomikos, inžinerijos, aviacijos mokslo, verslo, mechanikos, IT ir kitose srityse.

„Statistika rodo, kad tik 5 proc. sportuojančių vaikų tampa profesionaliais sportininkais. Mes norime vaikams atverti dar daugiau galimybių, jeigu jų kelias pasuktų ne profesionalaus sporto, o kita linkme. Norime jiems atverti duris į geriausias organizacijas ir padėti užmegzti naudingas pažintis“, – 15min tikina Maureen.

Rugpjūtį duris pravėrusioje akademijoje šiuo metu ugdomi beveik 60 jaunuolių. Maždaug 40 iš jų atstovauja ASVEL krepšinio komandoms. Kiti likę prisijungė prie projekto vedami akademinio smalsumo, dar kiti – e.sporto projekto pagrindais.

Tai skirtingo amžiaus jaunuoliai, o Justė yra pati jauniausia šioje akademijoje. Tačiau mokslo užsiėmimai ir sportas suderinti individualiai pagal kiekvieno jaunuolio poreikius.

Pavyzdžiui, J.Jocytė mokosi pagal dar kitokią programą. Ji dar papildomai siunčiama į šalia esančią tarptautinę mokyklą, kurioje mokosi prancūzų kalbos. T.Parkerio akademijoje mokslų programos pateikiamos prancūzų ir anglų kalbomis.

„Mūsų akademijos sistema pastatyta ant trijų pagrindinių kolonų, – prisėdus prie didžiulio pagrindinio akademijos korpuso stalo, sako M.Reet. – Pirmiausia tai aistra: treniruotės, tobulinimasis kiekvieną dieną ir maksimalios pastangos. Tam turime visą reikiamą infrastruktūrą.

Visų antra, tai studijos. Bendradarbiaujame su daug skirtingų institucijų, kad užtikrintume studentams geriausią kelią ir geriausias žinias ateičiai. Taip pat dirbame kartu su Liono ir tarptautiniais universitetais bei mokyklomis.

Trečioji kolona – su mumis bendradarbiaujančios kompetencijų grupės ryšiai su profesionalų pasauliu. Pagal mokymo programą mes suvedame akademikus su savo sričių profesionalais ir tiesiame jiems tiltus į būsimas darbovietes. Supažindiname juos su aplinkiniu pasauliu ir profesijų keliais, kurie gali įkvėpti.

Tikime, kad aistra gali vesti akademikus į priekį. Ne tik sporto, bet ir asmeniniame pasaulyje. Turime įkvėpti akademikus, kad jie galėtų nešti savo aistrą ir idėjas ar savo verslui, ar būsimoms kompanijoms, ar tiesiog visuomenei.“

Už šių trijų kolonų stovi trys pagrindiniai žmonės: idėjos iniciatorius Tony Parkeris, jo vaikystės draugas Gaetanas Mulleris ir kitas garsus Prancūzijos krepšininkas Nicolas Batumas.

Žymiausia Prancūzijos krepšinio akademija – Paryžiaus INSEP, su nerimu stebi augantį ambicingą konkurentą. Moterų sekcijoje T.Parkeris turi vieną perspektyviausių Europos krepšininkių J.Jocytę, o vyrų – 18-metį gynėją Theo Maledoną, kuriam kitų metų NBA naujokų biržoje prognozuojamas šaukimas pirmajame dešimtuke. Pats ASVEL klubas pretenduoja į ilgalaikę Eurolygos licenciją ir netrukus turės naują didžiulę areną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

Pokalbio metu pro duris žengia Justė.

Ji pasisveikina ir prisėda prie didžiulio kvadratinio stalo. Toliau klausosi Maureen pasakojimo apie tris pagrindines T.Parkerio akademijos kolonas.

Moteris kalba, kad kitose Prancūzijos mokymosi įstaigose dažnai užgniaužiamos studentų aistros, prašant daugiausia susitelkti į mokslą. Tuo tarpu Prancūzijos sportininkams, kitaip nei, pavyzdžiui, Amerikoje, sportas užveria daugiau durų, nei atveria.

Bet 37-erių T.Parkeris su savo komanda trejus metus kūrė projektą, kaip suderinti šiuos du dalykus – sportą ir išsilavinimą. Kadangi su šeima gyvena JAV, jis ne visada matomas savo akademijos koridoriuose. Bet kai tik lankosi Prancūzijoje, jis mielai užsuka į savo laboratoriją. Net ir nuotoliniu būdu T.Parkeris smarkiai įsitraukęs į akademijos veiklą ir nuolat ieško būdų, kaip ją dar būtų galima pagerinti.

„Tokia inovatyvi platforma dar neegzistuoja. Neturiu jai palyginimų. Prancūzijoje tai tikrai. Bet galbūt net visoje Europoje, – 15min pasakoja Maureen. – Tony per savo karjerą pamatė labai daug ir norėjo visuomenei suteikti galimybes augti. Šis projektas jo galvoje vystėsi maždaug 10 metų.“

Ateityje T.Parkerio akademija ketina priimti dar daugiau vaikų. Joje gali tilpti iš viso apie 150 studentų. T.Parkerio komanda ketina dar labiau plėsti patalpas, bet nori augti žingsnis po žingsnio.

T.Parkerio vizijoje – tarptautinės mokyklos miestelis, į kurį susirinktų kuo daugiau skirtingų tautybių žmonių. J.Jocytė kaip šios akademijos lietuvė yra ir reklaminis T.Parkerio projekto veidas.

ASVEL nuotr./Justė Jocytė
ASVEL nuotr./Justė Jocytė

Kai rudenį Justė susitiko su Tony ir pirmą kartą sužinojo apie jo akademijos viziją, lietuvei įstrigo žodžiai, kokių nepasakė jokios kitos akademijos vadovas.

„Daug kas manė sakė: atvažiuok pas mane, žaisi WNBA ir mes tave paruošim. O Tony man sakė taip: aš tau padėsiu ten patekti. Jis nepasakė, kad aš žaisiu WNBA, bet jis akcentavo pagalbą ten patekti, – pabrėžė 14-metė. – Viską padėjau į šalį ir pasakiau: gerai, važiuoju čia. Manau, tai bus tikrai gera vieta.“

View this post on Instagram

Time has come for a new chapter????

A post shared by Baby-face Assassin (@jocyteee) on

„Vau!“ – pirmą kartą pamačiusi T.Parkerio akademijos patalpas, teištarė mergina. Viskas buvo taip ryšku ir nauja.

Ją kvietė JAV, Europos krepšinio akademijos, bet Justė dar nebuvo mačiusi tokios infrastruktūros.

„Viskas taip arti, šviežiai naujai įrengta...“ – pridūrė ASVEL atstovė.

Kad žmogus laimingas, kartais gali pamatyti iš jo kūno kalbos. Justė nušvinta paklausta, ar jai čia patinka. Ji tik svajingai susigūžia ir linkteli galva.

„Labai patinka, – tikina J.Jocytė, jau porą mėnesių auganti T.Parkerio laboratorijoje. – Labiausiai patinka tai, kad treneriai neapsimeta tokie neprieinami, kad negalėtų pajuokauti su vaikais. Čia su jais galima kaip su draugais. Aišku, už aikštelės ribų. Aikštėje – taip, suprantu, bet už aikštės ir su treneriais kartais pajuokaujame. Man tai labai patinka.“

J.Jocytė yra kukli mergina, todėl nedrąsiai žengė T.Parkerio akademijos slenksčius, kai vos atvyko į šviežutėlę Prancūzijos krepšinio garsenybės bazę.

Bet per porą dienų ji priprato prie naujos aplinkos ir lengvai įsiliejo į naują kolektyvą. Jai daro įspūdį vien tokios smulkmenos, kad lifte nepažįstami žmonės teiraujasi apie jos dieną ir kaip jai sekasi.

J.Jocytė net kelis kartus pažymėjo, kad čia „į visus žiūri vienodai“. Būtent geresnio požiūrio ir treniruočių kokybės ji labiausiai pasigedo Lietuvoje, kad būtų galėjusi likti su šeima.

Ką reiškia „kitoks požiūris“?

„Kad tavimi rūpintųsi. Kad jaustumeis svarbus komandai. Ir kad liktų ta atmosfera“, – paaiškina Justė.

ASVEL nuotr./Justė Jocytė
ASVEL nuotr./Justė Jocytė

Kaip didžiulį pranašumą prieš sąlygas Lietuvoje Justė išskiria labai gerus individualius trenerius.

Štai šeštadienį ji turėjo treniruotę su NBA projekto mentoriais, bet merginai taip baisiai nekrito tolimi metimai, kad ši pareikalavo treniruotės su savo treneriais sekmadienį. Ji nesutiko laukti kitos savaitės ir šlifavo metimą jau sekančią dieną.

Gerinti jai metimą padeda buvęs Eurolygos žaidėjas Josephas Gomisas. J.Justė vos per porą mėnesių pastebimai pagerino savo taiklumą ir sparčiu progresu nustebino net ASVEL klubą.

„Man ir mano tobulėjimui čia skiriamas labai didelis dėmesys. Malonumas dirbti su tokiais treneriais, kurie nori tau padėti“, – pasakoja Justė.

Bonjour, Juste!“ – varstydami akademijos duris pokalbio metu merginą linksmina treneriai.

Išskirtinį dėmesį savo lietuviškam deimančiukui rodo ir pats Tony Parkeris.

Būna, karjerą baigęs krepšininkas pasikviečia ją į savo namus, nusiveda pavakarieniauti. Justė su T.Parkeriu dažnai žiūri krepšinio rungtynes ir klausia jo apie situacijas, kaip patartų jas geriausiai išspręsti. Kartais ji klausia gyvenimiškų pamokų.

„Žinant, kokio lygio žvaigždė jis buvo ir kiek laimėjo NBA titulų, sunku įsivaizduoti, kad galiu klausti jo patarimų“, – 15min teigia J.Jocytė.

T.Parkeris jai irgi turi klausimų.

„Jam labai patinka nuoširdūs žmonės. Jis man sakė, jeigu tokia nebūsiu, tai ir tavęs čia nebus, – juokėsi Justė. – Ne, ne, čia tik juoko forma. Bet jis labai daug klausinėja apie mane, mano praeitį ir kokia aš esu.“

T.Parkeris nuolat pasiekiamas Jocių šeimai. Kai tik kyla neaiškumų, Alvydas bet kuriuo paros metu gali parašyti NBA garsenybei.

„Su juo galiu laisvai bendrauti. Nors žmogus su tokiu statusu, jis paėmė mano vaiką globon ir pats jaučia pareigą bei atsakomybę už Justę. Jis randa laiko pasikalbėti su kiekvienu tėvu, pasako kažkokią mintį, patarimą. Tai džiugina“, – 15min pasakojo Justės tėtis Alvydas Jocys.

„Instagram“ nuotr./Justė Jocytė ir Tony Parkeris
„Instagram“ nuotr./Justė Jocytė ir Tony Parkeris

J.Jocytė turi 9 treniruotes per savaitę: 5 su pagrindine komanda, po dvi – individualias ir su jaunimo ekipa.

Gerokai vyresnėms moterims – kartais net dvigubai, kurios gina ASVEL garbę moterų Eurolygoje ir aukščiausiame Prancūzijos krepšinio divizione, – 184 cm ūgio Justė dar nusileidžia greičiu ir jėga. Bet pati mergina tikisi, kad jau kitais metais ji taps reguliaria pagrindinės komandos žaidėja. Ją kitą sezoną ten jau mato ir ASVEL žmonės.

Kol kas ji sužaidė po dvejas rungtynes moterų Eurolygoje ir Prancūzijos pirmenybėse, bet taškais dar nepasižymėjo.

Nepaisant J.Jocytės amžiaus, pagrindinė ASVEL moterų komanda lietuvę priėmė labai šiltai. Mūsiškė prancūzių stovykloje vadinama „baby“.

„Labai su jomis faina, – šypsosi J.Jocytė, kuri žaidžia su viena iš savo idealių Marine Johannes. – Atmosfera gera ir komandoje, ir akademijoje. Viskuo labai džiaugiuosi.“

ASVEL nuotr./Justė Jocytė
ASVEL nuotr./Justė Jocytė

J.Jocytė yra savarankiška mergina, bet neslepia pasiilgusi namų.

Jeigu turėtų galimybę susitikti su Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu Arvydu Saboniu ir papasakoti jam apie pokyčius, kurie padėtų moterų krepšiniui Lietuvoje, mergina pirmiausia pradėtų pokalbį apie akademiją.

„Didžiausias patarimas – visada svajojau, kad Lietuvoje atsirastų akademija, – tikino J.Jocytė. – Ne tik berniukams, bet ir mergaitėms. Kad į ją susirinktų talentingiausi Lietuvos vaikai. Ir kad būtų užtikrinamas tobulėjimas. Nes dabar tai, ką gauname iš krepšinio mokyklų, manau, yra per mažai.“

Savo svajonių perspektyviausia Lietuvos krepšininkė turi siekti ne savo tėvynėje. Su ASVEL ji sudarė sutartį pagal formulę „3+3“ – trejiems metams, su galimybe pratęsti dar trejiems.

Prieš metus svajojusi apie Eurolygą, gruodį ji tapo jauniausia visų laikų moterų Eurolygos krepšininke.

Dabar jos tikslas – pradėti žaisti ir įnešti indėlį, o ne tik sėdėti ant suolo.

„O kai žaisiu, pažiūrėsime, kas bus. Gal ir galėsiu galvoti apie WNBA“, – svajoja J.Jocytė.

Jos svajonės – ambicingos NBA žvaigždės rankose.

TAIP PAT SKAITYKITE: 14-metė, Lietuvoje suvirpinusi širdis: J.Jocytės kelionė su kamuoliu per lietų ir sniegą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius