-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 09

Vieną klausimą bendražygiams turėjęs Arvydas Sabonis pasakė „taip“

Aštuonerius metus Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) vadovaujantis prezidentas Arvydas Sabonis nepasirodė spaudos konferencijoje po Vykdomojo komiteto posėdžio, bet legendinis krepšininkas patvirtino, jog dar metus vadovaus Lietuvos krepšiniui, nors tam reikės perbraižyti kadencijų datas.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Sabonis įkalbėtas.

Nuo 2011 metų rudens Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) vadovaujantis 220 cm ūgio legendinis krepšininkas antradienį išreiškė sutikimą dar metus pratęsti savo darbus aukštame verslo centre Kauno Savanorių prospekte.

Dėl sveikatos problemų iš Palangos nuotoliniu būdu prisidėjęs A.Sabonis patvirtino teigiamą atsakymą.

„Arvydas sutiko. Jis ne tik krepšinio funkcionierius. Jis buvęs žaidėjas, žino, kad pradėtas olimpinis ciklas, atrankos turnyras perkeltas į Kauną, o jis žino daug informacijos.

Ačiū jam, tik jis išsigando ir turėjo vieną klausimą: „O jei nebus olimpiados?“ – pasakojo LKL prezidentas Remigijus Milašius.

Formaliai jo antroji kadencija turėjo baigtis šių metų rugsėjį, o A.Sabonis netryško noru toliau eiti LKF prezidento pareigas

Bet dėl pandemijos į 2021 metus nusikėlė svarbiausi krepšinio įvykiai – olimpinis atrankos turnyras Kaune ir Tokijo olimpinės žaidynės.

LKF įstatai leido prezidento pareigas sieti prie olimpinių etapų, o šia sąlyga pasinaudojo dvi asociacijos, dar prieš Vykdomojo komiteto pradžią pasiūliusios A.Saboniui likti poste iki 2021 metų rudens.

55 metų A.Sabonis pasakė „taip“ nematydamas jokio pasipriešinimo.

Krepšinio bendruomenėje galimais pretendentais jį pakeisti įvardinami asmenys viešai pritarė jo žingsniui – LKL prezidentas Remigijus Milašius, Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas, Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos vadovas Vydas Gedvilas 15min lyg susitarę tvirtino, kad A.Sabonis turėtų likti vadovauti federacijai dar metus, o tada jau jie svarstytų galimybę tapti jo įpėdiniais.

Tylus tarptautiniuose vandenyse, bet užtikrino ramybę vietos fronte

Maždaug trijų milijonų eurų metinį biudžetą turinčiai organizacijai A.Sabonis vadovauja nuo 2011 metų.

Kaunas.lt nuotr./Vladas Garastas ir Arvydas Sabonis
Kaunas.lt nuotr./Vladas Garastas ir Arvydas Sabonis

Tada jis pakeitė Vladą Garastą ir, generaliniu sekretoriumi kiek vėliau pasikvietęs Mindaugą Špoką, kiek pakeitė federacijos politikos kryptį.

LKF vadovai laikėsi nuosaikiai ir tykiai per FIBA krepšinio „langų“ pertvarką bei per Eurolygos karą su FIBA, kai pastaroji per nacionalines federacijas bandė įbauginti dalį klubų, pasirinkusių žaisti Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose, o ne FIBA Čempionų lygoje.

Viešais pareiškimais A.Sabonis netriukšmavo nuo 2013 metų, kai su Jonu Kazlausku netikėtai buvo trumpam pasitraukęs iš federacijos vadovo pareigų, tada įtaręs buvusį gen. sekretorių Mindaugą Balčiūną žaidžiant intrigų žaidimus kurstant kritikos bangą 2013 metų Europos pirmenybių pradžioje.

Svarbiausia šalies komanda – Lietuvos vyrų rinktinė – dukart lipo ant sidabrinės pakylos A.Sabonio kadencijų metu per 2013 ir 2015 metų Europos pirmenybes, o Londono ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dėsningai klupo ketvirtfinalyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

2014 metais pasaulio pirmenybėse Lietuva finišavo ketvirta, bet pastarosiose Europos ir pasaulio pirmenybėse liko už stipriausiojo aštuoneto, o tai lėmė ilgesnį kelią į Tokiją per olimpinę atranką, kuriai surengti Kaune A.Sabonis pasiryžo surinkti apie 3 mln. eurų.

Įvairaus amžiaus jaunimo rinktinių vasaros tapo vis „sausesnės“ titulais pastaraisiais metais, o Lietuvos moterų rinktinė pateko į visišką dykumą ir nebepasiekia Europos čempionato nuo 2015 metų.

A.Sabonio pasirodymas prekybos centro „Lidl“ reklamose padėjo federacijai surasti solidų rėmimą Lietuvos moksleivių lygai, ir tai nebuvo vienas toks atvejis - tartis su rėmėjais visada buvo lengviau, kai prieš juos pasirodydavo geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas.

Krepšinio paroda/Arvydas Sabonis
Krepšinio paroda/Arvydas Sabonis

A.Sabonis abejingai pasitiko ant krepšinio užslinkusį lažybų šešėlį, iš pradžių ignoravęs, o paskui jau nebespėjęs užbėgti už akių viso sporto vėžiui, bet daug energijos skyrė Krepšinio namų projektui.

Reikalingi 2,4 mln. eurų multifunkciniam pastatui Kaune renkami lėtai, nors per kelerius metus prie jau surinktų 2 mln. eurų solidžia suma prisidėjo pats A.Sabonis bei jo sūnus Domantas Sabonis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Nelįsdamas į tarptautines audras A.Sabonis nuo 2013 metų išvengė mūšių vidiniame fronte, savo autoritetu ir dideliu palaikymu vykdomajame komitete nepalikęs galimybių perimti krepšinio valdymą anksčiau didesnę įtaką šiame sporte turėjusiems asmenims.

2016 metais prieš antrąją kadenciją Sabas buvo vienintelis kandidatas į LKF postą visiems potencialiems varžovams suvokiant, kad jokių šansų įveikti 220 cm ūgio milžiną nėra.

Po antradienio posėdžio tapo aišku, kad A.Sabonis vadovaus iki 2021 metų rudens, kai metams perstumtoje rinkiminėje konferencijoje 131 juridinių organizacijų vadovai kels rankas rinkdami naują vedlį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius