Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 26

Augustas Marčiulionis apie sidabro kainą: „Va aš be danties, kažkuris prabrėžtu veidu“

Kai sekmadienį 15min rašė, kad Lietuvos jaunieji krepšininkai Europos čempionato finale kovojo su Ispanija, sukandę dantis, tai nebuvo visiškai tikslu. Augustui Marčiulioniui kovų Juodkalnijoje įkarštyje net nuskilo dantis, bet vienas sidabrinės komandos lyderių pabrėžė, jog tai yra bene geriausia vasara jo gyvenime.
Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste
Lietuvos U20 vaikinų rinktinės sutikimas oro uoste / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Po sunkaus debiutinio sezono JAV krepšinyje Augustas Marčiulionis mėgavosi žaidimu Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinėje.

Buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas į ją atvyko būdamas alkanas krepšinio ir svarbaus vaidmens, nes „Saint Mary's Gaels“ universiteto komandoje rinko tik po 3 taškus ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo NCAA varžybose.

Be kelių svarbių žaidėjų į Europos čempionatą Juodkalnijoje nuvažiavusioje Lietuvos rinktinėje A.Marčiulionis tapo svarbiausiu atakų dirigentu ir nuožmiu gynėju, daug prisidėjusių prie keturių pergalių serijos, per kurią Lietuvos krepšininkai nužygiavo iki sidabro apdovanojimų Podgoricoje.

„Dar sunku suvokti. Niekas nesitikėjo. Mes patys tikėjome, bet vis tiek dabar atrodo nerealu“, – sakė A.Marčiulionis, naktį iš pirmadienio į antradienį sutiktas mamos, artimųjų bei Lietuvos krepšinio federacijos vadovų Vilniaus oro uoste.

– Augustinai, kokios emocijos po tokio čempionato?

– Labai smagu. Manau, kad tai, ką sukūrėme per pusantro mėnesio su šia komanda... Džiugina ir pats rezultatas, ir visas procesas buvo nuostabus. Tai viena geriausių mano vasarų.

– Kas tai labiausiai lėmė?

– Dauguma mūsų žaidžiame drauge nuo 14–15 metų, gerai pažįstame vienas kitą. Visi jautėmės lygiaverčiai, visi labai gerai sulipome.

VIDEO: Lietuvos jaunimo rinktinės šokis

– Daug kalbama apie rinktinę užklupusią kritiką po pirmųjų dviejų pralaimėtų rungtynių – ką kalbėjote komandos viduje?

– Žinoma, daug apie tai kalbėjome ir tinkamai sureagavome. Gerai, kad nesutrikome, sveikai supykome ir kitose rungtynėse su Čekija parodėme, ko esame verti. Aišku, kad paklausome tinklalaidžių, skaitome tekstus, bet bendrai kritiką priėmėme teisingai, o tai padėjo.

– Finale buvote panaikinę 14 taškų deficitą, kol galiausiai nusileidote Ispanijai. Ar likę kiek kartėlio?

– Prieš rungtynes visa komanda rūbinėje kalbėjome: svarbiausia, kad žaistume taip, kad po rungtynių nebūtų dėl ko apgailestauti. Manau, kad atidavėme visą save. Va aš be danties, kažkuris prabrėžtu veidu. Neturime dėl ko gailėtis. Žaisti buvo tikrai sunku, per tą savaitę atidavėme daug jėgų. Aišku, liūdna, kad nelaimėjome.

– Kokį įspūdį paliko čempionato MVP, vienas didžiausių Europos talentų Juanas Nunezas?

– Jis dar ir dvejais metais jaunesnis. Talento tikrai daug. Aišku, būna, kad perskuba, užsiaučia, bet juda ir skaito žaidimą aukščiausiu lygiu.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės lyderiai:
  • Rezultatyviausi: Mantas Rubštavičius (Žaidė “Žalgiris-2”, paskolintas į “Lietkabelį”) - po 19,7 taško, Augustas Marčiulionis („Sain Mary's Gaels“, NCAA) – 9,1 taško, Dominykas Stenionis (Kėdainių “Nevėžis”) – 8,1, Dovydas Butka (Kauno “Žalgiris”-2) – 8, Jokūbas Rubinas (Vilniaus “Perlas-Energija”) - 6,6 taško;
  • Daugiausiai kamuolių atkovojo: M.Rubštavičius – 4,4, Ugnius Jaruševičius („Bakersfield“, NCAA) – 4, Tadas Budrys (Palangos “Kuršiai”) – 3,7;
  • Daugiausiai rezultatyvių perdavimų: A.Marčiulionis – po 4,9, D.Stenionis – po 3,1, J.Rubinas – 1,9;
  • Naudingiausi: A.Rubštavičius – 17,3 balo, A.Marčiulionis – 11,3, U.Jaruševičius – 8,1.

– Rinktinės treneris Mindaugas Noreika nėra plačiai žinomas krepšinio sirgaliams. Kuo jis išsiskiria?

– Jis rado balansą tarp mūsų įstatymo į tam tikrus žaidimo rėmus, bet kartu žaidėme ir laisvą krepšinį. Manau, kad tai buvo aukso viduriukas – turėjome žaidimo rėmus, bet ir daug laisvės kurti individualiai. Bent jau man tai labai patiko.

– Rinktinėje trūko bent keturių žaidėjų – Ąžuolo Tubelio, Liutauro Lelevičiaus, Motiejaus Krivo, Tito Sargiūno. Ar pagalvodavote, ką pasiektumėte, jei turėtumėte ir juos?

– Manyčiau, kad bandėme tai pamiršti ir susitelkti į tai, ką turime. Tai irgi buvo motyvacija. Daug žmonių kalbėjo, kad neturime to ir ano, kas čia bus, bet mes parodėme, kad galime žaisti ir be tam tikrų žaidėjų.

FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis ir Mantas Rubštavičius
FIBA.com nuotr./Augustas Marčiulionis ir Mantas Rubštavičius

– Kaip vertinate savo praėjusį sezoną JAV?

– Sunku pasakyti. Buvo labai sunkūs metai, tiek krepšinio, tiek gyvenimo prasme. Tačiau galvoju, kad išvadas vertėtų daryti po dvejų metų. Tikiuosi, kad antri metai bus kitokie, nes pirmieji nebuvo lengvi.

– Europos čempionate perimdavote po 3 kamuolius ir šiaip atrodėte sustiprėjęs. Ko labiausiai išmokote per debiuto sezoną NCAA?

– Jaučiuosi pridėjęs gynyboje, sustiprinęs kūną. Apskritai patobulėjau. Nors šis čempionatas asmeniškai nebuvo itin geras, manau, kad esu patobulėjęs, be to, dar turėsiu progų tai įrodyti.

VIDEO: Lietuvos jaunimo rinktinės šūkis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius