-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 02 08

Bonos klubo nugalėtas Giedrius Žibėnas: „Buvome per švelnūs“

Vilniaus „Ryto“ krepšininkų reikalai FIBA Čempionų lygoje komplikuojasi po namuose patirtos vokiškos pamokos – 79:86 pralaimėjimo Bonos „Telekom Baskets“. Antrajame turnyro etape „Rytas“ lieka trečias grupėje su 1 pergale ir 2 pralaimėjimais, bet gali guostis įspūdingu sugrįžimu rungtynėse atsilikus 22 taškais.

Rungtynės Vilniuje prasidėjo tylos minute pagerbiant žemės drebėjimo Turkijoje bei Sirijoje aukas, o įsibėgėjus mačui pritilo ir triukšminga „Ryto“ arena.

6:15, 14:28, 16:36 – „Telekom Baskets“ krepšininkai pradėjo bėgimo varžybas.

Ypatingas intensyvumas ginantis, verčiant „Ryto“ žaidėjus atakuoti per rankas iš nepatogių padėčių, ir beprotiškas tempas lekiant į greitas atakas padėjo Vokietijos klubui dar neįpusėjus antram kėliniui sukaupti 20 taškų skirtumą.

„Telekom Baskets“ tuo metu pirmavo kovoje dėl kamuolių 15:3, taškų buvo pelnę aštuoni Bonos žaidėjai, kai vilniečių – tik trys.

„Ryto“ treneris Giedrius Žibėnas keikėsi, šaukė minutės pertraukėles, bet 2,5 tūkst. sirgalių su buvusiais „Ryto“ treneriais Jonu Kazlausku ir Dariumi Maskoliūnu priekinėje eilėje matė, kaip aikštėje siaučia rožinės spalvos aprangą vilkintys svečiai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

Iš tiesų „Telekom Baskets“ šį sezoną įspūdingi. Suomio Tuomo lisalo treniruojama komanda Vokietijoje turi 15-2 pergalių ir pralaimėjimų santykį, o Čempionų lygoje 8-1.

Antra vieta Vokietijoje ir pirma Čempionų lygos Top-16 etape nestebina, matant, kokį krepšinį rodo garsių pavardžių neturinti Bonos komanda su 175 cm ūgio varikliu TJ Shortsu priešakyje.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

Prie virš 20 taškų ir Vokietijos lygoje, ir Čempionų lygoje renkančio amerikiečio geriausiai besiginantį savo žaidėją Gytį Radzevičių pastatęs „Rytas“ iš pradžių nesustabdė nei TJ Shortso, nei kitų „Telekom Baskets“ krepšininkų, kurie didžiąją rungtynių dalį lėkė greičiau už interneto ryšį salėje.

„Nedidelis, bet labai vikrus, greitas, vienas rezultatyviausių Čempionų lygoje ir Vokietijos lygoje. Nepadarėme darbo iki galo, nes mačiau, kad surinko dvigubą dublį“, – apie TJ.Shortsą, kuris pelnė 13 taškų ir atliko net 12 rezultatyvių perdavimų, – sakė G.Radzevičius.

Suprasti akimirksniu

  • J grupėje „Telekom Baskets“ turi 3 pergales ir 0 nesėkmių.
  • Vilniečius 13 taškų skirtumu Ispanijoje įveikęs Manresos „Baxi“ klubas turi 1 pergalę ir 1 nesėkmę, o trečioje vietoje esantis „Rytas“ – 1 ir 2.
  • Abu mačus grupėje pralaimėjęs Turkijos klubas „Bahcesehir“ lieka paskutinis.
  • Kitas rungtynes „Rytas“ Čempionų lygoje žais tik kovo 8 dieną, kai susitiks Vokietijoje su ta pačia „Telekom Baskets“.

Tačiau „Rytas“ nekėlė baltos vėliavos.

Stumiami savo pašėlusių sirgalių Vilniaus krepšininkai pradėjo didžiąsias gaudynes ir rado žaidėjus, kurie pradėjo taranuoti Bonos ekipą.

Margiris Normantas, Gytis Radzevičius, Martynas Echodas, Evaldas Kairys įsibėgėjo, o komandos lyderis Marcusas Fosteris galiausiai tritaškiu persvėrė rezultatą įpusėjus ketvirtam kėliniui (73:72).

Viskas sprendėsi per paskutinę minutę, kuri prasidėjo E.Kairiui baudų metimu išlyginus rezultatą (79:79).

41-ą komandos kamuolį tuomet atkovojęs Tadda Kastenas gavo per veidą nuo M.Echodo ir likus 30 sek. sumetė abi baudas.

Likus 19 sek. M.Fosteris prametė dvitaškį iš kokių 4-5 metrų, o į greitą ataką nulėkusi Bonos komanda dėjimu iš viršaus įtvirtino pergalę ir dar pridūrė tritaškį aidint sirenai.

„Leidome jiems pajausti jų žaidimą. Jie įsižaidė, tapo sunku juos stabdyti. O mums tai davė per galvą, buvo sunku sugrįžti. Prireikė dviejų kėlinių, kad išeitume kovoti. Išėjome kautis, nes pirmojoje pusėje vaikščiojome aikštėje“, – sakė G.Radzevičius, pelnęs 13 taškų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

Vilniečių treneris Giedrius Žibėnas po rungtynių atsakė į daugiau klausimų.

– Treneri, kokios mintys po rungtynių? – buvo paklaustas G.Žibėnas.

– Sveikinimai Bonos komandai. Jie pradėjo labai greitai kaip visada – nuo gynybos, ėjo per mūsų užtvaras, neleido mums įmesti kamuolį į vidų, o patys bėgo. Tai jie moka geriausiai. Iš viso 30 taškų greitajame puolime – tai per daug, kaip ir 15 puolime atkovotų kamuolių.

Mes žaidėme antrojoje dalyje daug geriau, ypač gynyboje prieš jų lyderį Shortsą. Gerai, kad vyrai nenuleido rankų ir parodė charakterį bei grįžo į rungtynes. Bet prieš tokią komandą žaidžiant negana 20 minučių.

– Dėl kokių esminių dalykų varžovai taip bėgo?

– Pradžioje bandėme pasakyti savo žaidėjams, kad varžovai yra tokia komanda, kuriai nesvarbu kur žaisti – namie ar išvykoje. Net ir po pramesto metimo jie eis kovoti dėl kamuolio, o mes buvome tiesiog per švelnūs su jais. Negalime laimėti Top-16 rungtynių, kai varžovams leidžiami dėjimai į krepšį, tritaškiai metimai atvirame žaidime.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

Turėjome pradėti kitaip. Tai jau n kartų apdainuota dainelė. Mes tiesiog pradėjome rungtynes per minkštai ir per švelniai.

– Regis, jie gerai išsidėstydavo prie tritaškio linijos?

– Kartais mes nespėdavome grįžti, kartais išsidėstyti. Tai buvo komanda, su kuria žaidžiant visi turime bėgti pirmiau už kamuolį. Kuo anksčiau išsidėstyti žaidimui penki prieš penkis.

Tačiau rungtynių pradžioje jie visiškai diktavo tempą. O mes patys prastai pasirinkome pozicijas metimams. Bet didžiausia bėda ne puolime, nes po dviejų kėlinių turėjome beveik 40 taškų, tai nėra mažai.

Mes praleidome 54 taškus – tai yra ne mūsų skaičiai ir ne mūsų siekis.

– Kas labiausiai pavyko, kai atsilikę 22 taškais grįžote į rungtynes?

– Tiesiog tokiose rungtynėse žaidėjai nusprendė neduoti pigių taškų, neduoti laisvų metimų. Pradėjome viską keistis gynyboje. Bet esmė, kad po pertraukos grįžome kietesni. Toks ir yra mūsų žaidimas, bet niekaip nepavyksta įrodyti, kad taip turi būti 40 minučių.

Galiu drąsiai sakyti, kad su tokiu žaidimu, kokį rodėme antrąją rungtynių dalį, mes galime patekti į Top-8. Jokio brūkšnio nebrėžiame. Tvarkaraštis nebus iš lengviausių, lauks dvejos rungtynes išvykoje ir vienas mačas namuose, bet su tokiu žaidimu galime pasiekti kitą etapą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

– Kaip vertinate tą situaciją, kai lemiamoje atakoje M.Fosteris pasirinko tolimą dvitaškį?

– Tai leidžiame spręsti žaidėjams pagal jų savijautą. Jis ėjo per gerą momentą rungtynėse, buvo pataikęs kelis tokius metimus, tad tikrai davėme žalią šviesą mūsų lyderiams tokiems metimams. Tai buvo geras metimas. Išsisuko. Kitose rungtynėse įmes.

– Kokios bėdos dėl nežaidusio Jarvio Williamso?

– Jis nebuvo pilnai pasirengęs rungtynėms, kažkiek užėjo nugaros spazmai. Gal ir galėjome jį panaudoti, bet tokiose rungtynėse reikalingas žaidėjas, galintis duoti 100 procentų. Šiandien taip nebuvo, šiandien mums reikėjo karių aikštėje.

Gal rungtynių pabaigoje kvapo ir kažkiek pritrūko, nes žaidėme su mažesne rotacija. Pasijautė ir Luko bei Tomo (Ulecko ir Lekūno) nebuvimas. Bet neieškome pasiteisinimų, galėjome laimėti.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

– Ar neatrodo, kad kartais puolime žaidėjai yra linkę žaisti po vieną? Ar netrūksta komandinio ryšio aikštėje, ar jie nesivaržo, kuris svarbesnis tądien?

– Tikrai ne. Mes žinome savo stilių ir stiprybes. Turime idėjų, kaip žaisti su aukštesne sudėtimi, kitaip žaidžiame normalia sudėtimi. Aišku, kai derinys nulūžta, tada reikia žaisti vienas prieš vieną. Bet mes nesame vieninteliai, kurie žaidžia vienas prieš vieną per paskutines atakų sekundes.

– Kaip vertinate teisėjavimo foną, dėl kurio iš tribūnų kilo daug nepasitenkinimo, o ir pats turėjote pretenzijų?

– Manau, kad teisėjai atliko gerą darbą, o žiūrovai dar geresnį – namų rungtynėse reikia kažkiek spaudimo.

Taisyklės leidžia kritikuoti žaidėjus ir trenerius, o teisėjų – ne. Kaip treneriai ir žaidėjai tobulėjame kažkiek nuo kritikos, tad norėtųsi, kad teisėjai tobulėtų. Bet jie atliko normalų darbą. Kažkur buvo emocijų, vienas kitas epizodas diskutuotinas, bet pražangų ir metamų baudų skaičius panašus, tad jokių priekaištų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Rytas“ – Bonos „Telekom Baskets“

– Rungtynių pabaigoje turėjote kelias progas nulaužti rungtynes, bet ar netrūko kantresnių ir labiau pozicinių atakų?

– Nesu matęs, kad aukščiausio lygio krepšinyje lemiamomis akimirkomis būtų žaidžiami deriniai su 7-8 užtvaromis. Žaidėjai būna pavargę, žaidžiami trumpesni deriniai ir per išreikštus lyderius – ne tik pas mus taip būna.

O žaidėjai išsidėstę taip, kad būtų pasirengę atakos režimui. Iš kampų, iš kraštų turime atakuoti pasiruošusius žaidėjus, toks mūsų stilius. Viename mače tai mus išneš į pergalę, kituose galbūt ne.

– Kokia situacija su traumuotais žaidėjais (L.Ulecku ir T.Lekūnu)?

– Gerėja. Liko dvejos rungtynės iki KMT turnyro, tad jei ne su Gargždais, tai su Pasvaliu abu pasirodys. O Jarvis Williamsas grįš diena po dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius