-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07

D.Sabonis – apie pokalbius su J.Valančiūnu, šokiravusį NBA vakarą ir neįvertintus lietuvius

Galbūt ne be reikalo dėl NBA taisyklių iki rugpjūčio 1 d. Domantas Sabonis negalėjo prisijungti prie Lietuvos rinktinės treniruočių. 23 metų centras šypsojosi, prisėdęs interviu po individualių pratybų Palangos sporto centre. Jo antakį nudažė mėlynė. „Tai čia Mačiulis!“ – kikeno aukštaūgis, pakrapštydamas sužeistą vietą. Lietuvos rinktinės nariai susitrenkė galvomis jau per pirmą D.Sabonio treniruotę. Nacionalinė komanda nesitaupydama ruošiasi pasaulio čempionatui Kinijoje. D.Sabonis įsitikinęs – lietuvių tarp favoritų nematantys vertintojai pramiega šį lietuvių kietakaktiškumą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Penktadienio rytą pro Palangos sporto centro krepšinio salės langus aidėjo šūksniai ir juokas. Nors tuo metu nacionalinės komandos delegacija jau vaikštinėjo bulių pramintomis Pamplonos gatvėmis, atrodė, kad tai Palangoje už sienos sportuoja visi 18 kandidatų į reisą Vilnius–Donguanas.

Pakilus į Palangos arenos balkoną vienoje pusėje kaukšėjo stalo teniso kamuoliukas, o kitoje kamuolį bumbsino du Lietuvos rinktinės lyderiai Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Jiedu ką tik baigė triukšmauti po azartiškos metimų serijos, į kurią, ko gero, buvo įsivėlęs ir Paulius Jankūnas, šalia mėtęs į krepšį su savo sūnumis. Šie aukštaūgiai, kartu su Mantu Kalniečiu ir Renaldu Seibučiu, pirmųjų draugiškų Lietuvos rinktinės rungtynių Ispanijoje liko stebėti prie televizoriaus.

Balkone keli smalsūs berniukai įdėmiai sekė kiekvieną NBA žaidėjų judesį. Nors parketą trypė ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės, saulėtą penktadienio popietę praeiviai nė neįtarė, kad lyg niekur nieko galėjo užmesti akį į nacionalinės komandos lyderių treniruotę.

Pratybas baigęs D.Sabonis prisėdo prie šoninės linijos pasižiūrėti JV judesių. O 213 cm ūgio centras smaginosi.

Jis lyg koks Anthony Davisas po driblingo mėtė atsilošęs iš vidutinio nuotolio, nuo tritaškio linijos klaidinančiais judesiais pro klyną tiesėsi kelią krepšio link ir su šypsena veide taranavo po buldozeriu pakišto rinktinės masažuotojo Aido Buzelio gynybą. Metimai vienas po kito skrodė tinklelį.

D.Sabonis juokėsi. Tokių judesių jis jau prisižiūrėjo asmeninėse treniruotėse su JV.

Kol prisijungti prie bendrų Lietuvos rinktinės treniruočių iki rugpjūčio 1 d. jiems neleido NBA taisyklės, D.Sabonis su J.Valančiūnu sportavo individualiai, o pratybų pabaigoje visada stodavo į akistatą vienas prieš vieną.

„Aš bandydavau užpulti daugiau atsitraukęs ir prasiveržimais, o jis daužydavo mane – vis tiek stipresnis“, – juokėsi D.Sabonis, su kuriuo į Lietuvą atvyko ir „Indiana Pacers“ fizinio rengimo treneris.

krepsinionamai nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis
krepsinionamai nuotr./Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis

Palangoje, beje, turėjo būti ir lietuviams neblogai pažįstamas Davidas McClure'as, dešimtmečio pradžioje žaidęs Šiauliuose, Kėdainiuose ir Klaipėdoje. Bet buvęs „Pacers“ žaidėjų vystymo treneris gavo darbą „Memphis Grizzlies“ trenerių štabe, todėl nebeatvyko prižiūrėti D.Sabonio.

Išvykos į Ispaniją išvakarėse po bendros treniruotės visa rinktinė sėdo į komandos autobusą, o D.Sabonis lipo į J.Valančiūno automobilį ir patraukė savais keliais. Susibičiuliavę rinktinės švyturiai pastaruoju metu kartu praleido daug laiko.

Lietuvos rinktinės trenerių štabas su malonia šypsena stebi šią bičiulystę. Mat jų taktinės schemose braižomos būtent aplink du NBA bokštus, nuo kurių pasaulio čempionate Kinijoje priklausys Lietuvos rinktinės sėkmė.

VIDEO: Rinktinė 2019: Jono Kazlausko viltys, Kauno talentai ir sirgalių baimės

D.Sabonis su J.Valančiūnu dar nuo praėjusios vasaros vis pasikalbėdavo, kaip galingas jų duetas atrodys pasaulio čempionato scenoje, o ne atrankos rungtynėse su kukliomis Vengrijos ir Lenkijos priekinėmis linijomis.

Tiek D.Sabonis, tiek J.Valančiūnas geriausiai jaučiasi vidurio puolėjo pozicijose. Anksčiau laikytas sunkiuoju kraštu, praėjusį sezoną Domantas 76 proc. žaidimo laiko NBA aikštėse praleido rungtyniaudamas centru. Užpernai tų minučių baudos aikštelėje buvo dar daugiau – net 81 proc. viso žaidimo laiko.

Abu jie labai skirtingi vidurio puolėjai. Kai J.Valančiūnas savo fizine jėga kaip medkirtys guldo varžovus po krepšiu, tai D.Sabonis atsitraukęs tampa efektyviu du prieš du partneriu, techniškai sukiojasi baudos aikštelėje ir skirsto kamuolius kaip nepriekaištingai dirbantis dispečeris.

Tačiau sutalpinti 4 m 24 cm ir 229 kg vienoje baudos aikštelėje bus nelengva. Šis duetas per keturias savaites turės susigroti kaip iš natų, kad rugsėjo viduryje Lietuva trauktų gražią pergalingą melodiją.

„Jis padeda man, o aš jam, – 24sek apie darbą su J.Valančiūnu pasakojo D.Sabonis. – Man reikia treniruotis žaisti prieš didesnius ir stipresnius, o jam prieš mažesnius ir greitesnius. Viskas čia gerai išėjo.“

D.Saboniui patinka, kaip gali veikti jo ir J.Valančiūno duetas.

Anot „Indiana Pacers“ atstovo, centrai gerai skaito vienas kito žaidimą baudos aikštelėje ir turėtų sėkmingai susižaisti.

„Aš bandysiu jam duoti pasą, JV – man. Žinome, kad mūsų stiprybė viduje ir bandysime tą išnaudoti, – teigė D.Sabonis. – Mes žaidėjai, kurie gali padėti vienas kitam. JV tiek metų viduje visus baudžia Europoje, pasaulyje, o mano darbas bus jam kuo geriau paduoti kamuolį. Jei ne, galiu įsiveržti, atmesti.

Taip pat turėsime pilną metikų. Mantas Kalnietis visada ateina (į čempionatą) liuks formos. Turime gerą komandą, tiesiog turime sulipdyti visas tas detales.“

Mes žaidėjai, kuriems nereikia mesti. Mes norime duoti pasą. Realiai, tiesiog norime laimėti.

Lietuvis vertina nacionalinės komandos snaiperius. 24sek skaičiavimais, visi 1–3 pozicijos žaidėjai rinktinėje praėjusį sezoną iš trijų taškų zonos atakavo bent 35,3 proc. tikslumu.

Pats Domantas tuo jau įsitikino pirmosiose savo kontrolinėse rungtynėse su Suomija. Dar pirmajame ketvirtyje po užtvarų kirsdavęs krepšio link, vietoj metimo aukštaūgis dažnai rinkdavosi gerą perdavimą. Bent trys jų virto rezultatyviais perdavimais trijų taškų zonoje.

„Mums reikia snaiperių. Visi komandoje gali mesti ir mums tai labai padeda. Jei varžovai bando dvigubinti, trigubinti, mes iškart galime nusimesti. Mes žaidėjai, kuriems nereikia mesti. Mes norime duoti pasą. Realiai, tiesiog norime laimėti. Darysime viską, ką galime, kad laimėtume“, – sakė D.Sabonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Domantas Sabonis

Lietuvos rinktinė eina prieš naujausias krepšinio tendencijas. Kai visame pasaulyje populiarėja žaidimas mažesniu mobiliu penketu su iš toli pataikančiu ketvirtuoju numeriu, tai nacionalinė komanda į Kinijos ringą mes du sunkiasvorius aukštaūgius vienu metu.

Lietuva pasaulio čempionate turės vieną geriausių priekinių linijų, todėl prabangos suleisti JV su Domu į aikštę atskirai neturime prabangos.

„Daug rinktinių taip nežaidžia, bet norime įrodyti, kad mes galime, – teigė D.Sabonis. – Praėjusią vasarą tai veikė, bet ir varžovai buvo kitokie. Žiūrėsime, kaip pavyks su stipresnėmis komandomis.

Mes tikime savimi ir trenerio planu. Svarbiausia, kad esame komanda. Nesame vienas ar du žaidėjai. Mes visada komanda, todėl Lietuva visada ir gerai žaidžia.“

D.Sabonio ir J.Valančiūno eksperimentas pernai
Varžovas Rezultatas J.Valančiūnas D.Sabonis
Lenkija 79:61 24 min., 11 tšk., 7 kam., 3 perd., 15 naud. 21 min., 17 tšk., 7 kam., 20 naud.
Vengrija 73:50 16 min., 15 tšk., 5 kam., 16 naud. 22 min., 12 tšk., 8 kam., 3 perd., 20 naud.

JAV, Serbija, Prancūzija, Australija, Graikija, buvo Kanada – vis šie vardai dažniausiai minimi vardijant favoritus laimėti pasaulio čempionatą.

Tuos pačius pavadinimus štampuoja tiek užsienio krepšinio apžvalgininkai, tiek favoritų treneriai ir žaidėjai.

Bet D.Sabonis įsitikinęs, kad ekspertai pramiega vieną svarbų dalyką.

„Jie visada žiūri į talentą, NBA žaidėjus. Bet mes visada komanda – visi žaidžiame vienas už kitą. Jie nevertina komandos susiklijavimo. Mes kaip šeima – eisime ir kovosime. Aš suprantu, kodėl jie žiūri į talentus. Bet yra tokių komandų kaip mes, kurios visada kovos iki paskutinės sekundės“, – D.Sabonis rekomenduoja nepramiegoti lietuvių.

Dar vienas centras?!

Domantas Sabonis patogiai įsitaisęs namuose Indianoje birželio 20-ąją stebėjo NBA naujokų biržą. Jis norėjo pasižiūrėti, kokie lygos naujokai papildys jo „pacerius“.

„18-uoju šaukimu 2019-ųjų NBA naujokų biržoje „Indiana Pacers“ renkasi Gogą Bitadzę, iš Tbilisio, Sakartvelo“, – Bruklino „Barclay's Center“ scenoje paskelbė NBA komisaras Adamas Silveris.

„Dar vienas centras?!“ – pagalvojo D.Sabonis, dabar besijuokiantis iš savo reakcijos.

„Bet dabar viskas aišku. Mes su Turneriu esame du centrai, tačiau reikia trečio. Nors iš pradžių buvo šokas, – 24sek pripažino D.Sabonis. – Buvo pilna kitų žaidėjų, kuriuos, galvojome, kad pašauks. Bet viskas gerai, viskas liuks.

Bitadzė yra labai geras žaidėjas. Su juo spėjome pasikalbėti Indianoje po naujokų biržos. Labai darbštus. Manau, kad Pacers padarys jį geresniu žaidėju. Mums reikia tokio žaidėjo.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Goga Bitadzė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Goga Bitadzė

D.Saboniui jau turėjo atsibosti ši tema.

Dvejus metus Indianoje visi tik ir šneka, kaip kartu aikštėje gali žaisti du „Pacers“ centrai – Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris.

Lietuvis nepabėgo nuo šių kalbų ir grįžęs į Lietuvą – dabar visi kalba, kiek efektyvus gali būti jo ir Jono Valančiūno duetas.

Tačiau D.Sabonis moja ranka.

„Mes su Turneriu žinome, kad tai gali veikti, – neabejoja D.Sabonis. – Jau praėjusį sezoną apie 6-7 minutes per rungtynes žaisdavome kartu. Man atrodo, viskas išėjo gana gerai. Aišku, pasitaikydavo rungtynių, kur išeidavo blogiau, bet jeigu neduos mums šanso įrodyti, pasibandyti...

Neužtenka tik kelių minučių. Mums reikia metų ar pusės sezono, kad gautume daug minučių, galėtume mokytis vienas iš kito ir tada viskas eisis geriau.

Negali mūsų įmesti į vienas rungtynes ir sakyti, ai, viskas. Mumis reikia pasitikėti ir leisti įsižaisti. Bus gerų, bus blogų dienų, bet mums reikia pasitikėjimo. Viskas bus gerai.“

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ar Mylesas Turneris? Indianai gali tekti rinktis.
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ar Mylesas Turneris? Indianai gali tekti rinktis.

D.Sabonis kartu su M.Turneriu praėjusį sezoną kartu žaidė 64 iš 82 rungtynių. Per kiekvieną mačą ant parketo kartu jie praleisdavo vid. 6,7 minutės.

Reguliariajame sezone jiems būnant aikštėje „Pacers“ per 100 atakų įmesdavo vid. 2,8 taško daugiau nei varžovai. Tačiau NBA apžvalgininkai skaičiavo, kad jų duetas serijoje su „Boston Celtics“ buvo labai neefektyvus, o Indiana nepasipriešino varžovams 0-4.

Šie skaičiai ir „Pacers“ finansinių galimybių lubos, neleidžiančios komandai pernelyg išlaidauti, paskatino kalbas apie galimus mainus. G.Bitadzės pasirinkimas naujokų biržoje daugeliui buvo kaip signalas, jog D.Sabonis arba M.Turneris jau greitu metu turės atsisveikinti su Indianos organizacija.

Tačiau praėjo pusantro mėnesio ir D.Sabonis vis dar „Pacers“ atstovas. Indianos klubo vadovai taip pat deda ranką prie širdies, jog jie tiki M.Turnerio bei D.Sabonio duetu ir nė vienas iš jų nebus iškeistas.

Bent jau kol kas.

„Aišku, šiais laikais nieko negali žinoti. Net NBA žvaigždės būna iškeistos. Aš dar nežinau, kas bus šią vasarą. Turėčiau pasirašyti, bet kas žino. Lauksime, kas bus“, – apie naują sutartį prasitarė D.Sabonis.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: R.Kurtinaitis apie tikslus Lietuvai ir seksą vairuojant

Pagal 2016-aisiais įsigaliojusią sutartį, D.Sabonis 2019–2020 m. sezoną Indianoje uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių. Tiesa, dar šią vasarą lietuvis gali sudaryti su „Pacers“ naują ilgalaikį kontraktą.

Pavyzdžiui, jo bendražygis M.Turneris tokioje pačioje situacijoje sudarė ketverių metų 80 mln. JAV dolerių sutartį.

D.Sabonio finansiniai lūkesčiai gali būti panašūs. Vidutiniškai 14,1 taško, 9,3 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo per nepilnas 25 minutes rinkęs krepšininkas savo rodikliais netgi pranoko M.Turnerį (13,3 tšk., 7,2 atk. kam., 2,7 blk.).

Kaip man sakė tėtis: savo darbą padarei, sužaidei gerą sezoną, padarei, ką galėjai – turi tik laukti.

24sek šaltiniai teigia, kad „Pacers“ ir D.Sabonio derybose abi pusės dar neranda kompromiso dėl finansinių susitarimo detalių. Pats krepšininkas Indianos klubo vadovams pranešė, kad kitą sezoną nori dar svarbesnio vaidmens komandoje.

„Pacers“ išgirdo žinutę. Indianos klubo vadovas Kevinas Pritchardas Indianos žurnalistams prasitarė, kad kai tik baigs lipdyti sudėtį kitam sezonui, nauja sutartis su D.Saboniu bus organizacijos prioritetas.

Skaičiuojama, kad metinė naujo kontrakto vertė galėtų siekti tarp 15-20 milijonų.

„Turiu būti kantrus ir laukti. Bus, kaip bus. Kaip man sakė tėtis: savo darbą padarei, sužaidei gerą sezoną, padarei, ką galėjai – turi tik laukti. Laukti, kad viskas išeitų. Dabar nieko negaliu padaryti. Turiu laukti, kad būtų kuo geriau“, – paklaustas apie savo naujo kontrakto lūkesčius 24sek kalbėjo D.Sabonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Domantas Sabonis

Jeigu grįš į Indianą, 211 cm ūgio žaidėjas sutiks daug naujų ir dar nepažįstamų bendražygių.

„Pacers“ vasarą paliko net šeši svarbūs žaidėjai: Thaddeusas Youngas, Bojanas Bogdanovičius, Darrenas Collisonas, Cory Josephas, Tyreke'as Evansas bei Wesley Matthewsas.

Į jų vietą atvyko Malcolmas Brogdonas, Jeremy Lambas, TJ Warrenas ir Goga Bitadzė.

„Gaila, nes išvyko daug gerų draugų. Tačiau čia NBA – kasmet susirenka vis nauja komanda. Manau, šiemet irgi turėsime labai gerą komandą. Įsigijome gerus žaidėjus ir dabar lauksime pergalių, – permainas įvertino D.Sabonis. – Aišku, viskas priklauso nuo mūsų. Reikia stipriai pradėti sezoną, kad kai grįš Victoras Oladipo, visi būtume pasiruošę.“

Domantas Sabonis po treniruotės ir interviu Palangoje pėstute pėdino į tėčiui priklausantį viešbutį S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje.

Praeiviai susidomėję atsigręždavo atgal įsitikinti, ar kartais neprasilenkė su NBA krepšininku, kurio naujas kontraktas vienu ypu pranoks geriausiu krepšininku Lietuvos istorijoje tituluojamo Arvydo Sabonio aštuonerių metų karjeros NBA uždarbį.

Bet šiam vaikinui nereikia ištaigingo sportinio automobilio įveikti 600 metrų atkarpą. Jam nereikia ir favorito etiketės prieš pasaulio čempionatą Kinijoje.

Tai tiesiog vyrukas, kurio galvoje sukasi vienintelė mintis – kaip laimėti krepšinio aikštėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius